Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Látni & látszani!

* * * * * 2 votes

• Please log in to reply
8729 replies to this topic

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

Egy lámpánál nem csak a max fényerõ számít.

Igen ez igaz, a megfelelõ széttartás legalább annyira fontos.
Vagyis ha valahol elõtted egy erõs fényfolt világít az rosszabb mintha
valamivel gyengébben szétterülne az egész úton, mert
attól a sötétben maradó részeken még annyit sem látunk mint lámpa nélkül.

A ledek alapvetõen alkalmasak a szórtabb világításra, hacsak nincs szûk nyalábba fókuszolva,
hogy ráírhassák, "600-800 és 1200 candelpower" (néhány fokba sûrítve).
Szerintem jobb az ha szét terül.

Persze ha erõsebb fény terül szét az úton akkor még látsz is mellette, nem csak próbálsz látni.
Szóval a lumen is fontos nem csak a lumentérszög, vagyis a candela értéke.

A korábban említett lámpámban 24 fokosak a ledek, ehhez képest
még növeltem a széttartást a ledsorok kicsit eltérõ szögbe állításával.
Szóval van fényerõ is és a területet is jól lefedi.

Hotmaat

Hotmaat

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,150 posts
Egy Cateye HL-el 500-as volt.Az világitott kerék elé, ami mondjuk nem volt túl jó választás, mert annak inkább fokuszált a fénye érdemesebb valami olyan kormánylámpát használni, ami jobban szór és jobban bevilágít a kerék elött.

MC Pite

MC Pite

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,388 posts
Részlet a Tikka XP pdf-jébõl:

A LED automatikus védelme :
A LED túlmelegedéstõl való védelme érdekében a «BOOST»
üzemmód egyszerre csak 20 másodpercen keresztül használható.
Ezután a lámpa akkor is átvált maximális üzemmódra, ha Ön a
kapcsolót továbbra is lenyomva tartja.
A «BOOST» üzemmód következõ használatát a lámpa elektronikája
csak akkor teszi lehetõvé, ha a LED megfelelõen lehûlt.
Ez a védelmi rendszer különösen magas külsõ hõmérséklet esetén is
óvja a LED-et a túlmelegedéstõl, ezáltal a fényerõ ilyen körülmények
között esetleg kisebb lehet.
Az elemek feltöltöttségét jelzõ lámpa
A rendszer a lámpa bekapcsolása után 5 másodperccel lép mûködésbe
és «BOOST» üzemmódban nem mûködik.
Amikor az elemek újak, a jelzõlámpa zölden világít. A használat során
(mintegy 70 %-os lemerültségnél) narancssárga, majd amikor sürgõs
elemcsere válik szükségessé (mintegy 90 %-os lemerültségnél) piros
színben villog.
A lámpa a jelzés megváltozását a LED-es fényforrás rövid villogásával
is jelzi.
A jelzõlámpa csak hozzávetõleges információt ad az elemek
feltöltöttségérõl. Az elemek pontos élettartama függ azok típusától és a
külsõ hõmérséklettõl is.

Hotmaat, hogy használtad õket? Kormánylámpa világított a kerék elé? Highon nyomtad? Milyen kormánylámpával?

"A hegyikerékpározás több mint versenysport, a természetközpontúan gondolkodó, egészségmegőrző,aktív életstílust kedvelő emberek szabadidősportja." Paripám

Hotmaat

Hotmaat

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,150 posts
Nekem Myo Xp-m van és teljesen jó.
24 óráson azzal, meg egy kormánylámpával mentem és tök elég volt.

lor

lor

phorumus maximus

• globális moderátor
  • 24,199 posts
en a myo xp re voltam raindulva olyna kolbaszolosnak
de maszosboltban aszondtak ha csak kolbasszolni kell akkor a kis 3-4 ledes is eleg
neki 2 eve megy az gyari elemmel autoban van, aztan hasznalja ha kell...

havernak tikkaja van nem mondott semmi rosszat.
eleg aranyos.

ha lemerul az akksi akkor feltoltod, ennyi.

duo nagyon sok es nem megy egyszerre a ket funkcio.

NE ÍGY! NE ÍGY!

borzasztus falánkusz
lor-inc g-boxx designer
. . .sár. . .nem haldoklom, így élek. . .k.rva 3mm...

