Jelentkezz be Regisztrálj
Látni & látszani!
Írta 2008. január 19. - 18:19
"Some people say I'm a titanium freak - it's okay... I am."
"The titanium is the nicest way to reducing the carbon bikeprint."
[ˈeərəspeɪs tekˈnɒlədʒi]
Írta 2008. január 16. - 13:02
és az impulzusokkal túlhajtott led nagyobb fogyasztásával sem "akartak" foglalkozni..
Tudod, kici kinai áru, djufas doboz, benne sváb bogár.
Rázza meg..mozzog? Akkó egy háromsáz sok ketõötven, jóvan??
Ezek az elemlámpák is ilyenek neki csak az a lényeg, lásd, valami mûködik benne.
A szemed elsiklik fölötte akkor villog, tán jobban megveszed.
Ráírják, fél wattot fogyaszt egyet világít, végülis a papír sokat kibír.
Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.
Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !
A találmányok már csak ilyenek..
Írta 2008. január 16. - 12:31
Írta 2008. január 16. - 12:28
Most végülis nem értem mikor hogyan ment..?Ha simán nézi az ember,nem látja a villogást..
Akkor pont hogy alapból fél W-on hajtották volna impulzusok nélkül.(Ugy értettem,hogy impulzusüzemben hajtják 1w-on,50%-os kitöltési tényezõvel...,legalábbis akkor erre jutottunk) Vagy próbáltak takarékoskodni,és ezek szerint pont fordiva sült el???
Írta 2008. január 16. - 12:27
Az 2 led és 4db 8000 mA/h-s Nimh akkuról múködik.
Egyszer már egy alkalomra volt a gazdájánál rohamban majdnem készre alkalomra összedobva.
Akkor vadiúj akkukkal kb három és fél óra alatt adta meg magát.
Közben formázgattam, fullra tölt, üzemeléssel kimerít és töltõvel is kisüt majd ismét fullra tölt, több körben.
Most 8 óra folyamatos üzemben bírja úgy, hogy este bekapcsoltam és lefeküdtem aludni.
Reggel felkeltem és vártam, összesen 8 üzemóra telt el mire láthatóan csökkenni kezdett a fényerõ.
Szóval fût, nem fût de 8 órát jó fénnyel végig világított.
Ebben a led karaktarisztikája sokat segít.
Szerintem az a teljesítmény csökkenés amíg a ledenkénti ~kettõ Amperrõl
vissza esik felére, késõbb még tovább, az nem jelent zavaró fényerõ változást,
viszont jól beosztja az energiát. Ezzel együtt garantáltan biztosítja a tartalékot.
Az akku feszültsége is közel áll a ledhez 4,8-3,6V között.
Azt mondom, menjen 6 órát jó fénnyel és még mindíg egészen jóval 2 további órát.
A kapcsüzemü körnél már fele idõ alatt elmegy a fény.
Úgyis rányomja az ember, hadd lássak ha van tartalék.
Írta 2008. január 16. - 12:02
Valószínûleg így egyszerûbb volt megoldani.:icon_rollMondjuk fura,hogy az egyik Cateye lámpán azt figyeltük meg,hogy az 1W-os ledet 0,5W-on villogtatja....Ezt akkor miért csinálják?(Persze tudjuk,hogy nem a lámpák királya:)de mégis..)
Én "látszani" villogós üzemben az áramot, meg picit a kitöltést is csökkentettem, mert így is még nagyon jól észlelhetõ a fény. Így viszont nõtt az üzemidõ, és ezzel a szembejövõket is,engem is kevésbé zavar menet közben az idegesítõ villogás.(jelenleg 120mA-es tüskék vannak 3/4-es kitöltéssel, 7,5Hz-el villogtatva, de szerintem olyan 80mA elég lenne -még nagyobb szünet aránnyal is- 1db CREE...P4-es leddel, szûk optikával, a jó láthatósághoz.) :chin:
Írta 2008. január 16. - 11:28
Annál ez a kapcsolgatós módszer jobb.
