Jelentkezz be Regisztrálj

Látni & látszani!
Írta 2006. szeptember 28. - 08:04

Írta 2006. szeptember 28. - 08:01

mikorra kell neked lampa?
myo xp erdekelne?
Lehetõleg mihamarabb; (2 héten belül jó lenne) és aráról függ, ha belefér a Tikkára szánt keretbe akkor igen (~10K)... Elemtartója meddig ér el, vagy elfér a bukótól? Vagy hátizsákba kell rakni az elemeket már?
Miért adod el?
"A hegyikerékpározás több mint versenysport, a természetközpontúan gondolkodó, egészségmegőrző,aktív életstílust kedvelő emberek szabadidősportja." Paripám
Írta 2006. szeptember 28. - 06:29

myo xp erdekelne?
NE ÍGY! NE ÍGY!
lor-inc g-boxx designer. . .sár. . .nem haldoklom, így élek. . .k.rva 3mm...
Írta 2006. szeptember 27. - 21:20

Egyébként INNEN X-Ray5
Ja és olyat én nem vennék, mert az említett öcsnek olyan van probáltam és naon gyengus.
Mármit amit elösször linkeltél. Nagyon fokuszált és gyenge is. Szerintem abszolút pocsék.
Írta 2006. szeptember 27. - 21:16

Egy Cateye HL-el 500-as volt.Az világitott kerék elé, ami mondjuk nem volt túl jó választás, mert annak inkább fokuszált a fénye érdemesebb valami olyan kormánylámpát használni, ami jobban szór és jobban bevilágít a kerék elött.
Azt ismerem; nagyjából tudom hova tenni legalább

http://ebike.hu/term...elso-lampa/3605 egy ilyet meglesek a boltban hogy mit tud, elvileg pont megfelel a célnak... Addig anyáméról lenyúlom ezt: http://ebike.hu/term...a/elso-lampa/48

Ha közben jobbat nem tudunk, akkor kérnénk még megerõsítést/cáfolatot, és holnap reggel rendelem hogy péntelre ideérjen...
Idáig mondjuk 1 megerõsítés...
"A hegyikerékpározás több mint versenysport, a természetközpontúan gondolkodó, egészségmegőrző,aktív életstílust kedvelő emberek szabadidősportja." Paripám
Írta 2006. szeptember 27. - 21:14

Igen ez igaz, a megfelelõ széttartás legalább annyira fontos.Egy lámpánál nem csak a max fényerõ számít.
Vagyis ha valahol elõtted egy erõs fényfolt világít az rosszabb mintha
valamivel gyengébben szétterülne az egész úton, mert
attól a sötétben maradó részeken még annyit sem látunk mint lámpa nélkül.
A ledek alapvetõen alkalmasak a szórtabb világításra, hacsak nincs szûk nyalábba fókuszolva,
hogy ráírhassák, "600-800 és 1200 candelpower" (néhány fokba sûrítve).
Szerintem jobb az ha szét terül.
Persze ha erõsebb fény terül szét az úton akkor még látsz is mellette, nem csak próbálsz látni.
Szóval a lumen is fontos nem csak a lumentérszög, vagyis a candela értéke.
A korábban említett lámpámban 24 fokosak a ledek, ehhez képest
még növeltem a széttartást a ledsorok kicsit eltérõ szögbe állításával.
Szóval van fényerõ is és a területet is jól lefedi.
Írta 2006. szeptember 27. - 21:10

