Jelentkezz be Regisztrálj
Látni & látszani!
Posted 2007. August 05. - 05:18
cree varhato vmikor?
vagy most inkabb a z ledet nezzuk?
az mintha ~300ft lenne az oldalon az valos?
chris mifelet kapott?
csak 25 fokos optika van?
NE ÍGY! NE ÍGY!
lor-inc g-boxx designer. . .sár. . .nem haldoklom, így élek. . .k.rva 3mm...
Posted 2007. August 05. - 03:00
Köszi a részletes leírást, de nem kellett volna.
Egyrészt ezek egyértelmûek voltak eddig is, hisz mindig jól leírtad(tátok), másrészt a lencsék és tükrök viselkedését amúgy is tudom , és a kérdés sem arra irányult, hogy miként és hogyan jut messzire a fény.
A képeken jól láthatóan az oldalsó rész kb. hasonló fényt kap mindkettõnél, míg a Z-led _plusz_ fényt ad ki, ami jelen esetben a távoli részekre jut,
ami ráadásul nem kevés, miközben a huzallábas _számított_ 160 Lm/W-jának mindössze kb. harmadát adja le épp.
Tehát a kérdés nem az, hogy hogyan jut a fény messzire, hisz ez egyértelmû, hanem honnan ered? Maga a kérdés igazából burkolt célzás arra, hogy esetleg a számított 160-as érték talán mégsem annyi, csak nem akartam direktben támadni.
Még másképp fogalmazva, a 10mm-esek 3x-os elméleti fényének valahol ott kéne lennie a képen, és épp fordítva látszik. Jobban nem tudom leírni.
Persze a kép csalhat kicsit, ezért is voltam kíváncsi a szubjektív értékelésedre (magyarul: tényleg 3x fényesebb a huzallábas?).
Úgy tûnt, szerinted is a Z-led fényesebb, ami ellentmond az adatoknak, csak erre akartam utalni... Próbáltam elkerülni a hosszú hsz-eket, de mégsem sikerült.
A próba lednél nem a Chriss-félére gondoltam (bár asszem majd abból is veszek), hanem a 10mm-esre, csak nem akartam Stufit terhelni 2-3 db postázásával. És reménykedtem, hogy összefuthatunk Pesten, és akkor személyesen is tudunk beszélni.
Posted 2007. August 05. - 02:24
Pont ezért kell kimérni
Nálam ez jött be. 900-nál a csúcsra töltött akkukkal ~1,71 mA áll be a fõkörben és 1-2 századnyi a különbség a ledeknél.
Ha kimérés alatt a ledek válogatását érted, akkor oké, de mintha ellenállást írtál volna. Párhuzamosan kötött ledeken nagy mák kell még így is az 1-2 századhoz.
Posted 2007. August 04. - 11:10
Komolyan?? Ez még nagyobb értéket ad a munkádhnak!Balu1: kiskoromban Legoztam Ezen kívül idáig semmit nem alkottam
Jó a technikai kombinációs készséged.
Azonnal mindent jól értelmeztél amirõl írtunk és ez.. szinte alig hihetõ.
Akkor született tehetség vagy
Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.
Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !
A találmányok már csak ilyenek..
Posted 2007. August 04. - 10:59
Igen, viszont a Z-lednél tükörrel középen szúrófényszerüen világít távolra ésBalu, a tesztedet elnézve arra gondoltam, hogy a Z-led akár 2-3x nagyobb fényt produkált, hisz a távolsággal négyzetesen csökken a fényerõ..
a megvilágított terület szélei felé csökken a fényerõ.
Ez a tükörrel történõ fókuszba vetítésnek köszönhetõ. Vagyis nem egyenletes a fényelosztása.
Az a fény ami a ledbõl féloldalaan és oldalra kilép az egy optikailag alkalmas formáju
tükör falának ütközik és elõre vetül kis széttartással a távolba.
A ledbõl közvetlenül elõre kilépõ fény közvetlenül az elõttünk lévõ területre szóródik.
