Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Látni & látszani!

* * * * * 2 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
8736 hozzászólás a témában

DöG

DöG

vendég

• fórumtag
  • 229 hozzászólás

Mondjuk fura,hogy az egyik Cateye lámpán azt figyeltük meg,hogy az 1W-os ledet 0,5W-on villogtatja....Ezt akkor miért csinálják?(Persze tudjuk,hogy nem a lámpák királya:)de mégis..)

Valószínûleg így egyszerûbb volt megoldani.:icon_roll
Én "látszani" villogós üzemben az áramot, meg picit a kitöltést is csökkentettem, mert így is még nagyon jól észlelhetõ a fény. Így viszont nõtt az üzemidõ, és ezzel a szembejövõket is,engem is kevésbé zavar menet közben az idegesítõ villogás.(jelenleg 120mA-es tüskék vannak 3/4-es kitöltéssel, 7,5Hz-el villogtatva, de szerintem olyan 80mA elég lenne -még nagyobb szünet aránnyal is- 1db CREE...P4-es leddel, szûk optikával, a jó láthatósághoz.) :chin:

hozé

hozé

bentlakó

• fórumtag
  • 5.747 hozzászólás
Szerintem nem ellenállással (elfûtéssel) akarták a 0.5W-ot elõállítani.
Annál ez a kapcsolgatós módszer jobb.

"Nem szeretném megmondani, hogy a függöny mögötti nõ jó-e.
De néha elhúzom a függönyt, hogy el tudd dönteni magad."

endru

endru

vendég

• fórumtag
  • 63 hozzászólás
Ha simán nézi az ember,nem látja a villogást,csak ha gyorsan mozgattuk a lámpát,akkor lehetett látni,hogy gyorsan,de villog.Ergo nem figyelemfelkeltés miatt.De hogy érted ,hogy takarékoskodni akartak? Akkor pont hogy alapból fél W-on hajtották volna impulzusok nélkül.(Ugy értettem,hogy impulzusüzemben hajtják 1w-on,50%-os kitöltési tényezõvel...,legalábbis akkor erre jutottunk) Vagy próbáltak takaréskoskodni,és ezek szerint pont fordiva sült el??? :)

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Talán így akar még takarékoskodni?
A villogó fény viszont figyelemfelkeltõbb még félfényerõn is. Ez lehet az ok.

Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..

endru

endru

vendég

• fórumtag
  • 63 hozzászólás
Mondjuk fura,hogy az egyik Cateye lámpán azt figyeltük meg,hogy az 1W-os ledet 0,5W-on villogtatja....Ezt akkor miért csinálják?(Persze tudjuk,hogy nem a lámpák királya:)de mégis..)

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

...Csak arra nem válaszoltál, hogy ha a ledeket 100mA -ral hajtom
mondjuk 1kHz-en, és 1:10 kitöltési tényezõvel, akkor elvileg tízed annyi áramot vesz fel..

Igen, a led fényereje 1/10 tehát rövid ideig tartó csúcsokban a meghajtó áramnak megfelelõ.

Amitõl ez nem mûködik hatékonyan, annak részben biológiai oka van.
Másrészt technikai, ami alatt a led nagyáramu hatásfok csökkenését értem.

Az a gond ezzel, hogy a szem 16 Hz felett vagyis a 0,06 sec idõtartamnál
rövidebb fényimpulzusokra átlagolással reagál.
A fénynek ki kell váltani a bizonyos sejt szintü biológiai reakciót és
az ingerületnek el kell jutni az agyhoz ami a látás folyamatát jelenti, ez idõbe telik.

Amikor rövid impulzusok sorozata éri a szem fényérzékelõit akkor
az impulzusok hatására 1/10 idõtartamig igyekszik létrejönni az ingerület.
A 9/10-ed ideig tartó kikapcsolt idõszak ennek ellene hat.
Végül az átlag, vagyis az 1/10 fényerõ érvényesül, az lesz látható.

Persze ha ugyanígy meghajtod a ledet 1/10 arányban, nagyobb áramon 6-7 Hz-el,
ugyan akkor is rosszabb hatásfoku munkapontban dolgozik a led,
ennek ellenére hatalmas felvillanások látszanak mert a jóval nagyobb átfolyó áram
nagyobb teljesítményt kényszerít bele, viszont erõsen és zavaróan villogni fog.

