Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!Jelentkezz be Regisztrálj
Sima pedál vs. SPD
Indította
Bikemag
, 2001. június 02. 03:19
Írta 2008. március 29. - 20:00
hát igen, érdemes általában elõre gondolkozni, hogy abban a keresztezõdésben mi lehet, és már akkor elgondolni, hogy "na, balra fogom letenni a lábam". persze velem így 2 év után is még mindig elõfordul néha, hogy valami apróság miatt hiába veszem ki a balt és kezdek el arrafele billenni, a másik irányba hirtelen átbillnek és akkkor iparkdonom kell, hogy kiakadjon, de szokott sikerülni.
az elsõ esést spd-vel pedig senki nem kerülheti el - én ma tettem fel apunak az SPD-pedálját, amit vettem karácsonyra, meg megkapta a régi cipõm (kb fél évet mentem vele, és egyforma lábunk van), kíváncsi vagyok, neki hogy fog menni.
az elsõ esést spd-vel pedig senki nem kerülheti el - én ma tettem fel apunak az SPD-pedálját, amit vettem karácsonyra, meg megkapta a régi cipõm (kb fél évet mentem vele, és egyforma lábunk van), kíváncsi vagyok, neki hogy fog menni.
Írta 2008. március 29. - 19:55
Két nap spd próbálgatás után meg is volt az elsõ esés:-(
egy útkeresztezõdésben megálltam, elengedve a keresztforgalmat, az egyik lábam oldottam csak ki, a súlypontom átbillent a másik oldalra:-(
egy útkeresztezõdésben megálltam, elengedve a keresztforgalmat, az egyik lábam oldottam csak ki, a súlypontom átbillent a másik oldalra:-(
Írta 2008. március 28. - 20:46
Én ma kicsit pipa voltam, mert kaptam egy hülye telefont, amiért haza kellett menni bicózásból, mentem a gáton, befaroltam egy 120°-ot kb balra. És ugye akkor a jobb láb van szélen. Pont ki bírtam oldani, különben oldalraestem volna kapásból utána.
Gyakorlat teszi a mester, no'
Gyakorlat teszi a mester, no'
'A gépjármûvezetõ nem ellenség, a közúti közlekedés nem háború, ebbõl következõen a helyváltoztatás nem túlélési gyakorlat!'
ELADÓ! http://forum.bikemag.../hirdetes-12960
Írta 2008. március 28. - 20:28
Nem tudom ti, hogy vagytok vele, de nekem majdnem max rugóerõn van az elejétõl kezdve,kb 2 napig figyeltem a be-kiakasztást, de ugyan ugy tekertem mint elõtte, 2 nap után már észre sem veszed ha akasztani kell, jon magátol. én egy egy hét spdzés után már a platformrol is ugy szálltam le
Sose értettem hogy lehet elesni vele, meg felborulni...
Sose értettem hogy lehet elesni vele, meg felborulni...
Írta 2008. március 28. - 20:24
Ma próbáltam ki élesben elõször az spd pedált. A margit szigeten tettem ezt, ahol kb. 150 X próbáltam gyorsan kioldani és beakasztani a cipõt a pedálba különbözõ helyzetekben. Nagyon megtetszett már ma a dolog!
Írta 2008. március 28. - 09:06
érdemes olyan meredek emelkedõn gyakorolni a kioldást,ami annyira meredek,hogy tuti nem tudsz végig feltekerni.És menni amíg csak bírsz,és az utolsó pillanatban kioldani.Lehetõleg valami puha,füves emelkedõn érdemes ezt gyakorolni,ahol senki nem látja ha épp borulsz.:)Szerintem is az számít,mennyire ösztönös a mozdulat.Akkor jó,amikor már észre sem veszed,hogy használod.Ez csak idõ kérdése.
Írta 2008. március 27. - 22:32
nekem majdnem maxon van a rugóerõ, aztán eddig -az elsõ, szoktatós próbakör kivételével, de az más téma- mindig sikerült kioldani olyan szituban, amikor hirtelen kellett, pl. pirosnál elbambulsz vagy elpörög felfele gyökkettõnél a kerék és elkezdesz oldalra dõlni...nem az erõn múlik, inkább azon, hogy mennyire ösztönösen csinálod a sarok kifordítása és utána a kiemelés mozdulatot. ja, egyre kell figyelni: a cipõben a csavarokat jól meg kell húzni!!!, mert ha nem sikerül, akkor elforog a stopli kioldás helyett, és elég nehéz lefeszegetni, ha nagy rugóerõ van állítva. sarasabb ride elõtt érdemes pár csep olajat - én mezei motorolajat teszek rá, am itthon van, az sûrûbb és nem mosódik ki olyan hamar- tenni a rugókra, hogy könnyebben mozogjon. illetve nagyon poros-száraz rideok után, amikor látszik, hogy már elég száraz a rugó, akkor is mehet rá pár csepp a bringapucolás után...
Írta 2008. március 27. - 22:30
Írta 2008. március 27. - 22:30
akkor majd szerzek neked, bár igazából amúg semmire nem jóén nem kaptam:-(
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való
Írta 2008. március 27. - 22:29
és elképzelhetõ hogy olyan szinten beakad , hogy egyszerûen nem tudod hirtelen kioldani?
