Jelentkezz be Regisztrálj
Látni & látszani!
Posted 2006. July 21. - 17:25
Posted 2006. June 23. - 12:48
Posted 2006. June 23. - 12:45
Hmm, van valahol valami "összefoglaló" irodalom a ledekrõl? Csak mert elhangzott itt egy pár fogalom.. Most pl a powerled, korábban smd led chip és ezek szerint elég terjedelmes a téma..Látom, közben sikerült választ kapni.
Pinyo elég sokat foglalkozott powerledekkel, így hát most nincs is mit írnom..
Posted 2006. June 23. - 12:41
Posted 2006. June 23. - 12:37
Pinyo elég sokat foglalkozott powerledekkel, így hát most nincs is mit írnom..
Posted 2006. June 23. - 12:27
A Cree és Luxeon fényerõ adatok is csak tájékoztató értékek, 30-40%-os szórás lehetséges, attól függõen, milyen "jól" sikerült a led.
Posted 2006. June 23. - 12:15
A Cree XLamp 52 lm, a Luxeon Star 45 lm (ha tényleg ez van benne). Ekkora a különbség? Ez nem lineáris? (Bocs, de ez nem igazán a szakterületem..)
Posted 2006. June 23. - 11:28
Miután ellenállásokkal állítják be az áramot, ha nagyobb fény kell, cserébe a kisebb üzemidõért, lehet variálni azokkal is.
Posted 2006. June 23. - 11:10
Egyébként nem fém, hanem mûanyag a ház, így tényleg csak a fémlapka hûti. Próbáltam rákeresni és én is Luxeon-t találtam és abból is a Star típust írták valahol, itt a specifikációja.. Ez elvileg 110 fokos, és 350 mA-t írnak rá. Viszont a linkelt helyen ennél jóval kevesebbet mértek. Annyira zárt térben van és annyira kicsi a lehetõség a hõ elvezetésre, hogy még a gyári terhelést sem lehet ráadni?
Köszönöm a szétszedõs linket is. Nna, a leszedés nem véletlenül okoz problémát.. Van esetleg több, jobb, más megoldás, mint amit az illetõ alkalmaz?
Posted 2006. June 23. - 09:47
Itt egy srác leírása képekkel, aki kicserélte a benne lévõ Luxeon-t Cree-re.
Érdekes, mûködés közben 250mA-t mért az eredeti leden, ez elég kevés, hûtésnek valóban bõven elég az a pici alu lap, amire a led van ragasztva.
http://candlepowerfo...012&postcount=1
Posted 2006. June 23. - 07:22
Szerintem valami luxeonhoz hasonló lehet benne, 1-3 Wattos.Ha már LED cserékrõl volt szó.
Van egy ilyenem: Cateye HL-EL500, ...
...
Meg lehet azt valahonnan tudni, hogy milyen led van benne és mire lehetne cserélni, ha már haldoklik?
Ezek 130-140° széttartással világíthatnak, ezért van speciális optika elõtte, azt úgyis meglátod.
Itt lehet ilyesmit látni: http://www.luxeon.hu/luxeon_iii.html
Persze ha szét szeded és lefotózod különbözõ nézõpontpkból az többet is mondhat.
Netán annyira szét bontható, hogy feliratot is találsz a led alján
a fehér paszta mögött arról egészen pontosan beazonosítható.
Utána a vissza szereléshez egy kis szilikon sprayt kell fújni a bekeményedett fehér hõvezetõ pasztára (ha azzal szerelték) ettõl képlékennyé válik és jó hõkontakttal vissza szerelhetõ, amíg nincs más .
Persze láni kellene, mert így csak a levegõbe beszélek, azt veszem alapul ahogy illett volna megépíteni.
Posted 2006. June 22. - 06:15
Amikor egy lednek más a szine az általában nem azt jelenti, hogy az egyik már a használattól változott
Arra inkább a fényerõ enged következtetni.
A ledek színe különbözõ mértékben eltérhet egymástól.
lehet zöldes sárgás kékes lilás és akár erõsen fehérközelinek tûnõ is.
amit írtál aHL-EL500-ról, hogy 1200+ candelásnak árulták..