Egy hosszú folyosón, úton ösvényen a közeli szóródó fény
széles szögben mindent megvilágít, a fókuszba vetített koncentrált fény kiegészíti ezt.
Majd úgy is készítek több képet azon a tesztfolyosón, hogy a lámpa fényét
elfordítom oldalra és össze fûzöm mozgó GIF formátumba.
Ott élményszerüen meg tudod nézni, mit látnál sötét úton ha elfordul a lámpa a távolba nézõ egyenes irányból.
Abból meglátszik a trükkje, hogy mitõl világítja végig a folyosót és közelre mégsem világít túl semmit.
Amikor oldalra fordítod a lámpát akkor már túlvilágítja a közeli területet.
Ez csak a tükör "játéka". Az eltérõ vetítési karakterisztika miatt látszik így...ha a Z kb. 50-60 Lm/W-on ment, akkor a huzallábasok... szóval az a 160 Lm/W valós lehet?
A huzal kivezetésü ledek valóban jól világítanak de 30-35 fokban
(középen egyenletesen, szélén gyengülõen) szórják a fényt,
ezért nem világít el a folyosó végére.
A másik társ-fórumon a forum.terminalon a "BringaVilágítás Házilag" c. topikban(Egyébként engem is érdekelne pár próba-db, tudnál adni belõle? )
"Chriss"-tõl kellene megkérdezni, õ rendelt magának de
valamiért többet küldtek és maradt néhány felslege.
Most nézem, hogy te ott már jártál és még beszéltünk is a linkelt szakdoga ürügyén.
Posted 2007. August 04. - 07:00
Még vmi.
PTom, ha a 2W-os fût, akkor nem kisebb, hanem nagyobb kellene, hogy jobban bírja.
A kapcsoláshoz egy ötlet: a 2 ledet a 2db 900-as multifuse-zal érdemesebb lenne db-onként sorbakötni, mert a mostani megoldásnál az átfolyó áram a ledeken aszerint oszlik el, hogy melyik-milyen, így akár 2-3x-os különbség is lehet köztük.
Egyébként a 900-asokkal mekkora áram áll be végül?
Pont ezért kell kimérni
Nálam ez jött be. 900-nál a csúcsra töltött akkukkal ~1,71 mA áll be a fõkörben és 1-2 századnyi a különbség a ledeknél.
Balu1: kiskoromban Legoztam Ezen kívül idáig semmit nem alkottam
Nothing is impossible. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Cipõ!!! _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Minden jóban van valami grammánia.
Posted 2007. August 04. - 04:02
PTom, ha a 2W-os fût, akkor nem kisebb, hanem nagyobb kellene, hogy jobban bírja.
A kapcsoláshoz egy ötlet: a 2 ledet a 2db 900-as multifuse-zal érdemesebb lenne db-onként sorbakötni, mert a mostani megoldásnál az átfolyó áram a ledeken aszerint oszlik el, hogy melyik-milyen, így akár 2-3x-os különbség is lehet köztük.
Egyébként a 900-asokkal mekkora áram áll be végül?
Posted 2007. August 04. - 01:59
Balu, a tesztedet elnézve arra gondoltam, hogy a Z-led akár 2-3x nagyobb fényt produkált, hisz a távolsággal négyzetesen csökken a fényerõ, a távoli fényes rész pedig nagy különbséget mutat. Ebbõl az jönne ki, hogy ha a Z kb. 50-60 Lm/W-on ment, akkor a huzallábasok... szóval az a 160 Lm/W valós lehet?
Szemre milyen volt a különbség?
(Egyébként engem is érdekelne pár próba-db, tudnál adni belõle? )
Posted 2007. August 03. - 23:20
Látom elkészült a lámpa.Képet nem tudok csinálni A fényképezõ nem adja vissza azt a képet, amit látsz a valóságban, csak expozíciós idõ állításával. Az enyimén meg ilyet nem lehet.
De ma tesztelem le terepen, ha nem esik az esõ
Azt hiszem, tudsz majd fotót készíteni automata géppel is mert az enyém is automata, viszont
ki lehet használni olyan beépített lehetõségeket amire eddig talán oda sem figyeltél.
