Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Látni & látszani!

* * * * * 2 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
8735 hozzászólás a témában

Pinyo

Pinyo

törzsvendég

• fórumtag
  • 585 hozzászólás

Pinyo: Olvastam, hogy fél szögre adták meg az adatokat.

1/2 Power Angle”, 1/2 lumens? Szóval a valós érték eléréséhez mindent meg kell szorozni kettõvel a teljes szögre vonatkoztatott fényteljesítmény kiszámításához ?
Így már érthetõ lenne.

A led adatlapokon látószögnek (Viewing Angle) általában annak a szögnek a dupláját adják meg, ahol az intenzitás a felére esik. Jelölése: 2θ1/2, azaz 2*félintenzitásszög.

Pl. a Jelednél mért 12,8 fok azt jelenti, hogy a középponttól 6,4 fokra esik a fényintenzitás a felére. Az, hogy a kínai kereskedõ 2θ1/2 értékre 20 vagy 24 fokot ír be, az nyilvánvaló megtévesztés. Ezt az adatot aztán sajnos azok is átveszik, akik ilyen forrásból vásárolnak (pl. Péter, aki ezt az adatot nyilván nem tudja ellenõrizni).

Hogy mégis 20 illetve 24 fokról beszélhetünk, az a szemünk érzékelése miatt van. Amikor rávetíted a fokbeosztásos papírra a ledet, és megnézed, kb. meddig látsz értékelhetõ fényt. Mérési szempontból ez a határ ott van, ahol a fényerõ a központinak kb. 15%-ára esik.

Összefoglalva tehát a Jelednél a 2θ1/2 (félintenzitás szög duplája) 12-13 fok, de szemre 20-24 fokot látunk (ami végülis kb. a hatodintenzitás-szögnek felelne meg)

A következõ webcímen látható egy mérõ összeállítás amely egyértelmüen bemutatja, hogy
mérés közben az oldal irányba és hátra kilépõ fények még véletlenül sem hamisíthatják meg
a mérés adatát, nem adódnak hozzá az értékhez mert a mérési összeállítás ezt láthatóan kizárja.

http://candlepowerforums.com/vb/showpost.php?p=1052877&postcount=1

Igen. Forgatható tárcsán van a led, és 5 fokonként méri az led intenzitását (végülis az adott irányba esõ candela értékét). Így 5 fokos bontásban felveszi a fénygörbét. A 0 fokhoz tartozó érték a csúcs intenzitás, amit a ledek adatlapja/ismertetõje tartalmaz. Jelednél ezt 41cd-re mérte, ami kivételesen tényleg beleesik a 40-50cd tartományba.

Miután megvan a fénygörbéje, a lumen értéket ezekbõl az 5 fokonként mért intenzitás adatokból kumulálja.
Az Excel táblában meg is nézhetõ, milyen képletet használ erre.

Természetesen az ismerõs candela->lumen átszámítót. Mindig csak az adott 5 fokos gömbszeletre esõ rész lumen értéket számol, és végül ezeket összegzi, mint össz lumen.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Pinyo: Olvastam, hogy fél szögre adták meg az adatokat.

1/2 Power Angle”, 1/2 lumens? Szóval a valós érték eléréséhez mindent meg kell szorozni kettõvel a teljes szögre vonatkoztatott fényteljesítmény kiszámításához ?
Így már érthetõ lenne.

Sok minden adatot és 1/2 szöget és információt össze 'hordtak' itt némely kollegák, de most inkább mutatok mint mondok valamit..

A következõ webcímen látható egy mérõ összeállítás amely egyértelmüen bemutatja, hogy
mérés közben az oldal irányba és hátra kilépõ fények még véletlenül sem hamisíthatják meg
a mérés adatát, nem adódnak hozzá az értékhez mert a mérési összeállítás ezt láthatóan kizárja.

http://candlepowerforums.com/vb/showpost.php?p=1052877&postcount=1

Miután itt a fenti címen megnéztük a mérõ összeállítást, azután elindulhatunk az oldalon lefele és megtaláljuk a különbözõ tesztelésen átesett ledek hatásfok görbéit.

Az a led amivel általában építkezek a
"Jeled 50000 mcd white (manufactured January 2006)", vagyis fölötte ez a felirat talható.

