Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Látni & látszani!

* * * * * 2 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
8729 hozzászólás a témában

Rave_Ace

Rave_Ace

Dömdödöm

• globális moderátor
  • 3.201 hozzászólás
Mai szerzemény:)

lor

lor

phorumus maximus

• globális moderátor
  • 24.199 hozzászólás
jah nekem van trail tech hid-em
igazabol wallamp lampa
ez van a lupine cuccaiban is.

trailtech.com vagy mi a fo oldal

NE ÍGY! NE ÍGY!

borzasztus falánkusz
lor-inc g-boxx designer
. . .sár. . .nem haldoklom, így élek. . .k.rva 3mm...

Chris8

Chris8

vendég

• fórumtag
  • 50 hozzászólás
Ki jön ma telihódasra? Gyönyörû nyári idõ van de már korán sötétedik, mi kell még? ja lámpa meg bukó, esetleg azon is lámpa:-)de azt hiszem ezekben itt nincs hiány:-)Remélem ma már többen velem tartanak az alternatív azaz reptér felé levezetõ útvonalon.-)Multkor a harmincvalahány résztvevõbõl alig sikerült 3-4 embert rávenni...Pedig jó móka:-)

(has)Pókember

(has)Pókember

törzsvendég

• fórumtag
  • 486 hozzászólás
Srácok, állítólag van közületek itt valakinek szuperolcsó Trail Tech HID lámpája. Meg lehetne esetleg sasolni mûködés közben valamikor? Kíváncsi lennék, mit tud, mielõtt megveszem (ha megveszem...). Köszi.

Pinyo

Pinyo

törzsvendég

• fórumtag
  • 585 hozzászólás
Vagy ha nincs neki, direktben az ebay-rõl, bár így sem sokkal olcsóbb (70ft/darab):
http://cgi.ebay.com/...1QQcmdZViewItem
Ez 50 db = 16 usd szállítással együtt.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
A Naphegy téren Sz. Péternél.
Tudod, akinek az elérhetõségét jópárszor belinkeltem, azután meg csak utaltam rá, hol található.

Ha nem találod meg akkor vagy magánban, esetleg itt linkben elküldöm.
Nekem is elõ kell keresnem.

burce

burce

bentlakó

• fórumtag
  • 8.694 hozzászólás
Balu1:
"Az a led amivel általában építkezek a
'Jeled 50000 mcd white (manufactured January 2006)', vagyis fölötte ez a felirat talható."
Hol kapható?

"Milyen állat, aki bennem él?
Aki helyettem élvez, helyettem fél
Aki helyettem fázik, ha hideg a tél"

vendég_Charon_*

vendég_Charon_*
  • vendég
Hja.

Adsz linket ahonnan ballaszt+lamp gyütt?

lor

lor

phorumus maximus

• globális moderátor
  • 24.199 hozzászólás
miden zseles olcso

NE ÍGY! NE ÍGY!

borzasztus falánkusz
lor-inc g-boxx designer

vendég_Charon_*

vendég_Charon_*
  • vendég
Most kicsit meglepõdtem, hogy mennyire rohadtul olcsók a 6 voltos zselés aksik...

lor

lor

phorumus maximus

• globális moderátor
  • 24.199 hozzászólás
akivel beszeltem telefonon
ha jol emlekszem tomi
annak pl ez
http://www.addel.hu/...prcategory=5465
http://www.akkukereso.hu/
http://akkumulator.b...p?cPath=121_126

NE ÍGY! NE ÍGY!

borzasztus falánkusz
lor-inc g-boxx designer

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

Amúgy a rezsó/fûtõtest/energiamegmaradásnak ellentmondó powerledjeimmel épp tegnap mentem egy órácskát a Normafa körül. Köszönik szépen, 10-15W-nál épp csak langyos volt a borda :-)

Az, hogy melegszik még nem jelenti, hogy nem világít mellette, legfeljebb a mértéken van a hangsúly.

Leírtam a hûtés nélküli tesztet. Ott is megmutatkozik, hogy melyik mire fordítja az energiát,
hiszen még a halogén is világít, pedig annak a tükre bele is olvad a mûanyag burkolatba, annyi hõt termel, csak legfeljebb gyenge a fénye
éppen a termikus gerjesztésü spontán emisszió miatt.

A lednél már az elvileg hideg elektron-lyuk rekombináció hozza létre a "hideg" fényt viszont a technológia lassan tökéletesedik ezért egyelõre jelentõsebb hõ is keletkezik, meghajtástól függõ mértékben.