Írta 2006. szeptember 27. - 21:05

A LED automatikus védelme :
A LED túlmelegedéstõl való védelme érdekében a «BOOST»
üzemmód egyszerre csak 20 másodpercen keresztül használható.
Ezután a lámpa akkor is átvált maximális üzemmódra, ha Ön a
kapcsolót továbbra is lenyomva tartja.
A «BOOST» üzemmód következõ használatát a lámpa elektronikája
csak akkor teszi lehetõvé, ha a LED megfelelõen lehûlt.
Ez a védelmi rendszer különösen magas külsõ hõmérséklet esetén is
óvja a LED-et a túlmelegedéstõl, ezáltal a fényerõ ilyen körülmények
között esetleg kisebb lehet.
Az elemek feltöltöttségét jelzõ lámpa
A rendszer a lámpa bekapcsolása után 5 másodperccel lép mûködésbe
és «BOOST» üzemmódban nem mûködik.
Amikor az elemek újak, a jelzõlámpa zölden világít. A használat során
(mintegy 70 %-os lemerültségnél) narancssárga, majd amikor sürgõs
elemcsere válik szükségessé (mintegy 90 %-os lemerültségnél) piros
színben villog.
A lámpa a jelzés megváltozását a LED-es fényforrás rövid villogásával
is jelzi.
A jelzõlámpa csak hozzávetõleges információt ad az elemek
feltöltöttségérõl. Az elemek pontos élettartama függ azok típusától és a
külsõ hõmérséklettõl is.
Hotmaat, hogy használtad õket? Kormánylámpa világított a kerék elé? Highon nyomtad? Milyen kormánylámpával?
Írta 2006. szeptember 27. - 21:00

24 óráson azzal, meg egy kormánylámpával mentem és tök elég volt.
Írta 2006. szeptember 27. - 20:49

de maszosboltban aszondtak ha csak kolbasszolni kell akkor a kis 3-4 ledes is eleg
neki 2 eve megy az gyari elemmel autoban van, aztan hasznalja ha kell...
havernak tikkaja van nem mondott semmi rosszat.
eleg aranyos.
ha lemerul az akksi akkor feltoltod, ennyi.
duo nagyon sok es nem megy egyszerre a ket funkcio.
NE ÍGY! NE ÍGY!
lor-inc g-boxx designer. . .sár. . .nem haldoklom, így élek. . .k.rva 3mm...
Írta 2006. szeptember 27. - 20:40

A gyárakban is a raktárkészletet használják fel, szóval a múlt év (vagy azelõtti) technikáját..
Persze lehet kivétel is, az meg árban nem elérhetõ.
Azokat a ledeket amirõl beszélek, hogy jó fénye van, még eddig talán egyetlen helyen láttam beépítve.
Egyszer bemegyek egy ilyen boltba ha készen lesz egy házi építésü lámpa.
Meg fogom kérdezni, hogy mit tudnak mutatni ami hasonló akkukról úgy világít közel azonos idõn keresztül v tovább. Na meg ami lényeges, mennyi az ára..
Írta 2006. szeptember 27. - 20:39

Egy lámpánál nem csak a max fényerõ számít.
A petzl igencsak tud fejlámpát csinálni, szal ha neked jó a fényereje, akkor hajrá. Be kell ballagni egy túraboltba, megfogdosni cuccokat és kikérdezni az eladókat. Túraboltban mindig hozzáértõ emberkék vannak, és meg szokták mondani a frankót (Eddig csak tõlük hallottam olyan mondatokat hogy "Áh, nem valami jó. Szerintem nem ér ennyit. Én azt a másik olcsóbbat venném." Vagy "Nekem is ilyen van, tessék nézd meg, milyen fasza két év használat után.")
Igen, ez lenen a legfacább, de itt _vidéken_ 3ezernél drágább fejlámpáról nem is hallottak sehol. És mikor mondom nekem nem horgászáshoz kell hülyének néznek; a biciklis meg a cateye bukó rakható mini lámpáját tudja max és ennyi.
Viszont itt remélem értõk vannak, ledumáluk és megrendelem a frankót.
Ár/teljesítményben a Tikka XP-t néztem ki; igazából nem is erõsítetteke meg és nem is beszéltetek még le róla. (Ugye ha nem jutok építetthez az olyan mintha nem is lenne most a kínálat szempontjából...)
Írta 2006. szeptember 27. - 20:33

-az okés, hogy gyárit levilágítja az épített (hiszen ezért építed, nem azért hogy rosszabb legyen

-boostot nem akarom nagyon használni, ritka mikor megállok és 1-1 lejtõre pillanatra rá kell villantani, innkább lasabban gurulok ott :-)
-Gyáriak közül +6K ért a MyoXP amit találtam hogy erõsebb, de ennyit nem ér meg mrá nekem (meg drága). Most telefonnal világítottam idáig, annál tutkó kraftosabb lesz akármi

