Össze kellene hozni az elõl piros lámpással, talán cserélnének.Ja meg találkoztam egy kolegával, aki hátulra is fehér lámpát rakott.

..de lehet, hogy polgárpukkasztásnak tette oda és ragaszkodiik hozzá.

Össze kellene hozni az elõl piros lámpással, talán cserélnének.Ja meg találkoztam egy kolegával, aki hátulra is fehér lámpát rakott.
Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.
Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !
A találmányok már csak ilyenek..
Ja meg találkoztam egy kolegával, aki hátulra is fehér lámpát rakott.Akkor derült ki, hogy velem szembe jön és a piros hátsó lámpát csak megtévesztésnek tette fel elõre.
Ezt úgy értem, hogy amikor már nagyon gyenge az akku és azt akarod meglátni??
Miért, Te viszed magaddal a mûszert, és út közben méricskélsz?
A cellák palástja akkor összeérhet ha mindegyik párhuzamosan van kötve,..külön is leszigetelem mindegyik cellát oldalról.
A szétvágást gondolom arra értetted, amikor szétbarmolom a videokam aksit.
Gyakorlatban nekem már felment magasabbra az akkufeszültség,Akkor most mégse hagyhatom ott akár egy egész napra a töltõn?
Akkor a telóban van a szabályzókör.Ezt nem mértem, ez van ráírva a töltõre.
De most hogy mondod, megmértem mûszerrel, kerek 6 Volt van benne üresjáratban.
Elvileg. Ez gyári paraméter, szóval jobb ha betartjuk.Viszont a töltõ feszültsége nem mehet 4.2V fölé, ha már teljesen fel van töltve az aksi, különben tönkreteszi az aksit, igaz?
Azt hiszem hidegben megnövekszik a belsõ ellenállása, akkor töltést sem veszi rendesen.Azt hiszem félreértettél, én úgy értettem, hogy TÖLTÕN hagyom hidegben.
Tehát Te azt mondtad, hogy ha simán magában hagyom hidegben, akkor hamar lemerül, tönkremegy. De mivan ha TÖLTÕN hagyom hidegben? Akkor amit a hideg miatt elveszít töltést, azt a töltõ mindjárt visszatölti, nem?
Minél erõsebbek, a fehérhez hasonló száttartással.Milyen paraméterûek legyenek a piros és a zöld LEDek?
Gyorsan, röviden, határozottan kell forrasztani akkor nem lehet gond...De csak azért lenne, hogy ne ronthassam el a LEDeket a forrasztással.
A fémtiszta felületet bekened a krémmel és a forrasztási hõmérsékletü friss gyantás ónt..sose használtam még ilyeneket forrasztáshoz, nincs tapasztalatom velük. Hogy kell õket használni?
Egy LiIon cellányi feszültséghez ezt ajánlanám: MCP 130-2,7-os reset-IC, +1 dióda, 1 ellenállás, és 1 Led kell még.Lámpáim linken láthatsz 2 megoldást csökkent akkufesz kijelzésére, de sok egyéb módszer is lehetséges.
Biztos én vagyok a béna, de nem találtam meg.
Node ezek Jeled 50K -k, szal hiába.Ezek régi ledek, több mint két éve vettem.
Szerintem magasabb a nyitófeszültsége ami az adott áramhoz tartozik.
Hát ezaz, h még azokkal együtt se jön össze még 0.2 Ohm se.Lehet, hogy a bizti+ háznak, és a kapcsolóknak is van jópár milliohm ellenállása...
Köszi, ez hasznos.
Jaja, azt akarom. Egy cella, egy multifuse. 0.9 Ampereset fogok berakni mindegyik cella mögé, aztán párhuzamosítom õket.Szerintem soronként rakj be 1-1 multifusét (pl. 2,5 Ampereset), a közös 8A-es olvadó betétes helyett, így a max feszültségnél azon is eshet néhány tized volt.
![]()
Biztos én vagyok a béna, de nem találtam meg.Lámpáim linken láthatsz 2 megoldást csökkent akkufesz kijelzésére, de sok egyéb módszer is lehetséges.
..a szomszéd néninek is ezért égett le a konyhája mert lángon felejtette a szalonnáját."nem áll fenn az a veszély, hogy mélykisülésbe megy az akku"
De igen, ha véletlenül bekapcsolt lámpával hagyom mondjuk a garázsba. (vagy mondjuk valamelyik családtagom)
Azt úgyis észre fogod venni, látod ha észrevehetõen csökken a fényerõ.Ok, de honnan tudjam, h meddig mehetek el, mennyire csökkenhet le a fényerõ?
A csupasz akku kötésénél nagyon figyelj arraHm, akkor ha én megveszem azt a két 6900mAh -s aksit, amibõl 27 Ah -sat csinálok(12 cella),
az bõven jó lesz akár egy egész alkonyattól-pirkadatig tartó világításra(akár télen is),
és még valamennyinek maradnia is kéne.
Igazad van a 4,2 V-os adapter 2,5 Amperes.Az amit kinéztél, az 2,5 Amperes, szal azzal gondolom nem lesz több, hacsak nem számít az a 100mA.
Amúgy ezzel töltve egy teljes feltöltés vajon kb mennyi idõt venne igénybe? Jól saccolom a 10+ órát?
Azt a feszültséget biztosan üresjáratban mérted a töltõn, ill.Megnéztem a Nokia töltõmet, (a mobilomnak is 3,7V-s az aksija) az 5.8 Volton tölt 800mA-el, és ez gondolom már
gyorstöltésnek számít.
