Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Látni & látszani!

* * * * * 2 votes

• Please log in to reply
8729 replies to this topic

73Kacsa

73Kacsa

törzsvendég

• fórumtag
  • 639 posts
Nekem van most egy Primus Primelite T tipusu sved fejlampam. Pinyo latta [igaz meg vilagosban], hogy vilagit. 4 fokozat. 3 led vilagit, 6 led vilagit, 0.5w luxxeon es 1 w luxxeon.

Peppe es Jani munkatarsam meg este latta sotetben erdoben mukodni. Nos 1 wattos luxxeon szepen vilagit, annak a fenyenel mentunk fel, bar egy 3 wattosra ha cserelnem, akkor mar egesz jo lenne:) a 6 ledet meg 50 cdsekre kellene cserelnem [bar igy sem csunya a fenye].

www.primus.se

Konásjózsi

Konásjózsi

vendég

• fórumtag
  • 56 posts
Arra gondoltam, hogy pár darab ledet el lehetne helyezni a kormányszarvaim elejében. Szerintetek megoldható?
Szembõl valahogy így nézki: Feltöltött kép
A belsejében pedig kb 5,5 cm hely van.
ÖÖÖ az 28 és 30mm akar lenni csak úgylátszik kicsit alulméreteztem a betûméretet:)
Közben gondolkodtam és arra jutottam, hogy vagy úgy csinálom hogy csinálok egy tokot az elemeknek aminek közvetlenül az elejére teszem a ledeket és még eléjük valami álátszó mûanyag valamit, mindezt olyan aakúra hogy pont beleilljen a szarvba(ezt így kicsit bonyolult lenne megcsinálni). Vagy készítek valamit amire rárakom a ledeket ezt beleragasztom a szarvba meg még elé teszek valami védõt. A szarv oldalát meg kivágom, hogy a helyére lehessen tenni az elemeket.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

"Tényleg, össze hasonlítottad a fényét halogén izzóval, hogy
kb mekkora azonos széttartásba fókuszáltnak felel meg a fénye?"

Per pill nem rendelkezem halogénnel.

A 20W-hoz azért annyira nem járatom csúcson a ledeket, hiszen ilyenkor 700mA-t kapnak, a Luxeon III-ra max 1000mA-t írnak.

Gondoltam, összerakok pár Jeledet próbaképpen, hogy mennyi kell a Luxeon III-as fényerejéhez, de a fényképezõm pár hete a megkóstolta a Balatont, és kuka lett. Grrrr. Korábbi képeket értékelgettem ki, a fényképezõgép látószöge miatt csak 40 fokos (2x20) kúpszöget tudtam figyelembe venni. Így kb. 14 db 20mA-es Jeled adott annyi fényt, mint egy Luxeon III-asom 350mA-en.
Fogyasztásban 0,98W a 14 darab jeled, 1,11W a Luxeon III. Az említett kúpszöget kiértékelve 13%-al hatékonyabb csak a Jeled.

Info: a Luxeon III-asaim 700mA-en 1,6x fényesebbek, mint 350mA-en. Teljesítményben viszont ez sajnos több, mint a dupláját jelenti, mert az áram duplázásával a nyitófesz is nõ.

A fényképezõd ázását sajnálom:ysz:

A próbával kapcsolatosan a további vélemény szeintem így korrekt.
Már többször megfordult a fejemben, ha mégjobb hatásfoku ledek jönnek ki
akkor 3-4 netán 5 powerledet lehetne hajtani egynek az áramával és akkor már
sokkal inkább a fény felé menne el a fény/hõ energia egyensúly.

Igaz, ez megsokszorozná a powerledek számát ha tényleg nyereségesen (erõs alulhajtással)
jó hatásfokot és jó fényerõt szeretnénk elérni. A hûtés igény is jóval kisebb lenne, talán
egy fém lap amin fel vannak erõsítve a ledek optikával. igaz, így talán drágábban jönne ki.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

Balu, sikerült olyan sokledes lámpát beszerezned?

Még nem mert akkorra elfogyott, viszont rövidesen megyek megnézni mert ígérték, hogy lesz 21 ledes is.

Aztán ledcsere 50cd-sre, ha van hely akkor egy leválasztós, (lehetõség szerint) csavaros csatlakozó aljzat a lámpa testbe féloldalasan, (hogy ne is zavarjon és az esõvíz is lefollyon róla) ..ez majd kialakul.
Azon keresztül ceruza elemeket is lehet rá csatlakoztatni (mert az elem a gyenge pontja).
Külön csomag akku jön rá ami hátul a bringásruha zsebében van, egy elektromos szempontból megerõsített zárt mûanyag tartóban, azt esõben neylonba kell tekerni, a többi kell, hogy bírja a fröccsenõ vizet.

