Inkább 14,4 V-os az az aksi...van egy Hozé-féle lámpám, amit tkp. nem is használtam, csak ki volt próbálva, viszont most lehet, hogy hasznát venném. annó hülye módon nem vettem hozzá akkut, tudnátok tippet adni, hogy mit vegyek hozzá?
ja, 12V-os a lámpa emlékeim szerint (de rég volt! ) , szóval ennél kevesebb ne legyen az akksifeszültség se.
köszi!..
Jelentkezz be Regisztrálj
Látni & látszani!
Írta 2012. november 12. - 17:35
Írta 2012. november 12. - 13:53
Írta 2012. november 12. - 11:02
jöhet lítiumos is, bár ahhoz töltõ is kell, mezei zseléshez jó akár autós akksitöltõ is?
nem kell, hogy extra könnyû/pici legyen, szerintem lítiumosnál inkább az volna nekem elõny, hogy hosszabb idõre úgyhagyhatom, ha nem használom (hetente egy tekerésnél szinte biztos nem lesz több).
ja, 12V-os a lámpa emlékeim szerint (de rég volt! ) , szóval ennél kevesebb ne legyen az akksifeszültség se.
köszi!..
Írta 2012. november 08. - 01:17
Van egy reklám mostanában a tv-ben, errõl mindig a bringa lámpa jut eszembe mert tényleg hasonló élmény az erõs fényel:
[ReZe365] Citroen C4 Autó Reklám 2012 (Kanyarkövetõ xenon fényszórókkal) - YouTube
Viszont a fény eloszlást illetõen még van mit fejleszteni.
Sõt még hatékonyabb ledekkel a fogyasztást is tudom csökkenteni, ami elõnyt jelenthet, ezek a ledek már elég régiek.
Azóta van sokkal jobb led (XM-L T6-U2), amivel kevesebbet fogyasztana. Esetleg szín hõmérsékletet tudok választani, ami kedvezõbb.
Most van 4 db XM-L amit majd be kell kötni próbaként valami alu lámpa tokban és azzal ki tudom próbálni, milyen szín árnyalat lenne kedvezõbb. Van közte nagyon meleg és nagyon hideg színü led (az U2 bin) és van kettõ valahol a szín sáv közepe környékén is.
A mostani ledekkel és beállítással 5-6 óránál nem bír többet az akku nagy fény állásban.
A vége felé már halványul. Igaz, az akkuk is mûködnek már vagy 6-7 éve, szóval nem is csodálom..
Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.
Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !
A találmányok már csak ilyenek..
Írta 2012. november 08. - 00:37
Írta 2012. november 07. - 21:01
A bringa lámpa fényének felsõ határ vonala - YouTube
Az elõszobából a bringa elõtt éppen ez a szoba, (anyám szobája) látszott. Így volt legegyszerûbb a fény felsõ határát közelrõl bemutatni.
Még ennyire közelrõl sem látszik fény ami a "szem vonal" fölé jutna (nagy domború lencsével), vagyis csak oda megy felül fény, ahova azt állítom, de oda "rendesen".
Egy tükörrel vetített fénycsóva szélei nem ilyen határozottak. Ott felfelé is sok kiszóródik. Annál az autók tompítottjához hasonlóan, (tükrös "kanállal" féloldalt) lehet ezt beállítani
Írta 2012. november 07. - 19:47
Fény fokozatok és billentés DSCF4753 - YouTube
Bringa lámpa fókusz állítás DSCF4755 - YouTube
Írta 2012. november 07. - 02:44
Vagy ott a Lupine, az a cég is legyártotta a Betty-t és negyed milláért kezdte árulni még annak idején. Egy jobb bringa ára.
Éppen utána kerestem, most is annyiért látom egyik bolt weblapján: Lupine Betty 14 - Zedbike kerékpáros webáruház
Itt meg az "olcsóbb" Betty: Lupine Betty 7 - Zedbike kerékpáros webáruház Azért ezeket sem emberi áron kínálják.
Már mutatok valamit.
Nemrég este jártam Szentendre felé és készült próba videó a kormány markolatról állítható magasságú lámpám fényérõl.
