Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Látni & látszani!

* * * * * 2 votes

• Please log in to reply
8729 replies to this topic

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts
A közepén a szúrófény az jól jött, vagy inkább zavaró volt?
Ezt azért kérdezem mert ezzel kapcsolatban elhangzott egy elméleti vélemény.
Kiváncsi lennék, hogyan alakult a gyakorlatban?

...a halogén szép egyenletes eloszlású fényt ad, a ledek meg kis területen szúrnak. Ha a fogyasztás nem számítana, én bizony a baloldali lámpát választanám...

Itt van "a ledes"... 6W-os fokozatban (jobbra) és
mellette egy minitükrös 20W-os halogén látható ...(balra).

Feltöltött kép

Hotmaat

Hotmaat

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,150 posts
Pénteken le lett tesztelve a Balu1 álltal készitett lámpa.
Nagyon jó fénye van, a keményebb leejtökön is megálta a helyét.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts
Új fényerõrekord 350 mA-en 2007-02-21 20:48
Az 1x1 mm chipméretû Luxeon LED mindössze 350 mA áramerõsséggel üzemeltetve 136 lumen fényáramot bocsátott ki 115 lm/watt hatásfokkal

Bõvebben >> http://www.luxeon.hu

Balu, még mindig nem akarsz céget alapítani? :-)

Az nem nekem való :) .
Inkább olyasféle kutató beállítottságu vagyok aki nem szereti kétszer ugyanazt elkészíteni,
az viszont nem gazdaságos inkább érdekes tevékenység..
Nem arról van szó, hogy ne csinálnám meg, de jobban érdekel ami újabb jobb.
Nem is dolgozom gyorsan, nem vagyok teljesítmény orientált,
szóval tiszta ráfizetés lenne nekem.

(has)Pókember

(has)Pókember

törzsvendég

• fórumtag
  • 486 posts
Ez honnan van? A honlapjukon a bejelentés dátuma január 23...
Mindegy, a lényeg: MOST nem érdemes nagyobb összeget lámpavásárlásra fordítani, ki kell húzni addig, amíg begyûrûzik az új technika... remélem õsszel már legalább a barkácsboltokban kapható lesz ilyen led, jövõre meg már a kommersz lámpagyárosoknál is (bár például a Cateye roppant mód hallgat, persze az is lehet, hogy a piac egy másik szegmensére koncentrálnak... kár, mert kis befektetéssel nemsokára óriásit lehetne kaszálni szerintem...).
Balu, még mindig nem akarsz céget alapítani? :-)

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts
Találtam valami nagyon újat a közeljövõre luxeontól !

Új fényerõrekord 350 mA-en

2007-02-21 20:48 Sajtóközlemény
A LED világítás úttörõje, a Lumileds új teljesítményrekordot állított fel legújabb fejlesztésü fehér LED-jével. Az 1x1 mm chipméretü LED mindössze 350 mA áramerõsséggel üzemeltetve 136 lumen fényáramot bocsátott ki 115 lm/watt hatásfokkal, 4685 K színhõmérsékelten. 2000 mA áramerõsségnél 502 lm volt a teljes fényáram. Ezek a kisérleti darabok voltak az elsõ LED-ek, melyeknek a hatásfoka átlépte a 100 lm/W határt, demonstrálva a félvezetõkön alapuló világítástechnika növekvõ potenciálját.
A Lumileds, a 350 mA-es nagyteljesítményü LED megalkotója folytatja a fejlesztéseket és hamarosan elérhetõek lesznek azok a LED-ek, melyek élettartama a már megszokott, akár 1000-2000 mA, vagy a fölötti áramerõsségen is. Az áttörést a félvezetõ kristály, a tokozás és a foszfor technológiák legújabb fejesztései tették lehetõvé, melyek fokozatosan kerülnek beépítésre a jelenlegi és késõbb megjelenõ termékekbe a következõ 12-18 hónap folyamán.
A most bejelentett fényerõ 17-szer magasabb ugyanakkora áramerõsségnél, mint az 1999-ben, amikor megjelentek az elsõ nagyteljesítményü LED-ek. Bár a 20 mA körüli kisteljesítményü LED-ek hatásfoka is folyamatosan növekszik, a jó minõséget követelõ nagy fényerejü alkalmazásokhoz nélkülözhetetlenek lesznek a nagyteljesítményü LED-ek.