Mivel 4db AA-s akku lesz a strapabíró energia forrás (mint a cateye lámpáknál is általában) ezért ahhoz elektromosan is illeszteni kell. persze nem hajtom annyira túl mint az a cég és majd hûtöm is ahogy lehet, mert 30mA azért nem árt ha átmegy darabonként a ledeken.
Az kb. 600mA-t fogyaszt feltöltött akkuk mellett.
Ez 4 óra folyamatos üzemet jelent 2,5 A/h-s akkucellák esetén.
persze mivel a tápfesz csökkenésével a fogysztás is csökken, így az üzemidõ kitolódik legalább a duplájára, akkor viszont már, a vége felé halványabban világít.
Persze ha ilyenkor kihúzzuk a külsõ elem csatlakozót akkor mûködik tovább a saját belsõ három db AAA-s elemérõl mint annak rendesen kellene.

Ha sok ilyen LED van egymás mellett és mögöttük egy akármilyen optika (tükör), akkor elvileg ez úgy hasznosul(hat), hogy csökkenti a világításom éles átmenetét, nem?

Persze, ez így van.
Ami egyszer fényként kilép az már nem veszteség mert a közvetlen környezetet megvilágítja, sõt ami hátul lép ki azt is megfelelõ irányban el lehet téríteni tükrözõ felülettel, persze hátrafelé nem sok megy, inkább oldalra több, de az már hasznosul bizonyos értelemben mert közelre és oldalra is kell látni, ha meg ott a tükör akkor elõre vetül.

RoGeR

RoGeR

vendég

• fórumtag
  • 236 posts

Roger, jó nyomon vagy, a Cateye lámpákban (de az én kínai piacos lámpámban is) asszem egy foncsorba vannak helyezve a ledek, plusz optika van elõttük, szóval az oldalirányú fény egy részét is elõre nyomják.
Balu a ledek felett tükrözõ felületet alakított ki. Ez is javít.

Pont ez a bajom amúgy. Baromi szépen összpontosít az optika, de mellette hirtelen megszûnik a fény. Még januárban voltam Telehódason és akkor nagyon szenvedtem emiatt.

Amúgy Bikemag aprón láttam lámpatartós fékmerevítõt. Szerintetek ott jó helyen van a világítás?

Pinyo

Pinyo

törzsvendég

• fórumtag
  • 585 posts
Roger, jó nyomon vagy, a Cateye lámpákban (de az én kínai piacos lámpámban is) asszem egy foncsorba vannak helyezve a ledek, plusz optika van elõttük, szóval az oldalirányú fény egy részét is elõre nyomják.
Balu a ledek felett tükrözõ felületet alakított ki. Ez is javít.

Pinyo

Pinyo

törzsvendég

• fórumtag
  • 585 posts
"Tényleg, össze hasonlítottad a fényét halogén izzóval, hogy kb mekkora azonos széttartásba fókuszáltnak felel meg a fénye?"
Per pill nem rendelkezem halogénnel.

A 20W-hoz azért annyira nem járatom csúcson a ledeket, hiszen ilyenkor 700mA-t kapnak, a Luxeon III-ra max 1000mA-t írnak.

Gondoltam, összerakok pár Jeledet próbaképpen, hogy mennyi kell a Luxeon III-as fényerejéhez, de a fényképezõm pár hete a megkóstolta a Balatont, és kuka lett. Grrrr. Korábbi képeket értékelgettem ki, a fényképezõgép látószöge miatt csak 40 fokos (2x20) kúpszöget tudtam figyelembe venni. Így kb. 14 db 20mA-es Jeled adott annyi fényt, mint egy Luxeon III-asom 350mA-en.
Fogyasztásban 0,98W a 14 darab jeled, 1,11W a Luxeon III. Az említett kúpszöget kiértékelve 13%-al hatékonyabb csak a Jeled.

Info: a Luxeon III-asaim 700mA-en 1,6x fényesebbek, mint 350mA-en. Teljesítményben viszont ez sajnos több, mint a dupláját jelenti, mert az áram duplázásával a nyitófesz is nõ.

RoGeR

RoGeR

vendég

• fórumtag
  • 236 posts
Balu, sikerült olyan sokledes lámpát beszerezned?

Ha már itt arról vitáztok, hogy egy huzallábas LED-nek mekkora az oldalirányban elszórt "fényvsztesége". Ha sok ilyen LED van egymás mellett és mögöttük egy akármilyen optika (tükör), akkor elvileg ez úgy hasznosul(hat), hogy csökkenti a világításom éles átmenetét, nem?