Az, hogy ez valójában mekkora tényleges fényteljesítményt (lument) és használati értéket jelent attól függ, hogy mekkora a széttartása, vagyis hány fokos szögben világít.
Egyes lámpa típusoknál erõsen össze szûkítették optikával a gyenge fénysugarat már szinte használhatatlanul keskenyre, szerintem csak azért, hogy ráírhassák a nagy candela értéket. ..mert az olyan jól hangzik és vevõcsalogató.
Szûk széttartásu 6 fokos lámpa egyetlen helyre jó, fejlámpának, de oda nagyon is használható.
Persze nagy candela értéket nem csak szûk fénycsóváju lámpánál lehet elérni,
ahhoz viszont valódi fényteljesítmény vagyis számottevõ lumen érték, komoly led kell.
A teljesítmény led a nagyobb meghajtásból adódóan kb. kettõször, szélsõséges esetben négyszer annyi energiát használ el azonos fényerõ létrehozásához mint a jó hatásfoku legkorszerûbbek közül kicsit alulhajtott huzallábas ledek tömkelege.
Viszont van ahol csak egyetlen lednek van helye de az erõs kell legyen.
itt szerintem még bele fér az a másfél-kétszeres fogyasztás, a nagyobb helyet igénylõ kevésbé hajtott ledekhez képest, mert adott a hely.
Lehet komoly használati értékkel rendelkezõ az ilyen az egy nagyobb teljesítményü ledes lámpa,
ez a fénysugár széttartásától függ.
Amirõl írtál annak mekkora lehet a széttartása?
A gyári adatlap leírásából az nem derült ki.
Vegyük példának azt a ledet amirõl itt elég sok szó esett,
azt ami 24 fok széttartáson belül 50 candela fényerõt biztosít.
Ebbõl épült a saját ledsorom. (egyelõre megint nem kapható az a led ami benne van)
Ugyanez ha csak 12 fokban sugározná le a fényt akkor a korábbi terület 1/4-ét fedné le fénnyel
és a fényerõ ennek megfelelõen elvileg 4-szeres lenne, vagyis 200 candela.
Viszont nagyon szûk nyílás szögben 6 fokosan már ugyanaz az egyetlen kristály már 800 cd-s fényerõvel tudná megvilágítani az adott térszögre esõ területet.
Három ledes 6 fokba szûkített fényü lámpa esetén ráírhatnák a gyártók, hogy "3200 candelpower!"
Ha jókora 50% elszóródást számolunk a lámpa fejnél akkor is "1600 candelpower" lehetne jogosan a szövegben. persze azt nem tüntetik fel. hogy az csak 6 fokos.
Mindenféle (optikával v. tükörrel történõ) fény fókuszolás valamennyi veszteséget is jelent
a fényerõben a különbõzõ visszaverõdések szórdások és az anyag csillapítása miatt,
de végülis itt csak a fényerõ és a fénycsóva széttartása közötti összefüggésre akartam rávilágítani.
Az a lámpa amit említettél nagy valószínüség szerint valamilyen teljesítmény leddel van szerelve.
Ha olyan volt benne akkor azt is érdemes megint bele tenni.
Viszont a teljesítmény lednek különösen a hõ elvezetése az egyik sarkallatos pontja. Erre érzékeny a led.
Tulajdonképpen a hõtöl öregszik igazán, attõl csökkenhet gyorsabban és maradandóan a fénye.
Nem lenne rossz megoldás ha ki tudnád annyira szerelni a ledet, hogy látható, esetleg lefotózható legyen.
Abból többet megtudnánk a lehetõségekrõl, vagyis mi fér el ott és hogyan van rögzítve és hûtve.
A teljesítmény lednek mindíg kell valamilyen hûtés. Ezt ott gyárilag valahogy biztosan megoldották.
Ha másképp nem akkor kivezették a led hõleadó felületét a külsõ fém burkolatra.
Feltapasztották hõvezetõ pasztával egy a fém házzal összefõggében levõ felületre és lecsavarozhatták
...gondolom fémbõl van a burkolat..?
Tehát a kérdés, hogy - kb. hány fokos szögben lép ki a fény.
Másik.., - hogy néz ki a led, (esetleg makro fotó több nézõpontból)
- milyen a led rögzítése ?
