Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Látni & látszani!

* * * * * 2 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
8736 hozzászólás a témában

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

Ja meg találkoztam egy kolegával, aki hátulra is fehér lámpát rakott.:P

Össze kellene hozni az elõl piros lámpással, talán cserélnének. :)
..de lehet, hogy polgárpukkasztásnak tette oda és ragaszkodiik hozzá. :D

Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..

DöG

DöG

vendég

• fórumtag
  • 229 hozzászólás
Már világít, az új P7 ledes lámpám,:bananadan bár még elektronika nem készült hozzá, meg a felerõsítést ki kell eszelni.
Az 1 ledeseimhez képest (Cree XR-E P4; Q5) sokkal több fény nyerhetõ ebbõl. Jelen optika elég jól teríti az utat fénnyel, tán csak a szúrófényt hiányolom a legtávolabbi részekhez (bár azokat, az eddigiekkel sem láttam), a központi fényerõ meg így is több.... Csak picit több mint 10dkg. :) 6db LiIon celláról hajtom, jelenleg párhuzamosan kapcsolva: 12Ah, remélem elég lessz a 24h-sra! :D
Feltöltött kép

Akkor derült ki, hogy velem szembe jön és a piros hátsó lámpát csak megtévesztésnek tette fel elõre.

Ja meg találkoztam egy kolegával, aki hátulra is fehér lámpát rakott.:P

DöG

DöG

vendég

• fórumtag
  • 229 hozzászólás
Már én is 2× találkoztam a "kollégával", mondjuk nem hinném, hogy valaki egy ilyesmit ne tudna megvenni a "piroslámpás" helyett:
Feltöltött kép
Nemrég egy ilyet vettem ismerõsnek, elégedett vele. Mivel micro méretû elembõl 4db-ot fogad, ezért valószínüleg aksikkal is kihajtható. :) Aránylag jó LEDek vannak benne, új elemekkel 130mA áramfelvételt mértem, így sötétben még látni is vele valamelyest. Folyamatos + kétféle villogó mód, az egyikben elég keveset fogyaszt. Az elektronika és a kapcsoló az elemtartóba integrált. A lámpafej könnyen bontható, ledenként külön SMD ellenállások vannak a nyákon, (cserélve-átkötve könnyen tuningolható kissebb tápfesz=akksik használata esetén). A világító középsõ gyûrû, és a fényerõ miatt mindenhonnét jól láthatõ, bár a közvetlen fény sötétben zavarhatja a ridert, amit én egy darab fekete szigszalaggal orvosoltam, a felsõ részt leárnyékolandó. A lámpa O-gyûrûvel tömített, cseppálló.
A felerõsítõ bilincs nem a legjobban sikerült, nincs elõfeszítése a bepattanó fülnek. :( Mivel a bilincs anyaga rugalmas, ezért a fület kicsit felhajlítgatva rábírható némi beakadásra. :)

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Tegnap este jöttem haza a normafától. A Retek utcánál elõttem távolabb
egy bringa hátsó vörös lámpája látszott a szemerkélõ esõben.
Ráálltam az irányra, -ott már úgyis szétrebbentek a gyalogosok-, gondoltam.
Hihetetlenül gyorsan csökkent a távolság, már félre húzódtam, hogy megelõzöm.

Akkor derült ki, hogy velem szembe jön és a piros hátsó lámpát csak megtévesztésnek tette fel elõre.
Szidtam a nénikéjét és a megtévesztõ ötleteit magamban..
Nem csak kellemetlen meglepetés de veszélyes is lehet,
Pl ha egy autó megy utána, pontosabban szembe vele..

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

??
Miért, Te viszed magaddal a mûszert, és út közben méricskélsz? :)

Ezt úgy értem, hogy amikor már nagyon gyenge az akku és azt akarod meglátni
mennyire világít 3 Voltra merülve a lámpa, azt ne egy megtett út után mérd
hanem a végefelé inkább otthon gyakran rámérve figyeld.

