De akár azt is lehet, na mindjárt megnézem ennél hogy van... ..persze már szétkaptam a mérõkapcsolást, most inkább nem rakosgatom megyint össze. Lényeg, hogy nem árt mérni egyet.szóval közel se arról van szó, hogy kiforrasztóm és beforrasztom, ha jól érzem..
Jelentkezz be Regisztrálj
Látni & látszani!
Posted 2006. August 20. - 00:16
Posted 2006. August 20. - 00:01
Valami fény magasabbról is kellene, hogy menjen mert különben nem tudhatod elõre, hogy mi van az árnyékba kerülõ részeken. Így már jó megoldás a lámpák egy részét a fékmerevítõre tenni.
Igen, a lapos fény egy probléma ilyenkor. Van egy EL-300 lámpám (Terminál fórumon láthattad), amit mint kiegészítõ lámpát lehetne használni a kormányról.
Fejlámpát is szeretnék, de még nem tudom mikor. Vagy érdemesebb elõször abba beruházni és utána valami staikus fényt csinálni?
Posted 2006. August 19. - 23:55
A ledek azonos méretüek, azzal nincs gond, viszont a mérésnél az egyforma áramot külön-külön huzalpotival állítottam azonosra mindkét mért körben.
Azt meg kellene néznem, hogy melyiknek mekkora a nyitófeszültsége üzemi áram mellett.
szóval közel se arról van szó, hogy kiforrasztóm és beforrasztom, ha jól érzem..
.......+++Eladó "kacatok"+++...........:openarms: Lokálpatrióta Házigazda
Posted 2006. August 19. - 23:52
Na akkor én is...na, a laikus bekever a topicba..
..látom te nagyon vágod mint.. ...na nem mondom tovább
Hát muszály nekem mindent ismerni, irgum-burrrgum!
A ledek azonos méretüek, azzal nincs gond, viszont a mérésnél az egyforma áramot külön-külön huzalpotival állítottam azonosra mindkét mért körben, ezért nem tudom most fejbõl, hogy mennyiben tér el a nyitófeszültsége üzemi áram mellett...ha én nekem van egy ledes lámpám, de nem elég meggyõzõ, akkor tehát probléma nélkül átrakhatok bele ilyen erõsebb motyót?
vagy akkor esetlegesen nem lesz elég neki az energia, vagy netán más a mérete is ennek a lednek, vagy izééé.... ?
Végülis ezen, a ledek számán és a tápfeszültségen múlik, hogy mekkora ellenállást kell sorosan bekötni.
Posted 2006. August 19. - 23:42
Viszont arra is érdemes gondolni, hogy valami fejlámpa mindenképp kell akkor mellé mert az alacsonyabban levõ lámpa a legkisebb gödröt vagy mélyedést is feneketlen sötét szakadéknak mutatja.
Valami fény magasabbról is kellene, hogy menjen mert különben nem tudhatod elõre, hogy mi van az árnyékba kerülõ részeken. Így már jó megoldás a lámpák egy részét a fékmerevítõre tenni.
Posted 2006. August 19. - 23:40
ha én nekem van egy ledes lámpám, de nem elég meggyõzõ, akkor tehát probléma nélkül átrakhatok bele ilyen erõsebb motyót?
vagy akkr esetlegesen nem lesz elég neki az energia, vagy netán más a mérete is ennek a lednek, vagy izééé.... ?
.......+++Eladó "kacatok"+++...........:openarms: Lokálpatrióta Házigazda
Posted 2006. August 19. - 23:34
A lenti fotón látszik bal oldalon a fejlámpában lévõ eredeti gyári ledek fénye.
A jobb oldalon felül a nagyobb széttartásu SzûcsPéter féle led látható.
Jobb-alul szintén az onnan származó példány látszik de azt még régebben árulta magasabb áron.
Annak középen talán még erõsebbnek is látszik a fénye. Abból van nekem valamennyi tartalék amit be tudok építeni.
..a másik a felsõ az egyenletesebb fényü, de azonos áramon mindkettõnek jó fénye van, a fotó is mutatja.
Posted 2006. August 19. - 23:33
Egymástól távolabb, a kormány végei felé tenném, amennyire lehet.