és - mihez van erõsítve?
- Van-e sorosan kötve valami alkatrész, pl. ellenállás?
...aztán lesz megint mit tovább tárgyalni.
Posted 2006. June 21. - 23:32
OFF: egy fotós fórumon már megcsinálták, "mozgó" körsinen, vagyis lehet vele "fókuszálni" a fényt, de ott at hiszem "hideg" ledekbõl.. Ha lesz idõm tesztelem, de ahhoz még sok szakmai segítség kell! A többit esetleg priviben..Ha sikerül vmit összehozni, mindenképpen írd meg. Lehet engem is érdekelne ha életképes dolgot tudsz belõle kihozni.
ON:
Ha már LED cserékrõl volt szó.
Van egy ilyenem: Cateye HL-EL500, amit - amikor vettem - elvileg 1200+ candelásnak árultak, 1 ledes. Tény elég erõsnak tûnt a többihez képest. Erõsebb és kontrasztosabb képet adott, mint a Cateye 5 ledes stadion lámpája.
Az itt leírtak alapján gondolom ez erõsen túl hajtott lehet. Késõbb vettem a páromnak is egyet és akkor tûnt fel, hogy más a színük. Ezek szerint viszonylag rövid használat alatt is már a romlás jelei mutatkoznak.
Meg lehet azt valahonnan tudni, hogy milyen led van benne és mire lehetne cserélni, ha már haldoklik? Mert ha egy csere megvan párszáz forintból, akkor nem bukok sokezret!
Posted 2006. June 21. - 21:56
Balu: köszönöm a választ, ezek szerint a melegfehér is jó lehet, mert ugyan kevesebb az "ereje", de mivel lesz belõle vagy 50 db, így talán elég.. A keverés nekem nagyon bonyolultnak tûnik, bár kétség kívül profi megoldás lenne..
És ellnézést az off-ért..
Ha sikerül vmit összehozni, mindenképpen írd meg. Lehet engem is érdekelne ha életképes dolgot tudsz belõle kihozni.
Posted 2006. June 21. - 21:30
Annak örülök, hogy végülis kedved szerint összejött, mert az a lényeg neked mire kell és melyik tetszik.köszi balu.
...
..még1x köszi
Használd egészséggel!
Posted 2006. June 21. - 16:35
a már megvettem.de ennél még kisseb(fülöp kp-centrum)
feketét.amúgy 5 fehér led van benne meg ebben is.
nekem a fontos az volt hogy lássanak,ne legyen nagy,ne döcögjön meg
bológasson a kormányon,és könnyü legyen.
és azért korom sötétben lássak nem rossz a fénye.
a régit meg megyveszí egyik barátom.
tehát megoldottam.
még1x köszi
Posted 2006. June 21. - 15:07
Posted 2006. June 21. - 14:59
És ellnézést az off-ért..
Posted 2006. June 21. - 14:23
Egy kicsit OFF a téma ezért elnézést kérünk.., de megpróbálok válaszolni.Gondolkodok egy macro körvaku helyettesítõ "állandó" fényforráson, amit ledekbõl kéne megcsinálni. A képen látszik elég rendesen, hogy az általad használt ledek elég hideg szúrós fényt adnak. A "szúrósságra" van/lehet megoldást találni, de a ledek között van más spektrumú is, hogy inkább a halogénhez közelebbi melegebb árnyalatokat hozza?
Az általában beszerezhetõ fehér led kék alapu kristályra épül (amint néhányszor itt már említettem).
Erre jön valamilyen kék fennyel gerjeszthetõ réteg ami a gerjesztett 'fénypor' keverék,
összetételétõl függõen több féle spektrális eloszlásu megvilágítást hozhat létre,
..persze ez sem teljes spektrumu fény.
Ezen az alapon mûködnek az úgynevezett melegfehér ledek.
Annál a fény színe sokkal közelebb áll a természetes izzószál alapu fényforrás által létrehozott fényhez,
viszont sokkal gyengébb a fénye azonos teljesítmény felvétel mellett.
Újabb lcd tv-knél a háttér megvilágítást rgb három alapszínü ledekkel oldják meg és
a pontos fehér szín tartást, (keverési arányt) vagyis a színegyensúlyt processzor biztosítja.
