Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Látni & látszani!

* * * * * 2 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
8729 hozzászólás a témában

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Tartok tõle, hogy annál az árnyékoló nem lesz hatásos.

Ne dolgozz vele feleslegesen, elõször próbáld ki bármivel amit fölé tartasz. Sajnos nem lesz úgy jó.
Csak lencsével mûködik úgy és a felsõ tükörrel is csak lencsével hatásos.

A 3D kép "nagyító sávos" mûanyag lapja szét fogja húzni a fényt egy irányban, lehet, hogy nagyon is.
Egyébként tényleg, papír boltban láttam ilyeneket. Képként is és írogató spirálos mappa elõlapjaként is.
Ilyen 3D oroszlán meg minden kutyafüle kép lehet rajta, ha ilyen helyen keresed.

Egyébként az alsó kétharmadra tenni, az lehet, hogy... majd meglátjuk.
Akkor alul és közelre koncentráltabb marad, de távolabb és felül széthúzza.
Próbáld ki (elõször csak mindent oda tartva) és majd meglátjuk.

Esetleg próblád meg mi lesz ha felülre teszed.
Elvileg a felül kilépõ fény megy lentre.

Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16.879 hozzászólás

.
Áh, szóval nem tükrös a lámpa!
Akkor viszont tényleg meg lehetne próbálni amire az elején gondoltál, hogy felülre tennél egy tükör lapot és az levetíti eléd a fény csóva tetejét.
Viszont ha nem sima gyûjtõ lencse, akkor nem biztos, hogy mûködik.
Ehhez nálam a 40-es optika elõtt van egy elõtét, ami hasonlít a forgalom irányító lámpák felsõ árnyékolójához.
A képen levõ tükrözõ lap 45mm-re áll ki a lencse elé, az árnyékoló elõtét alatt. Kicsit meg kell dönteni a kiálló végét, hogy
éppen annyira érjen bele a fénybe, ami még nem sokat vesz le belõle, viszont már felfele ne szórjon.
Ez a módszer csak lencsével mûködik jól.

Posted Image
A képen porosabbnak látszik, mint valójában. :)

az enyém pontosan ilyen kinai vacak mint ez:
[ATTACH=CONFIG]2601[/ATTACH]

arra gondoltam, hogy felülre teszek egy olyan "árnyékolót" mint ami a tieden van, alulra meg az alsó 2/3 részbe kipróbálom azt a "3d kép leáztatom bordás mûanyag" történetet.

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

de mi van ha nem a kormanyon kap helyet a vilagitas?!
pl nem fel mar el vagy inkabb a sarhanyo fele kerul.

zotyoges kozben is gondolom jobban alithato igy hogy a tenyerunk ala van tamasztva.

Alacsonyabbról a gödrökbe nem világít bele. így a legkisebb úthiba is fenketlen mély szakadék érzetét kelti.
Alacsonyra szerelt világításnál elõre nem lehet tudni, milyen mély a gödör elõttünk.
Ezért jó ha minél magasabbra kerül.

A markolaton tartott kézzel most már teljes biztonsággal kezelhetõ a billentése.

Én nem költenék ilyesmire az tuti!Megfogom a lámpát a kis kezemmel és kb 1mp alatt beállitom a kivánt magasságra:)
Fölösleges maszekolás,plusz súly(nem megsértõdni,én nem a variálós fajta vagyok,ennyi)

Menet közben, nagyobb sebesség mellett, zötyögõs úton is tudod úgy kezelni?
Ok, nem vagy variálós, de azért csak jobb ha így mûködik.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Ez a billentés nagyon jó dolog, mert amikor nem jön szembe senki, akkor nyugodtan megemelhetem a fényt, hogy lássam merre megyek. Amikor viszont jön valaki, akkor azonnal le kell billenteni, hogy ne vakítsam, úgy viszont nem látok eléggé elõre, távolra.

Ezzel és esetleg még egy fejlámpának a szûk kévéjével felvértezve már bárhol lehet menni és
még a kresz-nek is gépjámû elvárás szinten megfelelne, a fény használati biztonságot illetõen.
Akárhogy is nézzük, ez már akkora fény, ami baleset veszélyt okozhat, ha nem megfelelõen használjuk.