Pinyo

Pinyo

törzsvendég

• fórumtag
  • 585 hozzászólás
Balu, rossz a memóriám, nem mindig Te linkelsz ide mindenféle táblázatot? :-)

Amúgy a rezsó/fûtõtest/energiamegmaradásnak ellentmondó powerledjeimmel (Lásd http://pinterweb.fre...ots1/index.html ) épp tegnap mentem egy órácskát a Normafa körül. Köszönik szépen, 10-15W-nál épp csak langyos volt a borda :-)

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Itt sok egyéb dolog is van amit nem kalkuláltál bele, mint pl az energia megmaradás törvénye,
ami szerint ha egy valamilyen energia formában már lesugározta a led amit betápláltunk, akkor
a másik formában már nem marad sok leadni valója. Ezt mindíg figyelmen kívül hagyod.

Számolhatunk látószögeket és nézhetünk táblázatokat de a fizika alapelve (szerencsére vagy sajnos?) nem változik.
Amit egyszer felhasználtunk energiát azt egy ilyen alkatrész mõködése során mint a led, nem tudjuk mégegyszer felhasználni a technika mai állása szerint.

Persze beszélhetnénk a peltier hõszivattyúról amivel a nagyobb meghajtás veszteségeként keletkezett hõ egy bizonyos százalékát vissza lehet alakítani elektromos energiává, de itt megint hatásfok és hõlépcsõ (termikus ellenállás) problémák adódnak ami miatt megint megreked a dolog.

Arra emlékszel, hogy kAMA3 felszerelte elõre az 5 luxeon ledet, középen a szinesekkel.
Akkor nekem is jóval gyengébb 16000mcd-s ledjeim voltak.

Feltöltött kép

Össze hasonlítottuk és kiderült, hogy az 5 db luxeon halovány lepke flying a 60db 16 candelás ledhez képest.
Ezt ott helyben KAMA3 is látta és kijelentette, hogy ez így van.

Azóta már háromszor olyan fényerõs ledjeim vannak azonos fogyasztás mellett.
Itt a kettõ egymás mellett, a régi és egy újabb:
Annyi a különbség, hogy a tesztfotó még a 40000 mcd-s leddel készült
Feltöltött kép

...pontosabban ez egy régebbi gyengébb (40cd-s led /akkor még csak az volt./).
A fotón az látszik a különbség és egyértelmû.

Az akkori luxeont (még a képen látható),
(a mostani elõdje mellett is) gyengének tûnõ led bõven túlvilágította.

Ami érdekes, hogy a led idõszámításában õsidõk óta mindíg
ez a gyakorlati erdmény amikor power ledet hasonlítok (azonos teljesítményt felvevõ) huzallábashoz.

Az lehet, hogy a sok táblázat bemutatásával elõbb-utóbb meg gyõzöl embereket arról, hogy "vemhes az a tehén" csak az a baj, hogy miután megnéztük a gyakorlatban akkor derül ki, hogy "az nem is tehén hanem bika".

Pinyo

Pinyo

törzsvendég

• fórumtag
  • 585 hozzászólás

Pinyo: Olvastam, hogy fél szögre adták meg az adatokat.

1/2 Power Angle”, 1/2 lumens? Szóval a valós érték eléréséhez mindent meg kell szorozni kettõvel a teljes szögre vonatkoztatott fényteljesítmény kiszámításához ?
Így már érthetõ lenne.

A led adatlapokon látószögnek (Viewing Angle) általában annak a szögnek a dupláját adják meg, ahol az intenzitás a felére esik. Jelölése: 2θ1/2, azaz 2*félintenzitásszög.

Pl. a Jelednél mért 12,8 fok azt jelenti, hogy a középponttól 6,4 fokra esik a fényintenzitás a felére. Az, hogy a kínai kereskedõ 2θ1/2 értékre 20 vagy 24 fokot ír be, az nyilvánvaló megtévesztés. Ezt az adatot aztán sajnos azok is átveszik, akik ilyen forrásból vásárolnak (pl. Péter, aki ezt az adatot nyilván nem tudja ellenõrizni).

Hogy mégis 20 illetve 24 fokról beszélhetünk, az a szemünk érzékelése miatt van. Amikor rávetíted a fokbeosztásos papírra a ledet, és megnézed, kb. meddig látsz értékelhetõ fényt. Mérési szempontból ez a határ ott van, ahol a fényerõ a központinak kb. 15%-ára esik.