------------------------------------------------
Eddig a cikk.

Ezek a ledek már keményen túlvilágítják majd a jelenlegi legjobb H.I.D. lámpákat is.
Igaz, még alkatrészként, barkács anyagként is várni kell rá.

Mire bekerülnek a gyári termékekbe arra még többet várhatunk, minimum még egy évet
amíg megtervezik, legyártják és eljut hozzánk.

Az ilyen lámpáknak, mint kurrens készterméknek, eleinte az ára is egetverõ lehet, aztán megy le harmadára negyedére, ahogy még jbbak jönnek.
A hír mindenképp jó irányba mutat.

A mostani gyári lámpákban található luxeon ledek jobb esetben 40lm/W értéken (vagy alatta) mûködnek,
viszont a fenti cikkben 100lm/W fölötti értékrõl beszlnek.
Konkrétan "115 lm/watt", a mostani luxeonhoz képest minimum háromszoros fényerõ azonos fogyasztás mellett,
mert a meghajtás sem ugyanaz.

RoGeR

RoGeR

vendég

• fórumtag
  • 236 posts

idealis esetben egy NR minewt lenne, de az mar a draga kategoria. vegulis a smart lenne az elsodleges fenyforras, fejre csak valami kiegeszito kellene. barkacsolni nem fogok.

Fejlámpának 2-3 W Luxeon LED szerintem bõven elég (Cree még nincs igazán a piacon, mint kész termék).

Pl egy ilyesmi:
http://www.cyclestor...&categoryID=105

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19,996 posts
ez olcson jon nekem. mondjuk ugy, nagyon olcson. szponzoracios.

fejre kellene valami, de mi?

nem akarok ra tul sokat kolteni.

idealis esetben egy NR minewt lenne, de az mar a draga kategoria. vegulis a smart lenne az elsodleges fenyforras, fejre csak valami kiegeszito kellene. barkacsolni nem fogok.

tippek?
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

Lord_Leslie

Lord_Leslie

Házigazda

• globális moderátor
  • 17,297 posts

veszek egy ilyen smart HID-t. a beepitett aksisat.

ellenvetes?

ja!

vegyél nekemis.. :)
(amúgy mi pénzér dobálják?)
Fekete Bárány........ Táltos Csacsi
.......+++Eladó "kacatok"+++...........:openarms: Lokálpatrióta Házigazda

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts
Jó a H.I.D. viszont drága.
Éppen most nézegettem, hogy vannak 100lm/W-os hid-ek is és 60-as is.
A led amivel építgetünk éppen a kettõ között megy, 80 lumen/W-os.

Itt inkább a gazdaságosság és a pénztárca dönti el kinek mit érdemes venni.
Ha megteheted akkor az a legegyszerûbb módja.
Ja és szerintem akkor fejlámpát vegyél aminek 6 foknál lehetõleg nagyobb a széttartása.

Közben nézegettem.. erre gondoltál?

Feltöltött kép
Itt a leírása: http://href.hu/x/2cjw

Úgy látom ez kormánylámpa, sisakra kicsit nehéz.
Igaz, kormányra is kell valami. Viszont a fejlámpa terepen erdõben szinte nélkülözhetetlen.
Oda is ki kellene találni valami jó fényt.

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19,996 posts
veszek egy ilyen smart HID-t. a beepitett aksisat.

ellenvetes?
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts
Sheriff, te értesz hozzá!!!

Az elsõ teljesítményledesnél viszont érdemes valami szabályzást, feltéve, ha eleve a maximum ármmal van meghajtva, mert a frissen töltött aksi esetében akár 20-25%-al is több lehet az áram. De ezt sem fogom túlkomplikálni, beteszek ellenállás helyett egy megfelelõen kiválasztott hagyományos izzót.
Ugyanis az izzók névleges ellenállása csak teljes fényerõn érvényes, hidegen sokkal kisebb. Épp ezért szoktak a hagyományos égõk pont felkapcsoláskor tönkremenni, mert hidegen sokkal nagyobb áram folyik. :( Basszus, most jöttem rá, hogy miért nem lesz ez így jó! Ó hogy a tarajos gyík...!..
Még a végén kivágatom a ledjeimet!