"Nem szeretném megmondani, hogy a függöny mögötti nõ jó-e.
De néha elhúzom a függönyt, hogy el tudd dönteni magad."
Írta 2008. január 16. - 11:21
Írta 2008. január 16. - 11:08
A villogó fény viszont figyelemfelkeltõbb még félfényerõn is. Ez lehet az ok.
Írta 2008. január 16. - 11:06
Írta 2008. január 16. - 10:53
Igen, a led fényereje 1/10 tehát rövid ideig tartó csúcsokban a meghajtó áramnak megfelelõ....Csak arra nem válaszoltál, hogy ha a ledeket 100mA -ral hajtom
mondjuk 1kHz-en, és 1:10 kitöltési tényezõvel, akkor elvileg tízed annyi áramot vesz fel..
Amitõl ez nem mûködik hatékonyan, annak részben biológiai oka van.
Másrészt technikai, ami alatt a led nagyáramu hatásfok csökkenését értem.
Az a gond ezzel, hogy a szem 16 Hz felett vagyis a 0,06 sec idõtartamnál
rövidebb fényimpulzusokra átlagolással reagál.
A fénynek ki kell váltani a bizonyos sejt szintü biológiai reakciót és
az ingerületnek el kell jutni az agyhoz ami a látás folyamatát jelenti, ez idõbe telik.
Amikor rövid impulzusok sorozata éri a szem fényérzékelõit akkor
az impulzusok hatására 1/10 idõtartamig igyekszik létrejönni az ingerület.
A 9/10-ed ideig tartó kikapcsolt idõszak ennek ellene hat.
Végül az átlag, vagyis az 1/10 fényerõ érvényesül, az lesz látható.
Persze ha ugyanígy meghajtod a ledet 1/10 arányban, nagyobb áramon 6-7 Hz-el,
ugyan akkor is rosszabb hatásfoku munkapontban dolgozik a led,
ennek ellenére hatalmas felvillanások látszanak mert a jóval nagyobb átfolyó áram
nagyobb teljesítményt kényszerít bele, viszont erõsen és zavaróan villogni fog.
A frekvenciát növelve 15-16 Hz-ig, a frekvenciával arányosan, rohamosan csökken a fényerõ.
Tovább haladva 20 Hz-ig még valamelyest csökken a fényerõ és teljesen megszûnik a fény látható remegése.
Ezután már csak a tized meghajtásnak megfelelõ fényt látod.
Abból tudsz következtetni, hogy nagyobb áramon megy a led, mert kicsivel hidegebb lesz a fénye,
vagyis kékesebb. A fényerõn nem látszik a nagyobb áramu meghajtás.
nem is csoda, hogy nem mivel a szemet ugyan valamivel nagyobb de idõben kevesebb inger éri.
Írta 2008. január 16. - 10:07
Még mindig nem értelek, miért jobb 100mA-en 1/10 kitöltéssel vezérelni, mint 10mA-en normál vezérléssel? Mint már elõttem írták, csak azt éred el ezzel a PWM-es villogtatós módszerrel, hogy nagyobb fogyasztással (magasabb áramhoz nagyobb feszültség tartozik és ugye P=U*I) gyengébb fényerõd lesz (a nagyobb árammal nem arányosan nõ a fényerõ), mint PWM nélkül.Értelek Balu.