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts
A kereskedelemben általában elfekvõ készletbõl árulnak.
A gyárakban is a raktárkészletet használják fel, szóval a múlt év (vagy azelõtti) technikáját..
Persze lehet kivétel is, az meg árban nem elérhetõ.

Azokat a ledeket amirõl beszélek, hogy jó fénye van, még eddig talán egyetlen helyen láttam beépítve.

Egyszer bemegyek egy ilyen boltba ha készen lesz egy házi építésü lámpa.
Meg fogom kérdezni, hogy mit tudnak mutatni ami hasonló akkukról úgy világít közel azonos idõn keresztül v tovább. Na meg ami lényeges, mennyi az ára..

MC Pite

MC Pite

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,388 posts

A petzl igencsak tud fejlámpát csinálni, szal ha neked jó a fényereje, akkor hajrá. Be kell ballagni egy túraboltba, megfogdosni cuccokat és kikérdezni az eladókat. Túraboltban mindig hozzáértõ emberkék vannak, és meg szokták mondani a frankót (Eddig csak tõlük hallottam olyan mondatokat hogy "Áh, nem valami jó. Szerintem nem ér ennyit. Én azt a másik olcsóbbat venném." Vagy "Nekem is ilyen van, tessék nézd meg, milyen fasza két év használat után.")

Igen, ez lenen a legfacább, de itt _vidéken_ 3ezernél drágább fejlámpáról nem is hallottak sehol. És mikor mondom nekem nem horgászáshoz kell hülyének néznek; a biciklis meg a cateye bukó rakható mini lámpáját tudja max és ennyi.

Viszont itt remélem értõk vannak, ledumáluk és megrendelem a frankót.
Ár/teljesítményben a Tikka XP-t néztem ki; igazából nem is erõsítetteke meg és nem is beszéltetek még le róla. (Ugye ha nem jutok építetthez az olyan mintha nem is lenne most a kínálat szempontjából...)

"A hegyikerékpározás több mint versenysport, a természetközpontúan gondolkodó, egészségmegőrző,aktív életstílust kedvelő emberek szabadidősportja." Paripám

MC Pite

MC Pite

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,388 posts
Dekódolás...

-az okés, hogy gyárit levilágítja az épített (hiszen ezért építed, nem azért hogy rosszabb legyen :) ), viszont nekem köv héte kellene; így gondolom építettrõl csúszok most...

-boostot nem akarom nagyon használni, ritka mikor megállok és 1-1 lejtõre pillanatra rá kell villantani, innkább lasabban gurulok ott :-)

-Gyáriak közül +6K ért a MyoXP amit találtam hogy erõsebb, de ennyit nem ér meg mrá nekem (meg drága). Most telefonnal világítottam idáig, annál tutkó kraftosabb lesz akármi :D

-Ill nem tudom hogy halogén vagy ledes megoldást részesítsek elõnyben, de kisebb fogyasztás és a homogénebb világítás miatt (plusz kisebb helyet foglal) a ledesek felé hajlok

-Másik ami fontos, hogy messzire _és_ minél szélesebben világítson, azaz nem lenne rossz ha közvetlen a kereken elött is látnám mi van.

-Ha 10K környékén tudtok jobbat mutatni (vagy amennyiért van) ami faszán világít a fenn említett szempontok alapján azt megköszönném!

-Attól nem félek hogy forrasszak rá hosszabb vezetéket vagy vmi; csak közben néztem az is hogy nem ajánlják az újratölthetõk alkalmazását a ledesekhez (meg 0,9V-ot buknék is vele, 4,5rõl 3,6ra, így 3db AAA elem már nem baj, pláne hogy 60órát ha elmegy, akkor évszakonkétn elég cserélnem elemet).

-Akkut tudom cipelni (övtáska), de akkor tudjam könynen tölteni (mittomén 4×AA elem) és ne legyen 15K fölött lehetõleg (pl barlangász lámpák).

Pl ha ez http://en.petzl.com/...its?Produit=279 70m-re elõer világít, a 14méter az 5 leddel meg elöttem vílágítana körbe (kerék elött, oldalt) az nagyon faca lenne; de hát errõl ninc svideó, és félek ez a lámpa nem áll meg 25k alatt...

Szal ha nem jutok mittomén 2héten belül építetthez akkor mit javasoltok? (Ha kapok akkor mennyiért/milyet?)
(Petzl-t ajánlották általában lámpának a fejlámpák közül...)