Elõször tartalék fényerõn világítok, aztán lekapcsolom mert jönnek és így jobban látszik, milyen a fénye általában a bringáknak.
Aztán felkapcsolom fullra a középsõt, majd hozzá a bal és jobb szélsõ fényt is. Ez egy lámpából jön ki ilyen szélesen.
A videókat érdemes nagy képernyõn nézni, úgy realisztikusabb.
Bringa lámpák fénye a világos falnál DSCF4772 - YouTube
Ugyanez a lámpa egy bringa aluljáróban: Lámpa billentés bringa út aluljáróban:
DSCF4780 - YouTube
Itt egy másik átjáróban a bringa úton: Fény billentése bicikli úton és átjáróban DSCF4779 - YouTube
A fényt azért emelgetem mert jobban látszik milyen azzal és anélkül.
Na meg, hogy így lehet a kormányt markolva állítani a fény magasságát.
Írta 2012. november 07. - 01:37
Írta 2012. november 06. - 20:53
...remélem jobb lesz mint a Velo-ban legjobb ár/érték arányban kihozott BBB Strike 500 ami 5x ennyibe kerül
BBB BLS-72 Strike 500 fehér akkus elsõ lámpa. Ár: 29 990,- Ft
Kis méretû elsõ lámpa, egy beépített akkumulátorral. Erõteljes fényû, 500 Lumen-es XPG-R5 CREE LED. 5 üzemmód: folyamatos takarék, folyamatos normál, folyamatos erõs, folyamatos reflektor fényû és villogó üzemmód. Vízálló, alumíniumból készült lámpatest, lézer gravírozott logóval. Megnövelt hõleadás. A gumírozott kapcsoló közvetlen és érzékeny aktiválást biztosít. Tartalmazza a felfogató részt. Normál és túlméretes kormányokra is felszerelhetõ. Extra könnyû (127 gramm). Az akkumulátort körülbelül 4 órán keresztül kell tölteni. Védett rövidzárlat, túltöltés, és kisülés ellen. Kiváló minõségû lítium akkumulátor (2x 18650 akkumulátor, 2200 mAH 7.4V). A lítium akkumulátor csomag körülbelül 400 alkalommal tölthetõ, bármilyen teljesítménycsökkenés nélkül. A töltõ európai szabványos dugasszal ellátva.
Bármennyire is szépeket írnak róla, akkor sem tud annyit fényerõben, mint az általad választott lámpa.
Ebbõl a sok, szépen hangzó dologból alig van valami, ami tényleg külön elõnyt jelent a másik választott típushoz képest.
Legfeljebb ha van benne tényleg hõ kontroll, az jelenthet elõnyt és még a fokozatok. Szerintem abból is elég lehet kettõ.
Az ára... az meg hihetetlenül magas.. és nem csak a mai árakhoz képest. Nagyon sok 500 lumenért 30ezer Forint !
Írta 2012. november 06. - 09:48
.
A led max 10 Watt teljesítményt vesz fel.
Szerintem ki lehet számítani. Az akku névleges feszültségét kell figyelembe venni, ami 3,6V. Az akku kapacitása cellánként 2-2,5 Ah lehet (bármi több is legyen ráírva). Az összes akku kapacitását össze kell adni, ami táplálja. A végén még le kell vonni belõle az átalakítási veszteséget amit nem tudok pontosan de kb 5-10% lehet. Vagyis teljes fényerõn, kettõ lítium-ion akkuval, optimális esetben alig több mint másfél óra. Elég ha kicsivel lejjebb veszed a fényerõt, az üzemidõ arányosan megnövekszik.
A leírt kalkulációval nagyjából ki jön az össz üzemidõ teljes fényerõn, ami szerintem nem 1300 hanem inkább 910 lumen a T6-os leddel.
XM-L led adatlapja: http://www.cree.com/...ng/XLampXml.pdf
Köszi szépen
Egy aksisat rendeltem ez fele fényerõn is hozni fogja ezt az idõt másfél óránál többet úgysem bringázok sötétében
remélem jobb lesz mint a Velo-ban legjobb ár/érték arányban kihozott BBB Strike 500 ami 5x ennyibe kerül
Írta 2012. november 06. - 01:56
.Viszont kérdés lehet hogy 1 db 2500-as 3,7-es akksival meddig bírja ki szerintetek
A led max 10 Watt teljesítményt vesz fel.