Erre csak a tapasztalatom tudom elmondani.Mi van, ha hidegben hagyom az aksit töltõn? Attól is tönkre megy?
Igen, nála mindíg jobb huzallábas ledeket lehet beszerezni mint a boltokban.A zöld és a piros LED-jeidet is a Szûcs Pétertõl szerezted?
A sorkapocs felülete lenne a hûtés? Nem a legfinoabb megoldás..Ja amúgy az jutott eszembe, hogy mi lenne, ha a perforált nyáklapra egy halom sorkapcsot forrasztanék rá,
és azokba szorítanám be a LEDeket? Így nem a LEDet kéne hevítenem, amivel tönkretehetem.
Használj a forrasztáshoz krémet v. fenyõgyantát.Multkor is úgy jártam, hogy egy 1.9mm-s LED-et forrasztottam, és a forrasztással sikerült tönkretennem.
"Telihódason" is nézték, kérdezték hogyan mûködik a billentés.Kb mikor tudsz csinálni képeket a lámpa bowdenes dönthetõségérõl?
Meg le tudnád írni pls, hogyan építetted össze a bowdennel, meg hogy mûxik egyáltalán?
Ezek régi ledek, több mint két éve vettem.De akkor most légyszi áruld már el, hogy Neked hogyan van, mert ahogy a számolásom is mutatja,
csak sima kábelekkel 70 mA-t nyomnál át a LED-jeiden, de mégsem annyi van nálad, hanem max 40.
Tehát akkor? Bekötöttél mégis LEDsoronként egy-egy néhány tizedes ellenállást?
Elvileg akár 20-30A-el is tölthetnéd a 12 db párhuzamosan kötött 2 Amperóra fölötti kapacitásu cellát.Megnéztem a Nokia töltõmet, (a mobilomnak is 3,7V-s az aksija) az 5.8 Volton tölt 800mA-el, és ez gondolom már
gyorstöltésnek számít. Vajon max mekkora fesz&áram -mal lehet tölteni ezt a 12 cellás pakkot, és úgy mennyi idõ alatt tölti fel?
Lehet, hogy a bizti+ háznak, és a kapcsolóknak is van jópár milliohm ellenállása...De akkor most légyszi áruld már el, hogy Neked hogyan van, mert ahogy a számolásom is mutatja,
csak sima kábelekkel 70 mA-t nyomnál át a LED-jeiden, de mégsem annyi van nálad, hanem max 40.
Tehát akkor? Bekötöttél mégis LEDsoronként egy-egy néhány tizedes ellenállást?
Vajon max mekkora fesz&áram -mal lehet tölteni ezt a 12 cellás pakkot, és úgy mennyi idõ alatt tölti fel?
Ezesetben miért nem csinálsz a csatlakozóra egy kupakot? És akkor biztos nem csinál zárlatot.
Mi van, ha hidegben hagyom az aksit töltõn?
De akkor most légyszi áruld már el, hogy Neked hogyan van, mert ahogy a számolásom is mutatja,Amit kiszámoltál a ledeknél áramokat, csúcsra töltött akkuval a 40mA fölötti érték igaz!
Jól kombinálsz. A számolás logikája teljesen ok! Azért van mögötte a jókora hûtõfelület
mert a leden belül, a kristály és az õt tartó kivezetés között kb. 30 C° hõküszöb lehet.
Vagyis a led kivezetése jó ha nem lépi túl a 40 C°-ot, ezért szorítom a hûtõbordához
ami többnyire langy-nyáréjszakán sem lépi túl a 30 C°-ot. Így viszont elviseli a 40mA-t is.
(Az 50 mA-t már soknak tartom, korábbi tartós üzemi teszt alapján.)
De amíg nem csökken, addig is túláramon mennek, és szépen gyorsítva öregszenek.Az akku feszültsége eleinte gyorsan visszaesik tizedekkel alacsonyabb értékre ahol
már kisebb áramu munkaponton mennek a ledek jelentõsen csökkenõ fogyasztás és alig változó fényerõ mellett.
De igen, ha véletlenül bekapcsolt lámpával hagyom mondjuk a garázsba. (vagy mondjuk valamelyik családtagom)Aktív szabályzó áramkör nélkül (ami magasabb szinten tartja a fényt)
anélkül nem áll fenn az a veszély, hogy mélykisülésbe megy az akku.
Ok, de honnan tudjam, h meddig mehetek el, mennyire csökkenhet le a fényerõ?Már a teljes kimerülést megelõzõen látod, hogy kevesebb lesz a fény és
legközelebb már töltésre kell kapcsolni indulás elõtt.
Hm, akkor ha én megveszem azt a két 6900mAh -s aksit, amibõl 27 Ah -sat csinálok(12 cella),Használhatom akár egész éjszaka, még akkor is bõven jól látok mellette.
Fullra töltött akkuval alig lehet észrevenni (tájékozódás szempontjából), hogy
kettõ v. három ledsor világít. Legfeljebb fehérebbnek látszik minden. Viszont imádom a fényt!
Az amit kinéztél, az 2,5 Amperes, szal azzal gondolom nem lesz több, hacsak nem számít az a 100mA.A 4,2 Voltos feszültség kimenetü tápnál legfeljebb arra kell figyelni, hogy
teljesen kimerült akku esetén se legyen nagyobb a töltõáram a 4,2V-os tápnál megengedett maximumnál ami 2,4 Amper.
Jahogy úgy. Ezesetben miért nem csinálsz a csatlakozóra egy kupakot? És akkor biztos nem csinál zárlatot.A két mérõvezeték ott lifeg a táskéban az akkupack mellett, elvileg bármihez hozzáér se történjen baj.