-Legegyszerûbb: veszel egy 0,3A-os multifusét, és párhuzamosan kötsz vele egy 10 ohm/1 Wattos ellenállást, majd az egészet sorba kötöd a LEDdel. Ez 4...6V bemenõ feszültség tartományban 0,4Amperen tartja a LEDen átfolyó áramot. Tehát 2,7Ah/0,4A~ 6,5* órát világít egyenletes fénnyel, 4db sorbakötött NiMh esetén:matrix: . Hatásfok nem túl jó, mert az adott áramnál az áramgenarátor zabálja meg a LED égésfeszültsége, és a tápfesz közti különbséget ((5,6...3,6)-3,3V), de azért nem vészes:D .Sziasztok!
El tudnátok magyarázni, mint egy hatévesnek, milyen alkatrészeket vegyek, és azokat hogyan szereljem össze? 4,5V, késõbb 4,8V. Milyen módon csökkenthetem le, akár egy eszközzel a kapocsfeszültséget a változó tápról, ami jó a LED-nek, a lehetõ legkisebb veszteséggel? És ha lekorlátozom a teljesítményt, attól mennyivel csökken a felhasználható tápkapacitás? A LED-et nem akarom széthajtani, 1-1,5W felvett teljesítményt elégnek saccolok ilyen célra- 2,5W-os halogént használtam eddig, ez az összehasonlítási alapom, az átváltás meg az itteni infóim szerint olyan 3:1 a LED javára. Ekkora teljesítményfelvételnél mennyire melegszik a berendezés? A végsõ cél, 2700mAh-s akksikkal a stabil 5 órás üzemidõ, közben alig változó fénnyel, tehát tervezzük inkább 6 órára. Nem kell fényszabályozás, semmi sallang.
3 cellás táplálás NiMh akkuval nem elég, Normál elem árammal nem bírja. 3 alkaline esetén egy darabig jó lehet, aztán, ha csökken a fény, akkor áramkorlátozás nélkül még tudhat elég fényt (egy kapcsolóval rövidre zárni a multifusét) , de utána már csak hosszú ideig egyre gyengébb fényt tud, szóval ha fényt is akarsz, inkább 4 cella abból is;) .
-Jó hatásfokot csak kapcsolóüzemû elektronikával lehet csinálni.
*Hidegben, korosabb akkuknál csökken az üzemidõ.
-Amíg nagy a tápfesz, addig a multifuse, és az ellenállás is elég rendesen melegszik, de ahogy merül úgy csökken a disszipáció.
-Ekkora áramhoz egy néhány (4-10) négyzetcentiméteres hûtõfelület is megteszi a LEDnek szerintem.

Belépés
Felhasználó létrehozása

Ugrás az oldal tetejére