Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Látni & látszani!

* * * * * 2 votes

• Please log in to reply
8736 replies to this topic

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

A HID-ek fényerenye és üzemideje, etc. ugyanaezeknél mennyi is?

60-100lm/W
A H.I.D. fénye gyorsan gyengül a ledhez képest.
Csak a nagyon drága H.I.D.-ek tudják a 100 lumenn/W-ot
900-1500 lm 15W-on.
(Mint az én elsõ sokledesen a régi ledekkel 22-24 W körül ~100lm)

.6 db leddel (darabonként 4Watton (3,8W) hajtva) 23 Wattból álítod elõ ugyanezt.
15 db leddel (darabonként 1 Watton hajtva) 14-15 Watt környékén jön ki az a fény.
Ezen kívül a led élettartama jelentõsen megnõ ha nem hajtjuk az elméleti maximumon.

Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..

vendég_Charon_*

vendég_Charon_*
  • vendég
A HID-ek fényerenye és üzemideje, etc. ugyanaezeknél mennyi is?

(has)Pókember

(has)Pókember

törzsvendég

• fórumtag
  • 486 posts
Mostanában kezdenek felébredni a nagy nevek, gondoltam, ha már úgyis szétnéztem a neten, megspórolok az érdeklõdõknek pár napnyi böngészést. Tehát õszre nagyjából ez lesz a választék az "új generációs" LEDes gyári lámpákból:

Lupine

Természetesen a legnagyob név a szakmában a legnagyobb fényerõt, a legjobb minõséget és persze a legnagyobb árat jelenti :-) Két "új" lámpájuk van:
- Wilma: 4 LED, 830 lumen, a régi modell upgrade-elhetõ (de így "csak" 750 lumenes lesz), kb. fél éve kapható, és gyakorlatilag az összes neten fellelhetõ vélemény szerint legalább olyan jó, mint a Lupine saját Edison 5 HID-je (ami ezelõtt is etalon volt a szakmában). 560 euro az MSRP-je a legkisebb akksival.
- Betty: 7 LED, 1400-1500 lumen: milliomosoknak, MSRP: 990 euro, elvileg már kapható, de ki az, aki egy középkategóriás kerékpár árát költi lámpára?...

Dinotte Lighting

Személyes kedvencem a 3W-os hátsó lámpájáról elhíresült Dinotte, õk már tavaly õsszel kijöttek a 3 Ledes modellel, az akkor olyan 450 lument tudott, de mostanra ezt kb. 550-600-ra tornázták fel. Fejlesztették az eddigi modelleket is, így most nagyjából ez a felállás:
- 500L: 3 LED, ~550 lumen, 500 dollár az MSRP, de ebben már a szállítás is benne foglaltatik Amerikából. Európai disztribútoruk az On-One, de itt érdekes módon többet kérnek érte (~350 font postával!). Két LiIon akksit adnak hozzá.
- 300L: 3 LED, ~300 lumen, a spotlámpás kistesó, 400 dolcsi.
- 200L: 1 LED, 180 lumen, a régi 5W upgrade-je, 150 dollár, eddig még csak a GeomanGear-nél láttam.

Niterider

A marketingben igen menõ (amerikai :-)) cég csak lassan kapcsolt, szeptember elejére ígérik a 2008-as frissítést, élen az új zászlóshajóval, a Trinewt-tel. Sajnos tesztelni még nem volt lehetõsége senkinek, ezért egyedüli vonzereje egyelõre az ára.
- Trinewt: 3 LED, 500 lumen, MSRP: 400 dollár, ugyan még meg sem jelent, de már akciózzák (pl: REI: 319 dollár, persze úgy könnyû, hogy még nem kapható :-)).
- Minewt.X2 és Dual: 1(+1) LED, 180(+180) lumen, 200(250) dollár.

Exposure Lights

Nálunk talán kevésbé ismert angol cég, jellemzõjük az "egybelámpa", vagyis a lámpatest és az akkumulátor nem külön egység. 2008-as modelljeik hamarosan kaphatóak lesznek (persze nem itthon).
- Enduro Maxx: 3 LED, 720 lumen, 300 font
- Enduro Race: 2 LED, 480 lumen, 230 font
- Joystick Maxx: 1 LED, 240 lumen, 160 font.

