Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Látni & látszani!

* * * * * 2 votes

• Please log in to reply
8736 replies to this topic

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts
Nagyon szép és aranyos az a lámpa de...
Az 1 Wattos led teljesítmény nagyon kevés még azzal együtt is, hogy a modern ledek már akár kétszer jobban teljesítenek mint a régiek.
Viszont ilyen áron értékesített lámpába nem építenek bele olyan ledet, aminek az ára kiteszi a lámpa értékének majdnem felét.
Az egyáltalán nem biztos, hogy az ide beépített led a legkorszerûbb hatásfokúak közé tartozik.

Szerintem minimum 2-3 Wattos korszerû leddel érdemes világítani, (vagy 5-6 Watt régebbivel).
Akkor esetleg még látsz is valamennyit mellette. Persze az még nem reflektor, inkább csak használható fényecske.

Egy lámpának minél szûkebb a széttartása, annál erõsebb a fénye távolra, és annál kisebb területet világít meg közelebb.

Amit a lámpa adatlapján írnak, "Fénytávolság: 90m (0.25lux)" Ez egy adat. Viszont egyéb jellemzõkrõl nem esik szó, mint pl mekkora a fény sugár széttartása.
Vagyis 3 méterrõl hány centis kicsi köröcskében (esetleg nagyobban?) világítja meg a környezetét.

A szûk és erõs fénnyel viszont nem a fényereje miatt nem lehet látni, hanem a sötétben megvilágított kicsi köröcske miatt.
Igaz, másod világításként, fej lámpának használható de közelre nem azzal kell nézni, mert oda nem lenne elég.
Oda olyan lámpa kell, ami szélesebben megvilágítja a környezetet, aminek tervezett fény elosztása van.

A szélesebb és nagyobb széttartású fényhez viszont erõsebb fény teljesítményt leadó fényforrás is kell,
mert az az egyetlen kicsi led kell létre hozza azt a fényt, amit azután szét osztunk az úton magunk elõtt és kicsit távolabb.
Attól, hogy nagyobb területen oszlik el, egy kisebb teljesítményû, kisebb fényû led fénye még gyengébb lesz.
Ezért kell erõsebbnek, nagyobb teljesítményûnek lennie.

Ami egyáltalán megadható értékû megvilágítást jelent 90 méter távolságban, az nagyon szûk széttartású kell legyen.
Ez azt kell jelentse, hogy annak a fénynek az útra vetített foltja közelben ugyan erõsebb de
annyira kicsi területre jut a fény, hogy csak azt a talán 20-30 centis kört látod magad elõtt, amivel nem sokat érsz.

Itt egy-két oldallal korábban ajánlottak valami, többek által jónak tapasztalt lámpát.
Szerintem érdemes lenne vissza keresni, ott esett szó ilyenrõl.

Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..

bbandit

bbandit

vendég

• fórumtag
  • 16 posts
Üdv!
Bringára kellene valami világítás amivel lakott területen kívül lehet látni. Csak aszfalton járok valami szórt fényûre gondolok, szerintem nem kell 100m világítania inkább legyen tölthetõ. Warta fejlámpát néztem, de nem tudom hogy világit, viszont árban jó.
Varta 1 Watt LED Sports Head Light 2AAA - Vartashop.hu Mondjatok valami véleményt.

sala

sala

Telóguru

• fórumtag
  • 13,254 posts
  • LocationSvájc
hozé lámpához :)

fuck me, i'm famous!
-- Go ahead, Droids! --->

https://www.veloinfanger.ch/

xclajos

xclajos

vendég

• fórumtag
  • 158 posts

valakinek van kölcsön hozé akksija?

pl. Hozénak ? :)
Mire kéne a kölcsön aksi ?

sala

sala

Telóguru

• fórumtag
  • 13,254 posts
  • LocationSvájc
valakinek van kölcsön hozé akksija?

fuck me, i'm famous!
-- Go ahead, Droids! --->

https://www.veloinfanger.ch/

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

így belegondolva, igazad van!

Viszont jobban átgondoltam (és kipróbáltam), csak azon a szûk fény körön belül mûködik így.