A kiegészítõ szûk fényû fejlámpa azért fontos, mert azzal balra jobbra távolra is el lehet nézni,
ami terepen szinte nélkülözhetetlen a tájékozódáshoz, ha nem akarunk félig vakon menni.

Régebben a lámpám billentõ karja nem volt ennyire kézhez állóan, kézközelre állítva.
Akkor vízszintestõl felfelé volt mozgatható a kar. Nem volt jó az ergonómiája.

Néhányan jöttünk hazafelé éjszakába nyúlóan, Pilismarót felõl a királykúti nyereg felé és tovább a Sikárosi rét mellett.
Akkor kicsit fáradt voltam már és bennem volt energia ital is, szóval pörögtem.

A kormány lámpát jól megemeltem és a fejlámpát is a sötét végtelenbe elõre nyomtam.
Így párezer lumennel nagyjából láttam mindent, de azért távolabb voltak sötétbe veszõ részek is.
A kormány lámpának leginkább a vízszintesen széles széttartású és közeli (50-100m) tájékozódáshoz elég a fénye.

A többiek mindig kicsivel elõttem jártak az úton, volt többször amikor el is tûntek a látótérbõl.
Ott elég gödrös az aszfalt, de ha látunk, akkor össztelóssal lehet jól menni, habár nem mindenki volt azzal.

Már kb. Szentendre szélén jártunk ahol elég sûrûn kanyargóssá válik az út.
A lámpákkal a távolban kerestem, hogy mi van elõttem.
Egyszer csak viszonylag közelebbrõl (utólag kiderült, hogy kanyarból),
feltûnt az úton, a szembe jövõ sávban egy autó lámpája.

A fejemmel, az egyik lámpát azonnal lejjebb billentettem, viszont a kormány lámpa billentõ karja akkor még
távolabbra volt szerelve a kormányon, mint az ilyen tempóval, gödrös úton, kényelmesen elérjem a kormány elengedése nélkül.
A kissé lejtõs úton akkor 35 körül gurultam és voltak aszfalt hibák is ezért nem akartam elengedni a markolatot.
Azt viszont tudtam, hogy most azonnal le kell billentenem a lámpát mert vakítok.

Tenyerem a kormányon, a hüvelyk ujjammal kerestem a billentõ kart
és az elõre nyújtott ujjaimmal az elsõ fék kar felé nyúltam.

Ahogy ott markolásztam, véletlenül erõsebben megnyomtam az elsõ fék kart.
Egyébként is fékeztem, de a lámpa billentõ karját nem tudtam akkor fentrõl lehúzni vízszintesbe,
viszont a nagy igyekezetben annyira megmarkoltam az elsõ féket, hogy csikorgott a kerék és egyik úthibánál kifordult a kezembõl oldalra.
Szerencsére akkorra már elégé lelassultam. Pontosan már nem is tudom hogy, de nem elõre hanem hanyatt repültem az aszfaltra
és a jobb könyökömre és a jobb vállamra érkeztem. Arra jól emlékszem, egy ideig így csúsztam a bicikli után.
Az most részlet kérdés, hogy a könyököm akkor felduzzadt, mintha fél zsemlét tömtek volna bele és még sokáig fájt a vállam.
Egy percen belül megjelentek a srácok, akik elõttem jártak, mert hallották az esés hangjait.

A volt tanulság belõle, hogy itthon még sokkal pontosabban és a markolathoz közelebb, új pozícióba be kellett állítani a lámpa billentõ karját,
hogy minden körülmények között, teljesen üzembiztosan és bármikor könnyedén tudjam kezelni a fény magasságát.
Ez az elõzõ képen látható lett a végsõ megoldás. A váltó mûanyag karját még kiegészítettem alul egy kis segéd karral, ami nehezebben elérhetõ helyzetben segít azt tovább billenteni amint az látható is.

Régebben volt nekem más lámpám ami alá zsanérból készített billenõ szerkezetet tettem.
Arra 30 centis vízszintes hûtõbordát szereltem. Az elég könnyen beremegett.