..külön is leszigetelem mindegyik cellát oldalról.
A szétvágást gondolom arra értetted, amikor szétbarmolom a videokam aksit.

A cellák palástja akkor összeérhet ha mindegyik párhuzamosan van kötve,
viszont a cellák pozitív oldali pereme körben veszélyforrást jelenthet ha a vékony szigetelése fölött fut egy szigeteletlen átkötés.

Akkor most mégse hagyhatom ott akár egy egész napra a töltõn?

Gyakorlatban nekem már felment magasabbra az akkufeszültség,
de ha azt írják, hogy 4,1-4,2V max. annak biztosan van oka.
..szóval jobb ha idõben lekapcsolod.

Ezt nem mértem, ez van ráírva a töltõre.
De most hogy mondod, megmértem mûszerrel, kerek 6 Volt van benne üresjáratban.

Akkor a telóban van a szabályzókör.

Viszont a töltõ feszültsége nem mehet 4.2V fölé, ha már teljesen fel van töltve az aksi, különben tönkreteszi az aksit, igaz?

Elvileg. Ez gyári paraméter, szóval jobb ha betartjuk.

Azt hiszem félreértettél, én úgy értettem, hogy TÖLTÕN hagyom hidegben.
Tehát Te azt mondtad, hogy ha simán magában hagyom hidegben, akkor hamar lemerül, tönkremegy. De mivan ha TÖLTÕN hagyom hidegben? Akkor amit a hideg miatt elveszít töltést, azt a töltõ mindjárt visszatölti, nem?

Azt hiszem hidegben megnövekszik a belsõ ellenállása, akkor töltést sem veszi rendesen.
Ezt ki lehetne próbálni, nem tudom pontosan.

Milyen paraméterûek legyenek a piros és a zöld LEDek?

Minél erõsebbek, a fehérhez hasonló száttartással.
Amikor én vettem akkor kb. 10-15 candelás 30 fokos volt a vörös
és 17-18 cd-s volt zöld színben. Azóta van erõsebb is ezekben Sz.P.-nél, úgy tudom.

..De csak azért lenne, hogy ne ronthassam el a LEDeket a forrasztással.

Gyorsan, röviden, határozottan kell forrasztani akkor nem lehet gond.
Milyen pákád van?

..sose használtam még ilyeneket forrasztáshoz, nincs tapasztalatom velük. Hogy kell õket használni?

A fémtiszta felületet bekened a krémmel és a forrasztási hõmérsékletü friss gyantás ónt
megolvasztás után azonnal ráolvasztod, majd páka el, és fújással gyorsan lehûtöd a forrasztást.
A lényeg, gyorsan röviden forrasztani!

DöG

DöG

vendég

• fórumtag
  • 229 hozzászólás

Lámpáim linken láthatsz 2 megoldást csökkent akkufesz kijelzésére, de sok egyéb módszer is lehetséges.

Biztos én vagyok a béna, de nem találtam meg.

Egy LiIon cellányi feszültséghez ezt ajánlanám: MCP 130-2,7-os reset-IC, +1 dióda, 1 ellenállás, és 1 Led kell még.

-Az "MCP130-270DI/TO" IC olcsó, 2,7V-os a, Chipcad-nál kapható, ez a változat normál tranzisztor tokos, nem SMD.
-A tápfeszben a szilíciumdióda azért van, hogy ne 2,7V alatt jelezzen, hanem kb. 0,6V-al magasabb feszültségnél (kb. 3,2V).
Már lehet kapni "MCP130-300DI/TO" 3V-os változatot is, akkor már a soros dióda sem kell.
-A piros LEDet a Lomexnél vettem, -ez nagy fényerejû, 60 fokos, 3mm-es, viztiszta-, (és alacsony nyitófeszültségû) típus.
-A 2,7 kiloohmos ellenállás a LED áramát korlátozza. Ha gyengébb fényerejû visszajelzõ LEDet használsz, akkor kissebb ellenállást tegyél be!
A kapcsolásnak olyan kicsi a fogyasztása, hogy állandóan rá lehet kötve az akkukra (~60uA ha nem ég, és ~0,5mA, ha ég a LED)!

