Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Látni & látszani!

* * * * * 2 votes

• Please log in to reply
8729 replies to this topic

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

..Békásmegyertől 20 km, vagyis az Árpád híd pesti oldalától 30... B)  Sorry..

Ismered a mondást, ami jó az vagy drága, vagy erkölcstelen ..vagy túl messze van, ez esetben.

Viszont Gödöllőtől Dömörkapu autó parkoló autóval és bringával a tetején elérhető. Onnan meg kb. 6 km Sikáros, enyhe emelkedőn felfelé!  :rolleyes:    

A következő videón a dömörkapui parkoló látszik ami hétvégente tele van bringát szállító autókkal. Ide kellne eljutni valami nyáréjszakán tesztfotózni és éjszakában lámpával "ökörködni". Szoktam járni sokszor erre is.

https://www.youtube....h?v=n4PJOXpSM4c

Sőt a képekben is mindig több információ van, amint amit közvetlenül látunk. 

A gyenge megvilágítás mellett látható képeket úgy is lehet módosítani, hogy mindegyiken azonos mértékben világosítunk képszerkesztővel.

Ezzel minden összehasonlítandó képen azonos mértékű lesz a változás és a különbségek is jól láthatóak maradnak,

de a sötét részletek is kivilágosodnak arányosan, mint pl a következőn, a korábban küldött képemhez viszonyítva látszik: 

http://www.kepfeltol...180909_2113.jpg

.

Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 posts

Akár kijöhettél volna Sikláros felé és ott éjszaka lehet tesztelgetni és én meg fotóztam volna, de már hűvösebbek az éjszakák csak úgy egy helyben álldogálva "játszatni" ezekkel.

Az Gödöllőtől messze van?  :D

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

A picasaweb oldal használatához vagyok szokva de azt elcseszték. Most ebből lett a google képtár,

de ennél még nem találtam meg a nyilvánossá tevő kapcsolót, ezért inkább feltöltöttem másik képtárba

az éjszaka sötétben készült képet, ahol az említett sötét részletek is látszanak. 

http://www.kepfeltol...0909_210808.jpg

http://www.kepfeltol...0909_211339.jpg

Szóval erre gondoltam, hogy jó lenne ha valami látszana a környezetből a fény mellett.

Esetleg a bringa is jó ha összemérhető a fénnyel, mert az úgy a méretekről többet mondana.

Akár kijöhettél volna Sikláros felé és ott éjszaka lehet tesztelgetni és én meg fotóztam volna, de már hűvösebbek az éjszakák csak úgy egy helyben álldogálva "játszatni" ezekkel.

Edited by Balu1, 2018. September 24. - 12:29.

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 posts

Nemrég jártam a kedvenc helyemen, Sikárosnál és játszottam kicsit a telefon kamerájával.

Ilyesmi képre gondoltam, ahol látszik kicsit a környezet is, amihez viszonyítva megítélhető a fény eloszlás és természetesebben látszik az összhatás.

Ha jobban bele gondolunk, éjszaka általában csak ritkán van teljes sötétség. A fenti lámpás kép is félhold mellett készült.

A lejjebb lévő linken egy főút mellett, mobillal készült fotó látszik, kijönnek rajta az árnylatok, még a csillagok is az égbolton, a lakott terület szórt fénye is látszik a távolban. Igaz, ezen nem volt bekapcsolva a lámpám.   

Van jogosultságunk a linkelt képekhez, vagy munkahelyi proxy miatt látok csak behajtani tilost? :)

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

Nemrég jártam a kedvenc helyemen, Sikárosnál és játszottam kicsit a telefon kamerájával.

Ilyesmi képre gondoltam, ahol látszik kicsit a környezet is, amihez viszonyítva megítélhető a fény eloszlás és természetesebben látszik az összhatás.

190_IMG_20180918_200216.jpg

https://lh3.googleus...=w1352-h1014-no

Ha jobban bele gondolunk, éjszaka általában csak ritkán van teljes sötétség. A fenti lámpás kép is félhold mellett készült.

A lejjebb lévő linken egy főút mellett, mobillal készült fotó látszik, kijönnek rajta az árnylatok, még a csillagok is az égbolton, a lakott terület szórt fénye is látszik a távolban. Igaz, ezen nem volt bekapcsolva a lámpám.   

https://lh3.googleus...=w1352-h1014-no

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

..ezt hibásan küldtem kétszer..

Edited by Balu1, 2018. September 24. - 05:22.

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 posts

Mivel fotóztad? Nincs a kamerán nagyobb érzékenység?  Esetleg időre fotózás (több másodperces) mint lehetőség?
.

Benne van a leírásban: Sony Xperia XZ2.
Ahogy néztem, ennél már csak egy fokozattal tud érzékenyebb lenni, onnantól kezdve hiába állítgatom, nem lesz világosabb a kép.
A több másodperces fotózást sem tartom jó ötletnek, néha még így is be van mozdulva a kép.
Bringával ezt könnyebb volt vinni, mint egy nagy dög fotógépet :) Már eleve az meglepett, hogy így be tudtam állítani. Telefontól legalábbis meglepő.
A derengő fényt sem feltétlenül tartom jó ötletnek. Egyrészt ritka a telehold, másrészt ha alkonyat van, akkor az gyorsan megy. Mikor az autó fényeit fotóztam, még dereng az ég alja, pár képpel később meg koromfekete. Ezen kívül mind a mai napig meglep, hogy az utcai fények milyen gyengék, mégis még a ledes fényszóró fénye is szinte teljesen eltűnik, ha van közvilágítás.