Szerintem ki lehet számítani. Az akku névleges feszültségét kell figyelembe venni, ami 3,6V. Az akku kapacitása cellánként 2-2,5 Ah lehet (bármi több is legyen ráírva). Az összes akku kapacitását össze kell adni, ami táplálja. A végén még le kell vonni belõle az átalakítási veszteséget amit nem tudok pontosan de kb 5-10% lehet. Vagyis teljes fényerõn, kettõ lítium-ion akkuval, optimális esetben alig több mint másfél óra. Elég ha kicsivel lejjebb veszed a fényerõt, az üzemidõ arányosan megnövekszik.
A leírt kalkulációval nagyjából ki jön az össz üzemidõ teljes fényerõn, ami szerintem nem 1300 hanem inkább 910 lumen a T6-os leddel.
XM-L led adatlapja: http://www.cree.com/...ng/XLampXml.pdf
Írta 2012. november 06. - 00:36
Szerintem azt az idõszakot használod majd úgyis, ahol már nem fog villogni.bekotottem az agydinamora az elso lampat (halogen izzos).
alacsony sebessegnel villog.
Lassú sebességnél meg hadd villogjon. Valószínüleg annál gyorsabban jársz majd vele. A led még inkább villogna.
Lednél lehetne rajta változtatni, de annyit szerintem nem ér a dolog.
Írta 2012. november 05. - 20:00
alacsony sebessegnel villog.remelem ezt majd bratyo meg tudja oldani.
sajnos a shimano csatlakozo nem egeszen kompatibilis vele.kicsit reszelni kelett a csatlakozon.
regi/hibas agyvaltokat veszek.
Írta 2012. november 05. - 18:25
Ha valóban fel is veszi az az akksi (amit kétlek...) a 2.500mAh-t, akkor max kakaón kb. 2-2,5 óra az üzemideje. Fél gázon akár a duplája is lehet ha van ilyen funkció.Rosszul fogalmaztam, ennél valóban nem törik a kábel mivel nincs. Viszont kérdés lehet hogy 1 db 2500-as 3,7-es akksival meddig bírja ki szerintetek
Lentebb van egy diagram kép, azon nézd meg mennyit tud az akksid felvenni.
Írta 2012. november 05. - 13:04
Valamit rosszul néztél, vagy nem jót linkeltél.
A linken lévõ cucc Hong Kong-ból jön és nincs tápkábel.
Mellesleg az eu-s kütyük nagy része ugyanúgy kínai, legfeljebb rendeltek belõle többet és ezért tudják gyorsabban küldeni a saját készletükbõl, cserébe ráteszik a saját hasznukat.
Rosszul fogalmaztam, ennél valóban nem törik a kábel mivel nincs. Viszont kérdés lehet hogy 1 db 2500-as 3,7-es akksival meddig bírja ki szerintetek
Írta 2012. november 05. - 12:48
A linken lévõ cucc Hong Kong-ból jön és nincs tápkábel.
Mellesleg az eu-s kütyük nagy része ugyanúgy kínai, legfeljebb rendeltek belõle többet és ezért tudják gyorsabban küldeni a saját készletükbõl, cserébe ráteszik a saját hasznukat.
Trance
"Attól még, hogy egyesek szerint kevés idõnk van hátra, nem kéne szét....ni mindent magunk körül, lásd szemetelés, erdõirtások, és a tévé maci megszüntetése..."
Írta 2012. november 05. - 09:38
internetrõl rendelnék lámpát tudtok olyan helyet mondani az eu-n belül ami versenyképes a hongkongi ebay árakkal ?
Nem akarok hónapokat várni a csomagra és szarozni a vámügyintézés miatt
ilyet néztem ki magamnak ennél nem fog megtörni a tápkábel mint az összes többi külsõ aksis lámpánál (?)
1300Lm CREE XM-L T6 LED Bike Bicycle Light Flashlight Torch Front Rear +18650 | eBay
Írta 2012. november 03. - 02:10
Ezek a kínai mérnökök miket ki nem találnak .... nagyon kemény.