Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Látni & látszani!

* * * * * 2 votes

• Please log in to reply
8729 replies to this topic

era

era

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,531 posts
Srácok!
Egy dinamó mekkora teljesítményt tud leadni.
Azon jár a fejem, ha felfelé tekerek úgy sincs szükség nagy fényerõre, ha lefelé jövök akkor nagyobb a sebesség is, jobban világít a lámpa is?
Van már tapasztalotok ezen a téren?

vitya_95

vitya_95

vendég

• fórumtag
  • 220 posts
Értem! szerintem okés... megvárom h mi a véleménye Jozsinak és akkor irok mindenképpen....

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

Oksa köszi akkor várok:)

kiváncsi vagyok én is a véleményére. :)

Arra persze számítanod kell, hogy egy ilyen átépített hûtéssel ellátott lámpa egy kicsit át van barkácsolva.
Szóval ne egy esztétikailag gyárinak kinézõ dologra számíts mert a változtatások
azért meglátszanak rajta, mint a korábbi képen is látható.

Az átépítésnél fõleg a funkcionalitására figyelek.
Persze a mechanikus felépítése is lényeges, hogy
megfelelõen vízálló és stabil legyen és azért nézzen ki valahogy.

Ezzel együtt látszik rajta, hogy a gyárihoz képest át van építve, mint a lentebb látható lámpáról készült fotókon is látható.
Ha ez nem baj akkor hasonlót tudok összerakni, akár korményra is.

vitya_95

vitya_95

vendég

• fórumtag
  • 220 posts
Oksa köszi akkor várok:)

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

Hellosztok!
mivel jönnek a "sötét napok" gondoltam beszerzek elõre lámpát hátulra pedig vmi villogót a nagy gondom a lámpával van mert nincs semmmi elképzelésem h mien legyen...
a lényeg h erõs fénye legyen, leheetõleg ütés álló. vizálló / ha ilyen van/, uton és terepen is lenne használva .... meik gyártó meik terméke felelne meg nekem ???

lehet, hogy neked is olyasmi kellene mint a Józsié csak kormányra, mint amit nemrég raktam össze neki?
Igaz, most egy kicsit van más tennivalóm de végülis késõbb lehet, ha kell.

Várd meg mit mond Józsi mit tapasztalt, mielõtt válaszolsz.
Mellesleg rosszat nem mondhat, én tudom! Feltöltött kép :victory: :)

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

Nem tudom, amatõr éjszakai fényûzõk is olvasnak-e be ide, de ma találtunk lámpáskát keróra, ami tetszetõs lehet a csóróbbaknak...
1300 Ft, 4 mikroelem, villogó üzemmód is, 5 led. Kicsi, és könnyû.

Jómultkoriban én is vettem ilyent 7-800,-Ftért a verseny utcai piacon.

Szoktam tesztelésre venni olcsó lámpákból egy-egy darabot, hogy megnézzem mit lehet kihozni belõle erõsebb és több leddel.
Ennek tényleg jó fénye úgy ahogy van és a ledek sincsenek túlhajtva.

Éppen most mértem egyet és szemrevételeztem a fényerõt, széttartást.
A beépített ledek közel azonosak a 20fok 50cadelés ledekkel (legnagyobb meglepetésemre).
Miután ráteszem a négy db optikával egybe épített fejrész burkolatot a kivetített fény koncentráltabb lett és határozottab körvonalunak tûnt.

Szerintem is jó az a kis lámpa, Az tetszik benne, hogy nem három hanem négy kicsi elemrõl mûködik, talán azért tovább is bírja mert több energia tartaléka van még kisebb elemekrõl is.
A villogó fény különösen erõs. Szerintem jól kitalálták az elektronikát is.

Öt-hat ilyen lámpa már annyit világít mint Konásjózsi lámpája önmagában nagyfényen,
legfeljebb annál szûkebb széttartásban az optika miatt.

vitya_95

vitya_95

vendég

• fórumtag
  • 220 posts
Hellosztok!
mivel jönnek a "sötét napok" gondoltam beszerzek elõre lámpát hátulra pedig vmi villogót a nagy gondom a lámpával van mert nincs semmmi elképzelésem h mien legyen...
a lényeg h erõs fénye legyen, leheetõleg ütés álló. vizálló / ha ilyen van/, uton és terepen is lenne használva .... meik gyártó meik terméke felelne meg nekem ???

