Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Látni & látszani!

* * * * * 2 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
8736 hozzászólás a témában

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Ezzel az a baj, hogy nem csak felül világít szembe. A foncsorral elõre vetített fénynek éppen az alsó része megy leginkább felfelé. Ezen kívül a led középen közvetlenül is vakít. A szóró mikrolencsék is mindenhol vakítanak. Foncsornál az autó tompítottjának az elvén lehetne a tompított fényt megoldani, persze egy ilyen lámpában nem igazán lehet ezt utólag megcsinálni.
Ha a fény csak a tükör felsõ részébe jutna, akkor vetülne felülrõl csak lefelé a kilépõ sugár.

Legfeljebb a sávos elõtét lenne még jobb ide, mert az csak vízszintesen nyitja a fény kévét,
így be lehet állítani alacsonyra, hogy a szembe jövõknek szem magasság alatt legyen a felsõ széle.
A kör alakban szóró inkább terepen lehet jó, viszont könnyen felemelhetõ a lámpa elõl.

Domború lencsével vetített fénynél lehet felül, a fénysugár felsõ részébe, enyhén ferde szögben bedöntött tükörrel
levetíteni a felfelé kilépni induló fény felsõ szélét, magunk elé a földre. Attól lesz felül egy egyenes éles határvonal.

Még használható megoldásként valami lámpa billentõ mechanikát lehetne alá tenni, amit a kormány markolat mellõl egy váltó vezérlõ karhoz hasonlóval, bowdenen keresztül lehetne mûködtetni. Nekem ilyen megoldásom van és menet közben könnyedén állítgatható.

Itt egy videó, amin látszik, hogy milyen menet közben a lámpa billentése. A kormányt sem kell elengedni hozzá.
Úgy van felszerelve a billentõ kar, mint egy váltóé lenne, a kezelése is annyi.
Fény billentése bicikli úton és átjáróban DSCF4779 - YouTube

Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16.879 hozzászólás
Balu1: meg is rendeltem azt a lencsét amit mutattál, ás kérdés, hogy attól tartok kicsit felfelé is fogja szórni a fényt. kell tennem valami árnyékolót hogy szembe ne világítson?

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Ez egy "röntgen" nevû gyerekjáték volt. Egy lapot kellett benne elmozdítani a végén kilógó bütyökkel
és a "tv képernyõ zaja" és "egy kéz röntgenkép"-hez hasonló rajzolat váltotta benne egymást.
Körbe fûrészeltem az élénél és le lehet venni az optikai lényegét.
Egyébként a szemüveg nélkül nézhetõ, lentikuláris 3D képernyõ is hasonló elõlapból áll, (ami mögött a kép pontok vannak).

Feltöltött kép

Ezt a kipakolós piacon láttam meg és az optikai kísérletek miatt vettem meg egy százasért. :)
Pontosan ilyent nem tudom lehet-e venni, de hasonlót, sûrûbb lencse sorral lehet venni.
Biztosan láttál már olyan papír képet, ami mélységben látható virágot állatot vagy bármi más térhatású képet mutat.
Egy ilyent ha veszel valahol (talán papír-írószer boltban) és annak egy kis részét levágod és leáztatod a papírt róla és
a festéket is ledörzsölöd a mûanyagról, akkor kb így fog mûködni.
Így hasonlóhoz jutsz, csak sokkal sûrûbb bordázattal.

Esetleg játékboltban nem tudom, lehet-e ilysmit vagy hasonlót venni mint a képen látható, amibõl kinyerhetõ a lényege.

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.689 hozzászólás
Hol lehetne ilyet találni ? Kapható nálunk ? Pont ezzel küzdök, egy kicsit szélesebb fényre vágynék.
Marci

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Erre gondoltam, hogy a lámpa elé lehetne tenni.

Feltöltött kép

A következõ képen egy eléggé szúró fényre állított fókuszú lámpa fényt mutatok.
Feltöltött kép

Az elõzõ fény csóvába, közvetlenül a lápára tettem a bordás átlátszó lapot és ilyen lett a fénye.
Feltöltött kép

Természetesen gyengült valamennyit a fény, mert megoszlik a felületen,
de lagalább nagyobb felületet lehet látni mellette.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Létezik olyan is, ami csak vízszintesen húzza szét.
Az függõleges mikrolencse sávok sokasága, mint ami a "kacsintós", vagy a "szabad szemmel nézhetõ 3D papír képek" elõtt is van.
Ilyeneket lehet kapni sok helyen, csak a hátuljáról le kell koptatni (mosni) a papírt és festéket. Az viszont kicsit macerás.
Az eléggé szélesre szétszedi a fényt, talán túl szélesre is..

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16.879 hozzászólás

Egy megfelelõ szögben szóró diffúzor elõtét talán segítene.
Ilyesmire gondoltam, de lehet, hogy nem ez a méret kell : Flashlight Head Light Diffuser - Black+Transparent - DealExtreme

ez egész faszának tûnik!
köszi!!

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

Sly78

Sly78

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.513 hozzászólás

egy ilyen fogyasztása hány paks per perc?

egyébként a hideg kiráz, ha arra gondolok, hogy én barom kivilágítva, villogókkal, láthatósági mellényben, az autósokra odafigelve tekerek a sötétben, míg a sok családapu, anyuka gyereküléssel (benne persze a lurkó vidáman) lopakodik minden fényforrás nélkül a leginkább ki-nem világított, legrosszabb minõségû utakon..

Olyan drága lenne erre áldozni? Ha már a biztosítást megköti az ember...

ezt ne is mondd. mi most költöztünk ki falura, hát öregem, itt aztán nem divat a lámpa... gyakorlatilag még nem nagyon láttam kivilágított kerékpárost. tegnap meg a 47-es fõúton, szeged meg vásárhely között a négysávoson este hétkor gyereküléssel, világítás nélkül. remélem nem volt benne gyerek, azt már nem láttam.

