Éppen egy másik lámpás fórumonj is ezzel kapcsolatban tettek fel kérdést.
Ide is beteszem a különbözõ, gyakorlatban használatos optikai rendszerek összefoglaló leírását.
Ebbõl próbálj bogarászni, hogy neked milyen van és mit szeretnél.
A gyakorlati átalakítás már ennél kicsivel nagyobb kreativitást igényel mert ott el kell férni és illeszkedni kell az alkalmazott dolgoknak. Tehát nagy vonalakban:
Ezekkel kapcsolatosan sokat kísérleteztem.
A tükör, gyüjtõlencse és speciálisan ledhez készített optika segítségével
a fény fókuszba vetítésének lényegérõl most leírok néhány dolgot.
A végén még egy kombinációt is elmondok, amit már jó néhány évvel ezelõtt megtapasztaltam
kísérletezés közben és még akkoriban le is írtam a fórumokon. Azután rövidesen DöG úr meg is építette, sõt
ezután nem sokkal még a chipcad-ben is árultak ilyen elven mûködõ kombinációt.
Errõl a végén.
Na de kezdjük a tükörrel:
A tükör a ledbõl oldalra elinduló fény sugarakat vetíti elõre,
csak azokat a sugarakat ami a tükör felületét eléri.
A többi fény, a nagyobb része, mindenféle irányt módosító eszköz érintése nélkül
úgy indul elõre, mintha nem is próbálkoztunk volna fókuszba vetíteni.
Természetesen egy szórt, (ezért gyenge) megvilágítást az a fény is biztosít a tükör által vetített spoton kívül.
A gyüjtõ lencse az egyenes tengelytõl fõleg kisebb szögben elõre elinduló fény sugarakat gyüjti fókuszba.
Azok a sugarak érik el a lencsét.
Kb 80-90 fokos széttartást (
+ - 40-45 fok, a lencse gyujtótávtól függõen) még jól hasznosítja.
A 90 fokos széttartású CREE ledekkel elég jól együttmûködik.
A led - lencse távolsággal lehet a széttartás változtatni.
A jó hatásfokhoz relatív nagy lencse átmérõ szükséges.
Az oldalra induló fénysugarak kis része, amelyek nem érik el a lencse belsõ felületét
(mert nagyobb szögben oldalra indultak), így elvesznének viszont rá lehet venni tükör (tükrök) segítségével, hogy
a lencsén keresztül a központi fénykörön kívülre vetítse a ledbõl egyébként oldalra induló fényt.
Az ilyen felépítésü lencse tükör kombónak csak az a hibája, hogy a lencse által kivetített fõ fénykör és
a tükör által vetített fényfolt között van egy sötét gyûrû, (mert a lencsén keresztül halad a tükör fénye is).
A szélén lévõ árnyék szûkebb, meredekebb falu tükörrel csökkenthetõ, de a fõ fény egészen erõs és éles határvonalú.
A speciálisan ledhez készült optika egy olyan nagy fénytörést mutató anyagból készült prizma
és lencse rendszer kombinációja amiben az oldalra induló fényt a prizma fénytörése juttatja elõre a külsõ gyûrüre
és az elõre indulót a közepén kialakított lencse tag vetíti elõre a gyárilag tervezett széttartással.
Ezt az optikai rendszert egyetlen speciális felületi kialakításu darabként öntik átlátszó anyagból.
Amit a végén említettem, hogy magam rájöttem egy érdekes kombinációra (tükör + benne kicsi lencse) :
A tükörben lévõ led elõre induló fókuszolatlan fényét egy kicsi lencsével összegyüjtve fókuszba vetítjük.
Az a fény ami a tükör falát érinti, szintén elõre fókuszba vetül.
így össze tudjuk fogni azt a fényt is amit a tükör nem tudott kezelni.
A lencse és tükör pereme (széle) közötti részen, a lencse mellett a tükör által vetített fénynek el kell haladnia.
Így a tükör által fókuszba vetített fény és a lecse által fókuszba vetített fény fedhetik egymást,
ezzel koncentrált fénysugarat lehet elérni.
Ez az amit DÖG úr lemodellezett (
Házi tükör tuning: belógatott kiegészítõ lencsével "DöG-1" ) Késõbb valaki még elkezdte gyártani és a chipcad-ben árulták is.