Ma láttam ilyen 3D képet a szombati piacon és vettem belõle. A mérete 80 X 55 mm.
A papír hátlap nagy részét lehúztam róla de a képet tartalmazó vékony áttetszõ ragasztó, néhány papír rosttal és a képpel együtt makacsul maradt.
Megpróbáltam mûanyag mosogató szivacs dörzsi rétegével egy kis mosogató szerrel ledörzsölni de alig jött valamennyire és ott a felület is megkopott egy kissé.
Aztán a megint száraz lapra olajat kentem és megpróbáltam azzal leoldani, de azzal sem ment.
Aztán az olajat megpróbáltam 40 fok körüli meleg vízzel és mosogató szerrel lemosni.
Kb, két percig dörzsölgettem a vízben és miután így megázott egy kicsit, akkor vettem észre, hogy könnyedén sodródik róla a megduzzadt réteg a képpel együtt.
Lehet, hogy önmagában a pár perces mosogatószeres forró vízben áztatás is segített volna.
A lényeg, hogy utána még nedvesen le kell kaparni róla körömmel a réteget, mielõtt megint rászárad. Így nem sérül a mûanyag lap sem.
Akkor így sodródik mint a fotón.

Utána kicsit félre tettem, mert csináltam róla ezt a képet.

Feltöltött kép

Miután megint a kezembe vettem, már annyira rászáradt, hogy nem tudtam megint megkaparni.
Megint kezdtem olajjal, azután forró vízzel és mosogató szerrel.
Utána már le tudtam tisztítani teljesen. Ott maradt benne kicsi bemattult hiba, ahol megdörzsöltem a dörzsis mosogató szivaccsal.

Ezeket csak azért írtam le ennyire részletesen hogy ne ess ugyanebbe a hibába.
Már én sem emlékeztem, hogy korábban hogyan csináltam.
Hát így. Ez a mûködõképes módszer a kép eltávolításához.

Aztán ezzel az elõtéttel is kipróbáltam, hogy vetít rajta keresztül a lencsés és a tükrös lámpa.

A domború lencsés lámpánál teljesen jól mûködött.
Amikor az alsó háromnegyedét takartam el vele, akkor közelre nagyon szélesen szórt és pontosan fölötte távolra erõs szûk fényt vetített.
A domború lencsénél jól vizsgázott az elméleted.

Kipróbáltam tükrössel is.
Amikor a szóró elõtétet a tükrös lámpa teljes felülete elé tettem, akkor vonalban szórta a fényt, ahogy elgondoltuk.

Viszont amikor csak egy részét takartam el vele a kilépõ fénynek, akkor a vonalban szórás ugyan megmaradt,
de a részben elmosott fényben középen megjelent a lámpa egyre erõsödõ eredeti szúró fénye.
Szóval a részben takarás így nem lenne jó, (csak lencsével mûködõ lámpánál).

Vagyis a tükrösnél le kell mondani a részben takarásról és az egész fény út elé kell tenni az elõtétet.
Akkor viszont lehet arra számítani, hogy a tükör által vetített fényt használhatóan szét húzza.

Feltöltött kép

Feltöltött kép
A képen nem látszik, de jóval gyengébb széthúzva.

Viszont a lednek van egy közvetlenül elõre kilépõ fénye is, ami nem érinti a tükröt és alap esetben szórtan és gyengén megvilágítja a környezetet.
Ez a szórt fény is most még jóval szélesebben szóródik, vagyis még gyengébb lesz.
Lehet, hogy az nem is hiányzik, mert úgyis gyenge volt ahhoz, hogy 1-2 méteren túl láss mellette.

Szerintem ezt érdemes lehet kipróbálni, hogy teljesen a fény útjába teszed az elõtétet.
Ha nem találod így túlságosan gyengének a fényt, akkor széles, viszonylag közeli (néhány méterre világító) fénynek akár jó is lehet.
Majd meglátod.

Viszont a vakítás csökkentése nem igazán megoldható ennél. Legalábbis házi módszerekkel nem egykönnyen.
Az járható lenne amit DöG úr képet beillesztett, viszont az elõre kilépõt is vissza kellene tükrözni, hogy tényleg ne vakítson. Szóval az macerás.

