Balu: Megtudnád adni hogy milyen fajta (és honnan beszerezhetõ) színkompenzáló ledeket használsz a 'távolsági' fényszóródhoz?
Ahhoz vettem 12 fokos 125cd-s ledbõl sokat és Péter mondta, hogy majd jön a 40-60cd-s hasonló széttartásu vörös és zöld.
Végül ebbõl nem lett semmi. Az úgy tûnik marad lilásnak.
A 24 fokos elsõ lámpába tudtam beépíteni a szineket, 5 fehér 50cd-s mellé egy 17cd-s zöld
(ek Pétertõl) és egy 10 cd-s vörös
(ek Lomexbõl már nem tudom 20 v. 30 fokos /az inkább 20fok/). Valamennyit kompenzál, viszont gyengébb mint a fehér ezért csökkenti az összfényt egy kicsit. Ha sok ledet használsz akkor nem gond mert van elég fénye, viszont élnek mellette a szinek. A másik, a fehérekkel ne menj 20 fok 50cd alá,
(vagy 12 fok 125cd alá szúrófénynek) ha netán olyant ajánlana mert azzal ott tartasz mintha powerledet használnál.
persze
még jobb lenne ha tudnál hozatni 5mm-es 24 fokos "jeled" gyártményu 50cd-s fehér ledet. Az a király!Igaz, nem szúrófény de sokat tud. Annak van igazán fénye kis fogyasztás mellett!
Múltkor volt neki, de elfogyott ha jól tudom. Most 20 fokosban van ha minden igaz.
Jó az is ha nincs más, de az a 4 fok azért meglátszik, na meg a 20fokosnak nem olyan egyenletes a fénye mint a jeled 24 fokosnak. A közepe kicsit kék és a széle sárga.
Mindenképp beszéld v. levelezd le vele elõtte, hogy legyen ami kell és akkor tetesd félre!
Fejlámpát fogok készíteni, fizikailag hasonlót a Lor féle 20W halogénhez csak az izzót kiváltva ledekkel( + egyéb elektronika stb.).
Csak a "jeled" 24-es világít háromszor annyit (illetve annál kicsit többet) mint a halogén azonos fogyasztás mellett. Legalábbis amit próbáltam, amit ismerek. A 125cd-s már gyengébb (lumenben, vagyis elõl kilépõ összfény teljesítményben). Pedig vettem belõle de utána jöttem rá.
Ahhoz legalább 200cd-vel kellene világítani 12 fok mellett, hogy az teljesítse a háromszoros halogén egyenértéket. Így talán csak másfél-kétszeres környékén van.
Azt viszont számításba kell venni, ha 5mmes huzallábast használsz /fent vastagon kiemelt tipust/, nem szûk széttartásut, abból legalább 6-7W össz. fogyasztásu led kell a 20Wattos halogén össsz lumen értékének eléréséhez.
Bocs, de ma reggel jöttem haza melóból és egy kicsit álmos vagyok, igyekeztem pontosan fogalmazni de ha valamit elírtam akkor helyesbítem /új lapon/ mert ez akkor már nem lesz szerkeszthetõ (sajnos).