Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Látni & látszani!

* * * * * 2 votes

• Please log in to reply
8736 replies to this topic

ZolkoW

ZolkoW

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,703 posts
csatik: körülnézek, még jó, hogy én kérdezek, mikor elvileg a szakmámhoz tartozik :D az XLR se rossz ötlet, és van miniben is, meg hasonló csavaros 4 pólusó, stb.. (Amphenol)
meg ugye a cseppállóság is szempont.
az RCA-t sem vetem el, mert kicsi, és a drágábbak azért megbízhatóbbak, bár ilyen célra még nem használtam.

várom a Hozé-projekt további fejleményeit! :)

RoGeR

RoGeR

vendég

• fórumtag
  • 236 posts

Hi mindenki
1 Cree P4-est 10.4 voltos Notebook akkuval (toshiba 3.6Ah) hajtva mekkora ellenállással illik használni? http://www.dola.hu/f...elkeszitese.htm ez alapján indulnék el...

10,4 V-ba még talán 3 LED is belefér, ami elõtétbe kell az megvan a kábeleken, csatlakozókon. Alul lesznek egy kicsit hajtva, de legalább a hûtéssel nem kell annyit veszõdni (3*1 Watt jobban világít - és így kevesebb hõt termel -, mint 1*3 Watt).

Sheriff

Sheriff

vendég

• fórumtag
  • 31 posts
Én régebben RCA-t használtam, de nem igazán biztonságos kontaktot ad. Hangra jó, de 2.5A-es töltõáramnál nem éppen kóser. Néha a dugó külsõ köpenyét kellett ellipszis alakúra torzítani, hogy jobban rászoruljon az aljzat köpenyére. Ráadásul egy jó csatlakozónak elõször a testje érintkezik, utána a többi. Na, éppen ez nem teljesül az RCA-nál. Pl. USB csatiknál is megfigyelhetõ, hogy nem egyforma hosszan van a réz a hordozófelületen, nem véletlenül. Tényleg, az USB csati jó lenne, ha kapnék anyuciban szerelhetõt. De mégsem jó, mert tutira nem kerek lyuk kell neki, hanem szögletes. A tûreszelõt meg utálom. ÁÁÁÁÁÁÁ
Ha valaki tud egy olcsó (nem 500ft-os), jó(több amperes) lengõ és szerelhetõ változatban egyaránt kapható legalább 2-pólusú csatlakozófajtát, írja meg!
Régen a leghasználhatóbb a klasszikus banándugó volt, de az csak 1 pólusú. Illetve még ma is használják, pl multiméterek mérõzsinórja. Vagy visszatérek a krokodilcsipeszhez. :(
Spindel bike a király. Legalábbis, csak az van. :)

_kz_

_kz_

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,374 posts
Csak nehezebb lesz a dugó, mint az akksi. :)

DaveRider

DaveRider

bentlakó

• fórumtag
  • 6,811 posts
ha nem számít a csatlakozó mérete, akkor Neutrik XLR 3 pólusó csatlakozót javaslok...forrasztani egy álom, lehet színes zárógumikkal is kapni,van rajta egy bekattanós pöcök, ami meggátolja a véletlen szétcsúszást..

kz: nem is azt mondtam, hogy egy miniatûr karbon csatlakozóról van szó...;) de ha mondjuk kormánylámpát készít az ember, és az aksikat a kulacstartóban egy kulacsban:) tárolja, akkor onnan már mindegy, hogy mivel vezeti ki, nem a súly számít...de mondjuk vicces lehet, amikor 50nél lefele egy XLP papa+mama kettõs csapkodja az ember hátát:D

ZolkoW

ZolkoW

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,703 posts

Most akár jack dugót is használhatnék, ami köztudottan bedugás közben pillanatnyi zárlatot okoz.

ha itt tartunk: ki milyen csatlakozót ajánl?

a szokásos tápegység-csatikat (nam tudom, mi a nevük, az a hengeres, kívül-belül érintkezõs, belül mondjuk gyakori a 2.1-es, meg 2.5-ös méret....) nem szeretem, bár gyáriból (öntött) láttam már jót, szerelhetõbõl még nem.

a jack pillanatnyi zárlatára nem is gondoltam, egyébként jó minõségû RCA-ban is gondolkoztam már, meg vannak kisebbecske ipari csatlakozók, de még asszem nem kerestem eléggé..