Másutt ezt alkalmaztam: baloldalt tranzisztoros, J-FET-es munkaellenállással kevésbé precíz, viszont a tranzisztor bázisánál lévõ feszültségosztóval tetszõlegesen beállítható a feszültség határ.

Fenyo1

Fenyo1

vendég

• fórumtag
  • 186 hozzászólás
[quote name='Balu1']Lehetõleg a legutolsó szakaszt ne úton próbáld kimérni.[/QUOTE]
??
Miért, Te viszed magaddal a mûszert, és út közben méricskélsz? :)

[quote name='Balu1']A csupasz akku kötésénél nagyon figyelj arra
amit Mr. DöG is mondott, nehogy valahol rövidzárlat keletkezzen!
A cellában hatalmas energia szunnyad arra várva, hogy egy rövidzáron keresztül elszabaduljon.
Mivel minden párhuzamosan vannak kötve, ezért a többi cella energiája is
elszabadulhat azon az egy rövidzáron keresztül és tüzet okozhat!
Ha lehet legalább kisebb cellacsoportonként tegyél multifuse-t.[/QUOTE]
Mindenképpen egy cellánként akarok 0.9 Amperes multifuse-t.

[quote name='Balu1']Az akku forrasztását úgy érdemes csinálni, hogy szétvágásnál maradjon
mindkét oldalon átkötõ szalag. Azt könnyebb forrasztani forrasztó krémmel megkenve,
viszont ne érjen ki a (+) a széléig mert zárlatot és tüzet okozhat
ha megsérül a vékony fólia a cellán.[/QUOTE]
Köszi, ez hasznos info. Asszem majd még külön is leszigetelem mindegyik cellát oldalról.
A szétvágást gondolom arra értetted, amikor szétbarmolom a videokam aksit.

[quote name='Balu1']Igazad van a 4,2 V-os adapter 2,5 Amperes.
Max 4,35V-ot ad le, szóval azért figyelni kell.[/QUOTE]
Akkor most mégse hagyhatom ott akár egy egész napra a töltõn?

[quote name='Balu1']Azt a feszültséget biztosan üresjáratban mérted a töltõn, ill.
kell legyen benne még szabályzó kör a töltéshez (ezt feltételezem).[/QUOTE]
Ezt nem mértem, ez van ráírva a töltõre.
De most hogy mondod, megmértem mûszerrel, kerek 6 Volt van benne üresjáratban.

[quote name='Balu1']A Li-ion akkunál nem számít nagy áramnak akár a névleges kapacitás többszöröse sem.[/QUOTE]
Viszont a töltõ feszültsége nem mehet 4.2V fölé, ha már teljesen fel van töltve az aksi, különben tönkreteszi az aksit, igaz?

[quote name='Balu1']Erre csak a tapasztalatom tudom elmondani.
Digikamerát és Li-ion pótakkut vittem magammal télen övtáskában.
Az egyik akku annyira nem hûlt át, azzal egy ideig lehetett dolgozni, aztán a kijelzett idõ elõtt lemerült.
A pótakku nagyon átfagyott a külsõ rekeszben. A kijelzõ szerint még
bõ félóra volt az akkuban de kb 3 perc után megadta magát.
Szóval így reagál a hidegre. Az újabbak lehet, hogy kevésbé érzékenyek. Ezt még nem próbáltam.
Igaz, eddig a mostani bringa akkut se vittem ki még télen. Talán a következõn..[/QUOTE]
Azt hiszem félreértettél, én úgy értettem, hogy TÖLTÕN hagyom hidegben.
Tehát Te azt mondtad, hogy ha simán magában hagyom hidegben, akkor hamar lemerül, tönkremegy. De mivan ha TÖLTÕN hagyom hidegben? Akkor amit a hideg miatt elveszít töltést, azt a töltõ mindjárt visszatölti, nem?