A frekvenciát növelve 15-16 Hz-ig, a frekvenciával arányosan, rohamosan csökken a fényerõ.
Tovább haladva 20 Hz-ig még valamelyest csökken a fényerõ és teljesen megszûnik a fény látható remegése.
Ezután már csak a tized meghajtásnak megfelelõ fényt látod.
Abból tudsz következtetni, hogy nagyobb áramon megy a led, mert kicsivel hidegebb lesz a fénye,
vagyis kékesebb. A fényerõn nem látszik a nagyobb áramu meghajtás.
nem is csoda, hogy nem mivel a szemet ugyan valamivel nagyobb de idõben kevesebb inger éri.

Pinyo

Pinyo

törzsvendég

• fórumtag
  • 585 hozzászólás

Értelek Balu.
Csak arra nem válaszoltál, hogy ha a ledeket 100mA -ral hajtom mondjuk 1kHz-en, és 1:10 kitöltési tényezõvel, akkor elvileg tízed annyi áramot vesz fel, és hogy ezzel a fogyasztásomat tudnám csökkenteni. Erre törekszem, mert nincs izom akksim. :):)

Még mindig nem értelek, miért jobb 100mA-en 1/10 kitöltéssel vezérelni, mint 10mA-en normál vezérléssel? Mint már elõttem írták, csak azt éred el ezzel a PWM-es villogtatós módszerrel, hogy nagyobb fogyasztással (magasabb áramhoz nagyobb feszültség tartozik és ugye P=U*I) gyengébb fényerõd lesz (a nagyobb árammal nem arányosan nõ a fényerõ), mint PWM nélkül.

RoGeR

RoGeR

vendég

• fórumtag
  • 236 hozzászólás

A tanárom szót ejtett egy integrált áramkörrõl, amit használt már valamelyik diákja, és egy héten belül utánajár, megkeresi a kapcsolási rajzot, persze papíron ,a szekrény mélyébõl ,ahogy ez az öreg elektrós szakiknál lenni szokott. De akit érdekel, a neten biztos találni ilyenre utaló írásokat, vagyis miután ezt beírtam, én is nekiállok keresni. :-)

Inkább (buck) áramgenerátorban gondolkozz, mint impulzusüzemben. Sokkal jobban megéri.

gabor89

gabor89

vendég

• fórumtag
  • 191 hozzászólás
Értelek Balu.
Csak arra nem válaszoltál, hogy ha a ledeket 100mA -ral hajtom mondjuk 1kHz-en, és 1:10 kitöltési tényezõvel, akkor elvileg tízed annyi áramot vesz fel, és hogy ezzel a fogyasztásomat tudnám csökkenteni. Erre törekszem, mert nincs izom akksim. :):)

Szép kimerítõ válasz fogalmaztál meg!!! köszönöm mindenki nevében. :)
"If all my friends were to jump off a bridge, I wouldn't jump with them, I'd be at the bottom to catch them."

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

Mostani tanulmányim során beszélgetünk a tanárommal, éshát
felvetettem az ötletet, hogy nem feltétlen kell meghajtani a LED-et folyamatosan, hiszen
a LED impulzusüzemben hajtva többszörös áramfelvételt bír ki.
Ha meg kiloherz-ekkel hajtjuk vagy akár 100Hz -el ,akkor a villogás nem is látszik.
Nemsokára bõvebben bele fogok merülni ebbe..

Nem akarlak elszomorítani de kénytelen leszek azt tenni.
Kb. '93-ban, amikor kezdtek kijönni a kicsit fényesebb de még nem fehér hanem kék ledek,
akkor nekem is megfordult a fejemben ugyanez mert még nem ismertem a ledek hatásfok jelleggörbéjét és a
szem azon tulajdonságát, ha a villogást nem látja akkor a felvillanások fényerejét sem érzékeli mert átlagol.

Építettem dupla 555-ös idõzítõ ic-vel egy kapcsolást ami állítható frekvenciáju
és változtatható szélesség arányu impulzusokat tud elõállítani.
Bekötöttem a kék ledet és beállítottam a könnyebb figyelemmel kísérhetõség kedvéért
egy nagyon alacsony frekvenciát, ahol még jól látszanak a felvillanások.
Az impulzus arány 1:3-1:5 körül lehetett. Akkor annyira nem érdekelt ha kicsit túlhajtom.
Az eredmény viszont érdekelt nagyon.

Elindítottam a kapcsolást nagyon alacsony frekvencián, néhány Hz-en és láss csodát!
Hatalmas kék felvillanásokat láttam a hûtõszekrény ajtaján, (a konyhában próbálgattam).
Ahogy emeltem a frekvenciát és a villogás kezdett sûrüsödni, a fényerõ egyre kevesebbnek látszott.
A ledet megtapintva, éreztem, hogy nem hajtom túl, csak langyosodott.
Viszont amikor a frekvencia megközelítette a szemmel érzékelhetõ határt,
a fényerõ nagy mértékben vissza esett, pedig a meghajtás meg volt.
Eközben a kék led megszokott kék színe helyett egy igazi mély királykék színt láttam.