Csak arra nem válaszoltál, hogy ha a ledeket 100mA -ral hajtom mondjuk 1kHz-en, és 1:10 kitöltési tényezõvel, akkor elvileg tízed annyi áramot vesz fel, és hogy ezzel a fogyasztásomat tudnám csökkenteni. Erre törekszem, mert nincs izom akksim.:)
Írta 2008. január 16. - 09:36
A tanárom szót ejtett egy integrált áramkörrõl, amit használt már valamelyik diákja, és egy héten belül utánajár, megkeresi a kapcsolási rajzot, persze papíron ,a szekrény mélyébõl ,ahogy ez az öreg elektrós szakiknál lenni szokott. De akit érdekel, a neten biztos találni ilyenre utaló írásokat, vagyis miután ezt beírtam, én is nekiállok keresni. :-)
Inkább (buck) áramgenerátorban gondolkozz, mint impulzusüzemben. Sokkal jobban megéri.
Írta 2008. január 16. - 03:06
Csak arra nem válaszoltál, hogy ha a ledeket 100mA -ral hajtom mondjuk 1kHz-en, és 1:10 kitöltési tényezõvel, akkor elvileg tízed annyi áramot vesz fel, és hogy ezzel a fogyasztásomat tudnám csökkenteni. Erre törekszem, mert nincs izom akksim.
Szép kimerítõ válasz fogalmaztál meg!!! köszönöm mindenki nevében.
Írta 2008. január 16. - 01:51
Nem akarlak elszomorítani de kénytelen leszek azt tenni.Mostani tanulmányim során beszélgetünk a tanárommal, éshát
felvetettem az ötletet, hogy nem feltétlen kell meghajtani a LED-et folyamatosan, hiszen
a LED impulzusüzemben hajtva többszörös áramfelvételt bír ki.
Ha meg kiloherz-ekkel hajtjuk vagy akár 100Hz -el ,akkor a villogás nem is látszik.
Nemsokára bõvebben bele fogok merülni ebbe..
Kb. '93-ban, amikor kezdtek kijönni a kicsit fényesebb de még nem fehér hanem kék ledek,
akkor nekem is megfordult a fejemben ugyanez mert még nem ismertem a ledek hatásfok jelleggörbéjét és a
szem azon tulajdonságát, ha a villogást nem látja akkor a felvillanások fényerejét sem érzékeli mert átlagol.
Építettem dupla 555-ös idõzítõ ic-vel egy kapcsolást ami állítható frekvenciáju
és változtatható szélesség arányu impulzusokat tud elõállítani.
Bekötöttem a kék ledet és beállítottam a könnyebb figyelemmel kísérhetõség kedvéért
egy nagyon alacsony frekvenciát, ahol még jól látszanak a felvillanások.
Az impulzus arány 1:3-1:5 körül lehetett. Akkor annyira nem érdekelt ha kicsit túlhajtom.
Az eredmény viszont érdekelt nagyon.
Elindítottam a kapcsolást nagyon alacsony frekvencián, néhány Hz-en és láss csodát!
Hatalmas kék felvillanásokat láttam a hûtõszekrény ajtaján, (a konyhában próbálgattam).
Ahogy emeltem a frekvenciát és a villogás kezdett sûrüsödni, a fényerõ egyre kevesebbnek látszott.
A ledet megtapintva, éreztem, hogy nem hajtom túl, csak langyosodott.
Viszont amikor a frekvencia megközelítette a szemmel érzékelhetõ határt,
a fényerõ nagy mértékben vissza esett, pedig a meghajtás meg volt.
Eközben a kék led megszokott kék színe helyett egy igazi mély királykék színt láttam.
Azóta tudom, hogy ezzel nem lehet látás céljára nagyobb fényerõt elõállítani.
Egyik ok, a led jelleggörbéje.
A másik ok, a szem tehetetlensége miatt a gyorsan villogó fény erejét látásunk átlagolja.
Vegyünk egy Cree Q5-ös ledet.
Ha azt 20mA-el hajtod akkor 147lm/W-ra átszámolható fényteljesítménnyel világít.
Egy led kb 50mW teljesítményt ad le 20 mA mellett, tehát ez csak elméleti fejtegetés.
A CREE cég is kitette az oldalára ezt az értéket kicsi áramon, mert olyan jól hangzik és igaz is,
viszont senki nem fog 20db teljesítmény ledet bekötni 1 Watt üzemre, ahol ez teljesül.