A másik kézzel fogható szemléltetõ módszer a hatásfok
érzékeltetésére, ami minden fizikát ismerõ ember számára nyilvánvaló:

Azt ugye tudjuk, hogy a lednél kettõ fõ energia formába alakul át a betáplált teljesítmény.
  • az egyik a fény
  • másik a hõenergia.
Amelyik esetben több betáplált elektromos energia alakul át fénnyé ott az
energia megmaradás törvénye szerint kevesebb fog fûteni.

Viszont amelyik jobban melegszik, ott nem marad annyi energia világításra.
Ez a világ leg logikusabb dolga.

A ledek hatásfok eltérésének „Öveges prof.-szintü” közérthetõ kísérletes bizonyítása:
  • Kössünk párhuzamosan a fent említett 50cd-s ledbõl 45 darabot, (nem túl hosszú , inkább rövidebb kivezetésekkel).
  • vegyünk egy luxeon 3W-os ledet ami a saját alapjára van építve.
  • mindkettõt hajtsuk meg (egyéb hûtõfelület nékül) 3 Watt teljesítménnyel.
  • hasonlítsuk össze a fényerõt !
  • hasonlítsuk össza a hõmérsékletet.
  • hasonlítsuk össze az élettartamot.
A kérdés, hogy melyik melegszik jobban??? …és melyik világít jobban??? ...azonos felvett teljesítményen.

Ennyi röviden és tömören.
Mindenki vonja le a következtetést.

Aki már találkozott 3 W-os powerleddel az ismeri az erdményt
amit mindjárt idézek a Luxeon weblapjáról:

A Luxeon Star temékek alumínium-alapú áramköri lapra vannak szerelve, ez kellõ hõelvezetést biztosít szobahõmérsékleten (25 °C). A hûtõfelület akár 70 °C -ra is felforósodhat, ez normális, üzemszerû hõmérséklet. Ne érintse meg a hûtõfelületet mûködés közben!

Ezzel szemben:
A huzal kivezetésû ledek ilyen áram mellett nem lépik túl a 30 celziuszfokot.

Többet nem kell hozzá tennem.
Talán még annyit, hogy egyszer össze kellene hasonlítani.

Egyelõre a korábban leírt munkahelyi beosztás miatt nem nagyon jutottam hozzá, hogy fel szereljem és bekössem elképzelésem szerinta bringámra a ledsort, de majd ha össze hozom akkor lesz tesztre is lehetõség.

Most mindenek elõtt a fejlámpa a legelsõ, egyelõre azt rakom össze mert megígértem.
(Holnaptól lesz pár szabadnapom), azután jöhet bármi más.

73Kacsa

73Kacsa

törzsvendég

• fórumtag
  • 639 hozzászólás
Nekem most ez a lampam van, ebben akarok mind huzallabas mind power ledet erosebbre cserelni

http://www.primus.se...sp?ItemId=21142

Valszinu, hogy 35osnel gyengebb ledek vannak benne, tehat min 2x nagyobb lesz a fenyero:)

Powerled meg 1 wattos luxxeon. ezt kellene 3 wattosra cserelni

Pinyo

Pinyo

törzsvendég

• fórumtag
  • 585 hozzászólás
Még valami Balu,
szóval, itt van a led összehasonlító mérések topikja (tudod, amikor a huzallábas mellett érvelsz, innen veszed a hatékonyság táblázatot):
http://candlepowerfo...d.php?p=1550787

Az elsõ hozzászólásban szepel ez a link, ahonnan letölthetõ az összes tesztelt led méréseinek Excel táblája:
http://home.nyc.rr.c...preadsheets.zip

Ha itt megkeresed a Jeled 50cd xls-ét, akkor azt is megtalálod, hogy 0-180 fokig mérték az intenzitást, 5 fokonként. (nyilván csak a teljes 360 fok felét mérték, mert szimmetrikus a fényeloszlás).