A problémám az, hogy így is túlzsúfolt a kormányom, így oda semmi se fér már el.
A fékmerevítõ itt van: http://apro.bikemag....t=25979&cat=all
Posted 2006. August 19. - 23:11
Egymástól távolabb, a kormány végei felé tenném, amennyire lehet.Te hogy oldanád meg két (egymás melletti) lámpára a világítást?
Lényeg, hogy szemtávolságon kívül legyenek, így kisebb az árnyékhatás mert a tárgyak mögé világít.
Amelyik lámpáról írtam, már amit a kamionos megirigyelt az kormányra szerelhetõ,
az nem a klasszikus lámpa forma hanem egy 32 centis, hátul bordázott fekete alumínium,
amin egymás fölött három sorban szorosan egymás mellett vannak a ledek.
Gondolom neked a klasszikus csõbilincses megoldás lenne jó, illetve talán az amit említettél.
Viszont nem is tudom, milyen az a fékmerevítõ?
Ne tessék kimosolyogni de hirtelen nem tudom mire is gondolsz a név alatt.
Posted 2006. August 19. - 22:16
Ennek a lámpának a rögzítése jónak tûnik, persze a puding próbája az...
Majd teszek fel olyan összehasonlítást is ahol a két led (a lámpabeli gyári és az 50cd-s) azonos áramon megy és egymás mellé világít. Ezeket a gyári cuccokat tele tömik a régi gyenge elfekvõ készleten lévõ ledekkel.
Egyébként úgy ahogy írod...
Én ennek a kormányra szerelhetõ változatában gondolkodom. A kormányon nincs sok hely, így lehet hogy szereznék lámpatartós fékmerevítõt és arra fogatnék rá két ilyen tojást. Az már kellõ fényerõt biztosít.
Bár ha 500 mA áramfelvétellel számolok, akkor igen hamar leszipkázza az elemeket.
Te hogy oldanád meg két (egymás melletti) lámpára a világítást?
Posted 2006. August 19. - 21:30
Ennek a lámpának a rögzítése jónak tûnik, persze a puding próbája az...Huhh! Ez a 19 LED-es tojás, amit nézegettünk, hogy milyen jó áron van?
A másik meg 12*50cd?
Majd teszek fel olyan összehasonlítást is ahol a két led (a lámpabeli gyári és az 50cd-s) azonos áramon megy és egymás mellé világít. Ezeket a gyári cuccokat tele tömik a régi gyenge elfekvõ készleten lévõ ledekkel.
Egyébként úgy ahogy írod...
Posted 2006. August 19. - 21:15
Tudok mutatni egy összehasonlítást ahol azonos AAA-s akkukat használok és abban csak 12 led van.
Huhh! Ez a 19 LED-es tojás, amit nézegettünk, hogy milyen jó áron van?
A másik meg 12*50cd?
Posted 2006. August 19. - 18:22
Konásjózsi: Közben megvan de nem 21 hanem csak 19 ledes.Ez az utánvétes megoldás teccik:) A többit majd priviben...
Persze az mit sem számít mert én bele tömök annyival többet.
A fénye általában a gyári lámpák fényére jellemzõen "erõs", vagy inkább nagyon gyenge.
Tudok mutatni egy összehasonlítást ahol azonos AAA-s akkukat használok és abban csak 12 led van.
Eredetiben nagyon gagyi lenne, viszont nekünk odaát a forum.terminálon van egy szlogenünk,
A gyári lámpa arra jó, hogy legyen mibe építkezni.
Hozzá jutunk egy üres tokhoz amit tele lehet építeni jó alkatrészekkel!
Majd ha feltuningolom akkor ennak is lesz fénye.
Most pár napig más dolgom lesz de azután folyamatosan átépítem és referálok az eredményrõl.
Posted 2006. August 19. - 17:53
ezen tolto ara alapjan leall.
a szunetmenytes bigyo akksija is jo
igazabol mindegy milyen akksi
csak olyan kapocsfeszultsegu legyen amilyet akarsz
es olyan kapacitasu ami neked jo.
a tipus ami benne van tobbnyire nem szereti a nagy aram leadasat.
de ez nem nagyon para.
igazabol egy 7Ah-s akksi mondjuk 20-35W-os lampat elbir
az 50W az mar sok neki /kis tempohoz nem kell nagy feny/
NE ÍGY! NE ÍGY!
lor-inc g-boxx designer. . .sár. . .nem haldoklom, így élek. . .k.rva 3mm...