(Remélem érthetõ vagyok)

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

Azt nem értem balu, hogy miért akarod a powerledeket mindenáron 1000 meg 1500mA áramokkal hajtani???

Nem én akarom, a gyári adatlap ajánlja.
Ezen kívül olvasom, hogy van aki 1000-1200mA-el akarja hajtani és sokat vár tõle.
Na meg a hûtõbordát zárt helyre akarja tenni, persze aki nem ismeri az úgy gondolja, hú de jó.
Aztán megveszi, dolgozik vele és a végén nagyot csalódik.
Szeretném megkímélni az embereket a csalódástól.

Nincs per pillanat olyan powerled, ami 1000mA-en akár csak megközelítené a 40-50 lumen/watt értéket. Bizony, nem csak a K2 tulajdonsága ez a pazarlás nagy áramnál.

Ezt hangoztatom én is.
..de talán annál a legszembetûnõbb, viszont a 40-50 lm/w-osat csak mellékesen megemlítettem,
de végülis mindegyik led meghajtás függõ.

Hozzáteszem, hogy az iszonyat pazarló atommáglya :) Luxeonjaimmal tartós 20W-os üzemben sem forrósodik a hûtõbordám (természetesen nem szobavilágításnak használva, hanem menet közben), pedig annak tömege csak töredéke a tiédnek.

mennyi, a fele?
Amikor a powerledet chip felület arányosan úgy hajtod mint a huzallábast (vagy alig jobban) akkor nyilván már azok is hasonlóan mûködhetnek csak felületarányos fényerõvel.

Viszont amikor teljesen meghajtod akkor jókora menetszél kell hogy lefújja a felületrõl a keletkezõ hatalmas hõt. Ha egy rezsót felkötnél és azzal száguldoznál egy olyan bordával a felületén akkor az se tudna felforrósodni.

Amíg én a huzallábasokból kicsi túlhajtással 32 mA/db tudom elérni a 20 Watt fogyasztást (60W fölötti halogénfény egyenértéket) addig neked mindegyik ledet csúcson kell járatnod hozzá. Persze a hatásfok is ennek megfelelõen kevesebbre alakul.

Tényleg, össze hasonlítottad a fényét halogén izzóval, hogy kb mekkora azonos széttartásba fókuszáltnak felel meg a fénye?

Pinyo

Pinyo

törzsvendég

• fórumtag
  • 585 posts
Azt nem értem balu, hogy miért akarod a powerledeket mindenáron 1000 meg 1500mA áramokkal hajtani???

Nincs per pillanat olyan powerled, ami 1000mA-en akár csak megközelítené a 40-50 lumen/watt értéket. Bizony, nem csak a K2 tulajdonsága ez a pazarlás nagy áramnál.

Én max. 700mA-el hajtom a Luxeonjaimat, de jellemzõen 200-350mA-en.

Hozzáteszem, hogy az iszonyat pazarló atommáglya :) Luxeonjaimmal tartós 20W-os üzemben sem forrósodik a hûtõbordám (természetesen nem szobavilágításnak használva, hanem menet közben), pedig annak tömege csak töredéke a tiédnek.

_Alex_

_Alex_

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,086 posts

en mar nem
de ha kell par embernek akkor segitek.
ha osszejon kb 3 ember akkor mar turheto a posta
persze ha tudunk egy helyrol rendelni /ha tudunk pl egyformat/

en mindenkepp fejlampat ajanlom
tobbnyire ket lampa amit preferalok/lunk
kell egy refi meg egy kis feny ami maszaskor ill kisebb kolbaszolaskor eleg.
refinek halogen
kis fenynek kis halogen /de ez ritka/ igy valoszinubb vmi kis ledes bigyoka.
aztan az egeszet egymas melle varazsoljuk es megvajakoljuk, hogy fel tudjuk rakni a bukora.

ami nekem van cumom
12V 5Ah NiMH akksi kb 900g
22$ volt a cumo +posta +~1500Ft amennyibol osszeforrasztottak mert kulonallo cellakbol allt.
ha van vmi toltod vagy tapegyseged akkor azzal lehet tolteni ha nem akkor lehet venni. enis vettem kb 20$ volt ugyanott.

ha vki a csorobb verziot akarja akkor zseles akksi 12V 7-9Ah
kb 2,6-3kg ara kb 3eft
tolteni a legegyszerubb pl autoakksi tolto vagy vmi hulla egyszeru trafo.