Niteflux

Tegye fel a kezét, aki hallott már róluk (senki?), ennek nyilván az az oka, hogy ausztrál cég, 10 óra idõeltolódás, kenguruk és sivatag, pedig igen jókat írnak róluk az ausztrál újságok. Európában legközelebb én a Chainreactioncycles-nél láttam.
- Photon Max: 3 LED, ~500(?) lumen, 230 font, egyedi megjelenés :-)

Futottak még...

avagy a többiek mit csinálnak: nem sokat.
Light and Motion: a Lupine mellett a másik nagy HID-es név, egy darab Stella nevû 180 lumenes egyledes lámpát bírt megszülni. Biztos túl sok HID van raktáron, és még egy darabig nem szeretnének házon belüli konkurrenciát... így viszont lemaradnak az élvonalból (illetve már lemaradtak).
Cateye: nagy kuss, a Triple Shot babusgatása után (Triple Shot Pro néven) néma csend és hullaszag, talán õk itthon a legismertebbek, de persze csak a közlekedõs (commuter) kategóriában. Egyébiránt a választékuk igen poros, drága és elavult. Reméljük összekapják magukat.

Egyéb: sok-sok kisebb vagy nagyobb cég kezdi felfedezni a power LEDeket magának, szerintem jövõ ilyenkorra egész kis dömping lesz a 80-100 lumenes fényerejû lámpákból, remélhetõleg már magyar pénztárcával is megfizethetõ áron, addig meg marad a házi készítésû ("DIY") világítóeszközök reneszánsza.

Chris8

Chris8

vendég

• fórumtag
  • 50 posts

@chris8: hany fekbovden van bekotve neked?

csak 2:-) de az akkupack kábele is hasonló:-)

lor

lor

phorumus maximus

• globális moderátor
  • 24,199 posts
@chris8: hany fekbovden van bekotve neked?

NE ÍGY! NE ÍGY!

borzasztus falánkusz
lor-inc g-boxx designer
. . .sár. . .nem haldoklom, így élek. . .k.rva 3mm...

Chris8

Chris8

vendég

• fórumtag
  • 50 posts
Nekem pl két ugyanolyan li ion pack-om van az egyikrõl megy a fõfény a másikról meg úgy max 100mA-en a helyzetjelzõ-ködfény ha lemerül az egyik akkor átkötöm a másikra, ha lemerülne mindkettõ akkor még ott a fejlámpám, ha az is kialszik akkor már csak a 3 villogóm maradt de összesen abban is van vagy 13led szóval hazabotorkálni csak elég:-)

RoGeR

RoGeR

vendég

• fórumtag
  • 236 posts

Egyébként tényleg hasznos a kapcsüzemü táp, viszont ha valaki
nem megfeleõen gazdálkodik a lehetõségekkel akkor meglepetés érheti.

Ez a másik oldalra is igaz. Amikor érzed, hogy csökken a fényerõ, sietsz haza, de egyre kevesebbet látsz. Az utolsó pár kilométeren meg már sötétben botorkálsz.
A kapcs üzemû táp pont arra jó, hogy minél kevesebb energiát fûtsél el fölöslegesen (ellenálláson, elektronikán). Az a baj, hogy te a LED-et hiába fogtod le egy nagyobb ellenállással, összességében még egy picit többet is fogyaszt a lámpa, mint ha hagyod nagyobb áramon.

Aki meg bringázni megy este az készüljön úgy, hogy:
1) biztosan visszaérjen, ameddig bírja a világítása
2) ha van rá lehetõsége, akkor ne világítson fölöslegesen
3) vigyen magával tartalék áramforrást

lor

lor

phorumus maximus

• globális moderátor
  • 24,199 posts
pl ha vki olyan hulye, hogy annak ellenere, hogy tudja 4 orara elegendo a fenye
megis mar egy hete kint koborol a sotetben vele.
osztan egyszer csak votnincs feny.
ne nezzunk mar mindenkit hulyenek!