Posted 2006. August 19. - 15:52
Van vkinek ilyen töltõje? Nincs hozzá használati utasításom, és ha rányomom a konnektorra addig tölti amíg ki nem húzom. Legalábbis erre következtetek abból, hogy a led az ég és a benne lévõ aksik folyton melegek. Olyan töltõt csak nem gyártanak ami túltöltené az aksikat ugye?
Posted 2006. August 19. - 15:17
Amiket idáig láttam teljesen megeggyeztek a bolti (itt Debrecenben 3500ft-os) 12V-os 7,2Ah-s zselés ólomakksikal, persze ingyen.
Már délelõtt 10 óta töltöm az eggyiket, remélem jó lesz.
Posted 2006. August 19. - 13:06
Posted 2006. August 19. - 11:21
nekem pl 2,5 kvadratos van
tutii
ebbol volt 2x1m tan 1200ft
NE ÍGY! NE ÍGY!
lor-inc g-boxx designer. . .sár. . .nem haldoklom, így élek. . .k.rva 3mm...
Posted 2006. August 19. - 11:03
Rokonom talált nekem egy rosz elektronikájú szünetmentes tápot, benne 2db 12V 7,2Ah zselés ólomakksival.Az egyik még mûködõképesnek is tûnik, most töltöm.
Nem is olyan sok az a 2,5kiló.Inkább kézben tartva nehéz, hátitzsákban alig érezni a súlyát (vajon hányszor 10 kiló cuccot kellett cipelmnem suliba ha az már nehéz volt... ).Ha jó az akksi akkor hamarosan el is készül a halogénes lampion, aztán csak hajrá be az erdõbe!Majd késõbb ha lesz elegendõ anyagi és szellemi erõm akkor összedobok egy pehelysúlyú ledes csodát, de addig örülök hogy kijön 4000ft-ból az egész lámpa.Ami külön tettszik még hogy nagyon szép meleg fénye is van az izzónak.Szereli a Media Marktban kapható szilikonos hangszórókábellel fogom.A legjobbnak a multiméterekhez kapható szilikonos piros és fekete kábel tûnik kár hogy 1000ft egy pár.
Posted 2006. August 19. - 02:24
Ma éjszaka kimentem az erkélyre lámpát próbálgatni.
A 189 db ledbõl csak a 135db fehér és 27 db zöld ledet kapcsoltam be
(össz. 162db) egyenként 30mA körül, a vörös színkiegészítõk most nem mentek.
Élveztem a fehér csóvát a levegõben és próbálgattam mindenfelé, a távolban mennyire látszik a fénye.
(Elég sok "zavaró" fény van körülöttünk, világos az utca).
Egyszer csak leszólt a fölöttem lakó szomszéd, hogy mi ez amivel világítok?..
..mert neki a kamionra kellene ilyen fény.
"Most hat lámpa van rajta de amit ez világít.. nekem a kamionomon nincs ilyen.." mondta.
Aztán megkérdezte, "Fel lehet ezt rakni kamionra is?"
Gyorsan lebeszéltem mert a végén még velem akar csináltatni egyet,
pedig a mechanikus felszerelése ennek is nagyon lassan alakul.
Szerintem azon a hat lámpa legalább ötször többet világít, de azt mondta az ablakon kinézve,
hogy ennek jó erõs szúró fénye van, azért tetszik neki.
Ezek 24 fokos ledek és ahhoz képest még meg vannak döntve,
hogy nagyobb legyen a megvilágított terület.
A próba idejére 6db párhuzamosan kötött 1,4A/h-s Li-ion akku celláról járattam
így elég szépen langyosodtak a cellák és nem is ment teljes áramon.
Egyelõre úgy tûnik, kicsit sokra sikerült a fénye, még szerencse, hogy lehet kisebb fokozaton is majd mûködtetni. .