refi: halogen kezdetnek eleg a ~20W, lehet arcoskodni nagy wattokkal de folosleges. igy is szaradni fog elotted az erdo.
kupszognek vmi 12 fok koruli az ajanlott.
igazabol a refi leginkabb csak lefeleuton ami nem sok par perc de ha sikon is be van kapcsolva akkor pl egy 50W-ost egy zseles akksi mar nem bir sokaig hajtani.
ugyanis a zseles nem csak abban gyengebb, hogy nehezebb, mint egy MiMH. hanem azzal is, hogy nagyobb aram terheles eseten hamarabb esik a kapocsfeszultseg /lemerul/
igy hiaba van egy viszonylag nagy zseles akksi nem fogja olyan sokaig birni egy 50w-os lampaval de egy 20w-ossal shiman kihuzza egy jobb turan okosan hasznalva.

szoro feny/ kis feny:
par ledbol epitett vmi
ami annyi fenyt szolgaltat, hogy 30-as tempoig lehet vele hasitani meg ha kolbaszolgatsz gyalog akkor is latsz vele.
es a korulotted levo emberek sem vakulnak meg.

Én benne lennék, az ár megfelel.
Remélhetõleg másnak is megfelel és összejövünk páran!

Balance a bike right, keep the pedals turning, forget about everything except right now...
Picasa _Alex_

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts
Pinyo:

Mielõtt nagyon nevetségessé tennéd ismét magad..
Amikor nemrég a másik fórumon említettem az 50lm/w hatásfokot a luxeonnál, még te javítottál ki, hogy az csak 40lm/w ami neked fent van.

A K2 hatásfokról:
Feltöltött kép

Vagyis másfél A-nál 5,8W fogyasztás mellett 140lument az a gyári max értéken hajtott led.
Vagyis a K2 esetében 140lm/5,8W=24,1 lm/w

Viszont ha kevésbé hajtod a K2-t akkor:
3,7W esetén már 32lm/W a hatásfoka, ami még mindíg kevés akár az energia pazarló hagyományos powerledekhez képest is.

Miért akarod foggal-körömmel elhitetni?
Akkor a huzalledek miért melegszenek kevésbé mint a teljesítmény ledek?
Az, hogy hûtöm a kicsiket is az más okból történik, viszont a hûtõborda is csak langyosodik maximális teljesítmény mellett, míg a powerledekrõl ez csak kis teljesítményen futó üzemben mondható el.

A K2-bõl és társaibõl is ki lehetne hozni nagyobb fényerõt ha legalább 6 db-ot hajtanál egy lednek az áramával.

Na nem húzom az idõt ilyen felesleges és értelmetlen viták megválaszolásával, inkább megyek és csinálok valami hasznosat.

Mindenkinek további szép napot! :)

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

Ha 30 mA-en hajtom õket (most az összeset jelednek tekintem) akkor 3,5 volt esik rajtuk, vagyis 105mW teljesítményt vesznek fel darabonként.
Gondolom a ledek hatásfoka csak néhány százalék

Errõl írok néhány hozzávetõleges adatot.
- A hagyományos közönséges dinamós világításhoz adott lámpa izzója 4-6% hatásfokkal dolgozik.
- A halogén izzó 10-12% hatásfoku
- A ledek hatásfoka egyrészt a led korszerüségén is múlik nagyban,
másrészt az egységnyi méretü led chip felületének meghajtása függvényében széles skálán változó hatásfokkal rendelkezhetnek a ledek.
(kezdve a halogén 1:1 egyenértéktõl ami ~10%, az ~1:3 ~30%, vagy nagyobb halogén egyenértékig, mert felröppent a hír az eddigiekhez képest 50% feletti led fényerõ növekedésrõl.)

Persze ez meghajtás függvénye is, éppen itt lejjebb ilyenekrõl vitázunk.

Gondolom a ledek hatásfoka csak néhány százalék

Szóval az megfeelel 30-40% közötti értéknek ha nem nagyon hajtott ledekrõl van szó.

..vehetem úgy hogy minden led 105mW disszipációs hõt termel.

Egyébként 20mA-en 70mW/leddel lehet számolni, viszont 30mA körül már valóban a te számításod jön be Össz fogyasztást illetõen, viszont ebbõl kebvesebb alakul hõvé és több lép ki fény formájában.

A hûtésed ahogy számoldgattad abba bele kalkuláltad a hõlépcsõt ami a huzallábon esik ami a tokban van?
Persze és nem használnék olyan vastag vörösréz anyagot (ha jól értelmeztem) hanem inkább 02-es rézlemezbõl nagyobb felületü rács szerüséget forrasztanék össze hátul. Fél centi mélység bõven, lényeg minél nagyobb legyen a felülete.

A réznek súlya van és arra is kell számolni, hogy mindez a lámpát sisakkal mindíg igyekszik az orrodba nyomni. Esetleg egy elem csomag egyensúllyal a sisak hátsó felén lehetne egyensúlyba hozni.

igaz, az elemeket legjobb vezetéken a hátsó zsebbe vinni, a vezeték futhat a ruha alatt, hogy ne akadjon bele semmibe.