Vejne

Vejne

törzsvendég

• fórumtag
  • 4.309 hozzászólás
egy ilyen fogyasztása hány paks per perc?

egyébként a hideg kiráz, ha arra gondolok, hogy én barom kivilágítva, villogókkal, láthatósági mellényben, az autósokra odafigelve tekerek a sötétben, míg a sok családapu, anyuka gyereküléssel (benne persze a lurkó vidáman) lopakodik minden fényforrás nélkül a leginkább ki-nem világított, legrosszabb minõségû utakon..

Olyan drága lenne erre áldozni? Ha már a biztosítást megköti az ember...

Sly78

Sly78

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.513 hozzászólás
ez konkrétan szellemi fogyatékos szerintem...

DannyL81

DannyL81

Dancó a hegyről...

• fórumtag
  • 1.373 hozzászólás
  • LocationVeresegyház
Ez úgy néz ki mint egy Hella fényszóróval teleaggatott 1986-os Audi Quattro a Pike's Peak rally-n. :D
Azért ez se gömbölyû már....

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Magicshine MJ-816E
Itt nem egy utas szállító repülõ landol.

Feltöltött kép

Ez a bringás sem cicózik! :)
Feltöltött kép

Feltöltött kép

Forrás: http://bikelightrevi...icshine-mj-816e

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

..egy erõs fókuszált fény az egész ... a nagyon fényes középsõ rész...

Egy megfelelõ szögben szóró diffúzor elõtét talán segítene.
Ilyesmire gondoltam, de lehet, hogy nem ez a méret kell : Flashlight Head Light Diffuser - Black+Transparent - DealExtreme

Feltöltött kép

Feltöltött kép

Feltöltött kép

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.689 hozzászólás
Olcsón jót nagyon nehéz mondani. De talán a MagicShine koppintás lámpa jó lenne a DX-en 45-50 Dollár körüli áron. Tökéletes fénye van azért a pénzért.
Marci

Sleek

Sleek

törzsvendég

• fórumtag
  • 299 hozzászólás

igazából nem tudom :)
az a baj, hogy nem találtam még olcsón jót
láttad a velo mostani lámpatesztjét?
az elsõ elfogadható lámpa 20 rugóba fáj...

Ez az sajnos 20ezer jó magyar pengõ forintot nem akarok kiadni mert ha elakadok valahol tutti az törne le elsõre:( Meg igazából annyim nincs is most rá.
Akkor megy az agyalás tovább :)

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16.879 hozzászólás

Te milyen lámpát ajánlanál?

igazából nem tudom :)
az a baj, hogy nem találtam még olcsón jót
láttad a velo mostani lámpatesztjét?
az elsõ elfogadható lámpa 20 rugóba fáj...

Sleek

Sleek

törzsvendég

• fórumtag
  • 299 hozzászólás

ilyenem van, játék lámpa.
egy erõs fókuszált fény az egész, rettentõ könnyen szokik hozzá a szemem a nagyon fényes középsõ részhez ami miatt gyakorlatilag egyáltalán nem látom idõvel azt sem, amit egyébként még világít, nemhogy a fény és az árnyék közti átmenet részeit.
városba oké, mert észrevesznek az autósok, és nekem erre van, de hegyen meghalnék vele az fix.

Te milyen lámpát ajánlanál?

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16.879 hozzászólás

Nekem ezt a lámpát ajánlották egy elemlámpás fórumban.
Írtam bringára kellene
SingFire SF-90 Cree XM-L T6 4-Mode 1000lm White Bicycle Headlamp - Silver + Grey (4 x 18650) - Free Shipping - DealExtreme

ilyenem van, játék lámpa.
egy erõs fókuszált fény az egész, rettentõ könnyen szokik hozzá a szemem a nagyon fényes középsõ részhez ami miatt gyakorlatilag egyáltalán nem látom idõvel azt sem, amit egyébként még világít, nemhogy a fény és az árnyék közti átmenet részeit.
városba oké, mert észrevesznek az autósok, és nekem erre van, de hegyen meghalnék vele az fix.

dartsos

dartsos

törzsvendég

• fórumtag
  • 258 hozzászólás

Elsõnek én ezt néztem ki.
Az elemlámpások lebeszéltek róla valamiért.
NEW-S06B XM-L T6 900LM White LED Convex Lens Flashlight (5-Mode 1x18650) - Free Shipping - DealExtreme

Szerintem inkább az elõzõ hsz-ben szereplõ legyen a kiválasztott.

Sleek

Sleek

törzsvendég

• fórumtag
  • 299 hozzászólás

Ez kb ugyanaz mint az enyém, csak ebben 1 led van 3 helyett....de irányitva, vetitve ennek sincs a fénye, tehát meg mindenfele, amerre ki tud lépni az optikán át.
Tegnap este nézegettem a lámpám, és tényleg még az 5 méter magas épület tetejére is jutott a fénybõl...szembõl sajnos baromi vakitó, de mikor 2 led világit, akkor a 2 felsõ világit, és azt lehet valahogy letudom maszkolni, hogy felfele nenagyon szóródjon....úgyis jut még bõven az útra XD
Haverom csak annyit mondott, hogy jobban lát mint mikor kocsival áll befele a kapubejárón :D

Elsõnek én ezt néztem ki.
Az elemlámpások lebeszéltek róla valamiért.
NEW-S06B XM-L T6 900LM White LED Convex Lens Flashlight (5-Mode 1x18650) - Free Shipping - DealExtreme