elõre is köszi:
Vitya

kalaius

kalaius

maximus

• fórumtag
  • 11,904 posts
Nem tudom, amatõr éjszakai fényûzõk is olvasnak-e be ide, de ma találtunk lámpáskát keróra, ami tetszetõs lehet a csóróbbaknak...
1300 Ft, 4 mikroelem, villogó üzemmód is, 5 led. Kicsi, és könnyû. Remélem, a boltban van még, asszonyka vett 2 feketét, én két szürkét. A fénye az MP3 lejátszóban leharcolódott elemekkel legalábbis hozta a 3 ledes Opticube Cateye szintjét, bár kissé túlságosan pontszerûen világít, míg ez a régebbi Cateye ugye 3 egymás melletti csóvát terít.
A bolt pedig a 4-6 vonalán van kb, a Jászaitól a Nyugati felé a Rotschild utáni saroknál balra be, és az elsõ sarok után van a bal oldalon. Aksi és lámpaszaküzlet. Van jó fejlámpájuk is 5e-ért.
Hasznos lehet így 24H-s környékén :)
http://img.tar.hu/ka.../25852631.jpg#3

ZolkoW

ZolkoW

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,700 posts
hi!

vettem ma egy olcsó kis halogénizzót, azt a 35mm-es beépített reflektoros fajtát, 12V/20W/30fok, gondoltam kipróbálom, milyen.

most akksit nézek majd hozzá, az elõzõ oldalakon megnéztem a linkeket, de ha az ólom-zselés olcsó-jó megoldást túl nehéznek találom, akkor a fejlettebbek közül ti miket használtok? mert lítiumosból, metálosból mintha csak kamera-akksik lettek volna, vagy én nem néztem eléggé.

ez a 20 wattos pilács világít szépen, meg forró is ahogy kell :), és ahogy számolom, izmos akksi kell majd a meghajtáshoz, ha azt akarom hogy pár órát menjen. örülnék, ha egy kiló alatt lenne az akkumulátor.
esetleg jobb ötlet lett volna 10 wattost választani?
akksira hajlandó lennék valami közepes összeget, tehát 5-6, esetleg 10 ezret rákölteni, hogy valamennyire teljesüljenek a kívánalmak. azért is, mert az izzó még úgyis változhat, esetleg power ledre is gondoltam, az meg kevesebbet eszik...

szóval van konkrét javaslatotok, hogy merre nézelõdjek tovább?

köszi!

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

OFF: Szerintetetek mennyire biztonságosak amúgy este a Budai hegyek? Esténként általában barátnõmmel kettesben megyek, nem szeretném valami gázos helyzetbe hozni.

Szintúgy :offtopic: Még tavasz elején vagy múlt évben feltekertem a normafához. Ott van valami barna fa kunyhó, ilyen vendéglátó hely szerüség. Annál lejjebb, távolabb álltam. Onnan sötétben nagyon jól nézett ki a város ezért elõkaptam kamerát állványt és volt vele egy kis pepecs mire fotó, aztán részenként szétszerel, kezdtem volna elrakni. Azt hozzá kell tennem, hogy ilyen szitukban mindíg radar körbe, hogy felmérjem a próbálkozásokat és idõben tudjak reagálni ha egyáltalán valami úgy néz ki.. ..fõleg sötétben.

Megláttam két sötét alakot, felbukkantak a faház mellett és szinte majdnem futólépésben elindultak felém, miközben az állvány lábait toltam össze. Rájuk nyomtam a fejlámpát de még azt megelõzõen kiszúrhatták, hogy észrevettem õket és megtorpantak távolabb és jobb híján ott kezdtek beszélgetni és nézegetni arra. Különben is sok éve mindíg van nálam valami medvekergetõ bárhova megyek is. Szóval mindenhol éremes figyelmesnek lenni és nem árt sokmindenre felkészülni.

Másik, fõleg az válik áldozattá aki annak mefelelõen viselkedik és elfogadja a támadó viselkedését és nem tesz még szimbolikus viselkedés formával sem ellene.

Ha fel vagy készülve és szinte demonstrálod, hogy "próbáld ha mered" akkor meg gondolja akinek megfordult a fejében valami negatív gondolat. Persze ha mégsem ijed meg akkor is legyen mivel fogadni ha mégis próbálkozik. Olyasmi ami nem okoz súlyos sérülést de hatásos.