Valami hasonló megoldást lehetne össze hozni, viszont a külön megvásárolható ledek eltérõ széttartása és különbözõ vetített rajzolata okozhat egyenlõtlenségeket a fényben.
Esetleg fényes tükrözõ ívelt csõszerüségben 3 alapszín rgb nagyfényü smd led chipek sûrûn egymás mellett.
Kívül egy matt gyûrü fedné a kör-fényforrás felületét az egyenletesebb fényelosztás céjából.
A ledek szín aránya sem mindegy (és a feszültség igény is eltér), van amibõl alig kell és van amibõl több a fehér fényhez.
Errõl most többet nem írok mert végülis Off-topik a téma, de ennyit még hátha elnéz a t. mod.
Végülis a fény színe a bringázásnál sem utolsó mert olyan színben látjuk az egész természetet amit 'tud' a lámpa.
Posted 2006. June 21. - 13:37
Mielõtt tovább olvastam volna már megfogalmazódott bennem, ha 4 elemes az új akkor érdemes..használt vagy használ valaki ilyet?..
..most akarom megvenni ..rögtön mehet a kormányra,
...eddig ilyet használtam: "HL-EL 200"
Sz.tem jóval nagyobb energiát hosszabb idõn keresztül tudsz a ledeknek biztosítani 4 AA-s elembõl...csak baromira nehéz a 4db AA elemtõl és löttyög rajta.eladom.
ez a kelliz 3 AAA ami könnyebb.
tapasztalatok?thx
Persze mint itt párszor leírtuk, 4 elemesnél egy megfelelõ értékü ellenállást sorba kötnek gyárilag is a ledekkel, különben azonnal elszállna.
Az olyan lámpába amibe a nagyon vékony három db AAA-s tipusu elem való, oda azért nem tesznek ellenállatot
mert az annyira gyenge, hogy az elemek feszültsége már az elsõ bekapcsolást követõen leesik és
a ledeknek nem, hogy baja nem lesz de igazán tartósan komolyabb fényereje sem.
Szóval szerintem maradj a 4 ceruzaelemes lámpádnál ha nem akarsz drágább pénzért rosszul járni.
Legfeljebb cseréld ki a régiben ledeket erõsebbre.
A korábban itt megjelõlt 50cd 24fok széttartásu led forrás (remélem csak átmenetileg) szünetel.
Máshol (itt nálunk) nem találkoztam annyira erõs fényü és kis fogyasztásu leddel.
Amit a HL-EL 200-as lámpákba szoktak építeni azok 10 candelás ledek voltak (10.000 millicandela).
Annak a gyári túlhajtástól még maradandóan is csökkent is a fénye ezért már gondolom alig világít.
Szerintem ha a ledeket kicseréled azzal jobban jársz mint a gyenge kiskapacitásu elemeket befogadó lámpára kicserélnéd.
Annak új elem garnitúra esetén lehet nagyon erõs fénye (amíg bemutatják vásárlásnál),
azután gyorsan lecsökken a fényerõ, viszont úgy nagyon halványan még sokáig bírja.
Az a "nagyon halvány" akár erõsebb is lehet mint a cateye öreg és korszerûtlen ledjei.
Azt viszont neked kell eldönteni, hogy inkább szerzel valahonnan jó ledeket és kicseréled a régit vele,
vagy megveszel egy gyárit amiben eleve korszerûbb ledek vannak de kevés energia áll a háttérben a megtáplálására.
Szerintem kérdezd meg 73kacsa-t, hogy neki mi a véleménye az átépítésrõl.
Eleinte abszolút kezdõ lámpaépítõként nem is tudta hogyan kezdjen bele.
Most viszont saját erjébõl némi tanács alapján (itt korábbi h-szólása szerint) olyan lámpát épített (átépített) amivel már nagyon meg van elégedve.
Ehhez elméleti technikai részletekkel tudlak majd alkalmasint hozzá segíteni ha úgy döntesz,
Kacsától meg jóadag lelkesítést kaphatsz gyakorlati tapasztalatokkal fûszerezve.
P.S.: Hány darab led van az itt felrakott fotón szerepló lámpában?