Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Látni & látszani!

* * * * * 2 votes

• Please log in to reply
8736 replies to this topic

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts
:ed: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . :wallbange

Ezért nem tudtam az elõzõ végére biggyeszteni, mert mire utólag megtaláltam, bejött ez: ..még hozzá tartozott volna..

Fórum üzenet

The administrator has specified that you can only
edit messages for 15 minutes after you have posted.
This limit has expired, so you must contact the
administrator to make alterations on your message.
Cancel Changes

A következõ lapon talász egy hasonló kapcsolást:
http://elm-chan.org/works/led1/report_e.html

Még itt is érdemes körülnézni:
http://elm-chan.org/

Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

..Jól gondolom,hogy ezek a step down konverterek ugy müködnek,hogy a ledet lényegében azon a feszen hajtják ami a betápon bejön,és azt villogtatják,annyira hogy a rajta átfolyó áram fix(adott) legyen.

Végülis Hozé mester leírta a lényeget, de nem akart nagyon bele mélyedni.
Az is lényeges, hogy a csúcsoknak és szüneteknek nem szabad megjelenni a leden.

Egy ledet minél nagyobb áramon hajtasz annál kisebb hatásfokkal alakítja át a betáplált energiát fényé.
Egy impulzus üzemü meghajtásnál nagyon leromlana a led hatásfoka.

Példa: Cree-e ..P4-el:
Egy led 1 Amperen ~175 lm,
három led 1 Amperen ~225 lm fényt jelent,
azonos felvett teljesítmény mellett.

Régebben kipróbáltam mi történik ha a ledet az általad leírt módon hajtom.
Akkor még nem voltak powerledek, sõt fehérek sem viszont a kék szinü ~1 cd-s ledek már megjelentek. (2002-3 körül)
Összeraktam egy változtatható frekvenciáju és szabályozható impulzus szélességü kapcsolást.

Elõször egészen alacsony frekvenciáról indultam (néhány Hz), hogy megfigyelhessem mi történik.
Kb. 2-300mA-t kapott a led, de csak pillanatokra, azután többszörös ideig szünet.
Az eredmény, hihetetlenül hatalmas kék villanások a megvilágított fehér felületen.

Azután növeltem a frekvenciát.
Amikor szemre a villogás érzete csökkent, azzal együtt a fényerõ is
egyre inkább közeledett a normál áramon hajtott ledhez.
A végén, amikor a villogás érzet majdnem megszûnt kb hasonló fényt láttam mint normál esetben.

Amikor a villogás már az abszolút folyamatos fény érzetét keltette és a fényerõ is vissza esett, a
nagy áramu meghajtásnál a led szine a korábbi kissé kékes-zöldrõl igazi mély kék színre változott.
Abból lehetett látni, hogy nagyáramu impulzusokkal mûködik.

Akkor még nem ismertem a nagyobb áramu meghajtás és a hatásfok csökkenés összefüggését és szemre akkor ez nem tûnt fel nekem.
Ezen kívül nem labor pontosságu áramkört használtam hanem valamit összedobtam ami kapcsolgat kb.. az elvárás szerint.

Nem is csoda, hogy túl sokat még nem tudtam ezekrõl hiszen akkoriban,
kicsivel késõbb jöttek ki a világításra egyáltalán használható
jobb fényü ledek 0,7-1-3 candela körül.
A 3 cd-s már nagyon jónak számított, de azok már fehérek voltak.

Visszatérve a lényegre, a felfelé dolgozó áramkör /mint Hozé is mondta/
a tekercs mágneses terének összeomlásakor keletkezõ önindukciós jelenségbõl
hozza létre egy kapcsoló diódán keresztül a kondenzátoron ill. a leden
az áram áthajtásához szükséges feszültséget.
Itt viszont nem szabad megjelenni az önindukciós tüskéknek.
Ezek az áramkörök párszáz KHz-s frekvencián mûködnek, esetleg feljebb is, a jobb hatásfok miatt.