A hûtüfelületet a kis sebrességü hõáramlás miatt minél vékonyabb rézlemezbõl ki lehet alakítani. nem kell vastag hõpuffer mert nem keletkezik olyan gyorsan hõ, hogy azt a vékony lemez ne tudná leadni.

Nem tudom a ledek pontos átmérõlyét de ha 5mm-ernek veszem a legszélesebb részét is akkor egy 3,5*5,5centiméteres nyákon elférnek.

Az 55mm-en kívül alul van egy perem amit énle szoktam csiszolni ha sok ledet kell kis helyre össze zsúfolnom.

A úgy tervezem hogy a ledek kristályt hordó lábai egy 2-3mm vastag 3,5*5,5-ös rézlemezre lesznek közösítve és forrasztva a lámpa hátlapjánál.
Minden ledre így jut egy 0,5*0,5cm-es réz hûtõfelület.Ha nem számolok a kristály és a lábak közötti hõellenállással akkor 0.105mW-nyi hõt kell leadnia ennek a felületnek.

Azt számításba kell venned, hogy a led kristálya 70celziusz körül még jól érzi magát, fölötte már gyorsabban károsodik.
A huzal kivezetés kb. 40celziusz hõlépcsõt hoz létre a kivezetés hõvezetõ tulajdonságaiból adódóan. Vagyis ha lehet a kivezetés ne emelkedjen 30 celziusz fölé mert az már kezdi csökkenteni az élettartamot.

Vagyis ezek szerint nem szükséges külön hûtõbordát szerelnem a 77db-os ledpanel mögé hanem elég csak a hátsó rézlemez a hûtéshez amely eggyúttal a föld is, ehhez lesz forrasztva a ledek egyik lába.
Remélem jól számoltam ki az adatokat mert így nem kéne foglalkoznom hûtõbordával, aminek a beszerzése itt Debrecenben nem egy leányálom.

Szóval érdemes azt a 40celziuszos kényszeredett hõlépcsõt is figyelembe venni és akkor nem lehet baj.

A másik hogy találtam neten 3,6V, 7,6Ah francia gyártmányú lion akksit 5 538 ft-ért.Szerintem jó árban van, de nem tudom hogy alkalmas lenne e arra hogy 3,5volton hajtsak meg vele ledeket.Ha már 0.3Volt esik valamilyen kapcsolón,vezetéken vagy csak az akksi merül picit akkor már rögtön harmad akkora fényerõvel világítannak a ledek.Mellesleg töltése sem gyerekjárték ha olcsón akarom megúszni.

magam részérõl ilyesmit használok (Li-ion) és az valóban igaz, hogy 4,1V-ról hamarosan lejjebb esik a feszültsége de nekem bevált. Igaz, akkora csomagot használok 80W-h és ennek fele még a tartalék, hogy nekem a merüléssel nem nagyon van gondom. Igaz, a 80W/h-s legalább 70dekát nyom, de a többi akku még nehezebb lenne.

Egy másik lehetõség hogy lehet kapni ugyancsak neten, 1,2V-os 8Ah Ni-Mh akksikat darabonként 1632ft-ért, csomagonként 2 db-ot.Ha ezekbõl vennék 4 db-ot akkor már 4,8V-nál járnék, amibõl esne le valamennyi a megnégyszerezõdött belsõ ellenállás miatt de még így is maradna elég hogy tudjam szabályozni esetleg áramstabilizálni a ledeket.Az sem zavarna hogy súlyra másfélszeres a lion akksinak, még így is törtrésze lenne egy hasonló teljesítményû ólomakksinak.Mellesleg ezek töltése már nem nagy ördöngõség + töltõnk is van hozzá.Már csak az a kérdés hogy lehet e õket biztonsággal sorbakötni?

Igen, lehet. Ezt valóban könnyebb tölteni mint a lítiumot.

A li-ion akku töltésénél a vége felé mér negyedóránként ode megyek, hogy elérte-e a 4,1 V-ot.
Szóval ez kissé macerás. ha egyszer sok türelmem és idõm lesz akkor automatizálni fogom.

További jó munkát hozzá!

Pinyo

Pinyo

törzsvendég

• fórumtag
  • 585 posts
balu,

akkor leírom, hogy tiszta legyen a kép benned:

Nem vagyok elfogult a powerledekkel kapcsolatban, én ugyan jelenleg ebbõl építkezem, mert kis helyet foglal és nekem ez a preferenciám

Amin viszont fel tudom húzni magamat, az az adatok önkényes értelmezése. Az, hogy ha valaki rendszeresen felhasznál egy adatot vagy képletet, anélkül, hogy megértené, mire is való.

