..Úgy tûnt, szerinted is a Z-led fényesebb, ami ellentmond az adatoknak, csak erre akartam utalni...
Próbáltam elkerülni a hosszú hsz-eket, de mégsem sikerült. 
Volt amikor én is rövidebben fogalmaztam de akkor mindíg olyan kifogások és meg nem értések jöttek vissza amit több hsz.. váltáson keresztül lehetett tisztázni.
Egy hosszabb hsz.. v. több rövidebb. Ahogy a tótok mondják: secko jedno (mindegy),
ezért inkább elõször igyekszem jobban kibontani a témát.
Amit az ember nem mond ki azt nem értik meg, ez a probléma ha nem elegendõen kidolgozott a téma. Ezért inkább kifejtem részletekbe menõen és kevesebb a felesleges kérdés, csak olyan adódik ami ténylegretörõ.
Egyébként a Z-led karaktrisztikája tükörrel optimálisabb fejlámpának
(közelre s távolra) mint az egyenletes elosztásu 10mm-es ledé.
lor-nak azt javasolom, hogy a Chriss féle Z-leddel és tükörrel érdemes per-pill. építeni (a "Z" teszteken az látszik), mert messzire is jól visz és közel is jól látsz vele. Annak tükörrel 2,5 ropi körül van az ára boltban.
Éppen tegnap csináltam egy újabb mozgó tesztet Z-leddel.
Azon meg lehet látni, hogy milyen fényfoltot vetít különbözõ távolságokra. És az itt korábban feltett kérdésre is megadja a választ, mitõl olyan világos a folyosó vége és a széle szintén.
A fenti Z-lednek tükörrel ilyen a fényelosztása:

Közelre a fényudvar világít és távolra a szúrófény visz.
Ez elég lágyan eloszlik hosszabb úton, amint a fenti képen látható.
Közelre viszont túl erõs a közepe.
Ha kimérés alatt a ledek válogatását érted, akkor oké, de mintha ellenállást írtál volna. Párhuzamosan kötött ledeken nagy mák kell még így is az 1-2 századhoz.
Pont ezért kell kimérni 
Nálam ez jött be. 900-nál a csúcsra töltött akkukkal ~1,71 mA áll be a fõkörben és 1-2 századnyi a különbség a ledeknél.
Az az érték ~1,71 A, legfeljebb elírás lehet.
A 2 led 1-1 mulifuse-val van sorosan és egy ellenállás ejt még valamennyit,
hogy a multifuse megfelelõ szabályozási tartományén belül legyen az áram.
Végülis ez valójában nem erre a célre készült hanem, hogy
"bontson" (nagy ellenállás felé menjen), vagy vezessen.
Az a szabályzási tartomány amit mi hasznosítani tudunk, az sokkal keskenyebb
mint az klasszikus felhasználási területén biztosíték üzemben rá jellemzõ.
Ehhez tette be PTom célszerüen az ellenállást. Azon beáll a ptk szabályozási szintjére.