A táblázatban azt is megtalálod, hogy a 20 fokig (=40 fokos kúpszög, ami azért elég nagy, mivel kb. 24 fokon kívül már gyakorlatilag nincs használható fénye a lednek) az össz lumen mindössze felét produkálja a led.
Ezt a részt ki is mentettem neked Balu, hogy ezzel se fáradj.
Klikk a teljes mérethez.
Feltöltött kép

Azaz hiába 80 lumen/watt a teljes hatékonysága, ebbõl csak 40 lumen/watt a hasznos. Ezt pedig a mostani 1W körüli powerledek simán tudják.

Pinyo

Pinyo

törzsvendég

• fórumtag
  • 585 hozzászólás
Balu: "Igen, azt viszont nem tudom ismered-e, hogy a candela érték és térszög ismeretében kiszámolható a lumen is."

Ismerem, és veled ellentétben tudom azt is, hogy mikor alkalmazható a képlet.

A fénygörbe ismerete nélkül nem számolható ki, de ezt már próbáltam elmagyarázni. Csak akkor tudnád kiszámolni, ha az adott térszögben (pl. 24 fok kúpszögnek megfelelõ tartományban) állandó lenne az intenzitás, és ezen kívül hirtelen nullára vált, azaz nem világít semmit. Bármit állítasz, egy led nem éppen ilyen módon világít, hanem középen van egy csúcsa (ez a legfényesebb irányba esõ intenzitás a megadott candela érték), és fokozatosan csökken, egy kis holdudvarnál megint nõ (ezt biztosan láttad már, hogy a középponttól kicsit messzebb van egy kis fényesedés), szóval messze nem egyenletes.

A fényeloszlás ismeretében kiszámolhatsz egy átlagos intenzitást a teljes 360 fokos körre. Ennek neve a világítástechnikában MSCP (Mean Spherical CandlePower). Ha ezt az MSCP-t és a 360 fokot behelyettesíted a candela->lumen képletedbe, akkor tényleg megkapod a helyes lumen értéket.

Szívesen alkalmaznám a képletedet, hogy a powerledek mindenhatóságát igazoljam:
Nézzük csak. A Luxeon III-as 1,1W-nál az alábbi adatokat adja:
793 candela, 24 fok.
Az általad elõszeretettel használt candela->lumen képletbe ( http://www.gizmology.net/LEDs.htm ) be is írom rögtön.
Azannyát! 108,87 lumen! 98,9 lumen/watt! Egy vacak powerledtõl, ráadásul optikával megfejelve nem rossz, igaz? :)
Természetesen ez nonszensz. De azért megmagyarázhatod.

lor

lor

phorumus maximus

• globális moderátor
  • 24.199 hozzászólás
no mindegy, hat ilyen ez.
de nem mondok semmit, mert lebukom.
@babo nem rohog! :-)

milyen aron vannak most ledecskek?
power es sima is erdekelhet, mivel nemtom hol tartanak.

NE ÍGY! NE ÍGY!

borzasztus falánkusz
lor-inc g-boxx designer
. . .sár. . .nem haldoklom, így élek. . .k.rva 3mm...

Chris8

Chris8

vendég

• fórumtag
  • 50 hozzászólás

huvazz azert ez nem kis hajitas!!!

ÁÁ nem is:-), szerintem az igazság valahol a kettõ közt lehet mivel a lumenszámító oldalon is ott van, hogy az eredmény csak hozzávetõleges lesz, mivel nem ismerjük a candela mérés körülményeit. Csak van aki szívesen dobálózik pontatlan adatokból történõ pontatlan számítás eredményeivel....

lor

lor

phorumus maximus

• globális moderátor
  • 24.199 hozzászólás

1.609Lm/4.8lumen

huvazz azert ez nem kis hajitas!!!

