Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Látni & látszani!

* * * * * 2 votes

• Please log in to reply
8729 replies to this topic

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

Egy kicsit rossz érzés volt, tény, h pont fele áron vetted :) Más oldalról meg egész nap lámpákat nézegettünk és a tizedik helyen is 5 ezres Macskaszemeket akartak eladni, és jó érzés volt egy ugyanolyan kaliberû lámpára akadni ötödannyiért :)

Nem azért írtam, inkább csak azért, hogy a piacokon is érdemes körülnézni.
Ott viszont nagyon meg kell nézni amit veszel mert ha valaki nem vigyáz akkor akár vehet bóvlit is.
Szóval annyira ne legyen rossz érzésed:)

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

Ahoj. Rábukkantam a fiók mélyén a Cateye legelsõ ledes lámpájara, egy EL100-ra.
http://image.www.rak...0151142826.jpeg

Alapban világítasra gyakorlatilag nem használható, arra elég, hogy észrevegyenek. Arra gondoltam nem barkácsolnám nagyon szét (arra van másik alany), szóval csak egyszerû átalakításról lenne szó. Épen hagynám a lámpatestet, maradna a 4 ceruzaakku, de a ledeket kicserélném valamivel erõsebbre.

Kettõ ilyen lámpát átalakítottam lensvernek. Igaz, az elsõt még 16 cd-s ledekre mert akkor még az volt.
A következõ címeken meglátod a részleteket:

http://kep.tar.hu/tmscsaba/50032081#2
http://kep.tar.hu/tmscsaba/50225740#2

Nem kell nagy fényerõ, kb. egyetlen Luxeon I szintje vagy valamivel alatta, és jó lenne ha nem kellene ellenállásokat forrasztgatni. Miben érdemes gondolkodni?

Kb 14-15 db 20mA-en hajtott 50cd-s huzal kivezetésü led fogyaszt 1 W-ot de annál 1,5-2 -szer több a fénye mintha ugyanezt egy jól meghajtott chip állítaná elõ.

lor

lor

phorumus maximus

• globális moderátor
  • 24,199 posts
szammer
5,2V 0,86A halogen van tukor nelkul
es az hasit rendesen
6V-os tukros nagyon keves van alig gyartanak
tungsram.hu
osram. nemtommi
es ott tudsz turkalni a katalogusok kozott tipus szam alapjan rendeles ...

NE ÍGY! NE ÍGY!

borzasztus falánkusz
lor-inc g-boxx designer
. . .sár. . .nem haldoklom, így élek. . .k.rva 3mm...

szammer

szammer

törzsvendég

• fórumtag
  • 878 posts

hol tudok pesten venni 6 voltos halogén izzót mert nem igazán találok?
6 voltos 10Ah-os aksihoz kellene a 24 órás versenyre.
thx
szammer

ja és tükrös kéne, mert simát állítólag lehet kapni, de azzal nem sokra megyek a fényerõssége miatt.

köfi

szammer

szammer

törzsvendég

• fórumtag
  • 878 posts
hol tudok pesten venni 6 voltos halogénes izzót mert nem igazán találok?
6 voltos 10Ah-os aksihoz kellene a 24 órás versenyre.
thx
szammer

kalaius

kalaius

maximus

• fórumtag
  • 11,904 posts

Engem is meglepett a dolog amikor ráismertem a lámpára és láttam mennyivel drágábban árulják mint a piacon.
Egyébként a piacosnak próbáltam a fényét, persze biztos az is (véletlenül) eredeti. :D

Egy kicsit rossz érzés volt, tény, h pont fele áron vetted :) Más oldalról meg egész nap lámpákat nézegettünk és a tizedik helyen is 5 ezres Macskaszemeket akartak eladni, és jó érzés volt egy ugyanolyan kaliberû lámpára akadni ötödannyiért :)

lor

lor

phorumus maximus

• globális moderátor
  • 24,199 posts
lufival

NE ÍGY! NE ÍGY!

borzasztus falánkusz
lor-inc g-boxx designer
. . .sár. . .nem haldoklom, így élek. . .k.rva 3mm...

Eerie

Eerie

törzsvendég

• fórumtag
  • 514 posts
Másik kérdés, hogyan lehetne egy ilyen elemtartót esõállóvá tenni, és bringához rögzíteni: http://nemozoli.free...9-HATOSAKKU.JPG
Azon kívül, hogy ráhúzok egy kotont :)

Eerie

Eerie

törzsvendég

• fórumtag
  • 514 posts
Ahoj. Rábukkantam a fiók mélyén a Cateye legelsõ ledes lámpájara, egy EL100-ra.
http://image.www.rak...0151142826.jpeg

Alapban világítasra gyakorlatilag nem használható, arra elég, hogy észrevegyenek. Arra gondoltam nem barkácsolnám nagyon szét (arra van másik alany), szóval csak egyszerû átalakításról lenne szó. Épen hagynám a lámpatestet, maradna a 4 ceruzaakku, de a ledeket kicserélném valamivel erõsebbre. Nem kell nagy fényerõ, kb. egyetlen Luxeon I szintje vagy valamivel alatta, és jó lenne ha nem kellene ellenállásokat forrasztgatni. Miben érdemes gondolkodni?