[quote name='Balu1']Az nem mindegy milyent használsz. Csak jó paraméterekkel érhetsz el jó fényerõt.[/QUOTE]
Milyen paraméterûek legyenek a piros és a zöld LEDek?

[quote name='Balu1']A sorkapocs felülete lenne a hûtés? Nem a legfinoabb megoldás..[/QUOTE]
Hát igen, hûtésre nem éppen alkalmas. De csak azért lenne, hogy ne ronthassam el a LEDeket a forrasztással.

[quote name='Balu1']Használj a forrasztáshoz krémet v. fenyõgyantát.
Forrasztó krémet VIII. ker-ben a józsf körúti vegyszer boltban lehet venni.
Ilyen krémet érdemes használni: http://img6.tar.hu/balu-1/img/29536979.jpg
Viszont mivel vezeti az áramot, forrasztás után érdemes lemosni és megszárítani.
Forrasztani gyorsan kell, megfelelõ hõmérsékletü tiszta ónozott pákával, frissen adagolt ónnal.
A mûveletet minél hamarabb be kell fejezni, akkor is meg kell szakítani ha egybõl nem sikerül.
Aztán ha kicsit lehûlt megint próbálhatod max. 3-4 másodpercig.[/QUOTE]
Köszi, ezek is hasznos infok, asszem szerzek majd olyan kencéket. Mondjuk sose használtam még ilyeneket forrasztáshoz, nincs tapasztalatom velük. Hogy kell õket használni?

[quote name='Balu1']"Telihódason" is nézték, kérdezték hogyan mûködik a billentés.
A részleteket nehéz elmondani érthetõen, inkább billentgettem fel-le és közben minden látszott.
Majd lefotózom, de talán a következõn megint ott leszek és akkor élõben is látszik.[/QUOTE]
A fotó hasznos lenne. :)
Én viszont nem leszek ott :) viszont majd akarok menni, de elõbb ezt a frankó lámpát szeretném megépíteni.

Fenyo1

Fenyo1

vendég

• fórumtag
  • 186 hozzászólás

Ezek régi ledek, több mint két éve vettem.
Szerintem magasabb a nyitófeszültsége ami az adott áramhoz tartozik.

Node ezek Jeled 50K -k, szal hiába.

Fenyo1

Fenyo1

vendég

• fórumtag
  • 186 hozzászólás

Lehet, hogy a bizti+ háznak, és a kapcsolóknak is van jópár milliohm ellenállása...

Hát ezaz, h még azokkal együtt se jön össze még 0.2 Ohm se.

LiIon cella adatlap

Köszi, ez hasznos.

Szerintem soronként rakj be 1-1 multifusét (pl. 2,5 Ampereset), a közös 8A-es olvadó betétes helyett, így a max feszültségnél azon is eshet néhány tized volt.:)

Jaja, azt akarom. Egy cella, egy multifuse. 0.9 Ampereset fogok berakni mindegyik cella mögé, aztán párhuzamosítom õket.

Lámpáim linken láthatsz 2 megoldást csökkent akkufesz kijelzésére, de sok egyéb módszer is lehetséges.

Biztos én vagyok a béna, de nem találtam meg.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Mindenképp kössz a linket, körülnéztem a lapjukon.
Régebbi gyengébb ledekkel építkeznek, aki kész gyári holmit akar és
nem ismeri az új ledeket vagy nincs lehetõsége építeni annak jó lehet az is.

