Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Látni & látszani!

* * * * * 2 votes

• Please log in to reply
8729 replies to this topic

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,662 posts

Innen már csak egy lépés az USB-s kávé melegítõ. :D

Most még röhögsz !! ;)
De ha megnézed, ott van a 2. sorban !!!:o USB-s csodk :
De nyárra a mini-hûtõt javaslom ! :-))
Marci

DannyL81

DannyL81

Dancó a hegyről...

• fórumtag
  • 1,373 posts
  • LocationVeresegyház
Innen már csak egy lépés az USB-s kávé melegítõ. :D

ridelife

ridelife

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,636 posts
na megvolt az elso teszt az agyal.(suntour dh600)
alig erezni hogy fekezi a kereket foleg ha az eozo dorzshajtasos dinamoval hasonlitjuk ossze.
egy halogennel kiprobaltam hogy mukodik de veglegesen meg nincs bekotve.

varom a ledes vilagitast.
meg az is lehet hogy usb csatlakozoval mobilt is toltetek vele.

regi/hibas agyvaltokat veszek.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

lenne meg ket kerdesem.
1.:ha jol ertem akkor az egyik led az egyik iranyba a masik led a masik iranyba halado toltessel taplalkozik.
Ugye az egyik hatul masik elol lesz.

Ezzel a kötéssel lehet a legegyszerûbben mûködésre bírni a ledet, hogy ne juthasson rá záró irányban túlfeszültség és így a legkevesebb a veszteség. A led többet bír, mint amivel max. meg tudod így táplálni, vagyis az áramát önmaga állítja be.

Ezek a chipek egymás mellett lesznek, sõt ha elég közel vannak egymáshoz, a fényük nagyrészt fedésbe kerül. Ezzel csökken a villogás is, pontosabban minden fél periódusban fényt vetít elõre. Egyik félben az egyik led és a másik félperiódusban a másik (vagy másik csoport) világít.

nem lesz ettol darabosan villogo a vilagitas?
vagy azt egy puffer (buffer? nem tudom) kondival megoldhato?

Lassú tolásnál villogni fog, de ha tekered, akkor nem tudsz (ill. tudsz de valószínüleg nem fogsz) annyira lassan tekerni, hogy a villogás zavarjon. Ha mégis zavarna akkor egy greatz híd meg egy szûrõ kondi és akkor csak egy led chip megoldja a problémát. Igaz a külön egyenirányítás valamennyi energiát "megeszik".

2.:a linkelt led adatait nezegetve feltunt hogy 9.5w on 750 lument ad le a led.
gondolom a gyari adat itt is csal egy kicsit.felfele.

Az 10W körülire van megadva. Itt viszont max 3W, talán kicsivel több amit kaphat.

de akkor az en 3w-omal hany lument tud majd ez a led?

Kb 200-400 lumen között adna le a led hatékonyságától függõen.
Vagyis attól is függ, hogy Wattonként hány lumenes ledet használsz. Az MC-E kevésbé hatékony mint az XM-L hideg fényû.
Az XP-G a kettõ között van valahol.

A Skori féle megoldások jók! Õ átlátja a témát. Arra elvileg alapozhatsz.

Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..

ridelife

ridelife

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,636 posts
Skori oldala nagyon sokat segit.foleg hogy o is dinamorol uzemelteti a ledeket.
szamomra is erthetoen leirja mit hogyan csinalt de mellette ott vannak a kapcsolasi rajzok amiket batyam tud kovetni.

all in all nagyon hasznos linket osztottal meg.koszonet erte.
es koszonom mindekinek aki eddig es ezek utan is segitett/segit.

dartsos

dartsos

törzsvendég

• fórumtag
  • 258 posts

lenne meg ket kerdesem.
1.:ha jol ertem akkor az egyik led az egyik iranyba a masik led a masik iranyba halado toltessel taplalkozik.
ugye az egyik hatul masik elol lesz.

ha egyaltalan ez ennyi adatbol kikalkulalhato.

nezegettem yt-on lampakat. 500lumen egy jo foncsorral es elrendezessel szamomra mar elegseges lenne.
a mostani halogen gyergyafeny a videoban latottakehoz viszonytva.

