Mostani tanulmányim során beszélgetünk a tanárommal, éshát
felvetettem az ötletet, hogy nem feltétlen kell meghajtani a LED-et folyamatosan, hiszen
a LED impulzusüzemben hajtva többszörös áramfelvételt bír ki.
Ha meg kiloherz-ekkel hajtjuk vagy akár 100Hz -el ,akkor a villogás nem is látszik.
Nemsokára bõvebben bele fogok merülni ebbe..
Nem akarlak elszomorítani de kénytelen leszek azt tenni.
Kb. '93-ban, amikor kezdtek kijönni a kicsit fényesebb de még nem fehér hanem kék ledek,
akkor nekem is megfordult a fejemben ugyanez mert még nem ismertem a ledek hatásfok jelleggörbéjét és a
szem azon tulajdonságát, ha a villogást nem látja akkor a felvillanások fényerejét sem érzékeli mert átlagol.
Építettem dupla 555-ös idõzítõ ic-vel egy kapcsolást ami állítható frekvenciáju
és változtatható szélesség arányu impulzusokat tud elõállítani.
Bekötöttem a kék ledet és beállítottam a könnyebb figyelemmel kísérhetõség kedvéért
egy nagyon alacsony frekvenciát, ahol még jól látszanak a felvillanások.
Az impulzus arány 1:3-1:5 körül lehetett. Akkor annyira nem érdekelt ha kicsit túlhajtom.
Az eredmény viszont érdekelt nagyon.
Elindítottam a kapcsolást nagyon alacsony frekvencián, néhány Hz-en és láss csodát!
Hatalmas kék felvillanásokat láttam a hûtõszekrény ajtaján, (a konyhában próbálgattam).
Ahogy emeltem a frekvenciát és a villogás kezdett sûrüsödni, a fényerõ egyre kevesebbnek látszott.
A ledet megtapintva, éreztem, hogy nem hajtom túl, csak langyosodott.
Viszont amikor a frekvencia megközelítette a szemmel érzékelhetõ határt,
a fényerõ nagy mértékben vissza esett, pedig a meghajtás meg volt.
Eközben a kék led megszokott kék színe helyett egy igazi mély királykék színt láttam.
Azóta tudom, hogy ezzel nem lehet látás céljára nagyobb fényerõt elõállítani.
Egyik ok, a led jelleggörbéje.
A másik ok, a szem tehetetlensége miatt a gyorsan villogó fény erejét látásunk átlagolja.
Vegyünk egy Cree Q5-ös ledet.Ha azt 20mA-el hajtod akkor 147lm/W-ra átszámolható fényteljesítménnyel világít.Egy led kb 50mW teljesítményt ad le 20 mA mellett, tehát ez csak elméleti fejtegetés.A CREE cég is kitette az oldalára ezt az értéket kicsi áramon, mert olyan jól hangzik és igaz is, viszont senki nem fog 20db teljesítmény ledet bekötni 1 Watt üzemre, ahol ez teljesül. Egy db ilyen led 350mA-en (1W) 107 lm/W-al világít. Ugyanezt a ledet meghajtod 3,5 Wattal akkor már csak 60-70lm/W környékén van a hatásfoka. Vagyis minél nagyobb áramot kap a led, annál gyengébben teljesít Wattonként .Ez az impulzus meghajtás le tudná rontani a hatásfokot a régi belépõ szintü éppen csak világító powerledek szintjére. Ez arra jó módszer, hogy minél több Watt fogyasztással minél gyengébb látható fényerõt kapjunk, egy Wattra átszámítva. Egyetlen felhasználási területen lenne használható a led gyors villogtatása,
ha nagy távolságra optikai úton digitális jelfolyamot akarnánk eljuttatni.
Akkor is csökken a led hatásfoka de a nagyobb fogyasztás mellett csökkenõ
hatásfok ellenére az elfogyasztott többlet wattokkal együtt azért valamennyivel
mégis erõsebb fényü jelsorozatok indulnának útra.
Az optikai vevõ tudja követni a sûrü jeleket is, nem átlagolja a fényerõt mint a szem.
Ha tényleg hatékonyságra törekszel akkor használj több ledet kisebb áramon (300-500mA/led).
Így nagyobb a hatásfok. Ettõl az össz fogyasztás nem lesz nagy de a fényerõ igen.
Nekem a 13 db 130cd- s LED -jeim 4 db cerka akksiról mennek, és ehhez gondoltam, így ha nem is világítana jobban
Azokat a ledeket max 35-40mA-el érdemes hajtani hosszabb távon, de csak akkor
ha a led kristályt tartó lábakat nagyobb hõleadó felületre kötöd, különben csak 30mA max,
..vagy jõ a korai
led halál.