NE ÍGY! NE ÍGY!

borzasztus falánkusz
lor-inc g-boxx designer

Chris8

Chris8

vendég

• fórumtag
  • 50 hozzászólás
Balu!
Nem tudom mit számoltál és mibõl, de valahol mintha már megmérték volna ezeket az 50Cd-snak és 20°osnak hirdetett ledeket és ha jól emlékszem 41100mCd és 12.8° ot kaptak, itt Pinyó mérése se volt ezektõl nagyságrendekkel eltérõ...Szóval ha a gyári akár cateye lámpák marketingszövegeit se hiszed el, miért hiszel és számolsz normális kereskedelmi csatornával, forgalmazóval még csak nem is rendelkezõ kínai gyártók bemondásai alapján?!
Úgy hiszem joggal feltételezhetjük hogy e két független, igaz nem laboratóriumi pontosságú mérés eredményei állnak közelebb a valósághoz mint az ebayos besthonkongos kínaiak "adatlapjai"
Tehát ha már számolunk akkor próbáljuk meg a hitelesebb adatokat használni.
A másik kérdés hogy milyen képlettel számoltad ki a lument? Olyannal ahol a központi szöghöz tartozó max Cd-t kell megadni vagy olyannal ahol a nyillásszöghöz egy egyenletes Cd érték tartozik?Ha az elõbbivel számoltál akkor honnan tudod hogy a központi szög és a nyílásszög közt milyen mértékben csökken a fényerõ?Netán leintegráltad valami grafikon alapján?:-)
Ha utóbbival számoltál, akkor honnan szereztél olyan ledet illetve adatot amibõl kiderült hogy az egész nyílásszög alatt egyenletesen adja le a fényt?
Szóval ennyit a számolgatásról bizonytalan adatokból pontatlan képletekkel, nem kellene terelni a népet a huzallábasak felé.Bár egyoldalu kommunikációban mindig is ügyes voltál!
Egyébként ha megnézzük a feltételezetten általad is használt képlettel itt milyen eredményt kapunk ha a hihetõbb (41,1Cd 12,8°)adatokat használjuk akkor bizony csak 1.609Lm lesz, az nem sok...
De vegyük a Te adatod 4.8lumen az 50Cd-s led ok. az utóbbi egy év hitech powerledjei leadnak 51.7-67.2Lm közt itt de számoljunk mondjuk 57.6 lumenessel és akkor pont 12db huzallábas 50Cd-s általad állított fényerejét produkálja, mellesleg a gyártó is ezt adja meg átlgosnak itt...
A huzallábas 50Cd-s nyitófeszültsége 20mAnél 3.4V tehát 12db huzallábas kb 0.816W-ot vesz fel miközben 57 lument produkál(70lm/W).
A gyári adatlap grafikonja alapján a Cree power led 3.5V nál vesz fel 350mA-t
azaz 1.225W-ot fogyaszt az 57 lumenhez(46.5lm/W)..tehát nem sokszor hanem csak 50%-kal rosszabb a hatásfoka! És ugye nem felejtjük hogy a huzallábas esetében nem a valósághoz közelebb álló alapadatokkal számoltunk eddig...ha mégis így tennénk akkor 35db huzallábas tud 57lument ami 2.38Wot fogyaszt ekkor...jé rögtön megfordult az arány és már a huzallábasok az energiazabálók grillsütõk...
ENNEK A SZÁMOLGATÁSOS ÖSSZEHASONLÍTÁSNAK AZ ELEJÉN ÍRTAK MIATT ÍGY SEMMI ÉRTELME!
Viszont az tény hogy a Pinyó által épített luxeonos fény már verseny körülmények közt is bizonyított, amit mondjuk a tiédrõl kevésbé tudnék elképzelni...
Még egy dolog! Hetek kérdése és itt van az új powerled generáció ami 80Lm-t tud 350mA-en és még takarékosabb is az alacsonyabb nyitófeszültsége miatt 1.12W (71.4lm/W) tehát inkább mundjuk azt hogy izlés kérdése ki mibõl építkezik mint eröltessük a magunk(huzallábas) igazát! Tudom Balu már Te is elismerted hogy végül is izlés és preferencia kérdése ez, de valahogy ezekbõl a mondataidból is mindig az érzõdik hogy aki powerledekbõl akar lámpát az tulajdonképpen nem normális...Nos akár tetszik akár nem, vagyunk páran ilyen "nemnormálisak" és még nem égette meg a kormány se a kezünket pedig azon hordjuk a kályhát, rezsót stb. ja és nem mellesleg este még látunk is vele:-)

uzi

uzi

vendég

• fórumtag
  • 126 hozzászólás
Összedobtam ideiglenesen a lámpát és mentem is egy 2 órás kört János-hegy és környékén. Teljesen jól muzsikált a lámpa, az akku is könnyedén bírta. Ideiglenesen a normál lámpám hátára erõsítettem egy mosószeres kupapba helyezve :) , igaz megálláskor kicsit beleolvadt a cateye felirat :) Azt hiszem megfogadom a pvc csöves tanácsot (3,5cm-es izzóról van szó), az tanán nem fog olvadni olyan könnyen

Kapcsoló nem is fog kelleni, inkább oldható kötés. Jack dugóra gondoltam ezügyben...