Hello!
Ha gyáriban gondolkozol, a Bosch Müller már elég jól világit, nekem tökéletes volt, mig elnem vitték a kerómmal együtt :D
De csak a lámpa maga 22 ezer volt.
Most 16-ért veszek ebay-rõl 3 powerledes lámpát, 3800lumen van ráirva, de szerintem olyan 2200 a reális talán, 25W az összteljesitménye elvileg, majd meglátom milyen lesz ha megjön, de ha ettõl nem ég ki az autósok szeme, akkor semmitõl :D
Szóval a legegyszerübb megoldás, ha veszel valami T6-os leddel szerelt lámpát, akksival, mindennel együtt 20-25 dollárért hozzádvágják, az kb mindenhova elég szerintem, kivéve extrém felhasználást.

DöG

DöG

vendég

• fórumtag
  • 229 posts

a mostani dorzsis dinamom megadta magat es mar nem is tudtam megszerelni,igy agydinamo vasarlasan torom a fejem.

es ha mar upgradelek kicserelnem a regi halogen izzokat ledre.
ebben kernem segitsegetek hogy milyen parameterekkel rendelkezo ledeket vegyek?

vagy tobbet erne az ha lampatestet-foncsolt es izzokat is lecserelnem?

-Vagy veszel valami gyári dinamóhoz való ledes lámpát pl. 2,4W-os LED-es, vagy jobb minõségû Bush & Müller, vagy egyéb beszerezhetõ lámpát...
-ezeknek vagy 2-3× nagyobb fényének kéne lenni, mint az izzósaknak-.

-Vagy építesz. Ekkor ajánlom elolvasni Skori oldalán a kerékpár világításról írottakat...

OFF:A lényeg:
-Egyenirányítás! Mivel a bicikliknél dinamónak hívott szerkezetek, valójában váltóáramot szolgáltatnak;
-6V/3W-os (agy)dinamók (~0,5...0,7A max áramot tudnak produkálni). A "dinamó" áramgenerátorként mûködik, tehát 1A-t bíró powerledet már nem tud széthajtani, illetve rövidzár se teszi tönkre;
-A kinyerhetõ teljesítmény feszültség függõ. A feszültséget (adó oldalró) a sebesség limitálja, vevõ oldalon pedig (direkt bekötés esetén) a rákötött LED(ek) égésfeszültsége* korlátozza. (*Illetve az érintésvédelmi okból feszültségvédelemmel ellátott típusok esetén a kimenetre gyárilag páhuzamos terhelésnek bekötött zénerek határolják be).
-Optika: izzóhoz (gömbsugárzó) készített optikák rendszerint nem a legjobbak ledekhez, mert csak nagyrészt a hátrafalé menõ fényt gyûjtik össze (amerre a powerled egyáltalán nem sugároz)...

-Nagyságrendileg 2 soros led kb. intenzív gyalog tempónál kezd világítani, és10-12km/h fölött határolódik a fényerõ (ezzel még korszerûtlen LED, és ~vacak optika esetén is biztosan lehet már látni); 4 sorbakötött dióda esetén közel 10km/h esetén kezd világítani:(, és 20-25-ös tempó fölött határolódik a fényerõ (ekkor kb. 10W a világítás).:D

Spéci kapcsolóüzemû feszültségkonverterrel elvileg megoldható a teljesítményillesztés: így alacsony, és magas sebességnél egyaránt a lehetõ legnagyobb teljesítmény (fényerõ) érhetõ el...
Inspirációként egy nem kipróbált kapcsolás, nem tudom mûködne-e...:confused:

ridelife

ridelife

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,636 posts
lenne meg ket kerdesem.
ugye az egyik hatul masik elol lesz.