Ez a véleményem a látottak alapján.

vendég_Charon_*

vendég_Charon_*
  • vendég
Tegnap belefutottam ebbe a boltba: http://www.lessled.h...dex.php?lang=hu
ha valaki nem ismerné, talán valamire jó lesz.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

"nem áll fenn az a veszély, hogy mélykisülésbe megy az akku"
De igen, ha véletlenül bekapcsolt lámpával hagyom mondjuk a garázsba. (vagy mondjuk valamelyik családtagom)

..a szomszéd néninek is ezért égett le a konyhája mert lángon felejtette a szalonnáját.
Ha figyelmetlenek vagyunk annak vállalni kell a következményét.

Ok, de honnan tudjam, h meddig mehetek el, mennyire csökkenhet le a fényerõ?

Azt úgyis észre fogod venni, látod ha észrevehetõen csökken a fényerõ.
A félig lemerült akkura már rátöltök, aztán három éjszakába nyúlót megint megyek.
Mehetnék jóval többet is de akkor már látható a fényerõ csökkenése de még nem gyenge a fény.
Nem, hogy mélykisülésbe nem megy, még csak el sem használom az akkuban lévõ energiát.
Igaz, a fele alatti töltéssel gyengébben de idõben jóval tovább világítana.
Ennyi tartalék sz'tem kell, ne kelljen takarékoskodni.

Egyszer érdemes rámérni többnapos használat közben, ahogy merül mennyire csökken a fény.
Lehetõleg a legutolsó szakaszt ne úton próbáld kimérni.
Ja és 3V alá inkább ne merítsd próbánál sem.

Hm, akkor ha én megveszem azt a két 6900mAh -s aksit, amibõl 27 Ah -sat csinálok(12 cella),
az bõven jó lesz akár egy egész alkonyattól-pirkadatig tartó világításra(akár télen is),
és még valamennyinek maradnia is kéne.

A csupasz akku kötésénél nagyon figyelj arra
amit Mr. DöG is mondott, nehogy valahol rövidzárlat keletkezzen!
A cellában hatalmas energia szunnyad arra várva, hogy egy rövidzáron keresztül elszabaduljon.
Mivel minden párhuzamosan vannak kötve, ezért a többi cella energiája is
elszabadulhat azon az egy rövidzáron keresztül és tüzet okozhat!
Ha lehet legalább kisebb cellacsoportonként tegyél multifuse-t.
Az akku forrasztását úgy érdemes csinálni, hogy szétvágásnál maradjon
mindkét oldalon átkötõ szalag. Azt könnyebb forrasztani forrasztó krémmel megkenve,
viszont ne érjen ki a (+) a széléig mert zárlatot és tüzet okozhat
ha megsérül a vékony fólia a cellán.

Az amit kinéztél, az 2,5 Amperes, szal azzal gondolom nem lesz több, hacsak nem számít az a 100mA.
Amúgy ezzel töltve egy teljes feltöltés vajon kb mennyi idõt venne igénybe? Jól saccolom a 10+ órát?

Igazad van a 4,2 V-os adapter 2,5 Amperes.
Max 4,35V-ot ad le, szóval azért figyelni kell.
Egyszer felment már a feszültség nálam 4,6 V-ra de úgylátszik meg sem kottyant neki.
Ettõl függetlenül igyekszem nem túltölteni és mindíg idõben feltöltöm.
Nekem nem vesz igénybe 10 órát a töltés talán 5-7 -et, igaz nem is merül ki teljesen.

Megnéztem a Nokia töltõmet, (a mobilomnak is 3,7V-s az aksija) az 5.8 Volton tölt 800mA-el, és ez gondolom már
gyorstöltésnek számít.

Azt a feszültséget biztosan üresjáratban mérted a töltõn, ill.
kell legyen benne még szabályzó kör a töltéshez (ezt feltételezem).
A Li-ion akkunál nem számít nagy áramnak akár a névleges kapacitás többszöröse sem.
Itt korábban leírtam a szempontokat..

Mi van, ha hidegben hagyom az aksit töltõn? Attól is tönkre megy?

