...Gyakorlatilag ugyanaz a táblázat amit te már említettél, egy különbséggel: két oszlopra osztották a "Luminous Flux" értékeket, tui. minimum és maximum az adott áramerősségnél, egy bin-en belül. Magyarul egy bin-en belül hivatalosan van 20 Lumen különbség, ami 4-7% szórásnak felel meg. Ezt a Cree állítja, nem én találtam ki.
Ott a különböző szín árnyalatok vannak külön tárgyalva.
Ha megfigyeled "the chromaticity kits" szavakat megtalálod.
Az egyes táblázatok mellett sorban ott vannak azok a jelzések, ami a led szín árnyalatára jellemző.
Egyébként azt én is leírtam, hogy a lednek van valamennyi meghatározott szórása egy csoporton belül a gyárilag megadott értékhatárok között.
.
Ezt korábban írtam ha megnézed:
Egy nevesebb gyártó márkás ledjénél vagy bele fér azokba a gyárilag meghatározott tűrésű paraméterekbe amit el lehet adni, mert benne van az átfedéssel meghatározott értékek között,
vagy megy vissza a
recycle bin -be, a selejt újrahasznosításba alapanyagként, amit tisztítani kell és szét kell választani megint alkotóira az újra felhasználáshoz. Nem véletlenül olyan drágák a ledek.
A LED-nél ez messze nem annyira kritikus, nem fog felborulni a bringád ha egy kicsit kékebb vagy halványabb a fénye, tehát lehet benne nagyobb szórás.
Attól nem fog felborulni, viszont a led akkor nem T6 hanem U2 csoportba tartozik, már ha a fényessége is bele fér abba a kategóriába.
ha nem fér bele sehova, pl a fényessége nincs meg ahhoz, hogy magasabb bin-be kerüljön, csak a színhőmérséklete magasabb kékesebb, akkor az selejt.
.
Akkor hogy hogy ilyen olcsók a DX-esek? Lehet hogy ott pont nem játszanak ezek a paraméterek meg a viszonteladó hírneve?
Nem olcsók azok, inkább a más forrásokból beszerezhető ledekre tesznek túl magas haszonkulcsot, azért drágábbak jóval. Az ár kereskedelem függő.
Sőt éppen azért ilyen irreálisnak tűnően drágák a binekbe sorolt ledek, mert a szabványon kívülieket (amit nem lehet besorolni
az általuk meghatározott csoportok egyikébe sem) azokat nem adják el hanem újra felhasználják alapanyagként.
.
Akkor mondd már el hogy melyik része a mese, vagy csak szeretsz sértegetni?
Nem akarok én senkit sértegetni, csak nem szeretem keverni a valóságot a városi legendákkal.
Amikor olyan dolgokat olvasok, amelyik írás egy processzor piaccal hasonlítja össze a ledeket,
akkor nem tudom megállni szó nélkül. A prociknál tényleg úgy van, de a ledeknél nem.
Nem véletlenül kerül annyiba, (olyan sokba) még a legolcsóbb forrásból származó teljesítmény led is, pedig egyetlen félvezető szerkezetet tartalmaz + egy egyszerű filléres védő dióda chipet.
Ezeket komolyabban, bátrabban válogatják mert egyszerűbb a felépítésük és kisebb a hiba százalék, viszont itt is meg kell fizetni az árukban a hibásan legyártott és újrahasznosított anyagú ledek munkadíját is.
Ha a procikat ilyen szigorúan akarnák válogatni, akkor bőven sokkal több menne a selejtbe, amit lehet még használni, mert a jóval összetettebb felépítése miatt jóval nagyobb a "hiba" százalék. A proci hiba nem feltétlenül a működés képtelenséget jelenti. A LED ebből a szempontból egyszerűbben osztályozható. Vagy bele fér valamelyik kategóriába, vagy selejt. Általában bele fér