ha egyaltalan ez ennyi adatbol kikalkulalhato.

nezegettem yt-on lampakat. 500lumen egy jo foncsorral es elrendezessel szamomra mar elegseges lenne.
a mostani halogen gyergyafeny a videoban latottakehoz viszonytva.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts
A legtöbb ilyen 6V 3W-os.
Az egyszerû fesz szabályzó többnyire egy olyan alkatrész, ami 12V fölött rövidre zárja a túlfeszültséget.
Ledes megoldáshoz nem feltétlen kell bele, de ha van az nem baj. Olyan sokat nem fékez.

ridelife

ridelife

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,636 posts
na talaltam egy oco agyat.suntour.viszont uj.
6v/3w tud.es van benne tulfesz szabalyzo.

remelem meg nem adtak el.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts
A villamos mérnök bratyónak nem lesz nagy gond, szerintem.
Az antiparalell kötést Ezzel a 4 chipes leddel
XLamp MC-E LED

Feltöltött kép

így gondoltam:

Feltöltött kép

Itt még találsz a témába vágó dolgokat: http://forum.bikemag...agydinamo-1585/

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,662 posts
Én tisztelem az alkotói kedvet, meg bennem is megvan az az "õstermelõi" érzés, hogy "na, ez most ÉN csináltam" , de szerintem ezt a dinamós-ledes lámpát olyan körülményes lehet összehozni, hogy nem tudom, megéri-e.
Olyan jó lámpákat lehet kapni olyan fika áron, hogy az hihetetlen.
De ha belevágsz, sok sikert hozzá !
Marci

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts
4 chipes led alatt a CREE MC-E ledre gondoltam.

Feltöltött kép
Ilyent már használtam régen hasonló bekötésben, mint azt leírtam és kiválóan mûködik. Akkor délutáni napsütésben próbáltuk a híd lábánál.
Egyikünk tartotta a bringát, kicsit meglöktem a kereket és kiválóan látszott a fény csóva a lenyugvó nap fényénél két-három méterrõl a falon.

Abban egy tükör volt és a közepére ragasztottam átlátszó mûgyantával egy 20 mm körüli gyûjtõ lencsét.
Így volt szórt fénye is és fókuszba vetített is. Egyébként gyûjtõ lencsével is ki lehet vetíteni, ha elég domború, vagyis elég rövid a gyújtó távja.
Azzal kicsit koncentráltabb a fénye és kevesebb a szórtja. A fény kör átmérõje a led-lencse távolsággal állítható.

ridelife

ridelife

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,636 posts
hat igen akkor valoszuni nekem alacsonyabb az elvarasom.ez jo mert nem lesz nehez jobbat alkotni mint a mostani 20 eves gyari szerkezet.

en is tisztelem batyam tudasat.kb ugy erzem amikor megjavit nekem valami villanyost mint akik eloszor lattak mozgokepet.
mechanika viszont mar az en asztalom.

koszonom a tanacsaitokat.ha kesz lesz a szerkentyu leirom hogy alt ossze.

Grafy12

Grafy12

vendég

• fórumtag
  • 88 posts

nos ha egy agydinamo nem kepes ellatni a latashoz szugseges ledeket akkor inkabb elfelejtem a dolgot es marad a mostani halogen.
de furcsa hogy a regi halogennel meg latok is es a kis bena dorzsdinamo is siman ellatja kakoval.

arban meg ne szamolj a munkadijjal mert az eketromos reszet bratyo (bme villanyos eleg sok mindent megszerelt mar tehat nyugodtan hasznaljatok szakzsargont o biztos erteni fogja:D) a bringas reszet meg en is el tudom vegezni.
tehat csak beszerzes arak vannak.amit meg hasznaltal probalok meg inkabb lenyomni.

Igen, valószínû mást jelent..:)
A barátnõmnek egy 3W-os lámpája van, az önmagában sokkal nagyobb fénnyel bír, mint egy hagyományos lámpa, de ha bekapcsolom az enyémet, azt egyszerûen nem lehet egy napon említeni az övével, nem is venni észre, hogy világít az övé!
Minden tiszteletem egyébként az olyan embereké, mint Te vagy, akik bütyköléssel, sufnituninggal meg tudnak oldani majdnem mindent! Remélem ez is sikerül és be tudsz számolni nekünk a végeredményrõl! :)
...a nyúlon túl?
Nem, a nyúl az!...

KROSS EVADO 3.0 2012

ridelife

ridelife

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,636 posts
nos ha egy agydinamo nem kepes ellatni a latashoz szugseges ledeket akkor inkabb elfelejtem a dolgot es marad a mostani halogen.
de furcsa hogy a regi halogennel meg latok is es a kis bena dorzsdinamo is siman ellatja kakoval.

de lehet hogy a latni nallam egeszen mast jelent mint nallad.

arban meg ne szamolj a munkadijjal mert az eketromos reszet bratyo (bme villanyos eleg sok mindent megszerelt mar tehat nyugodtan hasznaljatok szakzsargont o biztos erteni fogja:D) a bringas reszet meg en is el tudom vegezni.
tehat csak beszerzes arak vannak.amit meg hasznaltal probalok meg inkabb lenyomni.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts
A két led antiparallel kötésének az a lényege, hogy ne kelljen külön egyenirányítót használni, ami valamennyi veszteséggel mûködik. Legfeljebb kettõ kettõ soros csoportot antiparallel kötésben, azzal lehetne leginkább kihasználni a max teljesítményt. Több led már nem tud nagyobb fényt adni, mert a megtermelt energia nem tudna többet megfelelõen kiszolgálni. Ahhoz a CREE 4 chipes ledjét lehetne legcélszerûbben felhasználni mert ott közel vannak a chipek egymáshoz és egyetlen optikával lehetne vetíteni.

Az CREE XP-G led tényleg jó lenne ide, viszont annak a beforrasztása gyakorlatot igényel, hiszen az egész led chip csak néhány mm és ezt fel kell forrasztani egy hõvezetõ felületre (vörösréz lap élére) és még két vezetéket is rá kell forrasztani pár tized mm-es távolságban a hõvezetõ felülettõl. Szóval az tényleg nem kezdõnek való, hacsak valami szereltebb megoldást nem találsz. Nekem csak natúr vákuum fóliába csomagolt XP-G volt a kezemben és elsõ szerelésnél lejött az optikája. Azután készítettem hozzá üvegszálas panel darabból tartó sablont és így már kezelhetõ sérülés mentesen forrasztható lett. ..csak néhány mm az egész!
A sablon úgy nézett ki, hogy két üvegszálas lap között belül volt még kettõ, de kicsit alacsonyabban. A külsõ lapok megtartották a led széleit és a kettõ alacsonyabbra felfeküdt a led pereme. Így stabilan megállt anélkül, hogy az optikáját terhelnénk forrasztás közben. A réz lapot, amin a led van, azt rá lehet bármilyen hõ vezetõ ill leadó felületre csavarozni némi hõvezetõ pasztával v. hõálló zsírral, (netán kevés szilva lekvárral) a kettõ között. Lényeg, hogy ne levegõ legyen a két fém között.

Feltöltött kép

Itt sokszoros nagyításban látod de valójában 3,45 x 3,45 mm a mérete

Cree Components XLamp XP-G LEDs

Grafy12

Grafy12

vendég

• fórumtag
  • 88 posts

Balu mindenre valaszoltal koszonom.

akkor mar ugy megyek oda batyamhoz hogy ezt a beszelgetest az orra ala dugom.

ps:ezzel a parhuzamos koteses dologgal tobb ledet is el tudna latni egy lampaburan belul a dinamo?
vagy boven eleg a lampankent egy led egy jo foncsorral es kialakitassal?