A jelenleginél végállásban van kettõ pozicionáló rugós golyós tag,
ami kicsivel több erõvel rögzíti, megfogja adott végállásban a lámpát, hogy ne remegjen.

ridelife

ridelife

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.636 hozzászólás
de mi van ha nem a kormanyon kap helyet a vilagitas?!
pl nem fel mar el vagy inkabb a sarhanyo fele kerul.

zotyoges kozben is gondolom jobban alithato igy hogy a tenyerunk ala van tamasztva.

regi/hibas agyvaltokat veszek.

TheKop

TheKop

törzsvendég

• fórumtag
  • 274 hozzászólás
Én nem költenék ilyesmire az tuti!Megfogom a lámpát a kis kezemmel és kb 1mp alatt beállitom a kivánt magasságra:)
Fölösleges maszekolás,plusz súly(nem megsértõdni,én nem a variálós fajta vagyok,ennyi)
You'll never walk alone!
„A fájdalom elmúlik, a gyõzelem örökké megmarad."

ridelife

ridelife

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.636 hozzászólás
mindig is latni akartam hogy hogy is mukodik ez a dontes ennyit emlegetted:D
nem is tudom mert nem kerdeztem meg.

kivancsi leszek a gyartok mikor jonnek ra a letjogosultsagara.

regi/hibas agyvaltokat veszek.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

a lámpában a led most egy átlátszó lencsével van elválasztva a külvilágtól..

.
Áh, szóval nem tükrös a lámpa!
Akkor viszont tényleg meg lehetne próbálni amire az elején gondoltál, hogy felülre tennél egy tükör lapot és az levetíti eléd a fény csóva tetejét.
Viszont ha nem sima gyûjtõ lencse, akkor nem biztos, hogy mûködik.
Ehhez nálam a 40-es optika elõtt van egy elõtét, ami hasonlít a forgalom irányító lámpák felsõ árnyékolójához.
A képen levõ tükrözõ lap 45mm-re áll ki a lencse elé, az árnyékoló elõtét alatt. Kicsit meg kell dönteni a kiálló végét, hogy
éppen annyira érjen bele a fénybe, ami még nem sokat vesz le belõle, viszont már felfele ne szórjon.
Ez a módszer csak lencsével mûködik jól.

Posted Image
A képen porosabbnak látszik, mint valójában. :)

Ez az a lámpa ami a kormány elengedése nélkül billenthetõ.
Posted Image

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16.879 hozzászólás
a lámpában a led most egy átlátszó lencsével van elválasztva a külvilágtól - ami cserélhetõ.
átmérõje 39mm vastagsága 1,9mm
a megvett elõtét lencse dremellel való befabrikálása nekem megéri az "áldozatot" :)
a 3D képet még keresem, hogy abból is csináljak elõtét lencsét.
majd beszámolok a fejleményekrõl.

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Itt egy kicsit zavarosan írtam a végét, pontosítom :

Azzal viszont mindenképp számolni kell, hogy bármit teszünk a fénysugár útjába, az min. 8% fényt levon a kilépõbõl (ahhoz képest ha a fény merõlegesen lép be az elõtétbe). Ebbõl a szempontból mégis jobb ha a lámpa üvegét kicseréled és nem teszed a másik elé. Ez kompromisszum, magadnak kell eldönteni, melyik elõny a hasznosabb.

Azzal viszont mindenképp számolni kell, hogy bármit teszünk a fénysugár útjába, az min. 8% -ot levon a kilépõ fénybõl.
Ez egy másik gondolat, hogy a merõlegesen be esõ fényhez képest eltérõ szögbõl már nagyobb a veszteség, ami vissza tükrözõdik.

A végén véletlenül benne maradt a szöveg szerkesztés közben és már késõn vettem észre, azért javítom így. Bocs.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

azt tervezem, hogy levágom a külsõ fekete peremrõl magát a lencsét, és ...és helyettesítem - azaz nem elõtétnek fogom használni.

Még jobb dolgot mondok. Keress valami rugalmas mûanyag flakon kupakot, vagy éppen a flakon alját, ami éppen megszorul a lámpa elejének oldalsó részén.
Szerintem érdemes lenne annak az elejébe vágni egy akkora kör alakú nyílást mint a lámpa kilépõ ablaka, amibe be lehet építeni barkács megoldással az elõtétet. Akkor nem kell véglegesen lemondani a szúrófényrõl sem. Legfeljebb egy fekete szigszalag csíkkal rögzíted oldalt a hengert, hogy véletlenül se csússzon le a lámpáról.