Így néz ki egy egyszerü ilyen célu gyári áramkör panelja:
Feltöltött kép

hozé

hozé

bentlakó

• fórumtag
  • 5,747 posts
A konverter lényege nem az IC, hanem a fojtó ami a körben van. A tekercsben tárolt energia a lényeg, a tekercs veszi magára a két feszültség közötti különbséget, és ennek hatására növeli az energiáját. Majd kikapcsolt IC esetén adja ezt az energiát adja vissza.
A kitöltési tényezõt valóban kell változtatni, mégpedig pont úgy, hogy az Ube* kitöltési aránnyal = Uki

"Nem szeretném megmondani, hogy a függöny mögötti nõ jó-e.
De néha elhúzom a függönyt, hogy el tudd dönteni magad."

endru

endru

vendég

• fórumtag
  • 63 posts
Gondolkodtam a haverommal a 7 ledes lámpám elektronikáján.Nézegettük az ic-k adatlapjait.Jól gondolom,hogy ezek a step down konverterek ugy müködnek,hogy a ledet lényegében azon a feszen hajtják ami a betápon bejön,és azt villogtatják,annyira hogy a rajta átfolyó áram fix(adott) legyen.Ezért figyelik a kis figyelõ ellenálláson a led áramát,és azt a jelet felerõsitve korrigálják a kitöltési tényezõt?Persze vannak még benne plusz dolgok,de a lényege ez nem?Mert ez esetben ezt mi is meg tudjuk csinálni,hogy a ledeket 3+2+2 ledenként vezéreljük ilyen modón,és igy egy IC-vel meg tudunk mindent csinálni,+ még a fényerõszabályzást,aksi figyelést
is.Persze sokat kell programozni,de ez már nem az én gondom:)
Csak kérdés számomra,hogy impulzusüzemben elbir a led pl 2A-ert?
KÉrem aki ért hozzá javitson ki,vagy erõsitsen meg.Én nem nagyon értek ehhez,de szeretném megérteni a dolgokat.
VAgy ez már másik topikot igényelne?:)

köszi

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts
..akkor lehet, hogy valami kínai powerledféle van benne?
Ez a gond, hogy nem is tudjuk mi van most benne.
Sz`tem egyértelmüen a ledcsere segítene fényerõben.
Vagy jobb fényü huzallábas ledeke lehetne beépíteni,
vagy powerledet külön optikával és ott a széttartás is kiválasztható.
(az nagyobb munka lenne, hûtés stb..)

Ha jó hatásfoku powerledben gondolkodnál spéci optikával, az "csodákat csinálna".
Pl ez jól világít és könnyen szerelhetõ: W42182-U ZLED P4, U rank, STAR.
Ehhez Luxeon optikát lenne jó használni (jobb mint a sajátja ..ha minden igaz).

Pl ez 30 fokos széttartásu:
ST-OP-30 30° optika standard 20 mm átmérõvel 398 F

Ez viszont fekvõ széles sávot világít:
ST-OP-10x40 10x40° ellipszis optika standard 20 mm átmérovel 398 Ft

Camping Joe

Camping Joe

bentlakó

• fórumtag
  • 5,592 posts
öhhm, eddig értem.csak az a bibi hogy,
a lámpa feje amiben a ledek vannak az ugye lecsavarozható.és abba bele van téve egy alulemezre a ledek(ugy mint a rózsa a villanyakba)szóval elég nehéz lenne szerintem kivenni.tükör az van benne, de szétszórja a fényt.keresem hogy milyen ez a lámpa nincs itthon a fényképezõm(...)

'A gépjármûvezetõ nem ellenség, a közúti közlekedés nem háború, ebbõl következõen a helyváltoztatás nem túlélési gyakorlat!'

ELADÓ! http://forum.bikemag.../hirdetes-12960

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts
Azért ez nem olyan egyszerû. Az az 5 led valószinüleg huzalkivezetésü aminek a burkolata optikában végzõdik.
Ez már önmagában meghatározza a fény fõ irányát.
Az ilyen ledeknek van egy oldalirányu fénykibocsájtása is ami
nagyobb fényerõnél hasznos is lehet, viszont kisebb összfény mellett
egy megfelelõ tükörrel azt is elõre lehet vetíteni. Valamennyivel megnöveli
az elõre kilépõ fény mennyiségét, de ez annyira kicsi mértékü, hogy nem igazán lehet észrevenni. Ez kb annyit ad hozzá, mint amennyi fényt levesz az elején lévõ üveglap visszatükrözése. Szóval nem jelentõs, kb 10-20%.

