Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Látni & látszani!

* * * * * 2 votes

• Please log in to reply
8729 replies to this topic

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 posts

Ide is beszúrom :)

Kérdés volt másik fórumon, hogy a B+M Speed Premium mennyit bír egy lámpával.
Kb ezt mértem:
Bekapcsolás után:
6 és fél órával árnyalatnyit lejjebb veszi a fényerőt, és elkezdi villogtatni a töltés szükségességét jelző piros ledet.
8 órával a jó töltöttséget jelző zöld fény eltűnik, miközben nagyon lassan csökken a fényerő.
Ezután fokozatosan csökkenti a fényerőt. Először 9 óra körül, itt talán még használható navigálásra, később inkább csak látszani lehet vele.
Több fokozatban lejjebb veszi a fényerőt: 9 óra 45 percnél, 10 és fél óránál, 13 óra 10 perc körül, 13 és fél óránál, 14 órakor.
nagyjából 14 és fél órával a bekapcsolás után végleg elhallgat, csak a lemerültséget mutató led villog.

A lámpa hőmérséklete végig maximum langyos, a fénye szép, nagy területen terített, szemből jövőt nem vakítja.

Ezzel szemben az ócó kínai másfél óra után ráborítja az emberre a csillagos eget, közben megégeti a kezed, olyan forró, és csak egy kékes árnyalató foltot vetít ki, kb a fenti lámpával azonos fényerősséggel.
Ráadásul mindezt három leddel csinálja egy helyett :D

Valószínűleg az ilyen apróságok miatt nem 4ezer, hanem 40ezer.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

Na talán így, a régi 196 ledes sor fénye, kb 2006-7 környékéről, amit írtam, hogy látott a srác a Pilisben.

Ez zongora zsanéron volt billenthető bowdenen keresztül egy rugós golyóval arretált sebesség váló karral

Ez után készült a mostani.. 

https://get.google.c...trmEeOZG5IZa__V

Edited by Balu1, 2017. November 20. - 09:09.

Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

..értem... :)

Abból még sok embernek meg kell élni meg adózni és a haszon.. stb.

Na ennek a lámpámnak története van, de majd egyszer leírom. ..vagy inkább most..

.

Még a régi 196 darabos huzal kivezetésű három soros (30 centi hosszú) billenthető led sorommal jártam fent a Pilisben P.borosjenő fölött, Megláttott világítani egy srác kutyasétáltatás közben.

Aztán jött és mondta, hogy nem tudta elképzelni,hogy egy autó hogy jött fel az ösvényen ekkora fényel, különben is hogy van csak egy lámpája.. de motor se lehet mert azok se világítanak így. Akkor csodálkozott rá igazán, amikor látta, hogy csak egy bringa.. de ekkora fénnyel. :)

Még van egy fotó annak a fényéről ami még a HHH-n a régi Rekettyés büfénél készült kicsit a kivezető kanyar felé. nem tudom megjelenik-e mert nem hagyományos kiterjesztésű a fájl. A régi picasa albumban volt ami már megváltozott. Nem lehet jól használható címet kimásolni belőle amióta megváltoztatták.

http://https://get.g...trmEeOZG5IZa__V

Aztán megcsodálta közelről is és egyből kért egy kis időt, míg felhívja az unokabratyóját akinek egyből fotókat küldött a lámpáról. Aztán beszéltem ott a telefonján vele és megbeszéltünk, hogy majd leírom neki hogyan állhatna össze egy jó lámpa, mert a "srác" sokat kerékpározik és mondta, hogy kellene neki valami jó lámpa.

Mondtam, hogy én nem vállalok semmit, de ha akarja azt elmondhatom, hogy hogyan kell összerakni egy ilyent vagy hasonlót.

Arról is beszéltünk, hogy a lámpát ő meg tudja tervezni, mert a gépalkatrész tervezés a szakmája habár legyátratni nem lehet náluk a cégnél. Mondta, ha elmondom a paramétereket akkor ő megtervezi az alapján és majd keresünk drehást hozzá aki "kifaragja" valamennyiért. Már nem is tudom, de lehet, hogy az anyagot külön vettük és ő vitte az esztergályoshoz és csaka munka ára volt annyi..

Elmondtam hogy kell kinézni egy ilyen lámpának,. mivel az frissen megismert "unokabaratyó" Laci szakember és alkatrészeket tervez precízen a munkája során, így elég volt elmondani mire van szükség és hamarosan küldte a terv változatot. Kicsit jkellett rajta módosítani mert kicsik voltak a hűtő bordamélységek, de a többi egyből jó volt, ahogy elmondtam neki korábban.