LóFarkas

LóFarkas

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,721 posts
A petzl igencsak tud fejlámpát csinálni, szal ha neked jó a fényereje, akkor hajrá. Be kell ballagni egy túraboltba, megfogdosni cuccokat és kikérdezni az eladókat. Túraboltban mindig hozzáértõ emberkék vannak, és meg szokták mondani a frankót (Eddig csak tõlük hallottam olyan mondatokat hogy "Áh, nem valami jó. Szerintem nem ér ennyit. Én azt a másik olcsóbbat venném." Vagy "Nekem is ilyen van, tessék nézd meg, milyen fasza két év használat után.")

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

..véleményt kérnék pro és kontra az alábbi lámpára:

Petzl Tikka XP fejlámpa R

1 db nagyteljesítményû Leddel
állítható fényerõvel
villogó és Boost üzemmóddal
3db AAA elemmel

A különbözõ leírt alapadatok szerint tudom értékelni a lámpát:
Egyik lényeges érték az energiaforrás kapacitása. (ebben az esetben nagyon kicsi)
Másik a fénykeltõ eszköz elektromos és fényteljesítménye /hatásfoka/. (talán közepes lehet)

Harmadik a fény fókuszoltsága (ami nem mindíg elõny).
Ráadásul a boost fokozat erõsen meghajtja a lámpát, vagyis
néhány hosszabb boost-os üzem és a ledek is gyengülnek
valamint az elemet is jobban eszi, de az legyen a legkevesebb.
Ettõl gyorsabban tönkre megy a lámpa. Hacsak nem rövid ideig használod a boost-ot.

A három db AAA-s elemmel lehet ugyan sokáig világítani de csak
kicsi áramfelvétel mellett is jó fényt adó ledek használata esetén.
A kapott fényerõ finoman szólva így sem lesz kielégítõ.

Viszont ha csak azt számoljuk, hogy az itt korábban tesztelt saját építésü, "legjobb"
/általam ismert és beszerezhetõ/ ledekbõl készült (25db ledes) lámpa levilágít
négy gyári ledes lámpát és egy halogént összességében, akkor
semmiképpen sem lehet jónak mondani egyik lámpát sem a felsoroltak közül.

Talán még azt is megkockáztatom, ha bevinném egy bringaboltba amit össze raktam,
akkor nem tudna azonos fogyasztás mellett hasonló v. kicsit drágább árban jobbat mutatni az eladó.
Szerintem drágábban sem.

Egyik ismerõsöm ennyit mondott mikor egyszer este tekertünk együtt: "Ez idegesítõen jól világít"
(neki 2 kormánylámpája volt egy halogén és egy ötledes cateye meg még volt rajta egy fejlámpa...)

Persze ezt nem azért idézem, hogy ajánljam mert így is alig jut idõ azt a keveset is össze rakni amire érdeklõdés van. Talán év elejére és tavaszra még azon kívül is össze rakok néhányat ha már ennyire bevált.

Így viszont marad a lehetõség a gyári gyenge lámpák közül választani.
Azt, hogy egy lámpa gyenge vagy erõs, a fogyasztás és fényerõ arányában értem.

Ár: 9.192 Ft + Áfa (Br. 11.030 Ft)

Nem akarok cinikusan fogalmazni, inkább ténymegállapításnak szánom,
ennyi pénzért már világíthatna is rendesen.

Hacsak nem tudtok vmi tutibbat ezt megrendelném (hátha még ideér hétvégére).

Ugyan nem tetszik a 3db AAA elem (4db AA elemet könynen tudnék tölteni; de ebbõl már olyan verzió kellene aminél hossú vezetéken van az elemtartó illetve általában a halogénesek/halogén+ledes lámpák ilyenek.

Na meg a házi készítésünél.
Meg tudom adni a képtár címet ahol az átalakítás részleteit felraktam.
Ha szoktál barkácsolni elektronikát akkor lehet próbálkozni, szivesen adok tanácsot ha kérdés felmerül.
Innen munkahelyrõl ráérek válaszolni amikor nincs forgalom.

Azokból a Myo3ast néztem ki, de izzózabáló (meg persze áram is) módban tud csak messzebre világítani mint a ledek; ill még nem is tudom hátizsák nélkül hova rakni az elemtartót; ill nem tudom mennyire homogén fénye van az izzónak.