Edited by RelakS, 2018. September 23. - 09:15.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

Egymáshoz képest látszik a különbség, melyik erősebb és melyik gyengébb. 

Viszont úgy lenne érdekes, hogy a környezet se lenne teljesen koromfekete, legalább valamennyire derengene körülötte,

hasonlóan, mint amikor szemmel körül nézünk. Mivel fotóztad? Nincs a kamerán nagyobb érzékenység?  Esetleg időre fotózás (több másodperces) mint lehetőség?

Azonos fotó paraméterekkel jobb összehasonlítást lehetne elvégezni ahogy leírtam, ha a környezet legalább kicsit dereng körülötte a holdfényben

.

Edited by Balu1, 2018. September 23. - 05:43.

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 posts
Fotózgattam lámpákat. Ha nem haragszotok, nem másolom át a komplett posztot, mert #lustadisznaja, de a linkeket bedobom.
Prohardver.
Bringalámpák egymáshoz képest
Bringalámpák, zseblámpák, kézilámpák, autó egymás ellen :)
  • gren_tamas likes this

zscs

zscs

bringás

• fórumtag
  • 3,321 posts
  • LocationBdapest - Wien - Mondsee

A hőmérsékleten nem látszik ugyan, de feltűnően rövidülnek a nappalok. Idén az őszt egy komplett Cycliq szettel kezdem, előre-hátra ilyet vásároltam, ha érdekel majd valakit esetleg. https://cycliq.com/

Nem olcsó, de miután több atrocitás és vele komoly anyagi kár is ért már az utakon az elmúlt években, közúton, országúti kerékpárral többé nem vagyok hajlandó kamera nélkül közlekedni. Legalább is itt, Csörtetisztánban...

• Balu1 and Vejne like this

Procolus

Procolus

fórumtag

• fórumtag
  • 58 posts
  • LocationSzombathely

Egy jó kis fejlámpa nekem is jó lenne ,a km órámon nincs világítás.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

A T6-os az elég hideg fényű binhez tartozik! 

Na de hiszen a holdfény is hideg fény, ha valaki egy teleholdas éjszakán lámpa nélkül sétál.

Azt pedig nem LED sugározza ki magából, hanem a Nap, onnan fut a Holdig és vissza a Föld felé, felénk.

18932631_1172957_e33cc9f890413f3709d32be

Edited by Balu1, 2018. April 14. - 18:31.

• Procolus likes this

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 posts

Az szinte mindegy, nem számottevő a különbség, na meg nem is a top értéken van meghajtva..

Ez legfeljebb csak a márka hívőknél számíthat. 

Meg azoknál, akiknek a szeme gyűlöli a hidegfehér fényt B)

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

Biztos, hogy XM-L led van benne, nem hamisítvány?

Az szinte mindegy, nem számottevő a különbség, na meg nem is a top értéken van meghajtva..

Ez legfeljebb csak a márka hívőknél számíthat. 

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 posts

Végül kíváncsiságból megrendeltem és nem egészen azt küldték, ha bár a lámpa papír dobozán az a kép volt, így akár vissza is küldhettem volna, mint hogy nem a megfelelő lámpát küldték, de nyilván nem véletlenül és az ára is nem véletlenül volt ennyi.

A két oldalsó led ovális alakú burkolatban hasáb alakú COB LED ami közeli megvilágításhoz szórt fényt ad (nem elég az útra, de pl. út közbeni  szereléshez jó lehet).

A fő fénye max 900 mA-en működik, ami legfeljebb max. 400 lument adhat. A hűtése, ami igen laza kapcsolatban van a külső fém felülettel, az is kb ekkora teljesítményhez lehet elég.

(A zoom fogas kapcsolat rendszerét a jobb hő átadáshoz azonnal jól megkentem, a vízszereléshez forgalmazott, színtelen tubusos szilikon zsírral)

Az ár arányában sem igazán várhatunk tőle többet. 

Azért nem világít rosszul, ha azt a tényleges 3 Wattját nézzük! :)

Az meg a másik dolog, hogy annyira gagyi a műanyag öntvénye, hogy amikor a lámpa fejrészénél fogva megpróbáltam billenteni, akkor a három vékony falú csavar hely azonnal kiszakadt. 

most moshatom a szilikontól, hogy utána meg tudjam erősíteni ragasztással és valami masszívabb rögzítést készítsek bele a csavaros rögzítés kiegészítésére.

965Fejl_mpav_20180413_095.jpg

Ebből is az jön le, olcsó "húsnak" híg a leve. 