NE ÍGY! NE ÍGY!

borzasztus falánkusz
lor-inc g-boxx designer
. . .sár. . .nem haldoklom, így élek. . .k.rva 3mm...

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

Ezt most nem értem. Most szerinted az a jó, ha a fényerõ nem állandó, hanem folyamatosan csökken?
Mert ha mondjuk Dobogókõnél elég az a kisebb fényerõ, miért nem volt elég a Normafánál?
Illetve fordítva.

..mert az ember imádja a fényt és amíg lehet addig nyomja, hadd világítson.
Ezzel én is így vagyok. Viszont ha ezzel az elektronikával az utolsó percig
felnyomom a feszültséget a nagyáramu üzemhez akkor az erdõ közepén egyszer csak
azt veszem észre, hogy mostanáig szívta az elektronika az áramot az akkuból
ami elérte azt a szintet ahol már kimerültnek számít.

Egyébként tényleg hasznos a kapcsüzemü táp, viszont ha valaki
nem megfeleõen gazdálkodik a lehetõségekkel akkor meglepetés érheti.

Ezzel szemben egy feszültségben illeszkedõ

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

..
Amúgy én láttam balu fényét a teleholdason, tényleg rémisztõ de nem csak a fénye:-)azon a bringán minden van, szerintem túlélõ felszerelés is:-)

Na azért a nagylexikonból csak két kötetet pakoltam be ...meg a tízkilós súlyzót :D

Chris8

Chris8

vendég

• fórumtag
  • 50 posts

Tudtommal lehet ilyet kapni. A kormányvégbe lehet beszerelni õket, és kormányon van a kapcsolója.

Tudja valaki hol lehet kapni ezt a kormányvégbe szerelhetõ indexet? mert ilyet szeretnék (át)építeni, van két amber sárga Luxeonom ami jelenleg a ködlámpámban van de pont jó lesz indexnek:-)

Amúgy én láttam balu fényét a teleholdason, tényleg rémisztõ de nem csak a fénye:-)azon a bringán minden van, szerintem túlélõ felszerelés is:-)

hozé

hozé

bentlakó

• fórumtag
  • 5,747 posts

...
A kapcsüzemü táp hamarabb feléli az akkuban tárolt energiát mert
a legutolsó pillanatig igyekszik tartani a nagy fényerõt.

Ezt most nem értem. Most szerinted az a jó, ha a fényerõ nem állandó, hanem folyamatosan csökken?
Mert ha mondjuk Dobogókõnél elég az a kisebb fényerõ, miért nem volt elég a Normafánál?
Illetve fordítva. Ha elég, minek égettük jobban a Normafánál?

Egy sima feszültség csökkentõ elvû DC/DC konverter igyekszik tartani a kimenõfeszültséget (a kitöltési tényezõ változtatásával) ameddig lehet, és ha már nem bírja, gyakorlatilag "átlátszó".
A konverternek nem a nagy teljesítményeknél van szerepe, hanem ha hosszú világítási idõt akarsz elérni.
Én le tudom venni az áramomat 50mA környékére, úgy hogy közben szinte nincs veszteségem.
Persze, ekkor csak úgy világít mint egy olcsó lámpa, viszont sokáig.

"Nem szeretném megmondani, hogy a függöny mögötti nõ jó-e.
De néha elhúzom a függönyt, hogy el tudd dönteni magad."

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

..Elektronikát nem nagyon érdemes 12V alatti táphoz szerelni, mert
az összes veszteséget nem nagyon tudod csökkenteni.
(Nagy áramok folynak, félvezetõk feszültségesése, stb)

A Lítiumos akku tápnál nincs jobb, nem kell hozzá semmilyen (külön) áramkör és
nem nagyobb a vesztesége mint egy jó kapcsüzemü tápal mûködõnek.
Még ezen kívül jóval tovább bírja azonos Watt/óra kapacitásu akkuból,
igaz lassan folyamatosan halványulóan, de inkább legyen a végére halvány fényem mint semmilyen.