Köszi a tanácsokat mindenkinek, sokkal barátságosabb volt így az erdõ

A 30 fokos szög sok is volt meg nem is. Lassan felfele és terepen elég messzire láttam így is és a kormányra helyezett lámpa kanyarba is kellõen bevilágított, barátnõm is látott ha mögötte mentem. Betonon fefele 30 felett tényleg jobb lett volna valami szûkebb.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

A candela érték a központi (sugárirányú) fényintenzitás.
A lumen a minden irányba összesen kibocsájtott fénymennyiség.

Igen, azt viszont nem tudom ismered-e, hogy a candela érték és térszög ismeretében kiszámolható a lumen is.

Ha még azt is hozzá teszem, hogy az elöl kilépõ széttartás függõ candela értékbõl számoltam át a lument,
akkor még nagyobb tényleges lumen értékrõl beszélhetünk mivel a hátul, oldalt és egyéb nem fõ irányokban kilépõ fényt kifelejtettem a számolásból. Pontosabban nem is felejtettem el hanem nem vettem figyelembe mert minek.

Már többször észre vettem, hogy te nagyon bele tudsz keveredni ilyen összefüggésekbe.
Korábban is jónéhányszor volt hasonló eset!
Talán a meghajtás/hatásfok összefüggést sem ismered el?

Olyan vagy mint az a kalauz aki rossz helyen lyukasztott.
Aztán mellé rajzolt egy nyilat és ráírta, hogy "ez a lyuk nem lyuk!".

Így engem tökéletesen hidegen hagy, hogy a huzallábas összesen hány lument bocsát ki magából, ha annak csak jóval kevesebb, mint a felét világítja elõre

Mondod te félre magyarázva. :)
Viszont a candelából számoltam a lument, de téged semmi nem érdekel, csak a fürjtojás sütõk meghajtása.

Szerintem még azt sem veszed figyelembe, hogy melyik mekkora hõt termel.
Még a hõ-fény arány sem gyõz meg téged? Esetleg szándékosan mgyarázod félre?

és tudom értelmesen használni. Ha nem így volna, akkor mitõl lehet az, hogy a 80 lumen/wattos hatékonyságú huzallábas csak 10%-kal eszik kevesebbet azonos fényességnél, mint az immár kétéves, csupán kb. 35 lumen/wattos "fûtõtest", "rezsó", stb... powerledem?

Az igen meglepõ lenne.:scared:
Talán túlhajtottad egyszer, vagy más ledeket használsz. Esetleg rosszul mértél valamit.
A butaságokat nem kellene szellõztetned.
Az, hogy valamire hivatkozol de logika nélkül
kapcsolod össze, még semmire nem bizonyíték. :lol1:

lor

lor

phorumus maximus

• globális moderátor
  • 24.199 hozzászólás
van mas is
nekem is egy kis 10W-os hid-em van
6 fokos kupszoggel
/jellemzoen a wallamp research gyart ilyen kis teljesitmenyu cumokat/
fem dobozban amit kicsit brutalnak tartok de ez van
lusta vagyok masikat csinalni.