Példának okáért ismét leírtad:
"Egyébként miért lenne az a tény, hogy a hagyományos powerled hatásfoka 40-50lm/W és
az ún. /korszerü/ jobban hajtható, magasabb hõt elviselõ K2 katalógus adat szerint meghajtva csak 25lm/W hatásfoku??
Ha a kevésbé hajtott led jobb hatásfokát megcáfolod akkor te az örökmozgó létezését is ki tudod számítani."

A powerled fikázáshoz a Luxeon K2 adatot innen vetted:
http://candlepowerfo...ad.php?t=100228
Csak azt hallgattad el, hogy az K2 hatásfoka 1000mA-nél ennyi, a 40-50 lumen/watt pedig általában 350mA-en igaz.
A K2-nél amúgy kétféle katalógus adatot adnak meg, 1000mA-es és 350mA-es lumen értéket. Hogy a felhasználás függvényében tudd, mire számítsál.

A táblázatban szereplõ jó Luxeon III-as hatásfoka amúgy 1000mA-en 29 lm/w, 350mA-en 49 lm/w. Ez utóbbi érték még a szükséges optika 10-15% veszteségét levonva is már eléggé hasonló nagyságrendben van, mint a csúcs huzallábas led elõrevetülõ fényhányada alapján (65%) számított hasznos hatékonysága (82*65%=53 lm/w)

"Képben vagy? Néha nagyon fárasztó vagy amikor rosszul alkalmazott képletekkel igyekszel bizonyítani létezõ fizikai alapelvek ellenkezõjét."
Kíváncsivá tettél, mondj egy példát.

"Szóval értelmetlen ilyeneken vitázni ami nem visz elõre, csak azért, hogy a powerledeket méltasd.
Minden ledekkel foglalkozó ember tudja, hogy az azonos chip felületre esõ nagyobb meghajtás mellett a hatásfok rohamosan csökken."
Igen. És?
Attól még nem kellene tényként írnod a 41cd-s ledre, hogy 50cd,
Nem kellene figyelmen kívül hagynod, hogy az ember elõre néz és egy huzallábas hiába hatékonyabb, ha a fénye csak 60-70%-ban vetül elõre
Huzallábas példáknál rendszeresen és jócskán felfelé húz a tollad, powerlednél meg felhozod a K2 1000mA-es hatásfokát. Ej-ej.

És hogy világos legyen az álláspontom leírom:
Igen, a kisebb árammal hajtott ledek sokkal jobb hatásfokúak, különös tekintettel a huzallábas ledekre.
De: a normál 350mA-en hajtott modern powerled és a legjobb huzallábas között gyakorlati szempontból nincs _nagyságrendi_ különbség.

Megjegyzem, ezeket a huzallábas és powerledes tesztoldalakat, aminek a képeit és adatainak egy részét be szoktad linkelni (és bizonyítják a huzallábasok elõnyét a powerledekkel szemben), én mutattam meg nektek (a tesztelést végzõ emberrel amúgy rendszeresen leveleztem)

lor

lor

phorumus maximus

• globális moderátor
  • 24,199 posts
en mar nem
de ha kell par embernek akkor segitek.
ha osszejon kb 3 ember akkor mar turheto a posta
persze ha tudunk egy helyrol rendelni /ha tudunk pl egyformat/

en mindenkepp fejlampat ajanlom
tobbnyire ket lampa amit preferalok/lunk
kell egy refi meg egy kis feny ami maszaskor ill kisebb kolbaszolaskor eleg.
refinek halogen
kis fenynek kis halogen /de ez ritka/ igy valoszinubb vmi kis ledes bigyoka.
aztan az egeszet egymas melle varazsoljuk es megvajakoljuk, hogy fel tudjuk rakni a bukora.

ami nekem van cumom
12V 5Ah NiMH akksi kb 900g
22$ volt a cumo +posta +~1500Ft amennyibol osszeforrasztottak mert kulonallo cellakbol allt.
ha van vmi toltod vagy tapegyseged akkor azzal lehet tolteni ha nem akkor lehet venni. enis vettem kb 20$ volt ugyanott.

ha vki a csorobb verziot akarja akkor zseles akksi 12V 7-9Ah
kb 2,6-3kg ara kb 3eft
tolteni a legegyszerubb pl autoakksi tolto vagy vmi hulla egyszeru trafo.