Elnézést az OFF-ért. Tudom ezt nem itt kellett volna de ha már elhangzott a kérdés..
Na de térjünk vissza a fõ témához !

lor

lor

phorumus maximus

• globális moderátor
  • 24,199 posts
kisebb foltot vilagit de meszebbre.
forrasztani kell nem bohockodni drotok osszecsavarasaval meg egyebekkel

az erdoben nagyobb biztonsagban van az ember szvsz, mint a varosban.
nemtom te merrefele vagy, nalunk van erdo szepen...

NE ÍGY! NE ÍGY!

borzasztus falánkusz
lor-inc g-boxx designer
. . .sár. . .nem haldoklom, így élek. . .k.rva 3mm...

vendég_Charon_*

vendég_Charon_*
  • vendég
Rablóbandákról nem tudok, de kóbor kutya van elég, ami meglepõ lehet.

uzi

uzi

vendég

• fórumtag
  • 126 posts
Idõközben én is újraszeretlem a halogén lámpám. Philips 35W 30fokos helyett GE 35W 21fokos került bele és új borítást kapott. Most már csak egy helyen a szikszalag füstöl néha :) A furcsa, hogy érzetre kisebb fénye van ennek a verziónak, pedig nagyobbnak vártam. Betettem egy halogén foglalatot és egy oldható kötést csúszóérintkezõvel, lehetséges hogy túlzottan megnöveltem az ellenállást ezzel? (Csúszóérintkezõt csak rahajtogattam a vezetékre, nincs forrasztva vagy ilyesmi)

Azért látni így is rendesen vele, lehet hogy csak a múlt szépült meg, majd kipróbálom egyszerre mindkettõt ha odáig jutok.

OFF: Szerintetetek mennyire biztonságosak amúgy este a Budai hegyek? Esténként általában barátnõmmel kettesben megyek, nem szeretném valami gázos helyzetbe hozni.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

Ugyanis azt lattam, hogy jo eros fenye van Roger lampajanak, de ugy vettem eszre, mintha tavolra ez nem lenne eleg. Az en 1 wattos fejlampa ledem viszont szepen elore vetit.

Szerintem inkább úgy van mint "RoGeR" mondta:

Távolra is jó fénye van szerintem. Itt inkább az a baj, hogy egyszerre nem tudok távolra és közelre világítani.

Tegnap este a közel 50 méteres folyosó teljes hosszában csináltam egy tesztet.
Lefotóztam a fényt kis és nagyfényü állásban.
Abból készítettem egy GIF képet de sajna eltoltam, csak egyszer vált.
Oldal frissítés után vált újból.
Most meg nem tudom a javított képet a tar.-ba feltenni, így az marad ami már fent van.

Elõször jön a kis fény, azután a nagyobb:

Feltöltött kép

Itt a címe, ott könnyebb F5-el frissíteni:
http://img.tar.hu/balu-1/img/25823556.gif

Ööö KonásJÓZSI... kell valami eredetibb név... nem sokat nézegettem a fórumot mielõtt regisztráltam és sajnos így sikerült :(

A nevet én szúrtam el, bocs:mybad:

Konásjózsi

Konásjózsi

vendég

• fórumtag
  • 56 posts

Szerintem kb egyforma lesz a kettõ.

András, akkor majd keress meg! :)

Van benne már valamennyi, bár még nem próbáltam ki fényvisszaverõvel.
Anélkül is rendesen láttam terepen, azzal meg gondolom a fényudvar lesz egy kicsit nagyobb/fényesebb.

És addig két képet mutatnék róla:
http://img.tar.hu/ra.../25784979.jpg#3
http://img.tar.hu/ra.../25784980.jpg#3

Ööö KonásJÓZSI... kell valami eredetibb név... nem sokat nézegettem a fórumot mielõtt regisztráltam és sajnos így sikerült :(

RoGeR

RoGeR

vendég

• fórumtag
  • 236 posts

Ugyanis azt lattam, hogy jo eros fenye van Roger lampajanak, de ugy vettem eszre, mintha tavolra ez nem lenne eleg. Az en 1 wattos fejlampa ledem viszont szepen elore vetit.

Távolra is jó fénye van szerintem. Itt inkább az a baj, hogy egyszerre nem tudok távolra és közelre világítani. Sajnos ehhez két különbözõ lámpa kell.

A közeli viláításra én a fejlámpát szánom, távolra viszont a bringán lesz csak hely. Ezt lehet, hogy én is Luxeon formájában fogom megoldani.