Ha jól látom a te kamerád 2 Mpixel hp 635-ös típus 1.58.38 HP Firmware Verzióval.
Megnéztem milyen módon tudnál az általam készített fotókhoz hasonló,
ill. azonos beállítással fotót készíteni.
--------
Azt nem látom a leírásában, hogy van-e a kamerán "tüzijáték fotózás" szimbólum,
az nálam 2 másodperc záridõ (mint maximum),
napfény színhõmérséklet állás,
100 ISO érzékenység és
a blende F5,6-ra áll be fixen..
Az expo módosítást +2,0 -re állítom (az megnöveli 8sec-ra a záridõt).
Ez egy SONY kamera, viszont a Hp teljesen más logikával tervezhette az automata funkciókat.
--------
A te gépednél meg kellene próbálni /ha van/ a tüzijáték állást és a +blendét vagy idõt.
Úgy látom azon a blende érték növelhetõ. Persze valamire letámasztva kellene fotózni.
Próbáld át tanulmányozni jobban a menüjét.
Erre azért van szükség mert a szemünk jóval érzékenyebb mint a képérzékelõ és
azt a különbséget kell valahogy behozni, legalábbis megközelíteni trükkökkel,
hogy a kamera is hasonló fényességünek mutathassa amit megvilágítasz..
Na de éppen ezt írtad te is.
Egyébként komolyan dícséretet érdmelsz, mert nemcsak mindent jól értelmeztél
amit leírtam, hanem még kidolgoztál jó megoldásokat aminek az elvérõl csak említést tettem.
Azt nem tudom mit tanulsz, mire készülsz de nagyon jó szakember lennél..
(mit lennél ) technikai vonalon.
Nem is tudom, valamikor kérdeztem-e, hogy foglalkoztál
korábban is elektronikával illetve hasonló technikai dolgokkal?
Építettél korábban már valami elektronikus kütyüt?
Posted 2007. August 03. - 18:57
Nincs két ugyanolyan LED.
Nomeg a 2W-os ellenállás fût, mint a kenyérpirító Össze-vissza égetett engem. De nem kaptam kisebbet.
Nothing is impossible. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Cipõ!!! _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Minden jóban van valami grammánia.
Posted 2007. August 03. - 18:52
Posted 2007. August 03. - 18:40
Posted 2007. August 03. - 18:22
amit ptom rakott össze, abban van:
- 1 kapcsoló, ez típustól függ, hogy te milyet választasz, ha pl 3 fokozatot szeretnél, akkor máris háromállású kell...szóval ez változó, nagyjából 100-1000 forint közötti az összeg. egy ilyen kis tolókapcsoló az boltttól függõen 200-300 körül kb.
- 1 Ohm/2W ellenállat, ez durván egy 100as.
- 4 darab multifuse (2*0.5A, 2*0.9A), ezek darabja is kb egy 100as, de legyen mondjuk a 4 darab 500 forint.
- egy 2.5A-s biztosíték+tartó (márha ilyen üvegcsésrõl van szó), ez sem olyan drága, l100 forint a tartó meg a biztosíték.
- van benne némi kábel, de ez szerintem akad otthon, vagy villamossági boltban kéteres 0.75 mm^2-esbõl 100 forint körül van métere.
- kell még hozzá némi zsugorfólia (én amúgy az egész kábelt behúztam volna, a végére meg gyorskötözõ és alá egy kis tömítõanyag. ez sem drága, egy nagy darab az olyan 200 forin villamossági boltokban.
- valamilyen "tok", pl. régi zseblámpa, amiben már van valamilyen kis optika, de az optika igazából a fontos, hogy ne engedje mindenféle szétfutni a fénynyalábokat.
- P2es LEDbõl talán 1000-1500 forint darabja, de valami ilyesmi nagyságrend
- valamilyen hûtõfelület, a teljesítményled nagyon hamar felmelegszik és hûteni kell
- forrasztópáka, forrasztóón, kézügyesség, türelem, meg egy kis szerencse
szóval igazából a nagy munka az az, hogy kitaláld, hogy mégis mibõl csinálod, és hogyan hûtõd a ledeket...a többi csak egy kis legozás
Posted 2007. August 03. - 18:08
Posted 2007. August 03. - 16:48
A képtáramban találsz még képeket róla!