refi: halogen kezdetnek eleg a ~20W, lehet arcoskodni nagy wattokkal de folosleges. igy is szaradni fog elotted az erdo.
kupszognek vmi 12 fok koruli az ajanlott.
igazabol a refi leginkabb csak lefeleuton ami nem sok par perc de ha sikon is be van kapcsolva akkor pl egy 50W-ost egy zseles akksi mar nem bir sokaig hajtani.
ugyanis a zseles nem csak abban gyengebb, hogy nehezebb, mint egy MiMH. hanem azzal is, hogy nagyobb aram terheles eseten hamarabb esik a kapocsfeszultseg /lemerul/
igy hiaba van egy viszonylag nagy zseles akksi nem fogja olyan sokaig birni egy 50w-os lampaval de egy 20w-ossal shiman kihuzza egy jobb turan okosan hasznalva.

szoro feny/ kis feny:
par ledbol epitett vmi
ami annyi fenyt szolgaltat, hogy 30-as tempoig lehet vele hasitani meg ha kolbaszolgatsz gyalog akkor is latsz vele.
es a korulotted levo emberek sem vakulnak meg.

NE ÍGY! NE ÍGY!

borzasztus falánkusz
lor-inc g-boxx designer
. . .sár. . .nem haldoklom, így élek. . .k.rva 3mm...

_Alex_

_Alex_

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,086 posts
Lor:Most rendelsz aksit, azért hoztad fel a lámpát?

Balance a bike right, keep the pedals turning, forget about everything except right now...
Picasa _Alex_

73Kacsa

73Kacsa

törzsvendég

• fórumtag
  • 639 posts
http://www.primus.se/

szaBike

szaBike

törzsvendég

• fórumtag
  • 302 posts
Megy a ledlámpám tervezése ezerrel.:)
77 db ledet (24 színkompenzáló, 53 jeled) akarok felhasználni egy 7*11 es ledmátrixhoz.
Ha 30 mA-en hajtom õket (most az összeset jelednek tekintem) akkor 3,5 volt esik rajtuk, vagyis 105mW teljesítményt vesznek fel dtarabonként.Gondolom a ledek hatásfoka csak néhány százalék ezért vehetem úgy hogy minden led 105mW disszipációs hõt termel.Nem tudom a ledek pontos átmérõlyét de ha 5mm-ernek veszem a legszélesebb részét is akkor egy 3,5*5,5centiméteres nyákon elférnek.A úgy tervezem hogy a ledek kristályt hordó lábai egy 2-3mm vastag 3,5*5,5-ös rézlemezre lesznek közösítve és forrasztva a lámpa hátlapjánál.
Minden ledre így jut egy 0,5*0,5cm-es réz hûtõfelület.Ha nem számolok a kristály és a lábak közötti hõellenállással akkor 0.105mW-nyi hõt kell leadnia ennek a felületnek.
Talátam a neten egy oldalt ahol kilehet számítani egy hûtõborda közelítõleges K értékét: http://web.telia.com...egin/heat-0.htm
Az itt megadott képletbõl következik hogy az 0.25cm2-es ledenkénti hûtõfelület K értéke 50/(gyök0,25)=100kelvin/watt
Ebbõl az jön ki hogy ledenkénti melegedés 100kelvin/watt*0.1watt=+10kelvin 30mA-en. Vagyis ezek szerint nem szükséges külön hûtõbordát szerelnem a 77db-os ledpanel mögé hanem elég csak a hátsõ rézlemez a hûtéshez amely eggyúttal a föld is, ehhez lesz forrasztva a ledek egyik lába.
Remélem jól számoltam ki az adatokat mert így nem kéne foglalkoznom hûtõbordával, aminek a beszerzése itt Debrecenben nem egy leányálom.

A másik hogy találtam neten 3,6V, 7,6Ah francia gyártmányú lion akksit 5 538 ft-ért.Szerintem jó árban van, de nem tudom hogy alkalmas lenne e arra hogy 3,5volton hajtsak meg vele ledeket.Ha már 0.3Volt esik valamilyen kapcsolón,vezetéken vagy csak az akksi merül picit akkor már rögtön harmad akkora fényerõvel világítannak a ledek.Mellesleg töltése sem gyerekjárték ha olcsón akarom megúszni.
Egy másik lehetõség hogy lehet kapni ugyancsak neten, 1,2V-os 8Ah Ni-Mh akksikat darabonként 1632ft-ért, csomagonként 2 db-ot.Ha ezekbõl vennék 4 db-ot akkor már 4,8V-nál járnék, amibõl esne le valamennyi a megnégyszerezõdött belsõ ellenállás miatt de még így is maradna elég hogy tudjam szabályozni esetleg áramstabilizálni a ledeket.Az sem zavarna hogy súlyra másfélszeres a lion akksinak, még így is törtrésze lenne egy hasonló teljesítményû ólomakksinak.Mellesleg ezek töltése már nem nagy ördöngõség + töltõnk is van hozzá.Már csak az a kérdés hogy lehet e õket biztonsággal sorbakötni?
Építõ jellegû válaszokkal, helyesbítésekkel és kiigazításokkal ne kíméljetek!:)
Szabi voltam a nem villamosmérnök.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts
[/quote][quote name='McGywer']Nem tudja itt valaki, hogy a Cateye HL-1500-as lámpa mekkora fényt ad?
Talán 1500 candelát? Láma vagyok a témában, és a cateye honlapon ezt a modellt nem találtam, nem egy mai darab.[/quote]A megnyíló lap alja felé találsz rá az adatokra >>ITT<<.
A hozzá tartozó izzót >>ITT<< láthatod