Amikor mégis szúrófény kell, akkor csak le kell venni az elõtétet. Pl. ha fejlámpának használod, akkor jobb ha szúrófény jellegû, mert azzal úgyis mindig keresel, benézel a kanyarba és pásztázol, amerre látni kell. Persze akkor azért jó ha van egy szélesebb fényû kormány lámpa is mellé, hogy közvetlen elõtted lévõ 10-15 méteren mindig szélesen világos legyen. Persze ez a kombináció nem a városban, hanem ott használható jól, ahol tényleg sötét van és menni.. kell.
Ezzel jó távolra be lehet látni a terepet és az "orrod elé" is látsz folyamatosan.

Városban az a jó ha látnak. Viszont látni fogsz a lámpától függetlenül is a közvilágításnál. Városban a nagyobb széttartású fény a szóró elõtéttel, nem túl magasra állítva, kisebb fényerõ fokozaton teljesen jó lehet. Még talán nem vakít zavaróan de jól látható. Persze ezt ellenõrizni kell, mint minden jónak tûnõ elméletet.

Ezek csak ötletek. Azt persze csak Te tudhatod, hogy mire van szükséged.

...viszont ennek a függõleges bordás történetnek nem tenne jót, ha meg lenne hajlítva - ezáltal kicsit összébb lehetne húzni a fényt?

Ezt ki kellene próbálni. Ami nekem itt van kéznél ilyen elõtét (a fotón láttad), az merev mûanyag lap. Viszont a 3D képeslapon lévõ hasonló lap hajlítható.
Errõl legtöbbet egy próba tudna mondani. Lehet, hogy nem jól mûködne, vagyis nem segítene ha meghajlítod.

Ami az ívelt belépõ felületet illeti, a legjobb hatásfokú áteresztést /a legkisebb visszaverõdést/ a sík (nem hajlított) felület biztosítja a belépõ fénynél.
Amikor a merõlegeshez képest valamilyen szögben éri a fény, akkor nagyobb a belépési reflexiós veszteség, vagyis a visszaverõdés mértéke.

Azzal viszont mindenképp számolni kell, hogy bármit teszünk a fénysugár útjába, az min. 8% fényt levon a kilépõbõl (ahhoz képest ha a fény merõlegesen lép be az elõtétbe). Ebbõl a szempontból mégis jobb ha a lámpa üvegét kicseréled és nem teszed a másik elé. Ez kompromisszum, magadnak kell eldönteni, melyik elõny a hasznosabb.

DöG

DöG

vendég

• fórumtag
  • 229 hozzászólás

...a sávos elõtét lenne még jobb ide, mert az csak vízszintesen nyitja a fény kévét,
így be lehet állítani alacsonyra, hogy a szembe jövõknek szem magasság alatt legyen a felsõ széle.
A kör alakban szóró inkább terepen lehet jó, viszont könnyen felemelhetõ a lámpa elõl...

Tükrös lámpáknál a "féltükör" is megoldás a felfelé kilépõ vakító fény ellen. A legtöbb tükörbe valószínûleg belefaragható lenne valami tükörlap szerû (pl. alufóliás karton...)
Kész kínai megoldás by' DX:
Posted Image
Magyar boltból pl...

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16.879 hozzászólás
azt tervezem, hogy levágom a külsõ fekete peremrõl magát a lencsét, és kiveszem a sima kör alakú lapot ami a mostani lencse, és helyettesítem - azaz nem elõtétnek fogom használni.
viszont ennek a függõleges bordás történetnek nem tenne jót, ha meg lenne hajlitva - ezáltal kicsit összébb lehetne húzni a fényt?

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Ezzel az a baj, hogy nem csak felül világít szembe. A foncsorral elõre vetített fénynek éppen az alsó része megy leginkább felfelé. Ezen kívül a led középen közvetlenül is vakít. A szóró mikrolencsék is mindenhol vakítanak. Foncsornál az autó tompítottjának az elvén lehetne a tompított fényt megoldani, persze egy ilyen lámpában nem igazán lehet ezt utólag megcsinálni.
Ha a fény csak a tükör felsõ részébe jutna, akkor vetülne felülrõl csak lefelé a kilépõ sugár.

