Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Látni & látszani!

* * * * * 2 votes

• Please log in to reply
8729 replies to this topic

Isuka001

Isuka001

törzsvendég

• fórumtag
  • 507 posts

És valami kapcsolási rajzot tudnál küldeni vagy linkelni,vagy mutassam meg neki a Skori-nak a honlapját és elolvasván(? :) )kitalálja melyik a legjobb megoldás? Köszönettel!

Fordulj Benjamihoz, vagy Levihez a rekumbens fórumon. Õk eléggé otthon vannak a témában. Benjami most csinált magának lámpát de csak nappal mutogatta így nem tudtam eldönteni, hogy jó vagy nem. Szerinte jó.
...rekut mindenkinek alanyi jogon...
képtár

pcsongor

pcsongor

vendég

• fórumtag
  • 224 posts
És valami kapcsolási rajzot tudnál küldeni vagy linkelni,vagy mutassam meg neki a Skori-nak a honlapját és elolvasván(? :) )kitalálja melyik a legjobb megoldás? Köszönettel!

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts
Egyik nagyon egyszerû megoldásként egy Gretz egyenirányító híd jöhetne a dinamóra.
Erre az egyenirányítóra jön a led, aminek a teljesítménye nem lehet kisebb a generátor legnagyobb leadott teljesítményénél.

Ez így már optimálisan világít de lehet másként is variálni.

Legfeljebb lassú sebességnél csökkenthetõ a villogás, szerintem nem zavaró, annyira lassan úgysem megy senki.
Esetleg a ledek illesztése lehet pontosabb, de akkor kisebb sebességnél nem világít annyira, nagyobbnál
viszont jobb lehet az össz fényerõ (a korábbi kapcsolás két soros leddel).

Vagy greatz nélkül de antipallarel kapcsolt 2-2 soros led csoporttal, (elmarad az egyenirányítási veszteség) még hatékonyabb lehetne a dinamó által megtermelt energia hasznosítása. Igaz, így nincsenek maximálisan kihasználva a ledek, de ami szerintem az alap egy dinamós meghajtásnál, a "nehezen" megtermelt energiát minél jobban fénnyé alakítsuk, szinte bármi áron.

Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..

pcsongor

pcsongor

vendég

• fórumtag
  • 224 posts
Esetleg ha a régi lámpámba építek be ledet,akkor tudtuk valami kapcsolási rajzot küldeni?Nem én hanem az öcsém profi ezekben a dolgokban.Köszi!

DöG

DöG

vendég

• fórumtag
  • 229 posts

Mostanra megérett bennem a gondolat, valamennyi mûszaki alapom van, forrasztani tudok, viszont nagy segítségemre lennének olyan leírások, ahol lépésrõl-lépésre, vagy legalábbis minél aprólékosabban vannak levezetve egy házi átalakítás mozzanatai. Agydinamó fogja szolgáltatni a delejt, ha ez számít valamit.

Most nem ígérem, hogy végig leírom de van egy lámpás fórum ahol errõl bátran kérdezhetsz.
IT Fórum - Terminal.Hu - Téma megtekintése - BringaVilágítás házilag ("LED lámpa")

Skori agydinamós írását olvastad? "Kötelezõ olvasmány"! :D (Legalsó kapcsolást ajánlom)

Több felé is elindulhatsz:
-Átalakítasz / ledesítesz egy meglévõ lámpát. Itt kell találni egy megfelelõnek saccolt alanyt, amibe beleálmodható valamiféle led, hûtés, optika, elektronika... ez némi kötöttséggel jár, -de ha jól választasz, egyben elõny is-.
-Vagy teljesen új lámpát építesz. Itt a legoptimálisabban tudod kiválasztani az egyes elemeket (ledek,optikák...), és köré kell kitalálni, felépíteni a mechanikát, amit: (rendszerint anyag, és munkaigényesen optimalizálsz, de nagyon profi végeredményre ad lehetõséget), vagy valami félkész dobozba beleberheled...

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

Egyáltalán jó ötlet villára tenni? Arra gondoltam, hogy minél közelebb van a földhöz, annál jobb.

Egy 5 centi mély gödör már feneketlennek tûnik mert nem világít le az aljára, ha alacsonyra szereled.
Magasabban lévõ másik lámpával együtt már jó. Úgy jobban, plasztikusabban kijönek az út egyenlõtlenségei.

GT_Atee

GT_Atee

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,743 posts

Ez a tartó vajon jó lenne, ha villára akarnám szerelni a lámpát? Egyáltalán jó ötlet villára tenni? Arra gondoltam, hogy minél közelebb van a földhöz, annál jobb.

Ahogy stellaz is írja,elég korlátozott ezen tartó állítási lehetõségei,nekemis 5fokos egyenes kormányon már kicsit oldalra hord,nem pedig teljesen egyenesen.Szóval leginkább csak kormány jöhet szóba,de amiket linkeltem azokkal még így simán lehet csapatni,igaz csak egy akksis(1-1,5óra üzemidõ) de mindig viszek magammal tartalékot.
GT-Atee

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

Régebben már érdeklõdtem jobb fényerõ elérésérõl, és én is megkaptam válasznak, hogy az egyik lehetõség az otthoni mókolás. Mostanra megérett bennem a gondolat, valamennyi mûszaki alapom van, forrasztani tudok, viszont nagy segítségemre lennének olyan leírások, ahol lépésrõl-lépésre, vagy legalábbis minél aprólékosabban vannak levezetve egy házi átalakítás mozzanatai. Agydinamó fogja szolgáltatni a delejt, ha ez számít valamit.