NE ÍGY! NE ÍGY!

borzasztus falánkusz
lor-inc g-boxx designer

RoGeR

RoGeR

vendég

• fórumtag
  • 236 hozzászólás
És csak az autós HID izzókészletek vannak a piacon, vagy van más is?

lor

lor

phorumus maximus

• globális moderátor
  • 24.199 hozzászólás
liion es zseles akksi viszonylag egyszeru modon toltheto.
tehat tulkepp akar azzal is tolheto de vmi kis aram ill fesz korlat mindenkepp kell.
de kiba olcso es egyszeru egy ilyen kapcsolas allitolag.
/en meg nem csinaltam mert nem kellett/

hid-hez attol fugg milyen ballaszt elektronika van
mert attol fuggoen 12-14,8V? tartomanyban felelhetnek meg cumok.
az enyemhez meg ugy atlagban 12-13,2V-os van tan
de ajanljak a liion akksit is hozza

ugye zseles az 12V
egy Nimh cella 1,2V *10=12V
liion 3,6V/lipo 3,7V/ *4=14,4V

egy kicsit odzkodom attol, hogy lipo-t ajanljak barkinek is aki nem ert hozza.
liion-nal esetleg nem lesz gond.
de azert az is veszelyes tud lenni.

tomegek:
wattoraban irom Wh
12V * 5Ah = 60Wh
zseles 60-70Wh kb 2+kg ara 3eft korul
nimh 60Wh 900g ara kb 10eft
liion 60Wh kb 500g ara kb 15eft

NE ÍGY! NE ÍGY!

borzasztus falánkusz
lor-inc g-boxx designer

vendég_Charon_*

vendég_Charon_*
  • vendég
hidhez aksiválaszték milyen, ha töltõnek csak autós töltõt használnék?
liion-hoz csak ha erõsen öngyilkos hajlamaim vannak ;D?
vagy csak nimh-hez gyó inkább...
ár, súly és Ah (világított idõ) érdekelne

és hogy legyen valami realizálódó idõpont is : mondjuk úgy, hogy a fenyõfa alá kérek majd ilyesmi rendszert

lor

lor

phorumus maximus

• globális moderátor
  • 24.199 hozzászólás
halogent mar nem hasznalom.
csak hid meg nemi kis led kolbaszolonak

NE ÍGY! NE ÍGY!

borzasztus falánkusz
lor-inc g-boxx designer

uzi

uzi

vendég

• fórumtag
  • 126 hozzászólás
Összeszedtem az alkatrészeket, 9Ah-s 12V-os akksi 3K volt, 500Ft-ért még kábelt is szeretek nekem a boltban, mindkét végén saruérintkezõvel. Most már csak a rögzítésen gondolkodom....

Elég meleg a halogén, sisakot remélem nem olvasztja majd meg, ha rateszem :)

Esetleg tépõzár vagy rágumizás vált be nektek?

vendég_Charon_*

vendég_Charon_*
  • vendég
lor te most már csak a hiddel nyomod, vagy megvan még a halogéned is?

Pinyo

Pinyo

törzsvendég

• fórumtag
  • 585 hozzászólás

Érdekes, hogy mindíg a saját szavadba keveredsz bele. :)
Írod (nem szó szerint de a lényege): "..elõl csak a középsõ kis fényes területet mérik".
Azután "beleszámolták azt .. amit hátra sugároz". Nem fura? Feltöltött kép

Még mit mértek bele, ..attól függ milyen kedvük volt??
Elõkeressem ahol írtad?
.
.
.

A candela érték a központi (sugárirányú) fényintenzitás.
A lumen a minden irányba összesen kibocsájtott fénymennyiség. Így engem tökéletesen hidegen hagy, hogy a huzallábas összesen hány lument bocsát ki magából, ha annak csak jóval kevesebb, mint a felét világítja elõre, és tudom értelmesen használni. Ha nem így volna, akkor mitõl lehet az, hogy a 80 lumen/wattos hatékonyságú huzallábas csak 10%-kal eszik kevesebbet azonos fényességnél, mint az immár kétéves, csupán kb. 35 lumen/wattos "fûtõtest", "rezsó", stb... powerledem?

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

Kár, hogy a huzallábas adataiba beleszámolták azt a - való élet szempontjából érdektelen - fényteljesítményt is, ami kívül esik a központi pl. 40 fokos kúpon (tehát pl., amit hátra sugároz).

Érdekes, hogy mindíg a saját szavadba keveredsz bele. :)
Írod (nem szó szerint de a lényege): "..elõl csak a középsõ kis fényes területet mérik".
Azután "beleszámolták azt .. amit hátra sugároz". Nem fura? Feltöltött kép

Még mit mértek bele, ..attól függ milyen kedvük volt??
Elõkeressem ahol írtad?
.
.
.