Egy réz hengert esztergáltattam és a kínai alu lámpaházat (mert ez eredetileg az volt) is belül leesztergáltattam simára. A henger passzentos benne. Egy kis hõvezetõ paszta rá és ráültettem a ledet, amit az optikatartó fog a helyén.
Képet nem tudok csinálni A fényképezõ nem adja vissza azt a képet, amit látsz a valóságban, csak expozíciós idõ állításával. Az enyimén meg ilyet nem lehet.
De ma tesztelem le terepen, ha nem esik az esõ
4 db AA-s akkuval mûködik.
Hûtés lásd rézhenger. Az adja át a hõt az alu testnek és utánna léghûtés
Posted 2007. August 03. - 00:22
a tápellátást mivel oldottad meg? 4 darab cerkaaksi? hûtésügyileg hogy néz ki a dolog? "menetszeles" a dolog?
Posted 2007. August 02. - 21:39
http://kep.tar.hu/s-...4404/31684284#2
http://kep.tar.hu/s-...4404/31684391#2
http://kep.tar.hu/s-...4404/31684436#2
http://kep.tar.hu/s-...4404/31370090#2
2 db P2-es LED párhuzamosan kötve, 2*900 ill 2*500 mA-es multifuseokkal. 1 Ohm elõtét-ellenállással, ami csak az 500-as multik elé van kötve. Kapcsolóval választható a két fokozat.
Cseppállónak mondanám, valszeg óriási esõben tönkremenne. Nekem csak 24h-sra és még néhány tekerésre kell mindössze.
Helyet kapott egy 2,5A-es (cserélhetõ!) biztosíték is.
Eredeti ötlet: Balu1
Ezúton szeretném nyilvánosan is megköszönni Neki az "istápolásomat" , sok hasznos ötletet, segítséget mondott.
U.I.: Ez a _legeslegelsõ_ projektem, hasonlót eddig még csak álmaimban sem csináltam
Posted 2007. July 29. - 01:12
12db huzal kivezetésü 5chipes 30fok 250candela, összesen 1A 4W (Stufi007 féle ledek)
. . . . . . . .. . . . . . . . . . . Z-led 4 Watton
Stufi ledje kicsit sárgásabb, közelre jól világít de távolra is kell még fény ha valaki éjszaka terepezik.
Posted 2007. July 25. - 17:54
A lumen értéket tényleg én számoltam félre mert álmosan tévedésbõl 1A-re számoltam
és nem 1 Wattra ami 0,32-0,33 A lett volna.
(3,18-3,26V átlaga) 3,22V
Az 0,1Amper mellett 0,322W,
vagyis közelítõleg 3db led teszi ki az 1 W-ot.
Így viszont neked van igazad a fényét illetõen.
Majd magánban megírom a címet és megbeszéljük a részleteket.
Posted 2007. July 24. - 20:14
Nekem csak 160 lm/W jött ki, ez inkább valós. Itt találtam az oldalon a linket ahol át lehet számolni. ( http://led.linear1.org/lumen.wiz )
80 mA -es áram mellett a következõ nyitófeszültségeket mértem 5 db leden :
3.18V,3.26V,3.25V,3,08V,3.21V szóval van egy kis szórásuk, párhuzamosan ellenállás nélkül nem érdemes kötni ezeket.
Van egy kép amin látszik :
Jobbra a 10 mm-es 255 Cd-s, balra egy 5 mm-es 60 Cd-s led.
Ezen a képen a 10mm-es lefényképezve vízben , radírban
Ugyanaz a led oldalról vízben
Led felülrõl
A led által megvilágított terület 5 cm magasból.
Tudok küldeni 10 db-ot mintának, ha bejön kifizeted, ha nem visszaküldöd. OK?
Üdv: Stufi