Most nem ígérem, hogy végig leírom de van egy lámpás fórum ahol errõl bátran kérdezhetsz.
IT Fórum - Terminal.Hu - Téma megtekintése - BringaVilágítás házilag ("LED lámpa")

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

A hideg mennyire befolyásolja szerinted az aksi teljesítményét ? Mert most jöttem haza éjszakai tekerésbõl a Pilisbõl, Hozé lámpám van de én egyáltalán nem érzem, hogy gyengébb lenne a hideg miatt. Vagy ez inkább -10-15 fok körül jön elõ ?

Többször is elõfordult télen -3 -5 fok környékén, hogy az egyik akku a
három különálló csoportból lekapcsolt jóval idõ elõtt. Ezt melegebb idõben sosem tette.

A hozé lámpánál kapcsolóüzemü a tápegység aminél fényerõ csökkenést nem nagyon fogsz észrevenni viszont abból láthatod meg, hogy hidegben hamarabb lekapcsolhat.

A lítium akkura jellemzõ ez a hideg érzékenység.
Pl a kesztyû fûtés akkumat elõször kesztyûn kívülre szereltem és kb 1 óra alatt le is merült a hidegben.
Aztán beburkoltam hõszigetelõ habbal és a szabadon maradt oldalát a kézfejemre fektettem. Tépõzárral rögzült a kesztyûben.
így az egész bekerült a kesztyû belsejébe, védve a hidegtõl. Így már órákig üzemképes, sõt még az út végén is világít a kontroll led, tehát fût.

Tapasztaltam már korábban is hasonlót pl lítium kamera akkunál. Még kijelzett egyik fél óra körül, a másik háromnegyed órát.
A háromnegyed órás akku hidegben csak pár percig mûködött.

Csak kíváncsiságból leteszteltem Lítium akkut mélyhûtõben is és jelentõsen lecsökkent a kapacitása.
Azután megvártam amíg felmelegszik és megint terhelhetõ lett. Szóval ezek sajnos érzékenyek a hidegre.

Még az is lehet, hogy vannak újabbak amik jobban bírják, vagy a használtabb már kevésbé bírja, ilyen szempontból nem teszteltem.

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,932 posts
nem annyira jó ötlet, mert a kerék elég sokat kitakar a fénykévébõl, illetve jó teleszórja dzsuvával a lámpát, plusz menet közben sem lehet kapcsolni, és a függõleges állítás is minimum kérdéses

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,821 posts

Nékem ilyenek vannak DX-rõl:$35.24 - Aurora AK-P7-5 HA-III SSC P7-C 5-Mode 900-Lumen LED Flashlight with Assault Crown (1*18650) - SSC Flashlights

$13.07 - TrustFire TR-801 Cree Q5-WC 230-Lumen LED Flashlight (1*18650) - Cree LightsIlyen tartóval:$1.80 - Universal Bicycle Mount - Flashlight Accessories

Ha sötétebb a tekerés a nagyobb,városban meg a kisebb.

Ez a tartó vajon jó lenne, ha villára akarnám szerelni a lámpát? Egyáltalán jó ötlet villára tenni? Arra gondoltam, hogy minél közelebb van a földhöz, annál jobb.

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,821 posts
Remek.

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,932 posts
ingyenesen kiküldik a motyót

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,821 posts
A Dealextreme-rõl szoktak lenni közös rendelések? Ha igen, itt szoktak szervezõdni, vagy az online bringásbolt topikban?

GT_Atee

GT_Atee

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,743 posts
Nékem ilyenek vannak DX-rõl:$35.24 - Aurora AK-P7-5 HA-III SSC P7-C 5-Mode 900-Lumen LED Flashlight with Assault Crown (1*18650) - SSC Flashlights

$13.07 - TrustFire TR-801 Cree Q5-WC 230-Lumen LED Flashlight (1*18650) - Cree LightsIlyen tartóval:$1.80 - Universal Bicycle Mount - Flashlight Accessories

Ha sötétebb a tekerés a nagyobb,városban meg a kisebb.

GT-Atee

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,932 posts

De akkor szerinted ugyanaz? Azt már tapasztalatból tudom, hogy a Cree ledet elég tágan tudják értelmezni... Itt egy másik:
LED lmpa - Zoom

ránézésre ugyanaz

de szerintem dx-rõl nyugodtan rendelhetsz, egyrészt onnan a legolcsóbb, másrészt megbízhatóan szállítanak (igaz, elég lassan)

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,821 posts
De akkor szerinted ugyanaz? Azt már tapasztalatból tudom, hogy a Cree ledet elég tágan tudják értelmezni... Itt egy másik:
LED lmpa - Zoom

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,932 posts

Pl. itt: Special Military Police Webshop katonai

jah, ez lesz az

arra vigyázz, hogy a bringa konzol nem biztos, hogy mindegyikhez jár

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,821 posts
Pl. itt: Special Military Police Webshop katonai

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,932 posts

Ehhez nagyon hasonlót szoktam látni boltokban. Vajon ugyanaz?

itthon egy "élelmes" webshop 14 ropiért árulja

amúgy ez fókuszálható és cree ledes, itthon ennyiért nem adnak ilyet általában