Sheriff

Sheriff

vendég

• fórumtag
  • 31 posts
Balu!

Akkor végül is milyen beállításokat használjunk a tesztfotóhoz? ISO, blendenyílás, záridõ, stb?
Én is készítenék fotót a 9db P2-esem fényérõl. Van egy gépem, ahol manuál módban mindent be tudok állítani.

Régebben volt szó a multifuse biztosítékokról, sikerült beszereznem néhányat Szegeden a RET-nél, tényleg tök állatul mûködnek. Bár nem a LED-ek áramának szabályzására használom, hanem az aksijaim védelmére. Eddig üvegbiztosítékaim voltak, de rendre elszálltak, mikor az aksitöltõm tápdugóját nem központosan, vagy más szögben dugtam a bringám aljzatába, olyan vacakul van megcsinálva, pillanatra rövidzárlatot okoz. Most ha akarom, direkt rövidre zárhatom pl. egy kulccsal, kialszik a fény, de 1 mp-en belül szépem visszajön, ahogy kihûlt a multifuse. Eszméletlen, hogy a 20 fokon 0.1 ohm-os kütyü 100 fokon már több ezer ohmos. Most akár jack dugót is használhatnék, ami köztudottan bedugás közben pillanatnyi zárlatot okoz.
Spindel bike a király. Legalábbis, csak az van. :)

wody21

wody21

törzsvendég

• fórumtag
  • 390 posts

Ehhez figyelembe kell venni a led nyitófeszültségét 1A mellett, mint megengedhetõ legnagyobb áramon.
Figyelembe kell venni az akku teljes feltöltött állapotában a csúcsfeszültségét.
Ezeknek ismeretében lehet tovább számolgatni.

Erre is van megoldás.
A mérõ mûszert legalább 10 Amperes állásban használd.
A mérõzsinórokat cseréld ki jó vastagra és ne legyen 40 cm-nél hosszabb.
Azután kzdõdhet a mérés.
Holnap munkahelyrõl folytatom..

Köszi szépen a válaszodat, megértettem, a multiméter vezetéke 4 mm-es, viszont elég hosszu(majdnem 60 centi:() viszont még nincsen egy darab Cree ledem sem, szóval...:) Meglátjuk

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

És 2 db sorba kötött LEDnél mennyi ellenállás (ezzel az akkuval:S)?

Ehhez figyelembe kell venni a led nyitófeszültségét 1A mellett, mint megengedhetõ legnagyobb áramon.
Figyelembe kell venni az akku teljes feltöltött állapotában a csúcsfeszültségét.
Ezeknek ismeretében lehet tovább számolgatni.

Persze a számolás egy olyan elméleti értéket ad ami a gyakorlati értékkel nem mindíg egyezik.
Pl a led adatlap szerinti adott áramhoz tartozó nyitófeszültsége nem minden esetben azonos.
Ez a led gyártási szórásától is eltérhet valamilyen mértékben.
A fent leírtak miatt csak közelítõ értéjket lehet kiszámolni, azt pontosan mérni kell árammérõvel.
Ezzel is érdemes vigyázni mert a mérõ mûszerek vastagsága nem mindíg megfelelõ,
ami annyit jelent, hogy kiméred az egy Ampert rajta keresztül és
miután a mûszert kivetted a körbõl máris 1,2-1,3 Amper folyik a körben mert
a vékony vezeték is elég nagy ellenállásként viselkedik akkora áramon, ami a ledre káros.

Erre is van megoldás.
A mérõ mûszert legalább 10 Amperes állásban használd.
A mérõzsinórokat cseréld ki jó vastagra és ne legyen 40 cm-nél hosszabb.
Azután kzdõdhet a mérés.
Holnap munkahelyrõl folytatom..

Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..

wody21

wody21

törzsvendég

• fórumtag
  • 390 posts

Ez így túl vadul hangzik.
Oda legalább 2-3 ledet sorosan kell kötni, különben többet elfûtesz mint ami világít.
Azt is számításba kell venni, hogy három led esetén eleinte nagy fényed lesz, majd az akku merülésével
folyamatosan csökken, viszont az akku teljes kimerülésekor nem lesz erõsebb fényed egy jobb bolti lámpánál.
Persze az áramot akkor is kell korlátozni, de az már barátságosabb mértékü.

És 2 db sorba kötött LEDnél mennyi ellenállás (ezzel az akkuval:S)?

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts
Ez így túl vadul hangzik.
Oda legalább 2-3 ledet sorosan kell kötni, különben többet elfûtesz mint ami világít.
Azt is számításba kell venni, hogy három led esetén eleinte nagy fényed lesz, majd az akku merülésével
folyamatosan csökken, viszont az akku teljes kimerülésekor nem lesz erõsebb fényed egy jobb bolti lámpánál.
Persze az áramot akkor is kell korlátozni, de az már barátságosabb mértékü.

wody21

wody21

törzsvendég

• fórumtag
  • 390 posts
Hi mindenki
1 Cree P4-est 10.4 voltos Notebook akkuval (toshiba 3.6Ah) hajtva mekkora ellenállással illik használni? http://www.dola.hu/f...elkeszitese.htm ez alapján indulnék el...

hozé

hozé

bentlakó

• fórumtag
  • 5,747 posts
Csütörtökön kapok egy LiIon blokkot, töltõvel,
azt egybõl odaadom Pitechus barátunknak, mert õ renszeresen lámpázik. Hagy tesztelje.
Akkor kb. fogok tudni egy pontos árat az aksik, elemek, töltõk frontján,
bár nem lesz gyökeres változás az eddigikehez képest.
Vettem potit, de forgatógomb nem volt csak 1 azaz egy darab a Lomexben, pedig jó.
Szerintem lassan elindulunk, a saccolt 30-összejött, csinálunk 40-et, mert utólag lesz okos mindenki.

Türelem. :)

"Nem szeretném megmondani, hogy a függöny mögötti nõ jó-e.
De néha elhúzom a függönyt, hogy el tudd dönteni magad."

Xabi

Xabi

törzsvendég

• fórumtag
  • 751 posts
Hozé, van valami news? :)

X.

Merida Speeder__________________________Magellan Serpens --> Merida XC-Mission
Járt utat járdáért el ne hagyj!

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

...az akksik nem elég megfelelõek. 2300mAh-sak, és ez bolhafing, ahhoz, ami nekem kéne.

Aztán lehet, hogy lesz egy 6V 10Ah akksim(zselés) aztán arra áttervezve már jobb fényerõvel világíthatok. Mondjuk nem sok lesz a különbség, de mégis. Ezek a ledek elbírnak 40-50mA-t is, ez meg, hogy 15ön van járatva, nos érted... meg az a 3,2V.

Nah, viszont lehet, hogy elõbb kicserélem az elõtétellenállásokat 39Ohm -ról 22-esre, aztán megnézem, Vagy még azt beszéltük, hogy egy potit kötök rá az akksira, sorban egy ampermérõvel, és megnézem, hogy 390mA (13db lednek, 30mA/db) terheléssel milyen lesz a fesz.

Azért azok az akkuk nem olyan nagyon gyengék, ha jól kezeled
akkor 3-4 de akár 5 õrát is végig kell világítani azokkal a ledekkel.
Ez inkább a cellánkénti töltésen és a töltés elõtti kisütésen múlik.

Ólomzselés akku?? Azt inkább ne. Valamikor jórégen próbálkoztam azzal is
de még a 4A/h-s NiCd 12V akku csomagom is tovább mõködött annál (évekig!).

A savas és savkocsonyás akkuk fél év (téli pihenés) után
már nemigazán mûködnek, nem veszik a töltést.
Nekem is volt savkocsonyás akkum mostanában (más célra).
Kicsit elfelejtkeztem róla és mehetett szegény a környezetbarát akku tárolóba.
Az ólom alapu akkuknál nem a súly a fõ probléma hanem a hosszabb pihentetés.
nem véletlenül olyan olcsó. Aminek komoly használati értéke van azt nem adják ennyiért.
A kereskedelem jól tudja mit miért ad olcsón, de a gyártó is!