Összefoglalva tehát a Jelednél a 2θ1/2 (félintenzitás szög duplája) 12-13 fok, de szemre 20-24 fokot látunk (ami végülis kb. a hatodintenzitás-szögnek felelne meg)

A következõ webcímen látható egy mérõ összeállítás amely egyértelmüen bemutatja, hogy
mérés közben az oldal irányba és hátra kilépõ fények még véletlenül sem hamisíthatják meg
a mérés adatát, nem adódnak hozzá az értékhez mert a mérési összeállítás ezt láthatóan kizárja.

http://candlepowerforums.com/vb/showpost.php?p=1052877&postcount=1

Igen. Forgatható tárcsán van a led, és 5 fokonként méri az led intenzitását (végülis az adott irányba esõ candela értékét). Így 5 fokos bontásban felveszi a fénygörbét. A 0 fokhoz tartozó érték a csúcs intenzitás, amit a ledek adatlapja/ismertetõje tartalmaz. Jelednél ezt 41cd-re mérte, ami kivételesen tényleg beleesik a 40-50cd tartományba.

Miután megvan a fénygörbéje, a lumen értéket ezekbõl az 5 fokonként mért intenzitás adatokból kumulálja.
Az Excel táblában meg is nézhetõ, milyen képletet használ erre.

Természetesen az ismerõs candela->lumen átszámítót. Mindig csak az adott 5 fokos gömbszeletre esõ rész lumen értéket számol, és végül ezeket összegzi, mint össz lumen.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Pinyo: Olvastam, hogy fél szögre adták meg az adatokat.

1/2 Power Angle”, 1/2 lumens? Szóval a valós érték eléréséhez mindent meg kell szorozni kettõvel a teljes szögre vonatkoztatott fényteljesítmény kiszámításához ?
Így már érthetõ lenne.

Sok minden adatot és 1/2 szöget és információt össze 'hordtak' itt némely kollegák, de most inkább mutatok mint mondok valamit..

A következõ webcímen látható egy mérõ összeállítás amely egyértelmüen bemutatja, hogy
mérés közben az oldal irányba és hátra kilépõ fények még véletlenül sem hamisíthatják meg
a mérés adatát, nem adódnak hozzá az értékhez mert a mérési összeállítás ezt láthatóan kizárja.

http://candlepowerforums.com/vb/showpost.php?p=1052877&postcount=1

Miután itt a fenti címen megnéztük a mérõ összeállítást, azután elindulhatunk az oldalon lefele és megtaláljuk a különbözõ tesztelésen átesett ledek hatásfok görbéit.

Az a led amivel általában építkezek a
"Jeled 50000 mcd white (manufactured January 2006)", vagyis fölötte ez a felirat talható.

A másik kézzel fogható szemléltetõ módszer a hatásfok
érzékeltetésére, ami minden fizikát ismerõ ember számára nyilvánvaló:

Azt ugye tudjuk, hogy a lednél kettõ fõ energia formába alakul át a betáplált teljesítmény.
  • az egyik a fény
  • másik a hõenergia.
Amelyik esetben több betáplált elektromos energia alakul át fénnyé ott az
energia megmaradás törvénye szerint kevesebb fog fûteni.

Viszont amelyik jobban melegszik, ott nem marad annyi energia világításra.
Ez a világ leg logikusabb dolga.

A ledek hatásfok eltérésének „Öveges prof.-szintü” közérthetõ kísérletes bizonyítása:
  • Kössünk párhuzamosan a fent említett 50cd-s ledbõl 45 darabot, (nem túl hosszú , inkább rövidebb kivezetésekkel).
  • vegyünk egy luxeon 3W-os ledet ami a saját alapjára van építve.
  • mindkettõt hajtsuk meg (egyéb hûtõfelület nékül) 3 Watt teljesítménnyel.
  • hasonlítsuk össze a fényerõt !
  • hasonlítsuk össza a hõmérsékletet.
  • hasonlítsuk össze az élettartamot.
A kérdés, hogy melyik melegszik jobban??? …és melyik világít jobban??? ...azonos felvett teljesítményen.

Ennyi röviden és tömören.
Mindenki vonja le a következtetést.

Aki már találkozott 3 W-os powerleddel az ismeri az erdményt
amit mindjárt idézek a Luxeon weblapjáról:

A Luxeon Star temékek alumínium-alapú áramköri lapra vannak szerelve, ez kellõ hõelvezetést biztosít szobahõmérsékleten (25 °C). A hûtõfelület akár 70 °C -ra is felforósodhat, ez normális, üzemszerû hõmérséklet. Ne érintse meg a hûtõfelületet mûködés közben!

Ezzel szemben:
A huzal kivezetésû ledek ilyen áram mellett nem lépik túl a 30 celziuszfokot.

Többet nem kell hozzá tennem.
Talán még annyit, hogy egyszer össze kellene hasonlítani.