-Ill nem tudom hogy halogén vagy ledes megoldást részesítsek elõnyben, de kisebb fogyasztás és a homogénebb világítás miatt (plusz kisebb helyet foglal) a ledesek felé hajlok
-Másik ami fontos, hogy messzire _és_ minél szélesebben világítson, azaz nem lenne rossz ha közvetlen a kereken elött is látnám mi van.
-Ha 10K környékén tudtok jobbat mutatni (vagy amennyiért van) ami faszán világít a fenn említett szempontok alapján azt megköszönném!
-Attól nem félek hogy forrasszak rá hosszabb vezetéket vagy vmi; csak közben néztem az is hogy nem ajánlják az újratölthetõk alkalmazását a ledesekhez (meg 0,9V-ot buknék is vele, 4,5rõl 3,6ra, így 3db AAA elem már nem baj, pláne hogy 60órát ha elmegy, akkor évszakonkétn elég cserélnem elemet).
-Akkut tudom cipelni (övtáska), de akkor tudjam könynen tölteni (mittomén 4×AA elem) és ne legyen 15K fölött lehetõleg (pl barlangász lámpák).
Pl ha ez http://en.petzl.com/...its?Produit=279 70m-re elõer világít, a 14méter az 5 leddel meg elöttem vílágítana körbe (kerék elött, oldalt) az nagyon faca lenne; de hát errõl ninc svideó, és félek ez a lámpa nem áll meg 25k alatt...
Szal ha nem jutok mittomén 2héten belül építetthez akkor mit javasoltok? (Ha kapok akkor mennyiért/milyet?)
(Petzl-t ajánlották általában lámpának a fejlámpák közül...)
Írta 2006. szeptember 27. - 20:24

A petzl igencsak tud fejlámpát csinálni, szal ha neked jó a fényereje, akkor hajrá. Be kell ballagni egy túraboltba, megfogdosni cuccokat és kikérdezni az eladókat. Túraboltban mindig hozzáértõ emberkék vannak, és meg szokták mondani a frankót (Eddig csak tõlük hallottam olyan mondatokat hogy "Áh, nem valami jó. Szerintem nem ér ennyit. Én azt a másik olcsóbbat venném." Vagy "Nekem is ilyen van, tessék nézd meg, milyen fasza két év használat után.")
Írta 2006. szeptember 27. - 19:57