A legyártására keresett géppel rendelkező esztergályost és az megcsinálta kettő példányban. Ennyi költség esett rám azzal együtt, hogy a sajátját nem zoomosra tervezte és a sajátjához billentést se készített. 

Ami a leginkább meglepő volt, hogy ő mechanikus szakember és elektronikával még előtte soha nem foglakozott. Azt is főképp leírtam mailben és elmondtam személyesen is, hogy hogyan lehet a ledeket akár a nem túlmelegített rezsón beforrasztani. Minden kis részletet elmondtami és leírtam. Azt is elmondtam, hogy kell (4 chipes lednél) bekötni a led chipek 8 kivezetését és milyen ellenállást kell bekötni a hozzá tervezett akkuval sorosan (asszem 0,6-vagy 0,8 Ohm) a sajátját önállóan megcsinálta és már 9 éve működik neki is gond nélkül! Pedig mechanikus szakember.  Elektronikát korábban még soha nem szerelt. 

Szóval ez volt a lámpa története, végül is leírtam. 

nyilván a sajátomat meg én alakítom amire éppen kell. 

Lassan már cserélni fogom a ledeket benne mert párszor volt amikor túl melegedett álló helyzetben és az nem tett jót neki. menet közben hűvös, de amikor megállok, akkor nagyon fel tud forrósodni. 

Szóval a gyári lámpáknál is erre érdemes figyelni, hogy cak menet közben legyen nagy fényerőn.

persze amelyikben nincs hőkontroll beépítve.

Edited by Balu1, 2017. November 20. - 09:03.

ZolkoW

ZolkoW

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,700 posts

A gépmunkát aluból és a led fészket, bele préselt bronz persellyel, hátul és az illeszkedő részeknél gumival tömített illesztésekkel és elől formára mart fényterelővel és a billentő mechanikával együtt nekem 25-30 ezerét csinálták meg kompletten, zoomolhatóan. De inkább 25-ért úgy emlékszem.

nekem elég hihetetlen egy egyedi gyártásra, anyaggal, de elhiszem. viszont ami 4 ledes böszme árú lámpa linkelve lett lejjebb, ahhoz nem elég egy eszterga.. csak arra akartam rávilágítani (ééérted..) , hogy ott szokott sántítani amikor otthon valamit összebarkácsolunk lelkesedésből, és összehasonlítjuk ennek az anyagárát valami piacon kapható cuccal, hogy baromira két különböző dolgot hasonlítunk össze. gondolom a 25-ért esztergált lámpa sem úgy néz ki, mint az OLED kijelzős drága cucc.

És itt nem segít, hogy a legtöbb embernek sem kijelzőre, sem USB töltésre, meg ilyen nyalánkságokra nincs szüksége, mert attól még ezek benne vannak :)

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

..egy darab alu test kimarása, és annak a programozása mennyibe kerülhet? fél milla? 

A gépmunkát aluból és a led fészket, bele préselt bronz persellyel, hátul és az illeszkedő részeknél gumival tömített illesztésekkel és elől formára mart fényterelővel és a billentő mechanikával együtt nekem 25-30 ezerét csinálták meg kompletten, zoomolhatóan. De inkább 25-ért úgy emlékszem.

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,662 posts

Szép darab ez is.

De a vakításhoz sajnos bőven elég egy sima egyszerű villogó, csak rendesen legyen a szöge beállítva. (lehetőleg vízszintesre v kicsit feljebb)

Egyszer keresztbe álltam egy ilyennek, hogy szóljak neki mennyire barom. Megállt. Beszéltem hozzá. Erre mondja hogy "Várjál !"

Elkezdte kiszedni a füléből az üvöltő fülhallgatót. Hát gratulálok.... Tudsz közlekedni egy fővárosban, a külvilág totál leszarva, szembejövők vakítva.

Marci

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 posts

Árnyalnám a képet ! Egy néhány ezer Ft-os lámpának sem jössz szembe örömmel. A bringaúton néhány sporttársat szívesen megrugdosnék a felfelé állított lámpájával, villogójával.

Ha már a fegyverek szóba kerültek, itt a nehéztüzérség egyik szép darabja:

http://www.anrodiszl...oducts_id/16085

Beteg-e ? :D

Beteg? Vakítani akarsz? Parancsolj! XD A fényereje nem akkora, mint amennyit ennyi led indokolna, de hogy szemből atomvillanásnak néz ki, azt garantálom :D  (igen, van ilyenem XD)

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 posts

Szerintem vigyél magaddal a bogyiszlói erősből egy palackkal és ha valaki el akarja vinni a holmidat, akkor megnézed, hogy csípős paprikával a szemében is akarja-e még. :)

Egyébként jó ha van rajtad valami fejlámpa, mert pl. régebben fent a normafánál már majdnem jártam én is hasonlón, csak amikor láttam, hogy gyorsan oson arrafelé két alak (mindig figyelem a környezetet),

Egy üveg Haragos Pista nem jó? :D Négyszer erősebb, mint az Erős Pista.