Azóta tudom, hogy ezzel nem lehet látás céljára nagyobb fényerõt elõállítani.
Egyik ok, a led jelleggörbéje.
A másik ok, a szem tehetetlensége miatt a gyorsan villogó fény erejét látásunk átlagolja.

Vegyünk egy Cree Q5-ös ledet.
Ha azt 20mA-el hajtod akkor 147lm/W-ra átszámolható fényteljesítménnyel világít.
Egy led kb 50mW teljesítményt ad le 20 mA mellett, tehát ez csak elméleti fejtegetés.
A CREE cég is kitette az oldalára ezt az értéket kicsi áramon, mert olyan jól hangzik és igaz is,
viszont senki nem fog 20db teljesítmény ledet bekötni 1 Watt üzemre, ahol ez teljesül.

Egy db ilyen led 350mA-en (1W) 107 lm/W-al világít.

Ugyanezt a ledet meghajtod 3,5 Wattal akkor már csak 60-70lm/W környékén van a hatásfoka.

Vagyis minél nagyobb áramot kap a led, annál gyengébben teljesít Wattonként .

Ez az impulzus meghajtás le tudná rontani a hatásfokot a régi belépõ szintü éppen csak világító powerledek szintjére.
Ez arra jó módszer, hogy minél több Watt fogyasztással minél gyengébb látható fényerõt kapjunk, egy Wattra átszámítva.

Egyetlen felhasználási területen lenne használható a led gyors villogtatása,
ha nagy távolságra optikai úton digitális jelfolyamot akarnánk eljuttatni.
Akkor is csökken a led hatásfoka de a nagyobb fogyasztás mellett csökkenõ
hatásfok ellenére az elfogyasztott többlet wattokkal együtt azért valamennyivel
mégis erõsebb fényü jelsorozatok indulnának útra.
Az optikai vevõ tudja követni a sûrü jeleket is, nem átlagolja a fényerõt mint a szem.

Ha tényleg hatékonyságra törekszel akkor használj több ledet kisebb áramon (300-500mA/led).
Így nagyobb a hatásfok. Ettõl az össz fogyasztás nem lesz nagy de a fényerõ igen.

Nekem a 13 db 130cd- s LED -jeim 4 db cerka akksiról mennek, és ehhez gondoltam, így ha nem is világítana jobban

Azokat a ledeket max 35-40mA-el érdemes hajtani hosszabb távon, de csak akkor
ha a led kristályt tartó lábakat nagyobb hõleadó felületre kötöd, különben csak 30mA max,
..vagy jõ a korai led halál.

gabor89

gabor89

vendég

• fórumtag
  • 191 hozzászólás
Nekem a 13 db 130cd- s LED -jeim 4 db cerka akksiról mennek, és ehhez gondoltam, így ha nem is világítana jobban, de vszleg kicsit mégis, csak legalább nyernék vele egy csomó energiát. most a 2300mAh -s GP -kkel megy 3 órát ,akkor már érezhetõ a fényerõ csökkenés, de még menne egy darabig biztos, csak akkor már úgy világít, mintha pár LED -es lenne :)

Jah, és a PIC -et már kicsit értrem, tanultunk assamblyben programozni. :) De sztem, marad az analóg megoldás. Én is arra szavazok. A lámpám meg kompakt, nem kötök rá fél-1 kilós akksikat. Így a jó nekem, egyben a kormányon, és levehetõ "zseb"lámpának is.:)
"If all my friends were to jump off a bridge, I wouldn't jump with them, I'd be at the bottom to catch them."

hozé

hozé

bentlakó

• fórumtag
  • 5.747 hozzászólás
A PIC-el nincs baj, nem fogyaszt az semmit.
A baj a villogtatással van.

