Srácok!
Egy dinamó mekkora teljesítményt tud leadni.
Azon jár a fejem, ha felfelé tekerek úgy sincs szükség nagy fényerõre, ha lefelé jövök akkor nagyobb a sebesség is, jobban világít a lámpa is?
Van már tapasztalotok ezen a téren?
Szió
A hagyományos bicikli dinamó 6Volt 3W-ot ad le, viszont vizes sáros gumin könnyen megcsúszhat
és egyébként szárazon is sokat fékez, ezen kívül koptatja a gumit.
Nem csak azt a 3W teljesítményt veszi el tõled mert súrlódik is közben.
Fõleg ha nem jól van beállítva.
Annak az energiának amit a haladási energiából elvesz, csak egy kis részét hasznosítja.
Vagyis jelentõsen nehezíti a hajtást. Igaz, lefeléken ettõl még használható lenne.
Persze ha arra gondolsz, hogy csak lefeléken kapcsolnád be akkor is csak egyes dinamó fajták jöhetnének számításba. Azok amiben szabályzó van. Különben lejtõn lefelé nagy tempónál kiégne az izzó.
Bármilyen szabályzós dinamód is van, emelkedõnek nekifutva neked lenne nehéz felfelé nyomni.
Esetleg közben mindíg ki kellene kapcsiolni a dinamót, hogy hegymenetben ne fékezzen, akkor viszont kellene egy ledes lámpa.
Szerintem felesleges és nehézkes lenne a dinamós világítást használni, csak a gond van vele.
Ma már annyi korszerü kis fogyasztásu lámpa van, hogy nem érdemes dinamós világítással foglalkozni.
Itt korábban beszéltünk egy lámpáról amit én is kipróbáltam,
az tényleg keveset fogyaszt és viszonylag jól világít.
Kb. annyi fénye van mint egy dinamós lámpának egy átlagosan haladó bringán de legalább nincs olyan gond vele mint a dinamóval elõfordul, hogy megcsúszik vagy lassú tekerésnél alig világít.
Itt a lenti címen megtalálod:
http://forum.bikemag.hu/showpost.php?p=489552&postcount=2143Ilyent én a hétvégi piacon vettem 7-800,-Ft-ért.
Tetszett mert 4 db elem fér bele és ezért jobban bírja mint a három elemesek.
Arra gondoltam, hogy tele tömöm jó erõs ledekkel amit én be tudok szerezni.
Aztán végül kiderült, hogy olyanok vannak benne.
Szerintem ha egyszerü és jó normál fényü bringalámpát akarsz akkor ez jó választás lehet.
igaz, közel akkora fénye sincs mint amit itt korábban leírtam, hogy építek valakinek, de ha ebbõl legalább ötöt össze raknál akkor már majdnem úgy világítana mint az.
Viszont a dinamós lámpánál mindenképp többet és egy ilyen kicsi lámpa is.
Túrára tartalék elemeket viszont mindíg érdemes magaddal vinni.