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16,879 posts

Egyébként az alsó kétharmadra tenni, az lehet, hogy... majd meglátjuk.
Akkor alul és közelre koncentráltabb marad, de távolabb és felül széthúzza.
Próbáld ki (elõször csak mindent oda tartva) és majd meglátjuk.

Esetleg próblád meg mi lesz ha felülre teszed.
Elvileg a felül kilépõ fény megy lentre.

így belegondolva, igazad van!

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts
Tartok tõle, hogy annál az árnyékoló nem lesz hatásos.

Ne dolgozz vele feleslegesen, elõször próbáld ki bármivel amit fölé tartasz. Sajnos nem lesz úgy jó.
Csak lencsével mûködik úgy és a felsõ tükörrel is csak lencsével hatásos.

A 3D kép "nagyító sávos" mûanyag lapja szét fogja húzni a fényt egy irányban, lehet, hogy nagyon is.
Egyébként tényleg, papír boltban láttam ilyeneket. Képként is és írogató spirálos mappa elõlapjaként is.
Ilyen 3D oroszlán meg minden kutyafüle kép lehet rajta, ha ilyen helyen keresed.

Egyébként az alsó kétharmadra tenni, az lehet, hogy... majd meglátjuk.
Akkor alul és közelre koncentráltabb marad, de távolabb és felül széthúzza.
Próbáld ki (elõször csak mindent oda tartva) és majd meglátjuk.

Esetleg próblád meg mi lesz ha felülre teszed.
Elvileg a felül kilépõ fény megy lentre.

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16,879 posts

.
Áh, szóval nem tükrös a lámpa!
Akkor viszont tényleg meg lehetne próbálni amire az elején gondoltál, hogy felülre tennél egy tükör lapot és az levetíti eléd a fény csóva tetejét.
Viszont ha nem sima gyûjtõ lencse, akkor nem biztos, hogy mûködik.
Ehhez nálam a 40-es optika elõtt van egy elõtét, ami hasonlít a forgalom irányító lámpák felsõ árnyékolójához.
A képen levõ tükrözõ lap 45mm-re áll ki a lencse elé, az árnyékoló elõtét alatt. Kicsit meg kell dönteni a kiálló végét, hogy
éppen annyira érjen bele a fénybe, ami még nem sokat vesz le belõle, viszont már felfele ne szórjon.
Ez a módszer csak lencsével mûködik jól.

Feltöltött kép
A képen porosabbnak látszik, mint valójában. :)

az enyém pontosan ilyen kinai vacak mint ez:
[ATTACH=CONFIG]2601[/ATTACH]

arra gondoltam, hogy felülre teszek egy olyan "árnyékolót" mint ami a tieden van, alulra meg az alsó 2/3 részbe kipróbálom azt a "3d kép leáztatom bordás mûanyag" történetet.

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

de mi van ha nem a kormanyon kap helyet a vilagitas?!
pl nem fel mar el vagy inkabb a sarhanyo fele kerul.

zotyoges kozben is gondolom jobban alithato igy hogy a tenyerunk ala van tamasztva.

Alacsonyabbról a gödrökbe nem világít bele. így a legkisebb úthiba is fenketlen mély szakadék érzetét kelti.
Alacsonyra szerelt világításnál elõre nem lehet tudni, milyen mély a gödör elõttünk.
Ezért jó ha minél magasabbra kerül.

A markolaton tartott kézzel most már teljes biztonsággal kezelhetõ a billentése.

Én nem költenék ilyesmire az tuti!Megfogom a lámpát a kis kezemmel és kb 1mp alatt beállitom a kivánt magasságra:)
Fölösleges maszekolás,plusz súly(nem megsértõdni,én nem a variálós fajta vagyok,ennyi)

Menet közben, nagyobb sebesség mellett, zötyögõs úton is tudod úgy kezelni?
Ok, nem vagy variálós, de azért csak jobb ha így mûködik.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts
Ez a billentés nagyon jó dolog, mert amikor nem jön szembe senki, akkor nyugodtan megemelhetem a fényt, hogy lássam merre megyek. Amikor viszont jön valaki, akkor azonnal le kell billenteni, hogy ne vakítsam, úgy viszont nem látok eléggé elõre, távolra.