Szóval csak 15mA/db volt az árama.. ahhoz képest is látványos volt a fénye.
Ezeket a huzal kivezetésü ledeket egy idõben mindíg dicsértem.
Most kezd kibontakozni, talán nem véletlenül.

Hol is kezdjem..
Több mindent meg kellene nézni.
Több dolgot kellene ellenõrizni.
Pl az akkumulátort, 4db 2300mAh-s aksit használsz.

Ha csak három lenne akkor (mivel a legelsõ rövid idejü terhelés után) vissza esik a feszültség 1,2V környékére, ezért ellenállások nélkül sem tudná sokáig meghajtani rendesen a ledeket.

Mivel (gondolom) 4 db celláról táplálod a ledeket, ezért meg kellene gyõzõdni arról, hogy terhelés alatt,
valamennyi használat után (félig kimerült állapotban) az egyes cellák
feszültsége mennyire tér elegymástól.

Ez azért fontos, mert sokan olyan töltõket használnak aminek nincs kisütõ funkciója.
(Ez kivételes alkalomra akár használható is lenne, mint egy három napos kirándulás),
de utána otthon mindenképp egy szintre kellene meríteni és
cellánkénti töltéskontrollal egyformára kellene tölteni az akku cellákat.

Ellenkezõ esetben a soros cellacsoportból egyik-másik erõsen eltérhet a többitõl.
ez azt jelenti, hogy terhelés alatt 3 cellában még van 1,2-1,15V, viszont a negyedik cella már mélykisülésnél tart, csak 0,3V mérhetõ rajta, vagy annyi sem.
Egy cellánkénti akkukontrollos töltõvel még azt is szinten lehet tartani, akár egyszeri mélykisülés után is.
Néhányszori full feltöltés majd kisütés rendbe teszi és használhatóan tartja az ilyen cellát is.

Egyszerûbb töltõt venni az nem jelent takarékoskodást mert az akkuk
gyorsabb elhasználódási ideje miatt keletkezõ többlet kiadás
bosszuságot és veszteséget jelent.

Tehát a fentieket ellenõrizd: ha bekapcsolod a lámpát, a terhelés alatt lévõ akkukra rá kell mérni.
Ebbõl kiderül, hogy valamelyik nagyon eltér-e a többitõl.
Szóval ez fontos!

Ha az akkuknál minden redben van akkor A sorosan bekötött ellenállást kell kisebbre cserélni.

Ezt a fajta 125.000mcd-s 10 mm-es ledet egyszer kipróbáltam mit bír. Rászántam erre egyet.
Megtápláltam (100 Ohmos sorosan kötött huzalpotméteren keresztül beállított) 50mA árammal
és kb 3 órán keresztül bekapcsolva hagytam a ledet.
A negatív kivezetésének a tövére kb. 1 négyzetcentis kis hûtõfelületet tettem.

A 3 óra elteltével össze hasonlítottam egy másik (nem használt) leddel a fényerejét és
szemmel kicsit látható volt a fényerõ különbség az új javára.
Megpróbáltam kicsit tovább emelni az áramot de 80 mA-nél már kezdett
erõsen forrósodni a led és az árama megindult volna felfelé ha
gyorsan le nem kapcsolom. Ezt nevezik "hõmegfutásnak".

A 40-50 mA sz'tem nem öregíti annyira a ledet, fõleg ha a negatív kivezetéseket valami vékony
vörösréz szalaggal összekötöd és egy burkolaton kívül elhelyezett hõleadó fémfelületre erõsíted.
Nem kell túl nagy oda, de nem is feltétlen szükséges.

Mostanában annyira fejlõdik a led technika, hogy mire azoknál a beépített ledeknél komoly fényerõ változás következne be, addigra te már jobb ledekkel új lámpát építesz. :)

ZolkoW

ZolkoW

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,703 posts

390 mA-t szerettem volna, 13 led mindegyikén 30mA-t Ebbõl csak 15 lett. A 4,8Volt-ból pedig 3,5V lett, mint tápfesz(terhelve). Az áramot, lehet, hogy le fogja adni kisebb ellenállásoknál, de a fsz. sztem lejjeb fog esni.

de neked csak az áram a lényeg, ami a ledeken folyik.
és amíg a telep feszültsége magasabb, mint a ledekhez szükséges, sõt, szélsõ esetben ugyanakkora (nulla értékû soros ellenállással), addig mûködni fog.

