Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Látni & látszani!

* * * * * 2 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
8736 hozzászólás a témában

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

Kérdés:
Lámpa fényerõnek megadott 3200cd, ill. 2500 cd átváltható lumenre, vagy luxra? Avagy a kérdés így nem tehetõ fel.

Igen, ha tudod a széttartás szögét.

Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..

zsizsi

zsizsi

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.939 hozzászólás
Thx!!!

hozé

hozé

bentlakó

• fórumtag
  • 5.747 hozzászólás
L. "Legfrisebb szám", utolsó postok között

"Nem szeretném megmondani, hogy a függöny mögötti nõ jó-e.
De néha elhúzom a függönyt, hogy el tudd dönteni magad."

zsizsi

zsizsi

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.939 hozzászólás
Kérdés:
Lámpa fényerõnek megadott 3200cd, ill. 2500 cd átváltható lumenre, vagy luxra? Avagy a kérdés így nem tehetõ fel.
/Asszem Balu1 korábban értekezett errõl. Még keresem./
Ha közben tud valaki választ, azt is köszönöm!

lor

lor

phorumus maximus

• globális moderátor
  • 24.199 hozzászólás
a p4 700ma-en 'csak' 136lument tud
te tan p2-t kuldesz, az tobbet adna?

en 2x12 led autos szurofenyen gondolkodom
ejszakai gurulgatashoz, de meg arebb van

NE ÍGY! NE ÍGY!

borzasztus falánkusz
lor-inc g-boxx designer
. . .sár. . .nem haldoklom, így élek. . .k.rva 3mm...

Sheriff

Sheriff

vendég

• fórumtag
  • 31 hozzászólás
Ja, egyébként kipróbáltam vízszintesen elõre beállítva is, de nagyon durva volt. 200 méterre elõttem lévõ nagy útszéli tábla úgy világított vissza, hogy a zöld mezõben fehér betûket rossz volt elolvasni a ragyogástól. Á, mondom ez túl durva. Ekkor állítottam be úgy, hogy a 10 fokos legintezívebb rész a talajra kerüljön. Amúgy is ott hasznosul, nem elõre a semmiben. Az általatok épített 3 LED-es - ráadásul P4-es - pont elég lesz, olyan nincs, hogy valaki csalódjon.
Spindel bike a király. Legalábbis, csak az van. :)

Sheriff

Sheriff

vendég

• fórumtag
  • 31 hozzászólás
Balu!

Kösz a tippet, a billentõmechanizmus nem hülyeség, anno én is gondoltam rá. Az elejénél zsanérral kellene rögzíteni a lámpát, hátul meg bowden tartaná pozícióban, talán az lenne a legjobb.
Jelenleg 1 db 6-os csavar tartja jól meghúzva, a kosaram és a lámpa között a fékpofák rögzítésénél használt göbölyû alátétekkel tudtam belõni azt a szöget, ami legoptimálisabb. Ha megállok, kézi erõvel azért tudok rajta állítani, de nem rázkódik el.

A fényt tovább teríteni nem szükséges, mivel 9 LED-nek van így is épp elég szórt fénye. Fejlámpával lehetne kiegészíteni a rendszert, amivel oldalra is látnék, ha akarnék, de akkor már úgy néznék ki, mint Szõke Kapitány ûrséta alatt, meg kib@szásból teherbe ejtenének az UFO-k, mert parodizálom õket.

Fényerõ? Nem számoltam, de kiszámolhatom:
3.6 volt * 0.7 amper=2.52 watt, * 70 lumenperwatt = 176,4 lumen, * 9 LED = 1587.6 lumen.
Persze a lencse szétszórja meg elnyeli egy részét, jó, ha 1200 lumen megmarad tisztán a pászmában. Persze, ha P4-es LED-el volna, jobb lenne. Akkor még nem volt a ChipCad-nek.