De ha azt nézzük, anyag árban van egy egyébként 10 Wattos XML- T6 ledem,

kettő db (szerintem alibi akku) és egy töltőt is adtak hozzá.

Vagyis árban akkor se vesztettem rajta ha anyagnak veszem meg.

Biztos, hogy XM-L led van benne, nem hamisítvány?
Még régebben vettem egy 16 ledes fényágyút, amit szerintem a Terminálon mutogattam. Hát, úgy tűnik, azért alig erősebb a fénye, mint a korábban rendelt 7 ledesé, mert ránézésre nem eredeti ledekkel van tele.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

Végül kíváncsiságból megrendeltem és nem egészen azt küldték,

ha bár a lámpa papír dobozán az a kép volt, így akár vissza is küldhettem volna,

mint hogy nem a megfelelő lámpát küldték, de nyilván nem véletlenül és az ára is nem véletlenül volt ennyi.

A két oldalsó led ovális alakú burkolatban hasáb alakú COB LED ami közeli megvilágításhoz szórt fényt ad

(nem elég az útra, de pl. út közbeni  szereléshez jó lehet).

A fő fénye max 900 mA-en működik, ami legfeljebb max. 400 lument adhat.

A hűtése, ami igen laza kapcsolatban van a külső fém felülettel, az is kb ekkora teljesítményhez lehet elég.

(A zoom fogas kapcsolat rendszerét a jobb hő átadáshoz azonnal jól megkentem, a

vízszereléshez forgalmazott, színtelen tubusos szilikon zsírral)

Az ár arányában sem igazán várhatunk tőle többet. 

Azért nem világít rosszul, ha azt a tényleges 3 Wattját nézzük,

mert még a kis áramú hatékonyabb tartományban jobb a led hatásfoka.  :)

Az meg a másik dolog, hogy annyira gagyi a műanyag öntvénye, hogy amikor a lámpa fejrészénél

fogva megpróbáltam billenteni, akkor a három vékony falú csavar hely azonnal kiszakadt. 

Most moshatom le a szilikontól, hogy utána meg tudjam erősíteni ragasztással

és valami masszívabb rögzítést készítsek bele a gyári, gyagyi,

gyenge csavaros rögzítés kiegészítésére.

965Fejl_mpav_20180413_095.jpg

Ebből is az jön le, olcsó "húsnak" híg a leve. 

De ha azt nézzük, anyag árban van egy egyébként 10 Wattos XML- T6 ledem,

kettő db (szerintem alibi akku) és egy töltőt is adtak hozzá.

Vagyis árban akkor se vesztettem rajta ha anyagnak veszem meg.

Edited by Balu1, 2018. April 13. - 11:29.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

Véletlenül szembe jött velem a neten egy lámpa egészen kedvező áron.

14 990 Ft helyett... 

Akciósan: 3 490 Ft
Kezdete: 2018.04.03   Vége: 2018.04.03

Nem tudom ennyi pénzért mennyire megbízható, de ha valaki ki akarja próbálni, akkor ne rajtam múljon.

https://hetiolcso.hu...-profi-fejlampa

144875.jpg?time=1522703749

ZolkoW

ZolkoW

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,700 posts
kínából van párszáz Ft-okért (lehet hogy 1000) gopro tartó, mármint ellendarab + kormányra rögzíthető bilincs. ebből akkor lehet,h kettő kell. de én annó úgy oldottam meg gettó módszerrel,hogy nagy körültekintéssel kiválasztottam a megfelelő szöget, és ragasztópisztollyal kapott egy kis rögzítést, ami fixálta,de gyorskötözővel azért még átkötöttem. inkább csak kipróbáltam,szóval talán egy utam ha volt vele így.

RoGeR

RoGeR

vendég

• fórumtag
  • 236 posts

Kezembe akadt egy "Hozé lámpa", amit szeretnék aktívan használni, viszont a mai napig nem tudtam elegánsan megoldani a sisakra való rögzítését.

A kérdésem az lenne, hogy erre van valakinek ötlete, hogy tudnám megcsinálni? A legjobb talán az lenne, ha valahol tudnék egy GoPro-hoz hasonló foglalatot csináltatni, csak kérdés, hogy tudom reális áron megcsináltatni a 2 tüskés ellendarabot?

Esetleg másnak van valami ötlete, megoldása erre a problémára?

mgy

mgy

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,091 posts

Itt a lámpa "gond nélkül" (khm) megérkezett egy ebayes eladótól. Apró (már amennyire egy 18650-es lámpa apró lehet), masszívnak tűnik. Nem ígérem, hogy bringán hamar ki fogom próbálni, de elsőre tetszik.

Én is hamar mozgósítottam a kanadai emberem, de aztán észrevettem, hogy a 85 dolcsi még csak az alap, arra jön az ottani sales tax (15%) meg a drága posta, vámáfa, szóval az felejtős lesz. És igen, én is az ebayes vásárlás mellett kötöttem ki, csak jó lett volna előtte még tapasztalat. :) Akksi meg szinte mindegy, van itthon elég, illetve vannak rá jó és megbízható források.

Mindegy, belevágok, költöttem már nagyobb marhaságra is több pénzt. :D