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts
Egy ilyen dinamót Feltöltött képmint itt korábban lett idézve,
esetleg meg kellene nézni, hogy mekkora elektromos fogyasztó nélkül
a mechanikus ellenállása ami forgó mozgásra fékezõleg hat.

Ha üresen nem nagy akkor akár be is lehetne építeni egy ilyent és lejtmenetben mindíg akkutöltésre lehetne használni. persze megfelelõ szabályzó áramkörrel, nehogy a teli akkut is túltöltse.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

most tök büszke vagyok magamra, h így beleválasztottam :P

Engem is meglepett a dolog amikor ráismertem a lámpára és láttam mennyivel drágábban árulják mint a piacon.
Egyébként a piacosnak próbáltam a fényét, persze biztos az is (véletlenül) eredeti. :D

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

Biztos lehetne építeni jobb hatásfokú dinamót meg olyat amit tölti akksit, de ehhez már komoly szakember kell. Szerintem akármilyen profi dinamót használunk, érezhetõen lassítani fog az is.

Jó a meglátásod.
Ha a veszteségeket csökkentenéd akkor is tõled venné el az energiát.

Számoljunk egy jó hatásfoku dinamóval (generátorral).
Tegyük fel, hogy a megtermelt 3W energia leadásához csak 10W betáplált energiát fogyasztana el súrlódással elektromos veszteséggel, örvényáramu veszteségekkel együtt, az hagyományos bringa izzó 6%-os hatásfokát is beszámítva. igazán sokat akkor sem látnánk a fényénél.

Na de valójában az összes veszteséggel együtt legalább 20W-ot (akár többet is) el tud venni
egy kicsit ferdén felszerelt, a dörzsölõdéstõl veszteségesen súrlódva, gumi felületet darálva mûködõ dinamó a gyakorlatban.

Kerékpárosnak ne az itt elõforduló versenyzõ karakterekkel számoljunk, hanem pl a pityókás kerékpárossal aki a faluvégi kiskorcsmából még éjfélkor is haza akar jutni.

Ott az akáhányadik korsó pia után talán eltekergetne 50 Watt teljesítménnyel kissé imbolyogva hazafelé.

Viszont amikor a dinamó lekapja a maga 20 Wattját belõle a maradék hajtásra jutó energia csak arra elég, hogy a kedvenc példabeli bringásunk (jobb esetben) egyenesen beborul e kiszáradt füves árokba és ott horkol reggelig.

Mégis talán van megoldás.
Igaz, ezt is inkább jobb megoldás híján lenne értelme használni többnapos túrák alkalmával ha nem lehet könnyen elemhez jutni.
(persze ennél jobb megoldás elegendõ mennyiségü elemet elõre bespájzolni).

Vannak a kerékpár aggyal egybe épített áramtermelõ szerkezetek.
Azt (hogy felfele ne terheljen) csak lejtõn lefelé be lehetne kapcsolni
(elektromos terhelést csak akkor ráadni) és egy akkut tölthetne a nap minden szakában.

Éjjelre viszont mindíg frissen-fitten rendelkezésre áll a világítási energia.
Ezt mégegyszer megerõsítem, csak különleges esetekben, ha nehéz elemekhez jutni, akkor lehet értelme. Na és semmiképpen nem külsõ dinamóval!

kalaius

kalaius

maximus

• fórumtag
  • 11,904 posts
most tök büszke vagyok magamra, h így beleválasztottam :P :D

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

Srácok!
Egy dinamó mekkora teljesítményt tud leadni.
Azon jár a fejem, ha felfelé tekerek úgy sincs szükség nagy fényerõre, ha lefelé jövök akkor nagyobb a sebesség is, jobban világít a lámpa is?
Van már tapasztalotok ezen a téren?

Szió :)

A hagyományos bicikli dinamó 6Volt 3W-ot ad le, viszont vizes sáros gumin könnyen megcsúszhat
és egyébként szárazon is sokat fékez, ezen kívül koptatja a gumit.

Nem csak azt a 3W teljesítményt veszi el tõled mert súrlódik is közben.
Fõleg ha nem jól van beállítva.

Annak az energiának amit a haladási energiából elvesz, csak egy kis részét hasznosítja.
Vagyis jelentõsen nehezíti a hajtást. Igaz, lefeléken ettõl még használható lenne.

Persze ha arra gondolsz, hogy csak lefeléken kapcsolnád be akkor is csak egyes dinamó fajták jöhetnének számításba. Azok amiben szabályzó van. Különben lejtõn lefelé nagy tempónál kiégne az izzó.