Offtopic:
Most azon agyalok, 3*3 + 3*3 LED-bõl hogy kellene ködlámpát gyártani az autómra. 20 centi széles 3 centi magas futurisztikus kinézetût. Valahogy be kellene hátrafelé süllyeszteni a LED-eket, hogy tutira ne legyen szórt fényük a vízszintestõl felfelé, mert az nem csak haszontalan, hanem bevilágítja a ködöt és a visszaverõdõ fény elvakít. Az ideális lenne függõlegesen minél szûkebb pászma szigorúan elõre éppen hogy az út felett 20 centivel. Vizszintesen a szélsõ LED-ek kifordításával lehetne szélesíteni a pászmát. Az országúti fény vezetékére kötve, de a mûszerfalon átkapcsolóval. Szóval vagy normál országúti, vagy csak ködlámpa. Ha jönnek szembe, akkor csak tompított, ahogy kell. Lehetne borostyánsárga LED-bõl is, a sárga állítólag nem verõdik úgy vissza a ködrõl. Mostanában van köd is, ki lehetne próbálni. Ezután sorozatgyártás. Kinek van autója? :) Csak vicceltem. Elõször magamnak, azután ...

Xabi

Xabi

törzsvendég

• fórumtag
  • 751 hozzászólás

"Lámpatartó?"
:P
Volt egyszer egy ilyen is.

ÁÁÁáááá :) :respect: :D

Merida Speeder__________________________Magellan Serpens --> Merida XC-Mission
Járt utat járdáért el ne hagyj!

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

Balu, hívhatjuk a biciklidet kerekes lámpának? ;)

Hát még "Sheriff" lámpáját.. Húúúú :)
Sheriff, az számítsod szerint hány lumen összfényként?

zsizsi

zsizsi

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.939 hozzászólás
És én ezt még nem olvastam!
K..vajóóóóó!!!!! :clap:

hozé

hozé

bentlakó

• fórumtag
  • 5.747 hozzászólás
"Lámpatartó?"
:P
Volt egyszer egy ilyen is.

"Nem szeretném megmondani, hogy a függöny mögötti nõ jó-e.
De néha elhúzom a függönyt, hogy el tudd dönteni magad."

ZolkoW

ZolkoW

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.703 hozzászólás
Balu, hívhatjuk a biciklidet kerekes lámpának? ;)

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

Végre ráértem és sikerült lefotózni világításomat, ISO100, 8 másodperc, blende5,6-os. Bár, ezekkel a beállításokkal túlexponált lett a kép.

http://images.netbag...93689311854.jpg

Asszem, elég jól nyomja, sõt túl jól. A nagy fényerõ miatt nem igazán szerencsés vízszintesen világítanom elõre, inkább lefelé világítok..

:peace:Húú!!! Elõször megnéztem a képet és a fotó adatait.
Aztán végig olvastam a hsz-okat. Utána ismét megnéztem a képet, mert alig hittem a szememnek.

Naigen, az egyre erõsebb fényekhez lassan már nem lesz jó az
eddig kialakult "házi etalon" kamra beállítás.

Sz'tem valamit még lehetne csinálni vele.
Néhány ledre lehetne tenni vízszintesen széthúzó luxeon optikát.
Az is illeszkedik ahhoz a ledhez.

Aztán van nagyobb széttartásu luxeon optika is ami szintén az
egyenletesebb fényelosztást segíti elõ.

Ezek mellett meg lehetne építeni egy billentõ szerkezetet amit a kormányon
elhelyezett váltó karral lehet irányítani. Ezt én így oldottam meg:

Feltöltött kép

Ezzel a karral a fényt fel tudom emelni a fák koronájáig és
le tudom billenteni közvetlen magam elé a földre, ahol már
engem is elvakítana na nem venném vissza kisebb fokozatra.

A lámpát billentéshez a súlypontban, ill. kissé a súlypont fölött érdemes elfordulóan felrögzíteni.
Úgy, hogy amikor elõre világít, a leginkább használt irányban, akkor legyen egyensúlyi helyzetben.
Ellenkezõ esetben terepen erõsen rázkódhat, remeghet a fény pozíciója.

Egy rugó nyomja lefelé és a bowden húzza fel, amit egy racsnis valamikori sebességváltó kar mozgat.