Nem, ha elsajátítottad a megfelelõ technikát, akkor szinte bármikor ki tudsz oldani. Van persze kivétel, de az ritka helyzetben eshet meg.
Annyit javasolok, hogy ha tudod, hogy meg fogsz állni, vagy sejted, hogy, lehet, hogy meg kell állni belátható távon belül, akkor érdemes kioldani elõbb. Így megúszod a hirtelen megállásnál az esetleges borulást, amíg meg nem tanulod használni a pedált.
Sok sikert!
White Horse
Nothing is impossible. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Cipõ!!! _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Minden jóban van valami grammánia.
Nothing is impossible. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Cipõ!!! _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Minden jóban van valami grammánia.
Írta 2008. március 27. - 22:29
Írta 2008. március 27. - 22:28
jár a pedálhoz /ha shimano/mûanyag taposót hol lehet beszerezni?
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Írta 2008. március 27. - 22:25
és elképzelhetõ hogy olyan szinten beakad , hogy egyszerûen nem tudod hirtelen kioldani?
Írta 2008. március 27. - 22:23
Szerintem ha bemész egy boltba, (nem Kókány BT. ) vagy tudnak adni, vagy hoznak következõ szállításnál pár száz forintért.
De felesleges, nyárra le fogom venni, rá bírok lépni amúgy is a pedálra. Meg csan csúnya nyikorgó hangja van ha taposom...
De felesleges, nyárra le fogom venni, rá bírok lépni amúgy is a pedálra. Meg csan csúnya nyikorgó hangja van ha taposom...
'A gépjármûvezetõ nem ellenség, a közúti közlekedés nem háború, ebbõl következõen a helyváltoztatás nem túlélési gyakorlat!'
Írta 2008. március 27. - 22:21
Írta 2008. március 27. - 22:20
Elõször mínuszba, hogy könnyebben ki tudj oldani. És a kettõ pedálon próbálj meg azonos rugóerõsséget beállítani. Én nekem mindig a fejembe van, hogy oldalra és fel, ha gáz van. Mindig így közlekedek. Meg ha gázos helyen vagyok alapból, inkább kioldok, és rálépek a mûanyag taposóra. Mivel még nem vagyok olyannyira tapasztalt.
Írta 2008. március 27. - 22:17
sziasztok,
a múlt héten a tanácsotokat kértem spd ügyben. ma vettem és felszereltem. még csak a szobában fal mellett gyakorolgattam a kioldást. Van valami jó ötletetek, hogy mire - hogyan érdemes figyelni az elején?
Illetve a rugóerõt +/- irányba érdemes állítani?
a múlt héten a tanácsotokat kértem spd ügyben. ma vettem és felszereltem. még csak a szobában fal mellett gyakorolgattam a kioldást. Van valami jó ötletetek, hogy mire - hogyan érdemes figyelni az elején?
Illetve a rugóerõt +/- irányba érdemes állítani?
Írta 2008. március 27. - 20:29
Csak egy rövid vélemény a témához:
december óta espédézem, elõtte fõleg azért nem mert nem hittem benne és persze féltem a borulásoktól. (29 év fél évig)
Aki kirándulgat, városi bringás annak fölösleges, aki maratonozik, cc-zik annak elengedhetetlen a teljesítménycentrikus (jajj de szép szó ) bringázáshoz. Az elsõ 100km fura, utána pikk-pakk megszokod, könnyebb vele terepezni, hatékonyabban mész, hát ennyi, érdemes kipróbálni, ha nem jön be eladod. Én is így vettem és nem is adtam el
december óta espédézem, elõtte fõleg azért nem mert nem hittem benne és persze féltem a borulásoktól. (29 év fél évig)
Aki kirándulgat, városi bringás annak fölösleges, aki maratonozik, cc-zik annak elengedhetetlen a teljesítménycentrikus (jajj de szép szó ) bringázáshoz. Az elsõ 100km fura, utána pikk-pakk megszokod, könnyebb vele terepezni, hatékonyabban mész, hát ennyi, érdemes kipróbálni, ha nem jön be eladod. Én is így vettem és nem is adtam el
Ha meghalsz egy emelkedõn, az azt jelenti, hogy mindent beleadtál...
Írta 2008. március 27. - 09:22
felesleges a vita,mindenkinek más jön be,kinek a pap,kinek a paplan.Nekem bejött az spd.Ha néha nélküle kell tekernem,az nem teszi túl élvezetessé a bicajozást,de ilyen max rövid városi tekeréseknél fordul elõ.Elsõ pár hónapban volt miatta néhány eldõlésem,de ez nem nagy ügy.Olyan ez,mint telefonnál a T9.Elõször úúútálom,késöbb meg "nélkülözhetetlen".Azt gondolom,hogy lehet nélküle is bicajozni,de minek.
Írta 2008. március 27. - 08:58
akkor itt most be lehet befejzni, különben "bezárom a topikot és a környékét is". köszönöm