Kedves mindenki!
Ezúton tenném közzé tapasztalataimat a Bükk maraton pályabejárásával kapcsolatban.
Mivel Zöldfülû barátunk leírta a vázát az útnak, én csak kiegészíteném, de lehet, hogy ismételek!
Start: Eger, Tesco parkolótól, lemérve 10Km aszfalt, jelentõsebb emelkedõt mellõzve pont jó, bemelegíteni.
Beérve a hegyek közzé még kellemes a fák, hûs árnyéka, de innen kezdõdik az, amiért jöttünk, a BÜKK.
Innentõl, kíméletlenül, -de most már visszatekintve, kibírhatóan- felfele visz az út 20 azaz húsz Km-en keresztûl.
Többnyire a napos oldalon tekereg fel, az út, és nehezítésként néha jelentõsen megnõ a szöge, de csak rövid idõkre.
Ez az út -mint ahogy már írva volt- eltéveszthetetlen, kényelmes kocsiút, egészen Olasz kapuig. Elvileg itt van az elsõ
Mc' Donalds gyosbüfé, úszómedencével és napozóval.

Innen át bánkútra nem vészes az út, enyhe hullámvasútra emlékeztet,
de azért alapvetõen felfele tart. Na mi itt tettünk egy kitérõt (betérõt) bánkútra vízért, de gyakorlatilag nem kell bemenni
mert elõtte (szerintem a szánkópályán felfele, majd balra be az erdõbe) a bálvány (kilátó + adótorony)
balróli megkerülésével (ezt jól megfogalmaztam) belekezdünk a térkép felsõ "kis" kunkorába ami a legnagyobb meglepi!!!
Mivel Bánkút ill. a kilátó a legmagasabb pont ezért innen lefele visz az út, de itt van benne homály. Elvileg a zöld jelzésen mentünk,
de minden keresztezõdés nélkül eltût, és az út tovább vitt. A lefeleével nem volt gond, de a már említett kék L és kék
jelzés iszonyatosan killer bánkútig fel. Aztán down to nagymezõ végig betonon, és tovább lefele a limitpontig.
Itt átvágunk répáshutára, ami egy kis egyszerû falu. A Balla völgynek keresztelt földrajzi érdekességet csak haladóknak ajánlom.
Mármint Itt a lefolyó víz a sziklás talajból mindent kimosott, ezért csak teleszkóppal kivitelezhetõ
down hill kamikáze gyakorlat következett. Nem meredek, de 40 alatt, nem tudsz menni -fékezve sem-.
Lassan sem jobb, ráadásul tovább tart. (Nem gondoltam, hogy nem fogok, örülni egy lejtõnek, de ez spec eset)
Utánna kényelmes és már-már üdítõ enyhén lankás szakaszon, árnyékban, jobbról gyönyörû sziklafallal, balról csörgedezõ patakkal
tarkított -Hór völgynek keresztelt- tájon fújjuk ki magunkat és készülünk a következõ hegyre, na innen a hegy közepétõl
"levágtuk" a távot, mert nem kerültük meg a hegyet, hanem felmentünk rá, a büdös-kút tetõ-re, ahol újabb büfé lesz létesítve.
Innen a piroson az erdészház mögött visz az út, de mi a p+-on leszáguldottunk felsõtárkány felé, és betnon betekertünk egerbe.
Összegezve gyenge idegzetûeknek nem ajánlott a party, de aki érez némi kihívást, és bizonyítani szeretne (akár magának, akár másnak)
az joggal lehet egy kicsit büszke magára, ha végigcsinálja pláne, ha a kiírt idõ alatt.
Ezen véleményem szigorúan csak a sajátom, magamból indultam ki, így elnézést, ha valakinek ez egy gyenge edzésnek is kevés.
Én boldog leszek, ha idõre sikerül.
Abban nagyon bízom, hogy ki lesz táblázva, jelezve, zászlózva a táv, mert mi elég sok idõt elbohóckodtunk,
" a nézzük azért meg mégegyszer" mondattokkal.
Ha valaki tud a Duna-maratonról infót, pl: -Ott, egyértelmû, volt az útvonal?
-Kellett térképet olvasgatni, közben?
Bocsika a hosszú regényért, de így sikerült!
Üdv: Baliba