390mA-nek mennie kell.

gabor89

gabor89

vendég

• fórumtag
  • 191 posts
390 mA-t szerettem volna, 13 led mindegyikén 30mA-t Ebbõl csak 15 lett. A 4,8Volt-ból pedig 3,5V lett, mint tápfesz(terhelve). Az áramot, lehet, hogy le fogja adni kisebb ellenállásoknál, de a fsz. sztem lejjeb fog esni.
"If all my friends were to jump off a bridge, I wouldn't jump with them, I'd be at the bottom to catch them."

ZolkoW

ZolkoW

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,703 posts

2300mAh-sak, és ez bolhafing, ahhoz, ami nekem kéne.

ezek teljesen jók, kb 500mA-ig, csak kisebb ellenállatok kellenek!
nem tudom, a teljes áramfelvétel mennyire lett tervezve nálad, de úgy emlékszem bele kellene férnie. az természetes, hogy esik a feszültség, csak itt tényleg olyan kis ellenállásokról van szó, hogy a mérés többet mond, mint a névleges, meg a számított érték.

gabor89

gabor89

vendég

• fórumtag
  • 191 posts
Pfffff ,nem tudom emlékszel-e a lámpám tulajdonságaire Balu, de amit leírtam papíron, az csak papíron volt igaz... Rámértem a lámpámra, és a 4,8V -os tápfeszbõl terhelve csak 3,5 lett, és a ledeken is csak 15mA folyik a 30 helyett, és 3,6V helyett csak 3,2 van rajtuk. Az ellenállatokon meg 0,3 az 1,2 helyett, tehát ez így nem a legjobb hatás. Egy szakértõ barátom (elvileg én is az vagyok, mmint elektrós, mint suli) megszakértette, és átbeszéltük a dolgot, és az akksik nem elég megfelelõek. 2300mAh-sak, és ez bolhafing, ahhoz, ami nekem kéne. Aztán lehet, hogy lesz egy 6V 10Ah akksim(zselés) aztán arra áttervezve már jobb fényerõvel világíthatok. Mondjuk nem sok lesz a különbség, de mégis. Ezek a ledek elbírnak 40-50mA-t is, ez meg, hogy 15ön van járatva, nos érted... meg az a 3,2V.
Nah, viszont lehet, hogy elõbb kicserélem az elõtétellenállásokat 39Ohm -ról 22-esre, aztán megnézem, Vagy még azt beszéltük, hogy egy potit kötök rá az akksira, sorban egy ampermérõvel, és megnézem, hogy 390mA (13db lednek, 30mA/db) terheléssel milyen lesz a fesz.
"If all my friends were to jump off a bridge, I wouldn't jump with them, I'd be at the bottom to catch them."

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

balu,
igazán objektív csak akkor lenne az összehasonlítás, ha azonos idõben, azonos helyen, azonos módon, azonos géppel, azonos beállításokkal, azonos fotóssal tesztelnétek...tehát pl. mindenki elvinné a lámpáját arra folyosóra, ahol te szoktál fotókat készíteni...

- azonos idõben, éjszakai sötétben, száraz idõben.
- azonos helyen, pl. bárhol terepen..
(a folyosó csak az egymástól való különbséget mutatja az ott készült tesztek között.)
- azonos módon, ez alatt a gép és a lámpa beállitását érthetjük.
- azonos géppel, ez közömbös a lényeg szempontjából mert a beállítások számítanak.
- azonos beállításokkal, mint mondtam, ez a lényeg!
- azonos fotóssal ez abszolút közömbös.
"tesztelnétek..."

..de mondjuk lehetne szervezni közös esti túrákat a lámpásoknak a megmozdulásban egy új topikban, vagy közös esti tekeréseket maratonok, TT-k elõtt/után...

Teliholdasokon a HHH-n. :)
Ott már készültek tesztképek, csak talán sokan nem ismerik hol és mikor van.