Fejlámpám amúgy is a szétesés határán van, valahogy úgy kéne megjavítani, hogy sisakra is fel lehessen szerelni. Mióta sisakban tekerek, azóta nem használtam fejlámpát...

• Balu1 likes this

ZolkoW

ZolkoW

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,700 posts

Pontosabban az akkujára. :)

igen, elfelejtettem, hogy mások külső akkus lámpákat is használnak, de úgy nem is segít sokat a paplan - én az S2+ jellegű egybe-cső lámpákra gondoltam, ott legalább a LED hőjét hasznos célra lehetne fordítani :)

• Balu1 likes this

ZolkoW

ZolkoW

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,700 posts

Mondjuk ez igaz, habár az OLED-es kijelző nem szükséges egy lámpához. 

De ha már valaki adni akar erre is akkor az se kerül sokba. 

Itt az OLED kijelzők ára, amihez még programozni kell mikovezérlőt, ami némi tapasztalatot feltételez.

https://shop.chipcad...oID=360&pid=907

Ezeket az extrákat kell megfizetni ezekben.

Na meg azt, hogy sokan csak megveszik és használják anélkül, hogy tudnák, vagy egyáltalán érdekelné miből is áll.

Ez a felhasználói szemlélet és jogos is! :)

Legyen használati értéke, legyen megbízható és ha kicsit még szép is meg "kütyüs" is akkor lehet érte kérni.. :)

ha így adod össze, de reálisan gondolkodsz, akkor nem annyi jön ki, mint amit a magyar webshopban látsz, hanem több. egy darab alu test kimarása, és annak a programozása mennyibe kerülhet? fél milla? több?

Egyébként a linkelt lámpához hasonló tudású, de olcsóbb fotonágyúk vannak Nitecore-ból is, vagy Olightból, de biztos még több nagy és neves gyártónál is léteznek, ár/érték arányban még a Nitecore háza táján is lehet sokkal jobbat találni, pláne egy akcióban.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

Mondjuk ez igaz, habár az OLED-es kijelző nem szükséges egy lámpához. 

De ha már valaki adni akar erre is akkor az se kerül sokba. 

Itt az OLED kijelzők ára, amihez még programozni kell mikovezérlőt, ami némi tapasztalatot feltételez.

https://shop.chipcad...oID=360&pid=907

Ezeket az extrákat kell megfizetni ezekben.

Na meg azt, hogy sokan csak megveszik és használják anélkül, hogy tudnák, vagy egyáltalán érdekelné miből is áll.

Ez a felhasználói szemlélet és jogos is! :)

Legyen használati értéke, legyen megbízható és ha kicsit még szép is meg "kütyüs" is akkor lehet érte kérni.. :)

Edited by Balu1, 2017. November 17. - 06:45.

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,662 posts

Azért egy termék árát nem az anyagárhoz kell hasonlítani. Azért mert te össze tudsz tákolni magadnak egy ledes lámpát, másnak ez elérhetetlen dolog. És itt van még oled kijelző meg minden. Egy bringát, telefont, ...semmit nem lehet anyagárban számolni. Meg ez már egy neves cég, itt azt is fizeted.

Amúgy ezzel a magyar forgalmazó áraival ne foglalkozz ! Ha valóban vágynál ilyen lámpára 120e Ft körül már megkapnád.

Marci

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

Árnyalnám a képet ! Egy néhány ezer Ft-os lámpának sem jössz szembe örömmel. A bringaúton néhány sporttársat szívesen megrugdosnék a felfelé állított lámpájával, villogójával.

Elsőnek az ára jött elő és akkor mondtam, hogy tényleg nagyágyú lehet, de a 4 led.. éppen most nézem milyen van benne.

http://www.cree.com/...-high-intensity

Igen, ez érdekes, de az ára akkor is nagyon durva.  

Akárhogy is nézem az árával akkor se tudok kibékülni ha azt nézzük, hogy mi mibe kerül.

Ha csak a LED árát nézzük és még egy kapcsoló üzemű szabályzó hozzá és ez mind négyszer...

http://www.kaidomain...LED-Emitter-1pc

..még akkor is sehol nem járunk anyag árban ahhoz képest. legfeljebb a negyedét lenne illendő azért elkérni, esetleg ha nagyon drágán adják, akkor a felét, de az már sok érte..