A ledek teljesítménye 70-100mW. Az 5 db led 0,35-0,5W teljesítményt vesz fel.
Ez a legjobb hatásfoku korszerü ledekkel sem olyan nagyon vakító de elég jó fényerõ.
Amit mondtál, hogy "1100 ft-ba került", az sem olyan árkategória amitõl túl sokat lehetne elvárni.

Ha a ledek nem a legjobb hatásfokuak akkor a megadott teljesítmény felvételhez
kisebb, de akár jóval kisebb fényerõ társul.

Így látatlanban elég nehéz mármit mondani, hogyan lehetne az adott lámpát erõsebb fényüvé alakítani.

Valószinüleg komolyabb átalakításra lenne szükség és az új leddel és tükörrel v. optikával
a fogyasztása is legkevesebb kétszerese lenne ha nagyobb fényerõt szeretnél elérni.

Camping Joe

Camping Joe

bentlakó

• fórumtag
  • 5,592 posts
nah most lenne nekem egy olyan kérdésem, hogy van nekem 2 db ötledes lámpám, elég jó fénye van, de csak kb 5 méterre látok elölre vele.meg az elsõ kerékre is szórja a fényt rendesen.csak egy üveglap van betéve a ledek elé.lehetne ebbe valami tükröt vagy optikát vagy bármit is tenni, ami javítaná a lámpa hatékonyságát?elmegyek megcsinálni az egyik villogóm meg téli biciklit összerakosgatni, aztán ha kell adat meg kép akkor csinálhatok mindent.1100 ft-ba került a lámpa, ahhoz képest nagyon jó fénye van, ezért szeretném még fokozni.elõre is köszönöm mindenkinek a hasznos hozzászólását!

'A gépjármûvezetõ nem ellenség, a közúti közlekedés nem háború, ebbõl következõen a helyváltoztatás nem túlélési gyakorlat!'

ELADÓ! http://forum.bikemag.../hirdetes-12960

endru

endru

vendég

• fórumtag
  • 63 posts
Szia Hozé!

Irtam neked privit elektronika ügyben.

Sipi-

Sipi-

újonc

• fórumtag
  • 6 posts

Ilyen kell nekem:
http://peterwhitecyc...nouraHB2008.jpg

Jó volna tudni, hogy hol lehet ilyet venni...
Erre ráraknám a táskát, kicsit lentebb, mint a kormány szintje, a lámpa meg mehet a kormányra.
Még ez is jó volna:
http://peterwhitecyc...o-light-bar.jpg

Sikerült vettem Acor lámpa tartót, amit az elsõ villára, a sárvédõ felfogatás furatánál lévõ csavarral lehet rögzíteni. A másik vége pedig hengeres, így arra rá tudott menni a lámpám :)
Ez lett volna egyébként még egy másik megoldási lehetõség.
Köszönöm a segítségeket!
"A képzelõerõ fontosabb, mint a tudás." (Albert Einstein)

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

...ott van a hiba, hogy 50perc rajd utan atvaltott pirosra.

..Ezután jön a tartalák idõ, azután ki is kapcsol teljesen? Esetleg a tartalék idõ is rövidebb lett?

Lehet, hogy az akku megy tönkre.
Milyen akku van benne Nimh? Gondolom nem egyenként kiszedhetõ, hanem pack.
Azt kellene cellánként megnézni valakivel.

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19,996 posts
olyan, hogy van rajta kapcsolo, amivel ki/be lehet kapcsolni, valamint valtani lehet 8 es 10W kozott. De ez egy stabil gumis kapcsolo, nem nagyon tud mozogni sehogy.

a kapcsolo maga vilagit, alap esetben zolden. olyan 2-3 ora a max amit bir, amikor a kapcsolo vilagitas atvalt pirosra, akkor tudod, hogy kifigyoban van a kakao, es mar csak olyan 20-25percig fog vilagitani. Ilyenkor automatikusan visszaveszi magat 8W-ra, de attol te meg visszanyomhatod 10-re ha akarod.

nomost ott van a hiba, hogy 50perc rajd utan atvaltott pirosra.
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

jsipos007

jsipos007

vendég

• fórumtag
  • 55 posts
Balu,

köszönöm a tanácsokat!