Erre csak a tapasztalatom tudom elmondani.
Digikamerát és Li-ion pótakkut vittem magammal télen övtáskában.
Az egyik akku annyira nem hûlt át, azzal egy ideig lehetett dolgozni, aztán a kijelzett idõ elõtt lemerült.
A pótakku nagyon átfagyott a külsõ rekeszben. A kijelzõ szerint még
bõ félóra volt az akkuban de kb 3 perc után megadta magát.
Szóval így reagál a hidegre. Az újabbak lehet, hogy kevésbé érzékenyek. Ezt még nem próbáltam.
Igaz, eddig a mostani bringa akkut se vittem ki még télen. Talán a következõn..

A zöld és a piros LED-jeidet is a Szûcs Pétertõl szerezted?

Igen, nála mindíg jobb huzallábas ledeket lehet beszerezni mint a boltokban.
Az nem mindegy milyent használsz. Csak jó paraméterekkel érhetsz el jó fényerõt.

Ja amúgy az jutott eszembe, hogy mi lenne, ha a perforált nyáklapra egy halom sorkapcsot forrasztanék rá,
és azokba szorítanám be a LEDeket? Így nem a LEDet kéne hevítenem, amivel tönkretehetem.

A sorkapocs felülete lenne a hûtés? Nem a legfinoabb megoldás..

Multkor is úgy jártam, hogy egy 1.9mm-s LED-et forrasztottam, és a forrasztással sikerült tönkretennem.

Használj a forrasztáshoz krémet v. fenyõgyantát.
Forrasztó krémet VIII. ker-ben a józsf körúti vegyszer boltban lehet venni.
Ilyen krémet érdemes használni: http://img6.tar.hu/balu-1/img/29536979.jpg
Viszont mivel vezeti az áramot, forrasztás után érdemes lemosni és megszárítani.
Forrasztani gyorsan kell, megfelelõ hõmérsékletü tiszta ónozott pákával, frissen adagolt ónnal.
A mûveletet minél hamarabb be kell fejezni, akkor is meg kell szakítani ha egybõl nem sikerül.
Aztán ha kicsit lehûlt megint próbálhatod max. 3-4 másodpercig.

Kb mikor tudsz csinálni képeket a lámpa bowdenes dönthetõségérõl?
Meg le tudnád írni pls, hogyan építetted össze a bowdennel, meg hogy mûxik egyáltalán?

"Telihódason" is nézték, kérdezték hogyan mûködik a billentés.
A részleteket nehéz elmondani érthetõen, inkább billentgettem fel-le és közben minden látszott.
Majd lefotózom, de talán a következõn megint ott leszek és akkor élõben is látszik.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

De akkor most légyszi áruld már el, hogy Neked hogyan van, mert ahogy a számolásom is mutatja,
csak sima kábelekkel 70 mA-t nyomnál át a LED-jeiden, de mégsem annyi van nálad, hanem max 40.
Tehát akkor? Bekötöttél mégis LEDsoronként egy-egy néhány tizedes ellenállást?

Ezek régi ledek, több mint két éve vettem.
Szerintem magasabb a nyitófeszültsége ami az adott áramhoz tartozik.

A bizti végei forrasztva vannak, majd át kell alakítanom kisebb akkucsoportonként bekötött multifuse-ra.

Megnéztem a Nokia töltõmet, (a mobilomnak is 3,7V-s az aksija) az 5.8 Volton tölt 800mA-el, és ez gondolom már
gyorstöltésnek számít. Vajon max mekkora fesz&áram -mal lehet tölteni ezt a 12 cellás pakkot, és úgy mennyi idõ alatt tölti fel?

Elvileg akár 20-30A-el is tölthetnéd a 12 db párhuzamosan kötött 2 Amperóra fölötti kapacitásu cellát.