Bármilyen szabályzós dinamód is van, emelkedõnek nekifutva neked lenne nehéz felfelé nyomni.
Esetleg közben mindíg ki kellene kapcsiolni a dinamót, hogy hegymenetben ne fékezzen, akkor viszont kellene egy ledes lámpa.

Szerintem felesleges és nehézkes lenne a dinamós világítást használni, csak a gond van vele.
Ma már annyi korszerü kis fogyasztásu lámpa van, hogy nem érdemes dinamós világítással foglalkozni.

Itt korábban beszéltünk egy lámpáról amit én is kipróbáltam,
az tényleg keveset fogyaszt és viszonylag jól világít.

Kb. annyi fénye van mint egy dinamós lámpának egy átlagosan haladó bringán de legalább nincs olyan gond vele mint a dinamóval elõfordul, hogy megcsúszik vagy lassú tekerésnél alig világít.
Itt a lenti címen megtalálod:

http://forum.bikemag.hu/showpost.php?p=489552&postcount=2143
Ilyent én a hétvégi piacon vettem 7-800,-Ft-ért.

Tetszett mert 4 db elem fér bele és ezért jobban bírja mint a három elemesek.
Arra gondoltam, hogy tele tömöm jó erõs ledekkel amit én be tudok szerezni.
Aztán végül kiderült, hogy olyanok vannak benne.

Szerintem ha egyszerü és jó normál fényü bringalámpát akarsz akkor ez jó választás lehet.

igaz, közel akkora fénye sincs mint amit itt korábban leírtam, hogy építek valakinek, de ha ebbõl legalább ötöt össze raknál akkor már majdnem úgy világítana mint az.
Feltöltött kép

Viszont a dinamós lámpánál mindenképp többet és egy ilyen kicsi lámpa is.
Túrára tartalék elemeket viszont mindíg érdemes magaddal vinni.

vendég_Charon_*

vendég_Charon_*
  • vendég
http://www.bikepro.c...3705936953-3982

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

nem mintha komolyan gondolkodnék rajta (pontosabban azért a 2,3 kilós zslés akksi elgondolkodtatott :), de nem lehetne valami normális, hatékony dinamót építeni?

vannak agydinamók is, azok nem tudom, mennyire fognak vissza.
a dörzshajtásos az szerintem katasztrófa, de ha lejtõn töltené az akksit, vagy valami hasonló okosság...

mûködhetne olyasmi módon, mint a kilométerórák: kerékre mágnes(ek), állórész tekercs.

juteszembe: a dinamós világítással azt utáltam mindig, hogy attól függ milyen fényes, hogy mennyire megyek. pl. leállok és nem látnak az autók?!?!? nonsense.... ezért akksi mindenképpen kellene közé, egyébként felejtõs. persze ezek a régi dinamós lámpák csak álmodoztak arról, hogy egyszer komoly fényt adnak..

Biztos lehetne építeni jobb hatásfokú dinamót meg olyat amit tölti akksit, de ehhez már komoly szakember kell. Szerintem akármilyen profi dinamót használunk, érezhetõen lassítani fog az is.

A sebesség mindent megold.

ZolkoW

ZolkoW

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,700 posts

Erre már én is gondoltam, felteszek hátra 2 dinamót és már nem is kell hátsófék, a lefeléken megfog a dinamó.:)

nem mintha komolyan gondolkodnék rajta (pontosabban azért a 2,3 kilós zslés akksi elgondolkodtatott :), de nem lehetne valami normális, hatékony dinamót építeni?

vannak agydinamók is, azok nem tudom, mennyire fognak vissza.
a dörzshajtásos az szerintem katasztrófa, de ha lejtõn töltené az akksit, vagy valami hasonló okosság...

mûködhetne olyasmi módon, mint a kilométerórák: kerékre mágnes(ek), állórész tekercs.

juteszembe: a dinamós világítással azt utáltam mindig, hogy attól függ milyen fényes, hogy mennyire megyek. pl. leállok és nem látnak az autók?!?!? nonsense.... ezért akksi mindenképpen kellene közé, egyébként felejtõs. persze ezek a régi dinamós lámpák csak álmodoztak arról, hogy egyszer komoly fényt adnak..

era

era

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,531 posts
Ilyen durva?
Nem gondoltam erre. :(

kalaius

kalaius

maximus

• fórumtag
  • 11,904 posts
konzolt hogy/hova hergeled fel a gépre? meg ha sár van ehhhehhh :D
(már, ha komolyan gondoltad :D )

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

Srácok!
Egy dinamó mekkora teljesítményt tud leadni.
Azon jár a fejem, ha felfelé tekerek úgy sincs szükség nagy fényerõre, ha lefelé jövök akkor nagyobb a sebesség is, jobban világít a lámpa is?
Van már tapasztalotok ezen a téren?

Erre már én is gondoltam, felteszek hátra 2 dinamót és már nem is kell hátsófék, a lefeléken megfog a dinamó.:)

A sebesség mindent megold.