Az az izzó ami jól világít mindenképp sokat zabál, de akkor jó ha tudod cipelni az akkut.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts
A zöldnek az elektrokontha boltban 400,- körül van darabja. Péternél volt olcsóbb de elfogyott.
Persze ha gondolod.. Végülis semmi akadálya. Sõt akkor vöröset is lehet hozzá tenni de ezekkel is van egy kis gond.

A fehér led 50cd-s.
A vörös led 10cd-s.
A zöld 18cd-s.

Szóval lehet keverni de szinesben nem találtam elég erõs ledeket.
A sajátomban is (utána számoltam) 9000-12000 candela helyett
"csak" 7000-9000 candela lenne az össz fényerõ
(ha egymásra világítana mindhárom ledsor fénye/a sajátomban/),
mert a szines ledek gyengébbek.

Persze ilyen fény, 189db led esetén az a veszteség nem jelentõs,
viszont 25-nél már jobban észrevehetõ.
Kb. 25% fényerõ csökkenés.

MC Pite

MC Pite

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,388 posts
Na, belendültünk, a kontraszt témának örülök (arra is gondoltam, hogy ahogy fényképezésnél csalok, úgy itt is megpróbálok, nem eléteszem; hanem mellé, a led mellé oldalra, meglátom majd mennyit segít, a halogénes asztali lámpánál érezhetõ volt a különbség.), de még érdekelne hogy a kinézett Tikka XP megfelelõ választás-e; lebeszéltek róla vagy jóváhagyjátok - aki ismeri ezeket vagy volt már tapasztalata vele azonka várom fõleg a véleményét!

Screenshot a videójából:
Feltöltött kép

'Sajnos' itt valszínû nyomott rá még egy boostot is...

Boost nélkül és boosttal:
Feltöltött kép Feltöltött kép

Hotmaat

Hotmaat

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,150 posts
Ez alapján jut eszembe nem lenne érdemes abba ami nekem készül belerakni 2-2 szinest, mert ugy konsztrasztosabb lenne?
Vagy ilyen "kevés" 25 lednél nincs értelme?

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

...akkor már inkább mellérakni a kékesfehér ledeknek pár nagyfényerejû pirosat vagy sárgát.

...pirosat és zöldet! A sárga már ott van a led színében, viszont a többi erõsen hiányos.
............. "Ez nem hibája - hátrányos tulajdonsága a rendszernek!" Feltöltött kép

A lumineszcens réteg a kék led chip fölött sárgán világít. A led kék fénye gerjeszti.
Igaz, a vörös és zöld additív keveréke is sárgás de a hiányzó, ill. hiányos fõ szinek is ott lennének.

A sajátomban is van vörös és zöld led (ha jól emlékszem 5 fehér után egy vörös és egy zöld).

ZolkoW

ZolkoW

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,700 posts
színszûrõt kár elérakni, mert csak levesz a fényerõbõl (sárga=kék fényt kevésbé engedi át, lehet hogy természetesebb színt kapsz, de gyengébbet).
akkor már inkább mellérakni a kékesfehér ledeknek pár nagyfényerejû pirosat vagy sárgát.

egyszer volt egy energizer zseblámpám, sima izzóval, na annak szép homogén fénye volt, ugyanis a fényvisszaverõ réteg apró kagylós mintájú volt... (2mm átmérõjû kis gödröcskékkel)

MC Pite

MC Pite

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,388 posts
Olvasom hogy a ledesnek nem a legjobb a kontrasztja (hüyle kék szín); sárga lap (ilyen irattartós áttetszõ) elérakásával javítható vajon?

(Mert akkor megint ott a Myo3; bár abból nem láttam belt-eset, ill relatíve nagy helyet foglal elöl a bukó alatt sztem. Meg múltkor este telefonom lámpájával világítottam (K750i, 2 erõs leddel), és tetszett hogy szép homogén; amilyet még nem láttam izzóknál (pedig oútin elég jó halogén izzós lámpám volt).)

MC Pite

MC Pite

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,388 posts
Üdv mindenkinek!