DaveRider

DaveRider

bentlakó

• fórumtag
  • 6.811 hozzászólás
itt gyakorlatilag PWM-el akarnak szabályozni LED-eket, jól értem?
bár szerintem elõbb érdemes lenne kipróbálni kicsiben - szerintem egy 555-ön, egy pár ellenállaton, pár kondin meg egy mezei leden kívül nem kell hozzá sok. nem teljesen ugyanaz, ez igaz...illetve ez a plusz PIC-es elektronika vajon nem eszik annyival több energiát, mint amennyit spórolnánk rajta?

de szerintem egy LED világításhoz való meghajtásánál érvényesül az a mondás, hogy az egyszerûbb néha jobb. a jó kg/AH arányú akksik sem olyan drágák...szóval ennek a villogtatásnak mi értelme lenne? mert azt értem, hogy PIC-ezni meg lehetne tanulni rajta, meg áramkört építeni, de teljesen felesleges...

zsizsi

zsizsi

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.939 hozzászólás
Szia Náthás!
Valaki gondolkodik, és még logikusan is.
Nem vitaindítónak, de a minap olvastam egy fórumon errõl egy hosszabb értekezést, illetve egy ilyen lámpa szabályzó elektronikájáról. (Tény, kb. csak a felét értettem, na nem azért, mert angolul volt :) )
De igaz az régi mondás, néha az egyszerû dolgok a legjobbak.

hozé

hozé

bentlakó

• fórumtag
  • 5.747 hozzászólás
Szép, összefogottnak nem nevezném ezt a postot, de én értem.
A LED-eket lehet vilogtatni, akár kHz-kel is de minek?
Impulzus üzemben valóban több áramot bír el, de mivel impulzus üzem,
vannak benne szünetek.
Ergó nem nyersz semmit. Sõt, mivel a LED nagyobb áramnál rosszabb hatásfokú,
így veszítesz. (Ha 1A-t kapcsolgatsz 50%-al, akkor az 0.5A, viszont 1A-nél nincs 2x akkora fénye mint 0.5 A-nél)

zsizsi

zsizsi

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.939 hozzászólás
Az ötlet jó, de hogy melyik LED-nél hozza ki az igazi elõnyét, azt is tudni kell. PIC-hez progit a minap láttam vmelyik oldalon. Hm, holnap este megkeresem, ha érdekel. (Bocsi, napközben utazom.)

gabor89

gabor89

vendég

• fórumtag
  • 191 hozzászólás
Mostani tanulmányim során beszélgetünk a tanárommal, éshát felvetettem az ötletet, hogy nem feltétlen kell meghajtani a LED-et folyamatosan, hiszem a LED impulzusüzemben hajtva többszörös áramfelvételt bír ki. Ha meg kiloherz-ekkel hajtjuk vagy akár 100Hz -el ,akkor a villogás nem is látszik. Nemsokára bõvebben bele fogok merülni ebbe, és annyit már most is tudok, hogy PIC -el meg lehet csinálni tetszõlegesen, csak csinálnom kell egy égetõt ( aki ismeri a PIC-et az éti )_vagy megkérem a tanárt, õ fel tudja rakni az alap progit_ aki meg nem értni ,annak: a bolti PIC-re nem lehet programozini, ahhoz kell egy alap progi, amit rá kell tenni, hogy lehessen programozni. A programozáshoz meg egy áramkör kell. Amit meg külön is meg lehet venni, vagy csinálni. Na, ennyit a PIC rõl.

A tanárom szót ejtett egy integrált áramkörrõl, amit használt már valamelyik diákja, és egy héten belül utánajár, megkeresi a kapcsolási rajzot, persze papíron ,a szekrény mélyébõl ,ahogy ez az öreg elektrós szakiknál lenni szokott. De akit érdekel, a neten biztos találni ilyenre utaló írásokat, vagyis miután ezt beírtam, én is nekiállok keresni. :-)

Ha belegondolunk, nagyon jó dolog a LED.

Ja. U:I: Úgy értettem, hoyg mondjuk pl. egy aránylik a tízhez arányban lenne a impulzusszélesség. Legalábbis ezt mondta az öreg, hogy ilyen az az IC , de majd meglátjuk.
Én véleményem 1:1 lett volna, de majd még átbeszéljük, ez friss dolog, még nincs eléggé kiforrva. ;;-)

zsizsi

zsizsi

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.939 hozzászólás
Na ezért nem vinnék én aksit, egy izzós lámpához, ha bringázok!!!
Bár fogyizni nem utolsó! ;)

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
"Az elõny mellett a hátrányokról sem szabad elfeledkezni:
az izzólámpák a villamos energiát igen rossz hatásfokkal alakítják át fénnyé,
a felvett teljesítmény legnagyobb része hõvé alakul.
A mai normál izzólámpák fényhasznosítása mindössze 6 - 19 lm/W körüli értékû."
idézet egy fényforrásokról szóló írásból

zsizsi tudom, hogy ismered csak éppen bele botlottam

zsizsi

zsizsi

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.939 hozzászólás
Tessék kérem, itt lehet tanulni!
Nekem egyedül a színhõmérséklete ami megyõzõ a hagyományos izzós világításnak, amúgy...