Edited by Balu1, 2017. November 16. - 06:28.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

hidegben paplant a lámpára is! :)

Pontosabban az akkujára. :)

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,662 posts

Az is biztos, hogy egy kocsi se jönne szembe örömmel! Ez már fegyver! 

Marci

ZolkoW

ZolkoW

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,700 posts

hidegben paplant a lámpára is! :)

• Balu1 likes this

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

Jópofa, de kicsit drága 300 dollárért.

Azért ez már egy kamion tetején is jól mutatna, főleg bekapcsolva.  :)

Hát még ha végig rakná a rendelkezésére álló szélességet ilyennel! :D ...na neee..

Ezt csak különböző szögekbe állítva lehetne egy erre kitalált vezérlő pultról célszerűen használni, körkörös nappali fény pótlónak a sÖtét éjszakában, nehogy megszállják a parkolóban a migrik a kamiont :D

Ez egy kerékpáron már nem okoz árnyékot se nagyon oldal irányban.

Az is biztos, hogy egy kocsi se jönne szembe örömmel! Ez már fegyver! 

handlebar-titan.jpg?6929164329467607003

Edited by Balu1, 2017. November 15. - 07:38.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

Úgy emlékszem, még "Rob"-al itt beszélgettünk régebben erről és amikor írtam, hogy

a lítium nem bírja a hőt akkor erre mondta, hogy a LiFePO akkuknál nem okoz gondot a hideg,

viszont annak alacsonyabb valamivel a feszültsége. 

Úgy látszik, már egyes Li-ion akkuknál is meg tudták ezt oldani.

Ilyent még én se láttam, pedig télen ez sokat jelentene. 

Már töbször játam úgy fotókamerával, mobiltelefonnal de csak egy energia hordozónak magammal vitt és fullra töltött powerbankkal is télen, hogy néztem, mitől esett a felére a töltöttsége, amikor nem is használtam. Szóval sokat hozna üzemidőben ha lehetne ilyent venni valahol.

Itt látszik a lítium akkuk feszültsége:

567litium_akkuk_feszultse.jpg

Forrás: https://hu.wikipedia...on-akkumulátor 

Edited by Balu1, 2017. November 15. - 07:17.

blash

blash

vendég

• jóváhagyásra váró
  • 875 posts

A másik amire érdemes még gondolni, hogy a Lítium-ion akkuk nem nagyon szeretik a hideget. Már attól is lemerül, ha kicsit a "0" fok környékén van a hőmérséklet. Múlt télen vittem magammal külön lítium ion akku pakkot ami 10Ah-s volt és azt kapcsoltam rá a kicsi lámpára már induláskor. Aztán talán 8 km után ránéztem a kijelzőre és 68% körüli töltöttséget mutatott a kijelzője. Aztán figyeltem tovább. hogy merül-e tovább, és hamarosan már csak 50% környékén mutatta a töltöttséget. Akkor megijedtem, hogy valami zárlat lehet, hogy ennyire eszi az akku töltését. Tudtam, hogy a hideg sokat csökkent a kapacitáson, hogy azt nem mertem volna gondolni, hogy ennyit.

Akkor gyorsan szétkaptam a csatlakozásokat, hogy valami jókora zárlat lehet ott ami ennyire meríti az akkut. Végig tapogattam minden, hol melegszik de teljesen hideg fagyos volt az érintése minden ponton. 

Aztán hideg fejjel átgondolva rájöttem, hogy csak a hidegtől csökkent le az akku kapacitása. 

Nyáron nincs is gond vele.

Ezt mindig rajta hagyon a bicajon, mert a távoli fénye jobb mint a britál erős lámpámnak (igaz, annak már gyengülnek a ledjei, de azokat már 12 éve használom és volt amikor túlmelegedett) . 

Szóval ami miatt nem merem teljes bátorsággal ajánlani ezt a lámpát, az az akku kapacitás csökkenése fagypont környékén és az alatt.   

Télire inkább valami legalább AA-s elemeset vegyél, olyant amibe tartós elem tehető.

Létezik hideget (-30 fokig) bíró Li-ion akku, bár nem találtam, hogy hol lehetne ilyet venni, de attól még elvileg van, lehet van más márkából, méretből is:

1-160H21J633K5.jpg

Edited by blash, 2017. November 15. - 02:08.

• Balu1 likes this

blash

blash

vendég

• jóváhagyásra váró
  • 875 posts

Jópofa, de kicsit drága 300 dollárért.

Gemini Titan: gemini-lights.com/products/titan