Ezzel és esetleg még egy fejlámpának a szûk kévéjével felvértezve már bárhol lehet menni és
még a kresz-nek is gépjámû elvárás szinten megfelelne, a fény használati biztonságot illetõen.
Akárhogy is nézzük, ez már akkora fény, ami baleset veszélyt okozhat, ha nem megfelelõen használjuk.

A kiegészítõ szûk fényû fejlámpa azért fontos, mert azzal balra jobbra távolra is el lehet nézni,
ami terepen szinte nélkülözhetetlen a tájékozódáshoz, ha nem akarunk félig vakon menni.

Régebben a lámpám billentõ karja nem volt ennyire kézhez állóan, kézközelre állítva.
Akkor vízszintestõl felfelé volt mozgatható a kar. Nem volt jó az ergonómiája.

Néhányan jöttünk hazafelé éjszakába nyúlóan, Pilismarót felõl a királykúti nyereg felé és tovább a Sikárosi rét mellett.
Akkor kicsit fáradt voltam már és bennem volt energia ital is, szóval pörögtem.

A kormány lámpát jól megemeltem és a fejlámpát is a sötét végtelenbe elõre nyomtam.
Így párezer lumennel nagyjából láttam mindent, de azért távolabb voltak sötétbe veszõ részek is.
A kormány lámpának leginkább a vízszintesen széles széttartású és közeli (50-100m) tájékozódáshoz elég a fénye.

A többiek mindig kicsivel elõttem jártak az úton, volt többször amikor el is tûntek a látótérbõl.
Ott elég gödrös az aszfalt, de ha látunk, akkor össztelóssal lehet jól menni, habár nem mindenki volt azzal.

Már kb. Szentendre szélén jártunk ahol elég sûrûn kanyargóssá válik az út.
A lámpákkal a távolban kerestem, hogy mi van elõttem.
Egyszer csak viszonylag közelebbrõl (utólag kiderült, hogy kanyarból),
feltûnt az úton, a szembe jövõ sávban egy autó lámpája.

A fejemmel, az egyik lámpát azonnal lejjebb billentettem, viszont a kormány lámpa billentõ karja akkor még
távolabbra volt szerelve a kormányon, mint az ilyen tempóval, gödrös úton, kényelmesen elérjem a kormány elengedése nélkül.
A kissé lejtõs úton akkor 35 körül gurultam és voltak aszfalt hibák is ezért nem akartam elengedni a markolatot.
Azt viszont tudtam, hogy most azonnal le kell billentenem a lámpát mert vakítok.

Tenyerem a kormányon, a hüvelyk ujjammal kerestem a billentõ kart
és az elõre nyújtott ujjaimmal az elsõ fék kar felé nyúltam.

Ahogy ott markolásztam, véletlenül erõsebben megnyomtam az elsõ fék kart.
Egyébként is fékeztem, de a lámpa billentõ karját nem tudtam akkor fentrõl lehúzni vízszintesbe,
viszont a nagy igyekezetben annyira megmarkoltam az elsõ féket, hogy csikorgott a kerék és egyik úthibánál kifordult a kezembõl oldalra.
Szerencsére akkorra már elégé lelassultam. Pontosan már nem is tudom hogy, de nem elõre hanem hanyatt repültem az aszfaltra
és a jobb könyökömre és a jobb vállamra érkeztem. Arra jól emlékszem, egy ideig így csúsztam a bicikli után.
Az most részlet kérdés, hogy a könyököm akkor felduzzadt, mintha fél zsemlét tömtek volna bele és még sokáig fájt a vállam.
Egy percen belül megjelentek a srácok, akik elõttem jártak, mert hallották az esés hangjait.

A volt tanulság belõle, hogy itthon még sokkal pontosabban és a markolathoz közelebb, új pozícióba be kellett állítani a lámpa billentõ karját,
hogy minden körülmények között, teljesen üzembiztosan és bármikor könnyedén tudjam kezelni a fény magasságát.
Ez az elõzõ képen látható lett a végsõ megoldás. A váltó mûanyag karját még kiegészítettem alul egy kis segéd karral, ami nehezebben elérhetõ helyzetben segít azt tovább billenteni amint az látható is.