Szóval nagyon jó fényed van, viszont kicsit szét lehetne húzni
vízszintesen néhány lednél, akkor még használhatóbb lenne.

Gratula.. :beer:

savanyugabi

savanyugabi

bentlakó

• fórumtag
  • 6.707 hozzászólás
hubaz, nagyon durva!
grat, ezzel tényleg jól lehet zúzni!

(has)Pókember

(has)Pókember

törzsvendég

• fórumtag
  • 486 hozzászólás
Majd egyszer próbáld ki erdõben is, ösvényeken, bár nem derül ki, mekkora a szórása a rendszerednek, de én azért egy sisaklámpát még el tudnék képzelni a legszélesebb világítású kormánylámpához is... Így például repülõ mókusokat biztosan nem látsz... :-)

Sheriff

Sheriff

vendég

• fórumtag
  • 31 hozzászólás
Szeretek éjszaka tekerni, sokkal biztonságosabb, mivel nincs forgalom. A szél is eláll, általában. Ja és hõség sincs. Meg érdekes dolgokat látni (persze, kell hozzá ilyen világítás). Rókát, nyulat, õzet, patkányokat, sünöket, egereket lehet látni az úton keresztben, hosszában szaladgálni. Mivel a gépnek nincs hangja, nem takarodnak le az állatok olyan hamar az útról, eccer úgy kellett a hülye patkányt kikerülni, nem akartam keresztülhajtani rajta. El volt foglalva azzal, hogy egy több hete aszfaltba vasalt haverját foggal-körömmel feltépje. Vagy kannibál volt, vagy a faterja "fényképét" akarta otthon kihelyezni, nem tudom, de egyszerre volt mókás és siralmas látvány.

Kosár alatt vízmentes helyen van és a szórt fénye tutira nem világít a képembe. Ja, és a fizikai hatások ellen is jobban védett helyen van, nem akad bele semmi, nem izzik fel a déli napsütésben, stb.

zsizsi

zsizsi

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.939 hozzászólás
Ez egy univerzális Night Bike! :)
Asszem mindenre felkészültél, már ami a világítás kérdéskörét illeti. A kosár alá helyezés egyébként jó ötlet, onnan még árnyékol is az útfelszínen.

Sheriff

Sheriff

vendég

• fórumtag
  • 31 hozzászólás
9db P2-es CREE LED, kevesebb mint 700mA-el meghajtva, vízszintesen egyvonalban, elsõ kosár alá beszerelve egy L alakú 3mm-es alumínium lemezes hûtéssel, burkolattal. 3 fokoztatú fényerõkapcsoló: 10mA (engem lássanak), 100mA (én is lássak és ez a tompított, ha jönnek szembe), 2000 mA (brutál fokozat). A LED-ek 3x3-as soros-párhuzamos bekötéssel vannak, így minden áram háromfelé oszlik, így jön ki a kb 700mA. Teljes fényerõnél 6 órát bír ki, kisebbnél arányosan többet. Ja, és van hátrafelé 10 db 5mm-es hagyományos nagyfényerejû piros LED, féklámpányi fényességgel, illetve a kormányom két végén 1-1 db fehér nagyfényerejû 5mm-es LED tükrös tartóval a velem derékszögben haladók részére.

healer999

healer999

vendég

• fórumtag
  • 155 hozzászólás
Igen PDAval lett fotozva. Ezt csak azért csináltam, hogy lássam, hogy a drágábbik Cateyehez képest mit tud, egy 160mA hajtott P4.

Valóban a 530as az fényesebb, de pont ez a lényeg, hogy ez csak egy alapon, hütés nélkül hajtott P4. Szerintem egyébként az optika miatt jobb.

Tudom hogy ez nem éppen a Balu által meghatározott foto-protokoll szerint készült :D, de gondoltam azért megosztom veletek...

zsizsi

zsizsi

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.939 hozzászólás
Így elsõre nem rossz,de kéne egy kontroll is!
Mibõl van a kicsike?