Legfeljebb a sávos elõtét lenne még jobb ide, mert az csak vízszintesen nyitja a fény kévét,
így be lehet állítani alacsonyra, hogy a szembe jövõknek szem magasság alatt legyen a felsõ széle.
A kör alakban szóró inkább terepen lehet jó, viszont könnyen felemelhetõ a lámpa elõl.

Domború lencsével vetített fénynél lehet felül, a fénysugár felsõ részébe, enyhén ferde szögben bedöntött tükörrel
levetíteni a felfelé kilépni induló fény felsõ szélét, magunk elé a földre. Attól lesz felül egy egyenes éles határvonal.

Még használható megoldásként valami lámpa billentõ mechanikát lehetne alá tenni, amit a kormány markolat mellõl egy váltó vezérlõ karhoz hasonlóval, bowdenen keresztül lehetne mûködtetni. Nekem ilyen megoldásom van és menet közben könnyedén állítgatható.

Itt egy videó, amin látszik, hogy milyen menet közben a lámpa billentése. A kormányt sem kell elengedni hozzá.
Úgy van felszerelve a billentõ kar, mint egy váltóé lenne, a kezelése is annyi.
Fény billentése bicikli úton és átjáróban DSCF4779 - YouTube

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16.879 hozzászólás
Balu1: meg is rendeltem azt a lencsét amit mutattál, ás kérdés, hogy attól tartok kicsit felfelé is fogja szórni a fényt. kell tennem valami árnyékolót hogy szembe ne világítson?

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Ez egy "röntgen" nevû gyerekjáték volt. Egy lapot kellett benne elmozdítani a végén kilógó bütyökkel
és a "tv képernyõ zaja" és "egy kéz röntgenkép"-hez hasonló rajzolat váltotta benne egymást.
Körbe fûrészeltem az élénél és le lehet venni az optikai lényegét.
Egyébként a szemüveg nélkül nézhetõ, lentikuláris 3D képernyõ is hasonló elõlapból áll, (ami mögött a kép pontok vannak).

Posted Image

Ezt a kipakolós piacon láttam meg és az optikai kísérletek miatt vettem meg egy százasért. :)
Pontosan ilyent nem tudom lehet-e venni, de hasonlót, sûrûbb lencse sorral lehet venni.
Biztosan láttál már olyan papír képet, ami mélységben látható virágot állatot vagy bármi más térhatású képet mutat.
Egy ilyent ha veszel valahol (talán papír-írószer boltban) és annak egy kis részét levágod és leáztatod a papírt róla és
a festéket is ledörzsölöd a mûanyagról, akkor kb így fog mûködni.
Így hasonlóhoz jutsz, csak sokkal sûrûbb bordázattal.

Esetleg játékboltban nem tudom, lehet-e ilysmit vagy hasonlót venni mint a képen látható, amibõl kinyerhetõ a lényege.

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.662 hozzászólás
Hol lehetne ilyet találni ? Kapható nálunk ? Pont ezzel küzdök, egy kicsit szélesebb fényre vágynék.
Marci

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Erre gondoltam, hogy a lámpa elé lehetne tenni.

Posted Image

A következõ képen egy eléggé szúró fényre állított fókuszú lámpa fényt mutatok.
Posted Image

Az elõzõ fény csóvába, közvetlenül a lápára tettem a bordás átlátszó lapot és ilyen lett a fénye.
Posted Image

Természetesen gyengült valamennyit a fény, mert megoszlik a felületen,
de lagalább nagyobb felületet lehet látni mellette.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Létezik olyan is, ami csak vízszintesen húzza szét.
Az függõleges mikrolencse sávok sokasága, mint ami a "kacsintós", vagy a "szabad szemmel nézhetõ 3D papír képek" elõtt is van.
Ilyeneket lehet kapni sok helyen, csak a hátuljáról le kell koptatni (mosni) a papírt és festéket. Az viszont kicsit macerás.
Az eléggé szélesre szétszedi a fényt, talán túl szélesre is..

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16.879 hozzászólás

Egy megfelelõ szögben szóró diffúzor elõtét talán segítene.
Ilyesmire gondoltam, de lehet, hogy nem ez a méret kell : Flashlight Head Light Diffuser - Black+Transparent - DealExtreme

ez egész faszának tûnik!
köszi!!