Már féltem, hogy sosem esik le, bárhogy próbálom mondani, és nem akartam kötözködõnek tûnni.
:piatka:
Így most még hozzáteszem, hogy a hõfüggés miatt is jobb, ha a 900-asok a "saját" ledjük mellett vannak.
Ez is teljesen logikus, a led hõje besegít a szabályozásba.
Egyébként viszont akár 2x-es áramkülönbség is lehet, még azonos fesz-osztályú ledeknél is.
És igazából az mindegy, hogy PTomnak miként mûködik, azt mondta, neki jó így. A lényeg, hogy aki még megépíti, annak lehessen még jobb.
Szóval szerintem ezt nem olyan szempontból kell nézni mint egy mérnök vizsgamunkáját.
Ezt úgy nézzük, hogy van egy ember aki még sohasem foglalkozott ilyesmivel,
ennek ellenére elsõre összedob egy ilyen lámpát (ami boltban 100e körül jár),
és jól mûködik neki.
Néhány példa:
(csak egy 4 ledes upgrade kit /egy panel közel olyan leddel mint amit használokl/ kerül 30 ropiba!).a lámpa többi része 120 és az fölött tart:
http://www.lupine-lights.com/phpBB/viewtopic.php?t=1277 http://gretnabikes.com/lupine_lighting_systems_lightsets.asphttp://www.lupine.de/index.php?lang=us Végülis nagy füst nem lesz így se (ezért sem erõltettem tovább), de elõfordulhat akár, hogy egyiken 600mA folyik, másikon 1200. Igazából nagyobb áramnál v. messzebb esõ ledeknél van nagyobb gond.
A messzebb esõ ledre ez igaz lehet, viszont a led szórása szerintem nem lehet ekkora.
Pontosabban fogalmazok, még nem találkoztam ilyennel de
ettõl akár elõfordulhatna, hogy közé keveredik más nyitófeszültségü tipus.
a vezetéknek is van 0,8 Ohm körüli ellenállása.
Ravasz.
(Mondjuk én arra értettem a "nincs ellenállás"-t, hogy PTom korábban írt ellenállás-válogatásról, ami aztán keveredett a led-válogatással is.)
Ezekkel amúgy én is szoktam számolni, plusz az érintkezõk átmeneti ellenállása, csatlakozók, stb.
Az már jóval nagyobb bajt tud okozni ha a csatlakozónak v. kapcsolónak van nagy átmeneti ellenállása.
Ott egyetlen pontban alakul hõvé az energia és túlmelegíti
ill. megolvaszthatja az adott alkatrész mûanyag burkolatát.
Kicsit hasonlít a ponthegesztéshez de kisebb áramokkal.
A vezeték a nagy felülete miatt legfeljebb csak langyosodik, azzal nincs gond.
Igazából ez is felvet még pár kérdést,
..ez még a multifuse-ok szabályzási tartománya alatt van,
sztem itt még csak sima ellenállásként viselkednek.
..az akkuk merülése közben már nem kompenzálnak vissza.
A multifuse csak bizonyos tápfeszültség fölött átfolyó nagyobb áramból szabályoz le.
Túlságosan nagy tápfeszültségnél sem mûködik rendesen és ott már nem elég gyors, ezért kell még valamekkora passzív ellenállást is sorosan kötni,
pl 4 db fullra töltött Nimh akkunál..
Amit magánlevélben javasoltam "tom"-nak azt tudom idézni, az õ válaszát viszont nem illik.
Tehát ezt vjavasoltam én:
Helló!
A 900 mA-es multifuse-val sorosan kötöttem egy 0,5 Ohmos ellenállást és így az áram sem túl magas, 1100-1200 mA-rõl kezd csökkenni és a multifuse is gyorsan szabályoz. Ezt javasolnám, ledenként így kellene bekötni.
Mivel a ledek nem feltétlenül azonos nyitófeszültségüek azonos áramon ezért mindkét ledhez külön kör lenne célszerü. Persze ha egy körre kötöd az sem okozhat nagyobb bajt ha azonos szériából való mindkét led.
Vagyis 1 leddel sorban egy multifuse és egy fix ellenállás még azzal sorosan.
Ezt szerintem te is mérd ki magadnak. Vegyél néhány 0,5-1-2 Ohmos negyed Wattos v. (0,2 W) ellenállást és teljesen feltöltött akkuk mellett (vagy annak megfelelõ tápegységrõl) próbáld ki mekkora ellenállás mellett áll be gyorsan az áram a multifuse-n.
Nekem SMD volt kéznél.

Ez a 0,5 Ohmos smd ellenállás érték jelölése.
Mindíg az általad használni tervezett legmagasabb feszülséghez méretezd. Vagyis ha elemeket is teszel bele akkor ahhoz érdemes méretezni a mulifúzzal sorosan kötött ellenállást.
Gondold át és írj ha valami gond akad, aztán megbeszéljük.
Üdv..
Az könnyen lehet, sõt még valamire emlékszem is, hogy megmérte és nem sok különbséget talált a kettõ led árama között.
..és végül megcsinálta! Van egy jó lámpája.
Sok technikai részlet nem derül ki amit építés közben magánban megbeszéltünk,
sõt utólag minden szóra fejbõl én sem emlékszem vissza.
Az persze tényleg nem árt ha itt is tisztázzuk hogy lenne még célszerûbb.
Azért meg bocs, ha nem reagáltam le azonnal a lényeget de nekem egyéb vonatkozásban túlságosan gyors lett a mai világ és néha kialvatlan vagyok.