Egyelõre a korábban leírt munkahelyi beosztás miatt nem nagyon jutottam hozzá, hogy fel szereljem és bekössem elképzelésem szerinta bringámra a ledsort, de majd ha össze hozom akkor lesz tesztre is lehetõség.

Most mindenek elõtt a fejlámpa a legelsõ, egyelõre azt rakom össze mert megígértem.
(Holnaptól lesz pár szabadnapom), azután jöhet bármi más.

73Kacsa

73Kacsa

törzsvendég

• fórumtag
  • 639 hozzászólás
Nekem most ez a lampam van, ebben akarok mind huzallabas mind power ledet erosebbre cserelni

http://www.primus.se...sp?ItemId=21142

Valszinu, hogy 35osnel gyengebb ledek vannak benne, tehat min 2x nagyobb lesz a fenyero:)

Powerled meg 1 wattos luxxeon. ezt kellene 3 wattosra cserelni

Pinyo

Pinyo

törzsvendég

• fórumtag
  • 585 hozzászólás
Még valami Balu,
szóval, itt van a led összehasonlító mérések topikja (tudod, amikor a huzallábas mellett érvelsz, innen veszed a hatékonyság táblázatot):
http://candlepowerfo...d.php?p=1550787

Az elsõ hozzászólásban szepel ez a link, ahonnan letölthetõ az összes tesztelt led méréseinek Excel táblája:
http://home.nyc.rr.c...preadsheets.zip

Ha itt megkeresed a Jeled 50cd xls-ét, akkor azt is megtalálod, hogy 0-180 fokig mérték az intenzitást, 5 fokonként. (nyilván csak a teljes 360 fok felét mérték, mert szimmetrikus a fényeloszlás).

A táblázatban azt is megtalálod, hogy a 20 fokig (=40 fokos kúpszög, ami azért elég nagy, mivel kb. 24 fokon kívül már gyakorlatilag nincs használható fénye a lednek) az össz lumen mindössze felét produkálja a led.
Ezt a részt ki is mentettem neked Balu, hogy ezzel se fáradj.
Klikk a teljes mérethez.
Feltöltött kép

Azaz hiába 80 lumen/watt a teljes hatékonysága, ebbõl csak 40 lumen/watt a hasznos. Ezt pedig a mostani 1W körüli powerledek simán tudják.

Pinyo

Pinyo

törzsvendég

• fórumtag
  • 585 hozzászólás
Balu: "Igen, azt viszont nem tudom ismered-e, hogy a candela érték és térszög ismeretében kiszámolható a lumen is."

Ismerem, és veled ellentétben tudom azt is, hogy mikor alkalmazható a képlet.

A fénygörbe ismerete nélkül nem számolható ki, de ezt már próbáltam elmagyarázni. Csak akkor tudnád kiszámolni, ha az adott térszögben (pl. 24 fok kúpszögnek megfelelõ tartományban) állandó lenne az intenzitás, és ezen kívül hirtelen nullára vált, azaz nem világít semmit. Bármit állítasz, egy led nem éppen ilyen módon világít, hanem középen van egy csúcsa (ez a legfényesebb irányba esõ intenzitás a megadott candela érték), és fokozatosan csökken, egy kis holdudvarnál megint nõ (ezt biztosan láttad már, hogy a középponttól kicsit messzebb van egy kis fényesedés), szóval messze nem egyenletes.

A fényeloszlás ismeretében kiszámolhatsz egy átlagos intenzitást a teljes 360 fokos körre. Ennek neve a világítástechnikában MSCP (Mean Spherical CandlePower). Ha ezt az MSCP-t és a 360 fokot behelyettesíted a candela->lumen képletedbe, akkor tényleg megkapod a helyes lumen értéket.

Szívesen alkalmaznám a képletedet, hogy a powerledek mindenhatóságát igazoljam:
Nézzük csak. A Luxeon III-as 1,1W-nál az alábbi adatokat adja:
793 candela, 24 fok.
Az általad elõszeretettel használt candela->lumen képletbe ( http://www.gizmology.net/LEDs.htm ) be is írom rögtön.
Azannyát! 108,87 lumen! 98,9 lumen/watt! Egy vacak powerledtõl, ráadásul optikával megfejelve nem rossz, igaz? :)
Természetesen ez nonszensz. De azért megmagyarázhatod.

lor

lor

phorumus maximus

• globális moderátor
  • 24.199 hozzászólás
no mindegy, hat ilyen ez.
de nem mondok semmit, mert lebukom.
@babo nem rohog! :-)

milyen aron vannak most ledecskek?
power es sima is erdekelhet, mivel nemtom hol tartanak.

NE ÍGY! NE ÍGY!

borzasztus falánkusz
lor-inc g-boxx designer