A kapcsüzemü táp hamarabb feléli az akkuban tárolt energiát mert
a legutolsó pillanatig igyekszik tartani a nagy fényerõt.

hozé

hozé

bentlakó

• fórumtag
  • 5,747 posts

Ez amúgy kb mennyibõl jön ki?
:)

Ez az áramkör úgy készült, hogy belenéztem a fiókba, és abból ami ott van.
Nyákot kellett csináltatni hozzá, aminek van egy filmkészítési költsége.
Egy ilyen pici panel, kb. 1500-2000Ft ban van, anyaggal együtt.

Neked persze ingyen van. :)

Balu!
a 100lm/W -os is CREE XR-E? mert akkor lehet, hogy az enyém is olyan.
Nyár elején vettem a CHIPCAD-ben, és fogalmam sincs milyen az enyém.
Kértem a legnagyobb fényût, meg optikát, és gondoltam majd kikeresem katalógusból. De abban a 80lm/350mA-est találtam.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

Cree XR-E (itthon P4 bin a jelenleg legerõsebb)
És ebbõl folyamatosan fognak újabb és erõsebb darabok kijönni. Külföldrõl a legerõsebb Q5 bin már megrendelhetõ.

Sõt nekem 100 lm/W-osból van, ami jelenleg itthon kapható.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

ingyen semmi nincs, de kb. 8-10.000Ft -ból lehet már olyan lámpát összerakni, kompletten, aksival, töltõvel, ami már elég mindenhová.

Ennyi a minimális anyagigény, ha semmi mást nem számolsz.
Sõt, ha a töltõ és az akku jobb és az már túllépi ezt az összeget.
Kaka nem alkalmas várépításre. Pontosabban abból is lesz vár, csak sz@ar-vár.

A gyenge akku hamar kimerül, bedöglik, fõleg ha az olcsó töltõ nem is süti ki néhányadik ciklus után.
Amit igaz, neked kell elindítani, ha van a töltõn olyan funkció.
Amelyikbe meg csak párosan lehet akkut tenni, annál rosszabbat el sem lehet képzelni hosszutávon.
Új akkuknál még mûködik de mi van ha az egyik cella kicsit gyengébb lesz??

Régebben én is megpróbáltam olcsóbb dolgok felé orientálódni, az viszont pénzkidobás.
Igaz, kevesebbet adsz ki rá látszólag de még abban az értékben sem lesz kielégítõ. ..vagy csak rövid ideig.
Azt mondom, ha valakinek nem lesz lehetõsége a közeljövõben újat venni akkor
inkább vásároljon jól meggondoltan akár kétszer anyi árért mert az akár fél életre kiszolgálhatja,
míg az olcsó újjal már kezdetben lehetnek gondok, késõbb viszont biztos adódnak problémák.

PTamás

PTamás

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,695 posts

Kapcs rajzot küldök.
A Nyáktervvel nem mész semmire, so8-as IC, meg RC1206 alkatrészek vannak rajta, kétoldalas, nem nagyon tudod megcsinálni otthon.

Ez amúgy kb mennyibõl jön ki?
:)
White Horse

Nothing is impossible. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Cipõ!!! :)_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Minden jóban van valami grammánia.

hozé

hozé

bentlakó

• fórumtag
  • 5,747 posts
Kapcs rajzot küldök.
A Nyáktervvel nem mész semmire, so8-as IC, meg RC1206 alkatrészek vannak rajta, kétoldalas, nem nagyon tudod megcsinálni otthon.

DaveRider

DaveRider

bentlakó

• fórumtag
  • 6,811 posts

A LED-ekhez nincs, azt megvettem a lencsével együtt a CHIPCAD-ben.
Elektronika van, kész panel is.

kész panel az nemjó, szeretem magam megcsinálni a panelokat. :) egy paneltervet meg egy kapcsolási rajzot (+alkatrészlista) tudsz küldeni a lentebb említett mailcímemre, ha nagyon szépen megkérlek? :)

meg esetleg pár fotót a kész lámpádról, kíváncsi vagyok, neked hogy néz ki, hogy oldottad meg...:)

edit: rendben, köszönöm.

hozé

hozé

bentlakó

• fórumtag
  • 5,747 posts
Jól összefoglaltad.

Én viszonylag ritkán megyek éjjel ergo, zselés aksi.