Nem akarlak elszomorítani de kénytelen leszek azt tenni.Mostani tanulmányim során beszélgetünk a tanárommal, éshát
felvetettem az ötletet, hogy nem feltétlen kell meghajtani a LED-et folyamatosan, hiszen
a LED impulzusüzemben hajtva többszörös áramfelvételt bír ki.
Ha meg kiloherz-ekkel hajtjuk vagy akár 100Hz -el ,akkor a villogás nem is látszik.
Nemsokára bõvebben bele fogok merülni ebbe..
Kb. '93-ban, amikor kezdtek kijönni a kicsit fényesebb de még nem fehér hanem kék ledek,
akkor nekem is megfordult a fejemben ugyanez mert még nem ismertem a ledek hatásfok jelleggörbéjét és a
szem azon tulajdonságát, ha a villogást nem látja akkor a felvillanások fényerejét sem érzékeli mert átlagol.
Építettem dupla 555-ös idõzítõ ic-vel egy kapcsolást ami állítható frekvenciáju
és változtatható szélesség arányu impulzusokat tud elõállítani.
Bekötöttem a kék ledet és beállítottam a könnyebb figyelemmel kísérhetõség kedvéért
egy nagyon alacsony frekvenciát, ahol még jól látszanak a felvillanások.
Az impulzus arány 1:3-1:5 körül lehetett. Akkor annyira nem érdekelt ha kicsit túlhajtom.
Az eredmény viszont érdekelt nagyon.
Elindítottam a kapcsolást nagyon alacsony frekvencián, néhány Hz-en és láss csodát!
Hatalmas kék felvillanásokat láttam a hûtõszekrény ajtaján, (a konyhában próbálgattam).
Ahogy emeltem a frekvenciát és a villogás kezdett sûrüsödni, a fényerõ egyre kevesebbnek látszott.
A ledet megtapintva, éreztem, hogy nem hajtom túl, csak langyosodott.
Viszont amikor a frekvencia megközelítette a szemmel érzékelhetõ határt,
a fényerõ nagy mértékben vissza esett, pedig a meghajtás meg volt.
Eközben a kék led megszokott kék színe helyett egy igazi mély királykék színt láttam.
Azóta tudom, hogy ezzel nem lehet látás céljára nagyobb fényerõt elõállítani.
Egyik ok, a led jelleggörbéje.
A másik ok, a szem tehetetlensége miatt a gyorsan villogó fény erejét látásunk átlagolja.
Vegyünk egy Cree Q5-ös ledet.
Ha azt 20mA-el hajtod akkor 147lm/W-ra átszámolható fényteljesítménnyel világít.
Egy led kb 50mW teljesítményt ad le 20 mA mellett, tehát ez csak elméleti fejtegetés.
A CREE cég is kitette az oldalára ezt az értéket kicsi áramon, mert olyan jól hangzik és igaz is,
viszont senki nem fog 20db teljesítmény ledet bekötni 1 Watt üzemre, ahol ez teljesül.
Egy db ilyen led 350mA-en (1W) 107 lm/W-al világít.
Ugyanezt a ledet meghajtod 3,5 Wattal akkor már csak 60-70lm/W környékén van a hatásfoka.
Vagyis minél nagyobb áramot kap a led, annál gyengébben teljesít Wattonként .
Ez az impulzus meghajtás le tudná rontani a hatásfokot a régi belépõ szintü éppen csak világító powerledek szintjére.
Ez arra jó módszer, hogy minél több Watt fogyasztással minél gyengébb látható fényerõt kapjunk, egy Wattra átszámítva.
Egyetlen felhasználási területen lenne használható a led gyors villogtatása,
ha nagy távolságra optikai úton digitális jelfolyamot akarnánk eljuttatni.
Akkor is csökken a led hatásfoka de a nagyobb fogyasztás mellett csökkenõ
hatásfok ellenére az elfogyasztott többlet wattokkal együtt azért valamennyivel
mégis erõsebb fényü jelsorozatok indulnának útra.
Az optikai vevõ tudja követni a sûrü jeleket is, nem átlagolja a fényerõt mint a szem.
Ha tényleg hatékonyságra törekszel akkor használj több ledet kisebb áramon (300-500mA/led).
Így nagyobb a hatásfok. Ettõl az össz fogyasztás nem lesz nagy de a fényerõ igen.
Azokat a ledeket max 35-40mA-el érdemes hajtani hosszabb távon, de csak akkorNekem a 13 db 130cd- s LED -jeim 4 db cerka akksiról mennek, és ehhez gondoltam, így ha nem is világítana jobban
ha a led kristályt tartó lábakat nagyobb hõleadó felületre kötöd, különben csak 30mA max,
..vagy jõ a korai led halál.

Belépés
Felhasználó létrehozása

Ugrás az oldal tetejére