Töltéskor néhány paramétert kell figyelni:
- a nagyobb áram hatására ne emelkedjen a cella feszültség 4,2V fölé
- a cella hõmérséklet a ráírt érték fölé.
A megengedhetõ max. töltõáramot fõleg ezek határozzák meg
ha alacsonyabb érték nincs megadva az adatlapon.

Majd késõbb válaszolok a többi kérdésre is.

DöG

DöG

vendég

• fórumtag
  • 229 hozzászólás

De akkor most légyszi áruld már el, hogy Neked hogyan van, mert ahogy a számolásom is mutatja,
csak sima kábelekkel 70 mA-t nyomnál át a LED-jeiden, de mégsem annyi van nálad, hanem max 40.

Vajon max mekkora fesz&áram -mal lehet tölteni ezt a 12 cellás pakkot, és úgy mennyi idõ alatt tölti fel?

Ezesetben miért nem csinálsz a csatlakozóra egy kupakot? És akkor biztos nem csinál zárlatot.

Mi van, ha hidegben hagyom az aksit töltõn?

Lehet, hogy a bizti+ háznak, és a kapcsolóknak is van jópár milliohm ellenállása...

LiIon cella adatlap

Zárlat elvileg sehol, gyakorlatilag bárhol lehet! Én multkor 3 párhuzamos LiIon akkupaknál csináltam zárlatot, és seperc alatt füstölt el a 0,5mm2 -es drót szigetelése. Ha vastag dróttal, komoly rövidzár lett volna, akkor valószínûleg az akku gyulladt-robbant volna fel !
Szerintem soronként rakj be 1-1 multifusét (pl. 2,5 Ampereset), a közös 8A-es olvadó betétes helyett, így a max feszültségnél azon is eshet néhány tized volt.:)

A fenti akku adatlapon a megengedett üzemi, tárolási, töltési hõfok tartomány, töltõ, kisütõ áram... is rajta van.

Fenyo1

Fenyo1

vendég

• fórumtag
  • 186 hozzászólás
Re.

Láncolás: Gondoltam, h ezt fogjátok mondani...
Nekem mondjuk van egy nagyon masszív Abus steel-o-chain láncom jó zárral, meg egy Abus Granit+ U-lakat, ezek azért elég erõsek. Csak flex-szel lehet õket oldani, semmi mással. (nameg a kulcsukkal :) ) Namind1...

Amit kiszámoltál a ledeknél áramokat, csúcsra töltött akkuval a 40mA fölötti érték igaz!
Jól kombinálsz. A számolás logikája teljesen ok! Azért van mögötte a jókora hûtõfelület
mert a leden belül, a kristály és az õt tartó kivezetés között kb. 30 C° hõküszöb lehet.
Vagyis a led kivezetése jó ha nem lépi túl a 40 C°-ot, ezért szorítom a hûtõbordához
ami többnyire langy-nyáréjszakán sem lépi túl a 30 C°-ot. Így viszont elviseli a 40mA-t is.
(Az 50 mA-t már soknak tartom, korábbi tartós üzemi teszt alapján.)

Az akku feszültsége eleinte gyorsan visszaesik tizedekkel alacsonyabb értékre ahol
már kisebb áramu munkaponton mennek a ledek jelentõsen csökkenõ fogyasztás és alig változó fényerõ mellett.

De amíg nem csökken, addig is túláramon mennek, és szépen gyorsítva öregszenek. :)

Aktív szabályzó áramkör nélkül (ami magasabb szinten tartja a fényt)
anélkül nem áll fenn az a veszély, hogy mélykisülésbe megy az akku.

De igen, ha véletlenül bekapcsolt lámpával hagyom mondjuk a garázsba. (vagy mondjuk valamelyik családtagom)

Már a teljes kimerülést megelõzõen látod, hogy kevesebb lesz a fény és
legközelebb már töltésre kell kapcsolni indulás elõtt.