Melóba vagyok és hajtanak úgyhogy nem tudom átnyálazni a topicot; véleményt kérnék pro és kontra az alábbi lámpára:

Petzl Tikka XP fejlámpa R

Feltöltött kép
1 db nagyteljesítményû Leddel
állítható fényerõvel
villogó és Boost üzemmóddal
3db AAA elemmel

1 Led
Maximum
60 h t0 = 35 m
t30mn = 30 m
t10h = 20 m

t30h = 7 m
Optimum
80 h t0 = 27 m
t30mn = 25 m
t10h = 19 m

t30h = 9 m
Economic
120 h t0 = 18 m
t30mn = 17 m
t10h = 15 m
t30h = 13 m
Boost mode
- t0 = 50 m

Ár: 9.192 Ft + Áfa (Br. 11.030 Ft)

Link (videó is van)

Hacsak nem tudtok vmi tutibbat ezt megrendelném (hátha még ideér hétvégére).

Ugyan nem tetszik a 3db AAA elem (4db AA elemet könynen tudnék tölteni; de ebbõl már olyan verzió kellene aminél hossú vezetéken van az elemtartó illetve általábana halogénesek/halogén+ledes lámpák ilyenek.
Azokból a Myo3ast néztem ki, de izzózabáló (meg persze áram is) módban tud csak messzebre világítani mint a ledek; ill még nem is tudom hátizsák nélkül hova rakni az elemtartót; ill nem tudom mennyire homogén fénye van az izzónak.

Így némi gondolkodás után 1 erõs ledes; Myo XPnél olcsóbb és kompaktabb, 2ezerel drágább a sima 3-4ledeseknél amiknél 8-10 méterrel világít messzebre.

Segítségeteket elõre is köszi!

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

@Balu1 Nem akkukat hanem csak sima ceruzaelemket használtam (váltás elõtt nem volt idõm elszaladni a szállásra az akkukért) és azzal ment egész este. Igaz a végére már sokat gyengült de hajnali 5-kor ez zavart a legkevésbé:) Kb 6 órát ment végig a tompított álláson.

Tehát akkor tompítotton is elég volt és a hat óra is bejött félfénnyel.
Igaz, a ceruza elemekrõl eleinte nagyobb meghajtást kap ezért az akkuval teljes állásnak felelne meg fényerõben.

Az esztétikai dolgok engem nam zavartak csak hát szüleim elõször kicsit fennakadtak rajta mert nem mondtam nekik hogy ennyire át lesz alakítva.

Azért írtam bátran és mondtam telefonban édesanyádnak is, hogy "ha netán nem akarod megtartani akkor is használd a
versenyen és még utána egy hétig, azután még vissza küldheted ha mégsem ok".
Biztos voltam benne ha a fényét megtapasztalod akkor érzed meg az igazi értékét.
Gyári használható fényü lámpa nem nagyon veri le fogyasztásban és fényerõben, sõt meg sem közelíti ezt a világítást,
fõleg 4 ceruza akkuról/elemrõl.

Egyik ismerõsöm ennyit mondott mikor egyszer este tekertünk együtt: "Ez idegesítõen jól világít"(neki 2 kormánylámpája volt egy halogén és egy ötledes cateye meg még volt rajta egy fejlámpa...)

Ez az amit a gyáriak nem tudnak.
Egyrészt a ledjeik sem ilyenek,
Másrészt a ledek száma nem elegendõ.
Harmadrészt a ledek élettartama hõelvezetés nélkül jóval rövidebb.

Hotmaat

Hotmaat

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,150 posts
Fú már naon várom, hogy nekem is kész legyen a lámpicskum:)

Konásjózsi

Konásjózsi

vendég

• fórumtag
  • 56 posts
@Balu1 Nem akkukat hanem csak sima ceruzaelemket használtam (váltás elõtt nem volt idõm elszaladni a szállásra az akkukért) és azzal ment egész este. Igaz a végére már sokat gyengült de hajnali 5-kor ez zavart a legkevésbé:) Kb 6 órát ment végig a tompított álláson. Az esztétikai dolgok engem nam zavartak csak hát szüleim elõzör kicsit fennakadtak rajta mert nem mondtam nekik hogy ennyire át lesz aklakítva.
Egyik ismerõsöm ennyit mondott mikor egyszer este tekertünk együtt: "Ez idegesítõen jól világít"(neki 2 kormánylámpája volt egy halogén és egy ötledes cateye meg még volt rajta egy fejlámpa...)