Találtam még egy orosz oldalt ahol ki kellene deríteni pontosan mit írnak.
www.velomax.lviv.ua/stuff/cateye.xls
[quote]Фара передня CAT EYE, Hyper Halogen HL-1500, потужна, ближнє/дальнє світло, сила світла - 1000/3000 кандел, лампа галогенна 2,4 Ват, безперервне свічення - більше 6/3 годин , батареї тип АА - 4шт. [/quote]

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

Miért is írom?
1.) "Szóval a kilós kenyérnél számoljunk csak 80 dekával, ... mert a többit megette az egér."
A "jeled 50cd" fantázianevet a ledes kereskedõ találta ki..

Mint minden fogalmat és módszert a világon az ember talál ki az adott fizikai alapelvekre építve.

A fizikai dolgok adottak.
Egy adott méretü led lapka hatásfok-teljesítmény összefüggése is adott.
Ez az amirõl különféle elterelõ számításokkal vitázunk, pedig a hatásfok görbe önmagáért beszél.

Persze vannak veszteségek mindkét oldalon, de bárhogy számolunk, a
végeredmény akkor is a fizikai természetébõl adódó elv szerint kell alakuljon
ahhoz, hogy a bevitt energia mérleg teljesülhessen.
..mert az energia nem vész el, csak átalakul, ebben az esetben hõvé és fénnyé.

Azonos teljesítmény felvétel mellett
a powerled nagyobb hõkeltése és kisebb fényereje
és a huzallábas kisebb hõje nagyobb fénye irányában alakul
mert a powerled hûthetõ lapkáját többszörös árammal tudjuk mûködtetni
a huzalkivezetésühöz képest.

Egyébként miért lenne az a tény, hogy a hagyományos powerled hatásfoka 40-50lm/W és
az ún. /korszerü/ jobban hajtható, magasabb hõt elviselõ K2 katalógus adat szerint meghajtva csak 25lm/W hatásfoku??

Ha a kevésbé hajtott led jobb hatásfokát megcáfolod akkor te az örökmozgó létezését is ki tudod számítani.

Persze a teljesítmény ledeknél nem hozol fel hasonló elméleteket.
Lehet, hogy politikusnak kellene menned? Talán könnyebben lemondanánk dolgokról,
mert a végén már annyira bele viszel keverve valós alapunak tûnõ kétes elemeket és
mérési hitelesítéseket ami végülis nem tartalmaz összességében valós tényleges információt, csak komolynak tûnõ halandzsát.

Ezeken már korábban is sokat vitáztunk. Amikor eljutottunk odáig, hogy végül rájöttél.. akkor azt írtad, hogy "..na akkor beszéljünk másról."

Szóval értelmetlen ilyeneken vitázni ami nem visz elõre, csak azért, hogy a powerledeket méltasd.
Minden ledekkel foglalkozó ember tudja, hogy az azonos chip felületre esõ nagyobb meghajtás mellett a hatásfok rohamosan csökken.

Akkor min vitázunk??
A nullát lehet osztani, de attõl még zéro marad!

Szóval attól, hogy felsorolsz egy sor számítási képletet és irányt, az alapelv nem változik.
Az a baj veled, hogy elveszel a részletekben amit viszont nem jól alkalmazol.

Bocs, de azért vettem a bátorságot a reagáláshoz, mert azért a világítástechnika matematikájában és módszertanában úgy érzem, kicsit jobban képben vagyok.

Képben vagy? Néha nagyon fárasztó vagy amikor rosszul alkalmazott képletekkel igyekszel bizonyítani létezõ fizikai alapelvek ellenkezõjét.

Lehet, hogy tanulmányozod a számításokat és elvben kiszámítod az örökmozgót is, de azért a valósághoz több köze lehetne az eredménynek.

Egy dologban viszont már pozitívan bizonyítottál,
mechanikai kivitelezésben talán soha nem érlek utól.:)