meg ugye a cseppállóság is szempont.
az RCA-t sem vetem el, mert kicsi, és a drágábbak azért megbízhatóbbak, bár ilyen célra még nem használtam.
várom a Hozé-projekt további fejleményeit!

Hi mindenki
1 Cree P4-est 10.4 voltos Notebook akkuval (toshiba 3.6Ah) hajtva mekkora ellenállással illik használni? http://www.dola.hu/f...elkeszitese.htm ez alapján indulnék el...
Most akár jack dugót is használhatnék, ami köztudottan bedugás közben pillanatnyi zárlatot okoz.
Köszi szépen a válaszodat, megértettem, a multiméter vezetéke 4 mm-es, viszont elég hosszu(majdnem 60 centi:() viszont még nincsen egy darab Cree ledem sem, szóval...Ehhez figyelembe kell venni a led nyitófeszültségét 1A mellett, mint megengedhetõ legnagyobb áramon.
Figyelembe kell venni az akku teljes feltöltött állapotában a csúcsfeszültségét.
Ezeknek ismeretében lehet tovább számolgatni.
Erre is van megoldás.
A mérõ mûszert legalább 10 Amperes állásban használd.
A mérõzsinórokat cseréld ki jó vastagra és ne legyen 40 cm-nél hosszabb.
Azután kzdõdhet a mérés.
Holnap munkahelyrõl folytatom..
Ehhez figyelembe kell venni a led nyitófeszültségét 1A mellett, mint megengedhetõ legnagyobb áramon.És 2 db sorba kötött LEDnél mennyi ellenállás (ezzel az akkuval:S)?
Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.
Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !
A találmányok már csak ilyenek..
És 2 db sorba kötött LEDnél mennyi ellenállás (ezzel az akkuval:S)?Ez így túl vadul hangzik.
Oda legalább 2-3 ledet sorosan kell kötni, különben többet elfûtesz mint ami világít.
Azt is számításba kell venni, hogy három led esetén eleinte nagy fényed lesz, majd az akku merülésével
folyamatosan csökken, viszont az akku teljes kimerülésekor nem lesz erõsebb fényed egy jobb bolti lámpánál.
Persze az áramot akkor is kell korlátozni, de az már barátságosabb mértékü.
"Nem szeretném megmondani, hogy a függöny mögötti nõ jó-e.
De néha elhúzom a függönyt, hogy el tudd dönteni magad."
Merida Speeder__________________________Magellan Serpens --> Merida XC-Mission
Járt utat járdáért el ne hagyj!
...az akksik nem elég megfelelõek. 2300mAh-sak, és ez bolhafing, ahhoz, ami nekem kéne.
Aztán lehet, hogy lesz egy 6V 10Ah akksim(zselés) aztán arra áttervezve már jobb fényerõvel világíthatok. Mondjuk nem sok lesz a különbség, de mégis. Ezek a ledek elbírnak 40-50mA-t is, ez meg, hogy 15ön van járatva, nos érted... meg az a 3,2V.
Nah, viszont lehet, hogy elõbb kicserélem az elõtétellenállásokat 39Ohm -ról 22-esre, aztán megnézem, Vagy még azt beszéltük, hogy egy potit kötök rá az akksira, sorban egy ampermérõvel, és megnézem, hogy 390mA (13db lednek, 30mA/db) terheléssel milyen lesz a fesz.
390 mA-t szerettem volna, 13 led mindegyikén 30mA-t Ebbõl csak 15 lett. A 4,8Volt-ból pedig 3,5V lett, mint tápfesz(terhelve). Az áramot, lehet, hogy le fogja adni kisebb ellenállásoknál, de a fsz. sztem lejjeb fog esni.
2300mAh-sak, és ez bolhafing, ahhoz, ami nekem kéne.
- azonos idõben, éjszakai sötétben, száraz idõben.balu,
igazán objektív csak akkor lenne az összehasonlítás, ha azonos idõben, azonos helyen, azonos módon, azonos géppel, azonos beállításokkal, azonos fotóssal tesztelnétek...tehát pl. mindenki elvinné a lámpáját arra folyosóra, ahol te szoktál fotókat készíteni...
Teliholdasokon a HHH-n...de mondjuk lehetne szervezni közös esti túrákat a lámpásoknak a megmozdulásban egy új topikban, vagy közös esti tekeréseket maratonok, TT-k elõtt/után...