Régebben volt nekem más lámpám ami alá zsanérból készített billenõ szerkezetet tettem.
Arra 30 centis vízszintes hûtõbordát szereltem. Az elég könnyen beremegett.

A jelenleginél végállásban van kettõ pozicionáló rugós golyós tag,
ami kicsivel több erõvel rögzíti, megfogja adott végállásban a lámpát, hogy ne remegjen.

ridelife

ridelife

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,636 posts
de mi van ha nem a kormanyon kap helyet a vilagitas?!
pl nem fel mar el vagy inkabb a sarhanyo fele kerul.

zotyoges kozben is gondolom jobban alithato igy hogy a tenyerunk ala van tamasztva.

regi/hibas agyvaltokat veszek.

TheKop

TheKop

törzsvendég

• fórumtag
  • 274 posts
Én nem költenék ilyesmire az tuti!Megfogom a lámpát a kis kezemmel és kb 1mp alatt beállitom a kivánt magasságra:)
Fölösleges maszekolás,plusz súly(nem megsértõdni,én nem a variálós fajta vagyok,ennyi)
You'll never walk alone!
„A fájdalom elmúlik, a gyõzelem örökké megmarad."

ridelife

ridelife

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,636 posts
mindig is latni akartam hogy hogy is mukodik ez a dontes ennyit emlegetted:D
nem is tudom mert nem kerdeztem meg.

kivancsi leszek a gyartok mikor jonnek ra a letjogosultsagara.

regi/hibas agyvaltokat veszek.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

a lámpában a led most egy átlátszó lencsével van elválasztva a külvilágtól..

.
Áh, szóval nem tükrös a lámpa!
Akkor viszont tényleg meg lehetne próbálni amire az elején gondoltál, hogy felülre tennél egy tükör lapot és az levetíti eléd a fény csóva tetejét.
Viszont ha nem sima gyûjtõ lencse, akkor nem biztos, hogy mûködik.
Ehhez nálam a 40-es optika elõtt van egy elõtét, ami hasonlít a forgalom irányító lámpák felsõ árnyékolójához.
A képen levõ tükrözõ lap 45mm-re áll ki a lencse elé, az árnyékoló elõtét alatt. Kicsit meg kell dönteni a kiálló végét, hogy
éppen annyira érjen bele a fénybe, ami még nem sokat vesz le belõle, viszont már felfele ne szórjon.
Ez a módszer csak lencsével mûködik jól.

Feltöltött kép
A képen porosabbnak látszik, mint valójában. :)

Ez az a lámpa ami a kormány elengedése nélkül billenthetõ.
Feltöltött kép

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16,879 posts
a lámpában a led most egy átlátszó lencsével van elválasztva a külvilágtól - ami cserélhetõ.
átmérõje 39mm vastagsága 1,9mm
a megvett elõtét lencse dremellel való befabrikálása nekem megéri az "áldozatot" :)
a 3D képet még keresem, hogy abból is csináljak elõtét lencsét.
majd beszámolok a fejleményekrõl.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts
Itt egy kicsit zavarosan írtam a végét, pontosítom :

Azzal viszont mindenképp számolni kell, hogy bármit teszünk a fénysugár útjába, az min. 8% fényt levon a kilépõbõl (ahhoz képest ha a fény merõlegesen lép be az elõtétbe). Ebbõl a szempontból mégis jobb ha a lámpa üvegét kicseréled és nem teszed a másik elé. Ez kompromisszum, magadnak kell eldönteni, melyik elõny a hasznosabb.

Azzal viszont mindenképp számolni kell, hogy bármit teszünk a fénysugár útjába, az min. 8% -ot levon a kilépõ fénybõl.
Ez egy másik gondolat, hogy a merõlegesen be esõ fényhez képest eltérõ szögbõl már nagyobb a veszteség, ami vissza tükrözõdik.

A végén véletlenül benne maradt a szöveg szerkesztés közben és már késõn vettem észre, azért javítom így. Bocs.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

azt tervezem, hogy levágom a külsõ fekete peremrõl magát a lencsét, és ...és helyettesítem - azaz nem elõtétnek fogom használni.