Ez a látszani/ látni dolog erõsen kezdi behatárolni a lehetõségeidet, mert(és ez az én személyes véleményem csupán) egy 3 W körüli led egyszerûen csak a látszani kategória! Nem állítom, hogy nem lehet látni vele, de semmi esetre sem tudja azt amire szerintem te vágysz.Az én lámpámban az általam említett ledbõl 4 db van ami közel 20W! na ezzel már bõven elvan az ember, ha 30%-on megy a lámpa arra azt mondom, hogy ezzel már látok, tehát szerintem legalább 5W-ra szükség van a "látni" kategóriához. Gondolom ezzel lesz aki nem ért egyet, de ha már költesz rá (dinamó, átfûzés, led, elektronika) mindez kerül annyiba, amibõl egy 10W- os XM-L CREE ledes aksis lámpa vígan kijön az pedig 1000 lumen! 1 km-t simán bevilágít! Gondold át, hogyan járnál jobban!:)

A párhuzamos kötéssel kapcsolatban : Igen ott 2 LED kellene, mert FELVÁLTVA világítanának úgy ahogy a váltó áram váltakozik, és mivel a generátor által termelt áram folyamatosan fel van használva, nem teszi tönkre az éppen nem mûködõ LED-et a fordított polaritás miatt a generátor.Tehát mindig csak egy világítana közülük váltakozva.
...a nyúlon túl?
Nem, a nyúl az!...

KROSS EVADO 3.0 2012

ridelife

ridelife

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,636 posts
Balu mindenre valaszoltal koszonom.

akkor mar ugy megyek oda batyamhoz hogy ezt a beszelgetest az orra ala dugom.

ps:ezzel a parhuzamos koteses dologgal tobb ledet is el tudna latni egy lampaburan belul a dinamo?
vagy boven eleg a lampankent egy led egy jo foncsorral es kialakitassal?

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts
Ha veszel kettõ db 3W körüli teljesítmény ledet és azokat párhuzamosan kötöd, de úgy, hogy a két led ellentétes irányban nyisson, vagyis a két led a váltó áramtól ne egyszerre hanem felváltva világítson, azzal a ledet megvéded a záró irányú túlfeszültségtõl, tehát elvileg jól lesz bekötve. Így külön egyenirányításra nincs szükség. Ezzel megoldod a stabilizálást is mert a kettõ leden megoszlik az összes megtermelt energia. Így viszonylag kisebb hûtõ felülettel beéri, (mert nem jár csúcs áramon a led) fõleg ha azt a menetszél is hûti haladás közben.
Az (agydinamós) agy generátoros üzem módban a max. áram be tud állni egy 3,5 Wattos körüli leden, sõt a kettõn meg is oszlik. Annál többet nem nagyon ad le az agy generátor.

..de ez kevés. A ledek egyébként szórt fényét ki kell vetíteni elõre egy kedvezõ vetítési képként, ami elég erõs ahhoz, hogy jól láss elõre és elég szórt fénye van ahhoz, hogy ne csak egy éles fény foltot láss, kis területen.

Szóval ez egyszerû, de csak akkor ha tudod mit hogyan állíts össze.
Természetesen akkor el kell hagyni az izzót, de hiszen azért csinálod az egészet.

Használhatsz másik lámpa testet is, ha abba jobban be tudod építeni a ledet, hogy a hûtése is meg legyen és fókuszba is kerüljön.
Kettõs lámpa testet is használhatsz, ha abban jobban fókuszba tudod állítani egyenként a ledeket.

Vagy használhatsz egy ledet is ha schottky egyenirányító graetz hidat építesz a kör elejére. Schottky-dióda - Lexikon - Léteznek variációk a megoldáshoz de azt majd neked kell eldönteni, hogy mit választasz. Azt hiszem, olyan nagyon nagy újdonságot nem mondtam neked, hiszen másik fórumon már esett szó ilyesmirõl ha jól emlékszem.

Úgy látom, hogy egyszerre írtunk, de két válasz több mint egy és talán többet is ér. :-)