Ok, de honnan tudjam, h meddig mehetek el, mennyire csökkenhet le a fényerõ?

Használhatom akár egész éjszaka, még akkor is bõven jól látok mellette.
Fullra töltött akkuval alig lehet észrevenni (tájékozódás szempontjából), hogy
kettõ v. három ledsor világít. Legfeljebb fehérebbnek látszik minden. Viszont imádom a fényt!

Hm, akkor ha én megveszem azt a két 6900mAh -s aksit, amibõl 27 Ah -sat csinálok(12 cella),
az bõven jó lesz akár egy egész alkonyattól-pirkadatig tartó világításra(akár télen is),
és még valamennyinek maradnia is kéne.

A 4,2 Voltos feszültség kimenetü tápnál legfeljebb arra kell figyelni, hogy
teljesen kimerült akku esetén se legyen nagyobb a töltõáram a 4,2V-os tápnál megengedett maximumnál ami 2,4 Amper.

Az amit kinéztél, az 2,5 Amperes, szal azzal gondolom nem lesz több, hacsak nem számít az a 100mA.
Amúgy ezzel töltve egy teljes feltöltés vajon kb mennyi idõt venne igénybe? Jól saccolom a 10+ órát?
gyorstöltésnek számít. Vajon max mekkora fesz&áram -mal lehet tölteni ezt a 12 cellás pakkot, és úgy mennyi idõ alatt tölti fel?

A két mérõvezeték ott lifeg a táskéban az akkupack mellett, elvileg bármihez hozzáér se történjen baj.

Jahogy úgy. Ezesetben miért nem csinálsz a csatlakozóra egy kupakot? És akkor biztos nem csinál zárlatot.

Pls válaszolj még pár megválaszolatlan kérdésemre. :)
Mi van, ha hidegben hagyom az aksit töltõn? Attól is tönkre megy?
A zöld és a piros LED-jeidet is a Szûcs Pétertõl szerezted?

Ja amúgy az jutott eszembe, hogy mi lenne, ha a perforált nyáklapra egy halom sorkapcsot forrasztanék rá,
és azokba szorítanám be a LEDeket? Így nem a LEDet kéne hevítenem, amivel tönkretehetem.
Multkor is úgy jártam, hogy egy 1.9mm-s LED-et forrasztottam, és a forrasztással sikerült tönkretennem.

Kb mikor tudsz csinálni képeket a lámpa bowdenes dönthetõségérõl?
Meg le tudnád írni pls, hogyan építetted össze a bowdennel, meg hogy mûxik egyáltalán?

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Találtam valami érdekeset.

Már sokan kitûznek kicsi villogókat a ruhára, könyökre de ez valami más.
Egy ruhába épített jelzõfény rendszer.

http://www.velo.hu/index.php?modul=hir&kod=3427

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Nincsmit :)
Lehet kapni hátulra vöröset, oldalra sárgát is, ha nagyon maximalista akarsz lenni.
Sõt a maradékból a vázra, sárvédõre is kerülhetne egy-két darab. (írtad is, most nézem)

loco001

loco001

vendég

• fórumtag
  • 133 hozzászólás
Köszi Balu!

Bicajra meg a bukóra fogok ragasztani belõle.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
A Panton bolthálózatban forgalmaznak ilyent különbözõ szinekben (fehérben is).
Igen, akár 10-20 centi széles csíkot is levágnak.

http://panton.hu/index.php...

Fényvisszaverõ fólia 122cm 5200 Ft
tükörfólia 45 cm 1720 Ft
Foszforeszkáló 50cm 7000Ft
Fluor 50cm 1300Ft

loco001

loco001

vendég

• fórumtag
  • 133 hozzászólás
Sziaszok!

Tudtok Budapesten olyan boltot, ahol árulnak fehér öntapadós fényvisszaverõ fóliát és eladnak kis mennyiséget is? (kb.: 1 méter X fél méteres darabra gondolok)