Egy db ilyen led 350mA-en (1W) 107 lm/W-al világít.
Ugyanezt a ledet meghajtod 3,5 Wattal akkor már csak 60-70lm/W környékén van a hatásfoka.
Vagyis minél nagyobb áramot kap a led, annál gyengébben teljesít Wattonként .
Ez az impulzus meghajtás le tudná rontani a hatásfokot a régi belépõ szintü éppen csak világító powerledek szintjére.
Ez arra jó módszer, hogy minél több Watt fogyasztással minél gyengébb látható fényerõt kapjunk, egy Wattra átszámítva.
Egyetlen felhasználási területen lenne használható a led gyors villogtatása,
ha nagy távolságra optikai úton digitális jelfolyamot akarnánk eljuttatni.
Akkor is csökken a led hatásfoka de a nagyobb fogyasztás mellett csökkenõ
hatásfok ellenére az elfogyasztott többlet wattokkal együtt azért valamennyivel
mégis erõsebb fényü jelsorozatok indulnának útra.
Az optikai vevõ tudja követni a sûrü jeleket is, nem átlagolja a fényerõt mint a szem.
Ha tényleg hatékonyságra törekszel akkor használj több ledet kisebb áramon (300-500mA/led).
Így nagyobb a hatásfok. Ettõl az össz fogyasztás nem lesz nagy de a fényerõ igen.
Azokat a ledeket max 35-40mA-el érdemes hajtani hosszabb távon, de csak akkorNekem a 13 db 130cd- s LED -jeim 4 db cerka akksiról mennek, és ehhez gondoltam, így ha nem is világítana jobban
ha a led kristályt tartó lábakat nagyobb hõleadó felületre kötöd, különben csak 30mA max,
..vagy jõ a korai led halál.
Írta 2008. január 16. - 00:45
Jah, és a PIC -et már kicsit értrem, tanultunk assamblyben programozni.
Írta 2008. január 16. - 00:13
A baj a villogtatással van.
Írta 2008. január 16. - 00:11
bár szerintem elõbb érdemes lenne kipróbálni kicsiben - szerintem egy 555-ön, egy pár ellenállaton, pár kondin meg egy mezei leden kívül nem kell hozzá sok. nem teljesen ugyanaz, ez igaz...illetve ez a plusz PIC-es elektronika vajon nem eszik annyival több energiát, mint amennyit spórolnánk rajta?
de szerintem egy LED világításhoz való meghajtásánál érvényesül az a mondás, hogy az egyszerûbb néha jobb. a jó kg/AH arányú akksik sem olyan drágák...szóval ennek a villogtatásnak mi értelme lenne? mert azt értem, hogy PIC-ezni meg lehetne tanulni rajta, meg áramkört építeni, de teljesen felesleges...
Írta 2008. január 16. - 00:00
Valaki gondolkodik, és még logikusan is.
Nem vitaindítónak, de a minap olvastam egy fórumon errõl egy hosszabb értekezést, illetve egy ilyen lámpa szabályzó elektronikájáról. (Tény, kb. csak a felét értettem, na nem azért, mert angolul volt
De igaz az régi mondás, néha az egyszerû dolgok a legjobbak.
Írta 2008. január 15. - 23:54
A LED-eket lehet vilogtatni, akár kHz-kel is de minek?
Impulzus üzemben valóban több áramot bír el, de mivel impulzus üzem,
vannak benne szünetek.
Ergó nem nyersz semmit. Sõt, mivel a LED nagyobb áramnál rosszabb hatásfokú,
így veszítesz. (Ha 1A-t kapcsolgatsz 50%-al, akkor az 0.5A, viszont 1A-nél nincs 2x akkora fénye mint 0.5 A-nél)

Belépés
Felhasználó létrehozása

Ugrás az oldal tetejére