Elsõnek vissza szeretném vinni a boltba (még garanciális), ha nekik megáll a tudományuk/betartanak, nekilátok a tanácsaid szerint.

Sipi-

Sipi-

újonc

• fórumtag
  • 6 posts

Én a villa tövén átmenõ furathoz 1db M6-os csavarral rögzítettem egy elõre nyúló alu L-profilt (egy oldaltámasz része volt). A kinyúló végre egy vastag PVC-rúd darabot csavaroztam keresztbe, erre 2db lámpát tudok jobbról-balról felfogatni, a saját bilincsükkel.

Valaki már linkelte nemrég valahol: lámpa felerõsítések jó ötleteket lehet meríteni (meg asszem rendelni is?). :)

Ilyen kell nekem:
Feltöltött kép

Jó volna tudni, hogy hol lehet ilyet venni...
Erre ráraknám a táskát, kicsit lentebb, mint a kormány szintje, a lámpa meg mehet a kormányra.
Még ez is jó volna:
Feltöltött kép

DöG

DöG

vendég

• fórumtag
  • 229 posts

A második kép lemaradt. Így néz ki a táska alatti rész:
Feltöltött kép
(katt a nagyobb képekért)

Én a villa tövén átmenõ furathoz 1db M6-os csavarral rögzítettem egy elõre nyúló alu L-profilt (egy oldaltámasz része volt). A kinyúló végre egy vastag PVC-rúd darabot csavaroztam keresztbe, erre 2db lámpát tudok jobbról-balról felfogatni, a saját bilincsükkel.

Valaki már linkelte nemrég valahol: lámpa felerõsítések jó ötleteket lehet meríteni (meg asszem rendelni is?). :)

Lord_Leslie

Lord_Leslie

Házigazda

• globális moderátor
  • 17,297 posts
valahogy a táskára probálnám meg felhekkelni.
Fekete Bárány........ Táltos Csacsi
.......+++Eladó "kacatok"+++...........:openarms: Lokálpatrióta Házigazda

Sipi-

Sipi-

újonc

• fórumtag
  • 6 posts

Sziasztok!

Van egy egyszerû MTB-om. Kaptam hozzá kormánytáskát és lámpákat is :) A felszereléssel viszont gondom akadt. Méghozzá az, hogy nem tudom hova rakjam a lámpát. Ha a kormányra akarom rakni, akkor a táska eltakarja a lámpa útját... Mit lehet ilyenkor tenni?
A kormány így néz ki most:
Feltöltött kép

A második kép lemaradt. Így néz ki a táska alatti rész:
Feltöltött kép
(katt a nagyobb képekért)

endru

endru

vendég

• fórumtag
  • 63 posts
Eról van határozott elképzelésem....kipróbáltam már sok optikát,nekem a luxeonos 10fokos optika jött be eddig a legjobban(nem túl szük,nekem nagyon tetszik a fénye).Az a tervem,hogy a 7-bõl 5 darab az ilyen lesz,2 pedig 30 fokos.ezeket lerakom valami sik felületre egymás köré szépen,körérakom a késõbbi lámpa házát(ideiglenesen)mûgyantával kiöntöm,összeragasztom õket...igy egybe lesz integrálva a 7 optika,nem kell elé rakjak semmit,és akár csavarozhatom is.....de majd a lámpa eleje rászoritja a ledekre...valamiért nem szeretek semmit se ragasztani.Merthogy elõlrõl lesz szerelhetõ a lámpa.Tömiteni meg egy o-gyürû fog.Amugy SSC-ledeket szeretnék használni,arra passzol ez az optika,meg a szine is jobban teccik.

(has)Pókember

(has)Pókember

törzsvendég

• fórumtag
  • 486 posts
Szerintem 1x7 helyett jobban járnál a 2x3-mal. Sokkal rugalmasabb, fényben meg nagyjából ugyanannyi. Mondjuk 2xhozé, az egyiken (vagy mindkettõn) flood optikával.

hozé

hozé

bentlakó

• fórumtag
  • 5,747 posts
A szépség valóban szempont, de én elõször az optikát választanám ki hozzá.

"Nem szeretném megmondani, hogy a függöny mögötti nõ jó-e.
De néha elhúzom a függönyt, hogy el tudd dönteni magad."