Azért annyit ki kell bírni egy lednek amíg egy izzó felizzik.
Mire kezdene a ledben a növekedni a hõ, már felizzott az korátozó ellenállásnak szánt izzószál.
A led pillanatnyi idõre, (relatív érték) nagyon sokat kibír.
A túlhajtás okozta hõnek elõször az egész kristályt fel kell melegítenie a hozzá tartozó hõvezetõ részekkel együtt, de akkor már felizzot az izzó.

Ide felteszem a magamnak vázolt skiccet aminek alapján kötöttem a fejlámpát.
Elõször egy leddel rajzoltam meg, azután egy másik vázlaton
bele rajzoltam a másik led bekötését is, hogyan fusson át a másik tokba.
Ezt meg neked feliratoztam, ill. annak aki használni szeretné..
Feltöltött kép

Mindenképp huzal ellenállást kell használni.
Az ellenállások értékét itt helyben az ellenállás huzal hossz próbájával
és egy amper mérõvel állapítottam meg, miközben az adott áramon mentek a ledek.

Megmondom õszintén, utána nem mértem meg, hány Ohm-ra is sikeredett.
Egy volt a cél, annyi áram menjen át a ledeken a különbözõ kapcsoló állásokban amennyit szerettem volna.

yobo

yobo

törzsvendég

• fórumtag
  • 500 posts
tegnap mentem a városban , és leesett a lámpám, hátulról ...gyorsan megállok..
integetek a a mögöttem lassan jövõ busznak hogy neee!!! (a lámpa nem esett szét, még világított is az aszfalton)

Erre ahelyet hogyátment volna másik sávba, a baromya átment rayta....
:((
hát kész lettem.

Sheriff

Sheriff

vendég

• fórumtag
  • 31 posts
Roger!

Sima ellenállással. Asszem 100 ohm. 5*2V=10V a led + 2 volt marad 12V-ig, arra tettem be 100 ohmot, tehát 20mA folyik. Ha épp tele van az aksi, pl.12.5V akkor is csak 25mA-re nõ meg az áram. Semmi értelme komolyabb elektronikát beletenni, növelve a meghibásodás esélyét és a költségeket.

Az elsõ teljesítményledesnél viszont érdemes valami szabályzást, feltéve, ha eleve a maximum ármmal van meghajtva, mert a frissen töltött aksi esetében akár 20-25%-al is több lehet az áram. De ezt sem fogom túlkomplikálni, beteszek ellenállás helyett egy megfelelõen kiválasztott hagyományos izzót.
Ugyanis az izzók névleges ellenállása csak teljes fényerõn érvényes, hidegen sokkal kisebb. Épp ezért szoktak a hagyományos égõk pont felkapcsoláskor tönkremenni, mert hidegen sokkal nagyobb áram folyik. :( :( :( Basszus, most jöttem rá, hogy miért nem lesz ez így jó! Ó hogy a tarajos gyík rakná bele a hímvesszejét. Még a végén kivágatom a ledjeimet!
Pedig milyen szépen kigondoltam! Vagyis, ha olyan izzót választok, ami a 2V 900mA-en éppen hogy parázslik vagy még azt sem, akkor az áram emelkedésével nõ hõmérséklete és az ellenállása így termszetes szabályzóként ellene hat az áram növekedésének. Feltéve, hogy bekapcskor nem vágja ki a ledeket, ugye? Hogy a fene enné meg. Egyébként már kipróbáltam 7812-es IC-vel, de 12V bemenõ fesz. mellett 10.5 kimenõt ad ki max, s csak 350 mA folyt a ledeken. Az ICnek egyébként 1A-es áramkorátozása is van, ezt akartam kihasználni. Úgy látszik, marad a saját kis áramkör építése.

Régebben láttam Szegeden a Gogol utcában egy alk. boltban CREE ledeket. Ma megkérdem, tudnak-e CREE 7090 XR-E-t hozni.
Spindel bike a király. Legalábbis, csak az van. :)

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

Pinyo említette, hogy a Lupine ledes lámpája is elavult....

The first ever WILMA upgrade will be available in 4 - 6 weeks.
All existing Wilma lights ( 380 Lumens and 420 Lumens versions) can be upgraded to 750 Lumens.

The upgrade kit at aprox. 120€ will include a new led plate with 4 new LEDs, a new fitting lens and a tool to open the screws.
You will be able to fit the upgrade by your self and there is no way to damage your light by this.

Note: Only the brightness is increasing, the runtime and all other functions stay the same. 750 Lumens is as bright or even brighter than most HID lights.

Na ez tényleg érdekes.
Számolgattam egy kicsit, ~800 Lument 5db lenti táblázat szerinti cree-e tudja elõállítani ha mindegyik 800mA-en jár.
Az összesen 14W teljesítmény felvételt jelent.

0,8Amper * 3,5Volt * 5db = 14W

Lumenben ekkor minden ledhez 159,72 lm tartozik és öt ledünk van.
Tehát 5db_led * 159,72_lm = 798,6 lumen.
A táblázatból ellenõrizhetõ!

Cree_7090_XR-E_bin_P4_lumens
Feltöltött kép

A két friss lámpás úr feltöltött aksikkal legnagyobb fényerõ állásban 320 lumen fényteljesítménnyel rendelkezik.
Ez félfényen 170 lumen, és takarékos üzemben 82 lumen ez az érték.

Már fél éve húzódott ez az építgetés, most az alkalom sürgetésére sikerült befejeznem.
Tömegesen sajna nem tudok ilyennel foglalkozni. Rengeteg meló van vele.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts
Kössz szépen..:)

N_Vitya

N_Vitya

törzsvendég

• fórumtag
  • 519 posts
Balu: grat a lámpádhoz, volt szerencsém ma az egyikhez!

loco001

loco001

vendég

• fórumtag
  • 133 posts

Jó hír!
Gondolom akkor Cree vagy Seoul LED-re vált a Lupine is.

Honnan van a hír?

A lupine honlaján olvastam

RoGeR

RoGeR

vendég

• fórumtag
  • 236 posts
Sheriff>

Tetszik a kosár alá rejtett piros LED-sor. Áramgenerátorral vagy csak sima elõtét-ellenállással mûködik?

RoGeR

RoGeR

vendég

• fórumtag
  • 236 posts

Pinyo említette, hogy a Lupine ledes lámpája is elavult....

The first ever WILMA upgrade will be available in 4 - 6 weeks.
All existing Wilma lights ( 380 Lumens and 420 Lumens versions) can be upgraded to 750 Lumens.

The upgrade kit at aprox. 120€ will include a new led plate with 4 new LEDs, a new fitting lens and a tool to open the screws.
You will be able to fit the upgrade by your self and there is no way to damage your light by this.

Note: Only the brightness is increasing, the runtime and all other functions stay the same. 750 Lumens is as bright or even brighter than most HID lights.

Jó hír!
Gondolom akkor Cree vagy Seoul LED-re vált a Lupine is.

Honnan van a hír?

Sheriff

Sheriff

vendég

• fórumtag
  • 31 posts
Most vettem meg délután a luexonokhoz a lencsetartókat, de nem igazán passzoltak bele a lencsék, egy kicsit meg kellett faragnom õket. Nem igaz, hogy nem tudják normálisan megcsinálni.

Az eladót kérdeztem, miért nem CREE-vel foglalkoznak, jobb és olcsóbb is. Azt mondta, márciusban fogják kihozni a luxeonok újabb fajtáját, ami majd lekörözi a CREE-t. Hát, nem úgy tûnik mindkét gyártó honlapját elnézegetve.

A Luxeon "V" sorozatából a fehér 120 lumenes:
LXHL-LW6C Star Hex 120 Lumen

A CREE XR-E sorozata a 176 lument tudja:
XLamp XR-E LEDs deliver unprecedented levels of white LED brightness and efficacy. XLamp XR-E LEDs can be driven at currents from 350 mA (1 W), yielding 80 lumens of light typical, or up to 1000 mA (equivalent to 4 W), for 176 lumens typical, if more light output is needed.

Naná, hogy több fényre van szükség. Még több fényt, még több fényt! S a vámpírok soha nem ébrednek fel ... :)
Spindel bike a király. Legalábbis, csak az van. :)