Éppen most néztem utána, a te lámpád 1000 candela fényerõt biztosít ami nagyon jó fény.Én pl a Cateye HL-EL500 Power Opticube LED-es lámpáját használom. Abba is 4 ceruza kell, szerintem elég komoly darab.
Azt viszont nem találom egyelõre, hogy hány fokos széttartás mellett, pedig az legalább annyira fontos.
Ezek az általam beépített ledek 125candelásak.
Ebbõl 8 db tudná létre hozni azt a fényerõt 20 mA/db átfolyó áram mellett 160mA összfogyasztással, de annyi nem fért bele (csak 7db).
Tényleg, nézted már mûszerrel a fogyasztását?
Szerintem ennél több lehet mert abban powerled van ami többet eszik.
Viszont ezeket is jobban, vagyis 30-40 mA-el hajtom ezért valamivel több a fénye de a fogyasztása is nagyobb.
Ezzel sem éri el az erdeti 875 candelás fényerõ dupláját mert nagyobb áram mellett kisebb a hatásfok de ha még 30-50% fényerõ növekedés van amit hozzá adok (annyit biztos világít pluszban az 50-100%-os túlhajtástól ) akkor is szép erdmény jön ki.
Számoljunk:
A 7 db led-szer 125 candela = 875 candela fényerõt tudna 20mA/db led
esetén, 140mA-el ami egy régebbi 3 ledes cateye fogyasztása.
Ehhez hozzá jön a nagyobb, közel dupla áramu meghajtás fényerõ százaléka (30-50%) ami elem állapottól függ. Az elviekben 1100-1300 candela összfényerõt jelent 12 fokos széttartás esetén.
Ez viszont megoszlik a szándékosan eltolt pozícióban lévõ ledek miatt,
ezáltal kb. kétszer háromszor akkora területet világít meg.
Éppen most mértem meg a ledek széttartását egy a forum.terminal-on található "BringaVilágítás házilag" topikban rendszeresített, -=RelakS=- által tervezett mérõábra segítségével.
Innen letölthetõ: http://relaks.uw.hu/downloads/ledmatrix_teljes.pdf
..Readerbõl nyomtatva méretarányos. Egyébként 4 db A4-es lap kell hozzá
amire 50 centirõl kell világítani és leolvasható közvetlenül fokokban a széttartás szöge.
Szóval hol is tartottam... megmértem Lensver részére átszerkesztett lámpából kilépõ fény széttartását.
Vízszintesen 20 fok és függõlegesen 15 fok a fény kilépõ szöge.
Ebbõl is látható, hogy elég nagy területet megvilágít, természetesen arányosan megosztott fényerõvel.
Bálna: a te lámpáddal is el tudnánk végezni egy kisérletet (így távolból).
Meg kellene mérni, hogy a koncentrált fénye pontosan 50 cm-rõl falra irányítva milyen átmérõjü erõsen megvilágított kört vetít?
Azután mekkora a gyengébben megvilágított kör átmérõje (a szélétõl a másik széléig).
Ebbõl meg lehet mondani mindkét széttartás szögét.

Sign In
Create Account

Back to top