A különbözõ leírt alapadatok szerint tudom értékelni a lámpát:..véleményt kérnék pro és kontra az alábbi lámpára:
Petzl Tikka XP fejlámpa R
1 db nagyteljesítményû Leddel
állítható fényerõvel
villogó és Boost üzemmóddal
3db AAA elemmel
Egyik lényeges érték az energiaforrás kapacitása. (ebben az esetben nagyon kicsi)
Másik a fénykeltõ eszköz elektromos és fényteljesítménye /hatásfoka/. (talán közepes lehet)
Harmadik a fény fókuszoltsága (ami nem mindíg elõny).
Ráadásul a boost fokozat erõsen meghajtja a lámpát, vagyis
néhány hosszabb boost-os üzem és a ledek is gyengülnek
valamint az elemet is jobban eszi, de az legyen a legkevesebb.
Ettõl gyorsabban tönkre megy a lámpa. Hacsak nem rövid ideig használod a boost-ot.
A három db AAA-s elemmel lehet ugyan sokáig világítani de csak
kicsi áramfelvétel mellett is jó fényt adó ledek használata esetén.
A kapott fényerõ finoman szólva így sem lesz kielégítõ.
Viszont ha csak azt számoljuk, hogy az itt korábban tesztelt saját építésü, "legjobb"
/általam ismert és beszerezhetõ/ ledekbõl készült (25db ledes) lámpa levilágít
négy gyári ledes lámpát és egy halogént összességében, akkor
semmiképpen sem lehet jónak mondani egyik lámpát sem a felsoroltak közül.
Talán még azt is megkockáztatom, ha bevinném egy bringaboltba amit össze raktam,
akkor nem tudna azonos fogyasztás mellett hasonló v. kicsit drágább árban jobbat mutatni az eladó.
Szerintem drágábban sem.
Persze ezt nem azért idézem, hogy ajánljam mert így is alig jut idõ azt a keveset is össze rakni amire érdeklõdés van. Talán év elejére és tavaszra még azon kívül is össze rakok néhányat ha már ennyire bevált.Egyik ismerõsöm ennyit mondott mikor egyszer este tekertünk együtt: "Ez idegesítõen jól világít"
(neki 2 kormánylámpája volt egy halogén és egy ötledes cateye meg még volt rajta egy fejlámpa...)
Így viszont marad a lehetõség a gyári gyenge lámpák közül választani.
Azt, hogy egy lámpa gyenge vagy erõs, a fogyasztás és fényerõ arányában értem.
Nem akarok cinikusan fogalmazni, inkább ténymegállapításnak szánom,Ár: 9.192 Ft + Áfa (Br. 11.030 Ft)
ennyi pénzért már világíthatna is rendesen.
Na meg a házi készítésünél.Hacsak nem tudtok vmi tutibbat ezt megrendelném (hátha még ideér hétvégére).
Ugyan nem tetszik a 3db AAA elem (4db AA elemet könynen tudnék tölteni; de ebbõl már olyan verzió kellene aminél hossú vezetéken van az elemtartó illetve általában a halogénesek/halogén+ledes lámpák ilyenek.
Meg tudom adni a képtár címet ahol az átalakítás részleteit felraktam.
Ha szoktál barkácsolni elektronikát akkor lehet próbálkozni, szivesen adok tanácsot ha kérdés felmerül.
Innen munkahelyrõl ráérek válaszolni amikor nincs forgalom.
Az az izzó ami jól világít mindenképp sokat zabál, de akkor jó ha tudod cipelni az akkut.Azokból a Myo3ast néztem ki, de izzózabáló (meg persze áram is) módban tud csak messzebre világítani mint a ledek; ill még nem is tudom hátizsák nélkül hova rakni az elemtartót; ill nem tudom mennyire homogén fénye van az izzónak.
Írta 2006. szeptember 27. - 19:48

Persze ha gondolod.. Végülis semmi akadálya. Sõt akkor vöröset is lehet hozzá tenni de ezekkel is van egy kis gond.
A fehér led 50cd-s.
A vörös led 10cd-s.
A zöld 18cd-s.
Szóval lehet keverni de szinesben nem találtam elég erõs ledeket.
A sajátomban is (utána számoltam) 9000-12000 candela helyett
"csak" 7000-9000 candela lenne az össz fényerõ
(ha egymásra világítana mindhárom ledsor fénye/a sajátomban/),
mert a szines ledek gyengébbek.
Persze ilyen fény, 189db led esetén az a veszteség nem jelentõs,
viszont 25-nél már jobban észrevehetõ.
Kb. 25% fényerõ csökkenés.
Írta 2006. szeptember 27. - 19:15

Screenshot a videójából:

'Sajnos' itt valszínû nyomott rá még egy boostot is...
Boost nélkül és boosttal:
Írta 2006. szeptember 27. - 18:58

Vagy ilyen "kevés" 25 lednél nincs értelme?
Írta 2006. szeptember 27. - 18:50

...pirosat és zöldet! A sárga már ott van a led színében, viszont a többi erõsen hiányos....akkor már inkább mellérakni a kékesfehér ledeknek pár nagyfényerejû pirosat vagy sárgát.
............. "Ez nem hibája - hátrányos tulajdonsága a rendszernek!"

A lumineszcens réteg a kék led chip fölött sárgán világít. A led kék fénye gerjeszti.
Igaz, a vörös és zöld additív keveréke is sárgás de a hiányzó, ill. hiányos fõ szinek is ott lennének.
A sajátomban is van vörös és zöld led (ha jól emlékszem 5 fehér után egy vörös és egy zöld).