Még jobb dolgot mondok. Keress valami rugalmas mûanyag flakon kupakot, vagy éppen a flakon alját, ami éppen megszorul a lámpa elejének oldalsó részén.
Szerintem érdemes lenne annak az elejébe vágni egy akkora kör alakú nyílást mint a lámpa kilépõ ablaka, amibe be lehet építeni barkács megoldással az elõtétet. Akkor nem kell véglegesen lemondani a szúrófényrõl sem. Legfeljebb egy fekete szigszalag csíkkal rögzíted oldalt a hengert, hogy véletlenül se csússzon le a lámpáról.

Amikor mégis szúrófény kell, akkor csak le kell venni az elõtétet. Pl. ha fejlámpának használod, akkor jobb ha szúrófény jellegû, mert azzal úgyis mindig keresel, benézel a kanyarba és pásztázol, amerre látni kell. Persze akkor azért jó ha van egy szélesebb fényû kormány lámpa is mellé, hogy közvetlen elõtted lévõ 10-15 méteren mindig szélesen világos legyen. Persze ez a kombináció nem a városban, hanem ott használható jól, ahol tényleg sötét van és menni.. kell.
Ezzel jó távolra be lehet látni a terepet és az "orrod elé" is látsz folyamatosan.

Városban az a jó ha látnak. Viszont látni fogsz a lámpától függetlenül is a közvilágításnál. Városban a nagyobb széttartású fény a szóró elõtéttel, nem túl magasra állítva, kisebb fényerõ fokozaton teljesen jó lehet. Még talán nem vakít zavaróan de jól látható. Persze ezt ellenõrizni kell, mint minden jónak tûnõ elméletet.

Ezek csak ötletek. Azt persze csak Te tudhatod, hogy mire van szükséged.

...viszont ennek a függõleges bordás történetnek nem tenne jót, ha meg lenne hajlítva - ezáltal kicsit összébb lehetne húzni a fényt?

Ezt ki kellene próbálni. Ami nekem itt van kéznél ilyen elõtét (a fotón láttad), az merev mûanyag lap. Viszont a 3D képeslapon lévõ hasonló lap hajlítható.
Errõl legtöbbet egy próba tudna mondani. Lehet, hogy nem jól mûködne, vagyis nem segítene ha meghajlítod.

Ami az ívelt belépõ felületet illeti, a legjobb hatásfokú áteresztést /a legkisebb visszaverõdést/ a sík (nem hajlított) felület biztosítja a belépõ fénynél.
Amikor a merõlegeshez képest valamilyen szögben éri a fény, akkor nagyobb a belépési reflexiós veszteség, vagyis a visszaverõdés mértéke.

Azzal viszont mindenképp számolni kell, hogy bármit teszünk a fénysugár útjába, az min. 8% fényt levon a kilépõbõl (ahhoz képest ha a fény merõlegesen lép be az elõtétbe). Ebbõl a szempontból mégis jobb ha a lámpa üvegét kicseréled és nem teszed a másik elé. Ez kompromisszum, magadnak kell eldönteni, melyik elõny a hasznosabb.

DöG

DöG

vendég

• fórumtag
  • 229 posts

...a sávos elõtét lenne még jobb ide, mert az csak vízszintesen nyitja a fény kévét,
így be lehet állítani alacsonyra, hogy a szembe jövõknek szem magasság alatt legyen a felsõ széle.
A kör alakban szóró inkább terepen lehet jó, viszont könnyen felemelhetõ a lámpa elõl...

Tükrös lámpáknál a "féltükör" is megoldás a felfelé kilépõ vakító fény ellen. A legtöbb tükörbe valószínûleg belefaragható lenne valami tükörlap szerû (pl. alufóliás karton...)
Kész kínai megoldás by' DX:
Feltöltött kép
Magyar boltból pl...

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16,879 posts
azt tervezem, hogy levágom a külsõ fekete peremrõl magát a lencsét, és kiveszem a sima kör alakú lapot ami a mostani lencse, és helyettesítem - azaz nem elõtétnek fogom használni.
viszont ennek a függõleges bordás történetnek nem tenne jót, ha meg lenne hajlitva - ezáltal kicsit összébb lehetne húzni a fényt?