73Kacsa

73Kacsa

törzsvendég

• fórumtag
  • 639 posts

Konásandrás: Most tesztelgettem itt a munkahelyemen a lámpát így készre szerelve, a fénye szerintem jó lesz.
Azt viszont nem ártana betartani, hogy álló helyzetben amikor nem áramlik a levegõ a hûtõfelület körül és nem feltétlen kell az erõsebb fény, akkor inkább kapcsold kisfényü állásba a lámpát mert ha álló helyzetben próbálom akkor nem vészesen de enyhén melegednek a ledek (a fény kilépési oldalon tapintható) és a hûtõfelületen is. Ezen kívül ha nem szükséges az erõsebb fény akkor fele energiát is fogyaszt.

Ezt általában a gyári lámpákhoz nem teszik hozzá mert természetesnek tartják, hogy rövidesen kell venni másikat. Ez a tiéd viszont úgy lett megépítve, hogy közben mindent elkövettem a minél hosszabb led élettartam és a legjobb fényerõ érdekében ami számít a gyakorlatban.
Ezért mondom el, miként lehet még tovább hosszabítani az élettartamát.

Egyes gyári bringalámpákban hõelvezetés nélkül is sokkal jobban meg vannak hajtva a ledek, viszont ha sokáig szeretnéd észrevehetõ fényerõ csökkenés nélkül használni a lámpát akkor jót tesz neki ha álló helyzetben fél meghajtásra kapcsolsz.

Holnap feladom ha nyitva lesz a posta a Keletinél.

En is nezegettem Roger lampajat a Teliholdason.

Nekem valami olyan jutott esemben, ami nem tudom mennyire kivitelezheto. Pl nem 25 ledet zsugfolnek 1 ilyen fejlampaba, hanem mondjuk csak 15-20at, s kozepre tennek 2 v 3 db 1 wattos luxxeont. Igy meglenne a kozeli feny es a szurofeny is tavolra. Sztem 6db ceruzaelemrol mar lehetne mukodtetni a dolgot.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts
Konásandrás: Most tesztelgettem itt a munkahelyemen a lámpát így készre szerelve, a fénye szerintem jó lesz.
Azt viszont nem ártana betartani, hogy álló helyzetben amikor nem áramlik a levegõ a hûtõfelület körül és nem feltétlen kell az erõsebb fény, akkor inkább kapcsold kisfényü állásba a lámpát mert ha álló helyzetben próbálom akkor nem vészesen de enyhén melegednek a ledek (a fény kilépési oldalon tapintható) és a hûtõfelületen is. Ezen kívül ha nem szükséges az erõsebb fény akkor fele energiát is fogyaszt.

Ezt általában a gyári lámpákhoz nem teszik hozzá mert természetesnek tartják, hogy rövidesen kell venni másikat. Ez a tiéd viszont úgy lett megépítve, hogy közben mindent elkövettem a minél hosszabb led élettartam és a legjobb fényerõ érdekében ami számít a gyakorlatban.
Ezért mondom el, miként lehet még tovább hosszabítani az élettartamát.

Egyes gyári bringalámpákban hõelvezetés nélkül is sokkal jobban meg vannak hajtva a ledek, viszont ha sokáig szeretnéd észrevehetõ fényerõ csökkenés nélkül használni a lámpát akkor jót tesz neki ha álló helyzetben fél meghajtásra kapcsolsz.

Holnap feladom ha nyitva lesz a posta a Keletinél.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts
Készítettem egy színtesztet a lámpa és a napfény segítségével.
Szándékosan erõsen alul exponáltam a fotót mert így látszik meg az erõs fény szine fehér (világos) felületen.

A fehér papírlap egy része 15 óra körüli tûzõ erõs napfénnyel van megvilágítva.
Az árnyékos részen egy körben a 25 led fénye látszik.

Itt nem a fényerõ a lényeges hanem a fény színét szerettem volna össze vetni.
Itt az eredmény:

Feltöltött kép

Kicsit kékes a led fénye de azért nem rossz. Nem is az a jó kifejezés, hogy kékes, inkább hidegebb a fény.
Vörösbõl van kevés.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts
.
.
.
Tudod mire lennék még kiváncsi?
Jövõre, kb egy év múlva mennyivel marad erõsebb a hõleadós lámpa fénye a nem hûtötthöz képest.
Persze ha nagyjából azonosan használjátok mindketten.