..Jól gondolom,hogy ezek a step down konverterek ugy müködnek,hogy a ledet lényegében azon a feszen hajtják ami a betápon bejön,és azt villogtatják,annyira hogy a rajta átfolyó áram fix(adott) legyen.
Végülis Hozé mester leírta a lényeget, de nem akart nagyon bele mélyedni.
Az is lényeges, hogy a csúcsoknak és szüneteknek nem szabad megjelenni a leden.
Egy ledet minél nagyobb áramon hajtasz annál kisebb hatásfokkal alakítja át a betáplált energiát fényé.
Egy impulzus üzemü meghajtásnál nagyon leromlana a led hatásfoka.
Példa: Cree-e ..P4-el:
Egy led 1 Amperen ~175 lm,három led 1 Amperen ~225 lm fényt jelent,azonos felvett teljesítmény mellett. Régebben kipróbáltam mi történik ha a ledet az általad leírt módon hajtom.
Akkor még nem voltak powerledek, sõt fehérek sem viszont a kék szinü ~1 cd-s ledek már megjelentek. (2002-3 körül)
Összeraktam egy változtatható frekvenciáju és szabályozható impulzus szélességü kapcsolást.
Elõször egészen alacsony frekvenciáról indultam (néhány Hz), hogy megfigyelhessem mi történik.
Kb. 2-300mA-t kapott a led, de csak pillanatokra, azután többszörös ideig szünet.
Az eredmény, hihetetlenül hatalmas kék villanások a megvilágított fehér felületen.
Azután növeltem a frekvenciát.
Amikor szemre a villogás érzete csökkent, azzal együtt a fényerõ is
egyre inkább közeledett a normál áramon hajtott ledhez.
A végén, amikor a villogás érzet majdnem megszûnt kb hasonló fényt láttam mint normál esetben.
Amikor a villogás már az abszolút folyamatos fény érzetét keltette és a fényerõ is vissza esett, a
nagy áramu meghajtásnál a led szine a korábbi kissé kékes-zöldrõl igazi mély kék színre változott.
Abból lehetett látni, hogy nagyáramu impulzusokkal mûködik.
Akkor még nem ismertem a nagyobb áramu meghajtás és a hatásfok csökkenés összefüggését és szemre akkor ez nem tûnt fel nekem.
Ezen kívül nem labor pontosságu áramkört használtam hanem valamit összedobtam ami kapcsolgat kb.. az elvárás szerint.
Nem is csoda, hogy túl sokat még nem tudtam ezekrõl hiszen akkoriban,
kicsivel késõbb jöttek ki a világításra egyáltalán használható
jobb fényü ledek 0,7-1-3 candela körül.
A 3 cd-s már nagyon jónak számított, de azok már fehérek voltak.
Visszatérve a lényegre, a felfelé dolgozó áramkör /mint Hozé is mondta/
a tekercs mágneses terének összeomlásakor keletkezõ önindukciós jelenségbõl
hozza létre egy kapcsoló diódán keresztül a kondenzátoron ill. a leden
az áram áthajtásához szükséges feszültséget.
Itt viszont nem szabad megjelenni az önindukciós tüskéknek.
Ezek az áramkörök párszáz KHz-s frekvencián mûködnek, esetleg feljebb is, a jobb hatásfok miatt.
Így néz ki egy egyszerü ilyen célu gyári áramkör panelja: