Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Sima pedál vs. SPD

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
3378 hozzászólás a témában

ridelife

ridelife

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.636 hozzászólás

eldontottem hogy kiprobalom az spd-t.

be is szereztem egy crank britothers pedalt amirol tudom hogy nem alithato a kioldasi ero de olyan jo aron volt, nem tudtam otthagyni.

ha kezdesnek szerintetek nem a legjobb pedal akkor lovok magamnak egy igazi spd-t.

nagyobb dilemma a cipo valasztas.

varosban napi szinten hasznalnam 8km-es ingazasra javareszt bicikli uton vagy ritka forgalmu utakon tehat autok kozt benazast nem tervezek.

(eleinte meg csak turazasnal hasznalnam hogy hozzaszokjak.) 

kovetelmeny meg hogy lehessen benne jarkalni legalabb napi 2-3 km-t amit kb 3-500m-ekbol fog osszeadodni.

kinezetet es markat bealdozom az arcimke oltaran.

visszaolvastam es tobbetek irta hogy nagy elony ha tepozaras es nem fuzos.

tudok ajanlani ilyen cipot?

nem lenne rossz 10e magasagaban meguszni de indokolt esetbe tobbet is szannek ra csak mivel elso spd jo lenne minimalizalni a buktat (ha lesz).

(aprot honapja rendszeresen csekkolom) 

illetve tudtok ajanlani boltot ahol nagy learazasak vannak?

kerekvart (itt ezt neztem ki:shimano shm 021)es bergusont mar hivtam nekik mar csak jeti meretben vannak cipoik.(nekem 44-45 es kellene) de tobb boltot nem ismerek ruhazat ugyileg.

elore is koszonom konstruktiv valaszaitokat.

ridelife módosította - 2014. március 20. - 11:57

regi/hibas agyvaltokat veszek.

kalaius

kalaius

maximus

• fórumtag
  • 11.904 hozzászólás

de az shimano shimano.

Kalánál meg noname vs shimi . nekem is volt acor pedálom, aminek szarul működött a stoplija shimanóval, az acor pedálból meg konkrét erő kellett hogy ki lehessen tépni a shimi stoplit. bár elvileg kompatibilis, de van akik lazán veszik a méreteket. és nem a shimano gyárt AS tűréssel.

Gondolom a noname-eknél előfordulhat, hogy nem elég a precíz a gyártás, bár ami meglepett, hogy a stopli formai kialakítása is jelentősen eltért. De legközelebb csinálok képeket, úgy talán egyszerűbb, mintha hosszan gyötröm a bill-t. 

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.267 hozzászólás

Nálam az egyik cipőmben sok éve koptatott SM-SH51 stopli van, a másikba ugyanilyen újat raktam, de semmi gondot nem tapasztaltam, mindegyik simán kattan ki be, sőt még kicsit túl laza is.

de az shimano shimano.

Kalánál meg noname vs shimi . nekem is volt acor pedálom, aminek szarul működött a stoplija shimanóval, az acor pedálból meg konkrét erő kellett hogy ki lehessen tépni a shimi stoplit. bár elvileg kompatibilis, de van akik lazán veszik a méreteket. és nem a shimano gyárt AS tűréssel.

"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

Nálam az egyik cipőmben sok éve koptatott SM-SH51 stopli van, a másikba ugyanilyen újat raktam, de semmi gondot nem tapasztaltam, mindegyik simán kattan ki be, sőt még kicsit túl laza is.

kalaius

kalaius

maximus

• fórumtag
  • 11.904 hozzászólás

lehet félreértettem valamit, de nem lehet, hogy egyszerűen összekeverted a stoplikat? ami eddig a jobb oldali cipőn volt, most a balra került és fordítva? azért kérdezem, mert egy erősen használt stopli párt én szándékosan megcseréltem a próba kedvéért még tavaly és ugyanezt tapasztaltam vele. alig-alig tudtam belépni velük, a kilépés meg baromi nehéz volt. feltételezem, a sok használattól kicsit félre kophattak vagy hasonló. /shimano stoplik és pedál és én sem láttam a stoplikon az oldalak megkülönböztetését./

Nem, pont így vettem észre, hogy nem a cipő vagy az én bénázásom volt a ludas, hogy mindkét cipővel ugyanúgy a jobb oldalon nem tudtam egyáltalán belépni, mivel mindkét esetben ugyanoda került a szóban forgó stopli.  Valószínűleg a 2 Shimano közötti különbséget valóban a kopás indokolhatta, bár ránézésre nem volt eltérés köztük (szabad szemmel). Nagy különbség volt viszont a wellgo és a shimano stoplik formája között, és ez volt számomra a meglepetés, azt hittem, minden SPD-s pedál/stopli működik mindennel, de a Shimano csak a Shimano pedálban működött, míg a Wellgo vitte a noname pedált is. Nyilván több értelme lett volna a megállapításnak, ha új stoplik lettek volna, de esetleg jól jöhet ez valakinek, aki hasonló hibába fut bele, és nem tudja, mi a gond. 

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16.879 hozzászólás

Shimano XT PD-M780 (jobb) pedálhoz lehet itthon tengelyt venni?

menj be egy boltba, és rendeld meg, a németeknek van, tudunk hozni belőle.

nagyjából 7000 forint kisker áron, de abban nem csak a tengely, hanem az egész bélése benne van, lásd a csatolt ábrán egyessel jelölt alkatrész

http://www.datafilehost.com/d/983408c5

letöltés előtt vedd ki a pipát:

Use our download manager and get recommended downloads elől

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8.025 hozzászólás

Nemrég belefutottam abba, hogy nem minden SPD rendszerű stopli kompatibilis minden SPD rendszerű pedállal. Leselejteztem pár régebbi cipőmet, de pár stoplit átmentettem róluk. Shimano stoplival használtam volna egy új cipőt, ami nagy recékkel bír a talpán, noname felemás pedállal. A bal oldalon még éppen bekattant néha, a jobb oldalon több nap próbálkozás után is semmi, amin azért meglepődtem 12 év SPD-használat után, de azt hittem, a cipő talpa a ludas, és ennyire hozzászoktam a sima talpú Shimano és 661 cipőimhez. Majd vettem még egy pár cipőt, amire átkerült ez a stopli, és ugyanez... Bal oldalt nehezen, de bekattan, jobb oldalt semmi. Gyors stoplicsere Wellgo-ra, és fülig érő mosoly. A stoplik meg szemmel láthatólag is eltértek, bár az nem derült ki, hogy a Shimano-k hogyan és miért különböztek jobb és bal oldalon... Szóval csak ezt akartam megosztani, hátha van más is, akinek ez nem evidens... 

lehet félreértettem valamit, de nem lehet, hogy egyszerűen összekeverted a stoplikat? ami eddig a jobb oldali cipőn volt, most a balra került és fordítva? azért kérdezem, mert egy erősen használt stopli párt én szándékosan megcseréltem a próba kedvéért még tavaly és ugyanezt tapasztaltam vele. alig-alig tudtam belépni velük, a kilépés meg baromi nehéz volt. feltételezem, a sok használattól kicsit félre kophattak vagy hasonló. /shimano stoplik és pedál és én sem láttam a stoplikon az oldalak megkülönböztetését./

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"

kalaius

kalaius

maximus

• fórumtag
  • 11.904 hozzászólás

Pedig az SPD elég határozottan bekattan. Érezhetõ és jól hallható is. Nekem korábban Habverõ/Eggbeater-em volt, az tényleg tud hang nélkül bekattanni. Meg ki. Szerintem az SPD jobb ilyen szempontból.
De ne a cipõ orrán keresd a belépést ! Ahol a legszélesebb a lábfejed, kb ott van a csatlakozó pont. És határozottan kicsit elõre lefelé nyomod a lábad.
Nyugi ! Egy idõ után már olyan automatikus lesz a be/ki lépõ mozdulat, hogy nem is gondolsz rá.
Egyenlõre kezdõként használd a csavar a - (negatív) végállásban , a leglazább kilépésnél !

Nemrég belefutottam abba, hogy nem minden SPD rendszerű stopli kompatibilis minden SPD rendszerű pedállal. Leselejteztem pár régebbi cipőmet, de pár stoplit átmentettem róluk. Shimano stoplival használtam volna egy új cipőt, ami nagy recékkel bír a talpán, noname felemás pedállal. A bal oldalon még éppen bekattant néha, a jobb oldalon több nap próbálkozás után is semmi, amin azért meglepődtem 12 év SPD-használat után, de azt hittem, a cipő talpa a ludas, és ennyire hozzászoktam a sima talpú Shimano és 661 cipőimhez. Majd vettem még egy pár cipőt, amire átkerült ez a stopli, és ugyanez... Bal oldalt nehezen, de bekattan, jobb oldalt semmi. Gyors stoplicsere Wellgo-ra, és fülig érő mosoly. A stoplik meg szemmel láthatólag is eltértek, bár az nem derült ki, hogy a Shimano-k hogyan és miért különböztek jobb és bal oldalon... Szóval csak ezt akartam megosztani, hátha van más is, akinek ez nem evidens... 

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6.068 hozzászólás

Ha van száma akkor minden kerékpárbolt megtudja rendelni, de nem lesz olcsó.

Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

Stumpy

Stumpy

fórumtag

• fórumtag
  • 44 hozzászólás

Shimano XT PD-M780 (jobb) pedálhoz lehet itthon tengelyt venni?

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16.879 hozzászólás

Sziasztok!

Kéne egy kis segítség, kezdő vagyok a témában. Pár hónapja vettem egy országútit, egyelőre hobbiból nyomom, majd később egy-két versenyen elindulnék.
A lényeg: Shimano PD-A525 spd-vel van szerelve, cipőm, stoplim még nincs. 
Ha jól láttam, országútikon az spd-sl-t meg look-ot használják. Mennyivel jobb a teljesítményük, miben jobbak az spd-hez képest? Megérné lecserélnem a pedált, vagy akkora különbség nincs közöttük? 

Előre is köszi!

egy bizonyos szint felett nincs sima spd felfogatás a cipő talpán, csak spd-sl vagy look.

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

Martin2004

Martin2004

vendég

• fórumtag
  • 92 hozzászólás

Sziasztok,

látom, mások is szívnak a kotyogással, nyikorgással. Én jó két hónapja váltottam SPD-re, és így kb. 2000 km után már bele merek pofázni a témába. J

Előrebocsátom, Shimano PD785-öt használok egy Mavic Drifttel.

Kotyogás:

Nekem is feltűnt a lötyögés, néhány nappal a használat megkezdése után. Másrészt nedves-esős körülmények között rohadtul el kezdett csúszni a bekötött cipő a pedálon, és emiatt tekeréskor is sokszor elfordult a cipő lábamon, de azért nem dokkolt ki.

Aztán rájöttem a dolog okára. Tudnotok kell, hogy a Mavic Driftet négy darab alumínium plate-tel árulják, csak hát doksit nem adtak a cipőhöz, még pfd-es leírást sem találtam hozzá a gyártó honlapján. Először úgy gondoltam, hogy a plate arra való hogy megvédje a cipő talpát a stopli karmaitól, de aztán elolvastam egy-két review-t, és kiderült, hogy ezek az alumínium lapok az Eggbeater stoplijához kellenek a pedál speciális kialakítása miatt, bár láttam képet a cipőről plate-tel szerelve Shimano stoplival is.

Na, szóval, a lényeg, hogy ennél a cipőnél úgy lehet megszűntetni a kotyogást, hogy a stopli közvetlenül a cipő talpába kap bele, tehát nem kell plate! Logikus egyébként: ha rajta van a plate, stopli és a cipő talpa között megnő a távolság, és van játéka a cipőnek, és ilyenkor sokkkal kevésbé merev a kötés.

Lehet persze, hogy terepen, amikor a gödrök miatt oldalra is dől a bringa, kell ez a lazaság, én aszfalton használom, és ott engem kimondottan zavar.

Nyikorgás.

Több Adidas cipőm talpa is pont olyan hangot adott. mint ez a cipő, ezért eddig a cipő talpát hibáztattam érte. Ugye először ez sem nyikorgott, csakhogy a nyikorgás akkor kezdődött, amikor a cipő talpán hátrébb és oldalirányban középre húztam a stoplit. Már azt hittem, hogy végre megataláltam a helyes stoplihelyet a cipőn, amikor is nem nyikorog. és nem is kényelmetlen, de egyszer csak mindkét cipő egyre erősebben kezdett nyikorogni. Na, itt – legalább is remélem -, sikerült megértenem a dolog logikáját. Előzőleg ugyanis befújtam a mechanikát B’twin Degreaserrel, ami nyilván minden kenést levitt, de nem olajoztam meg.  Miután ezt pótoltam (csak rugókat és a rugóerő-állító csavar kentem be), másnap nem volt semmi nyikorgás.

Hozzáteszem, azért gyanús volt, hogy a pedál a hunyó, és nem s cipő, mert ilyen viszonylag mély nyekergő hangot régi szekrények ajtajánál, ill. a nyeregcső-bilincs meghúzásakor is hallottam már, csakhogy a fém-fém nyikorgását én valamiért csikorgásként (éles magas hang, mint a féknél), és nem nyekergésként (jóval mélyebb) képzeltem el.

Lehet, hogy arn barátunk ezt a nyekergést pattogásnak éli meg? Mert nálam is előfordult, hogy nem csak hallani, le valahogy érezni is lehetett. Lehet, hogy ilyenkor berezeg az egész pedál.

Ami rettenetesen megzavart a probléma megoldásában, az az volt, hogy a nyekergő hang húzásnál, (és az utolsó eset kivételével) a legkönnyebb sebességek használatánál jött elő. Ott is legtöbbször akkor, amikor az egyébként durva (18-20%-os ) emelkedő szöge lecsökkent, de még nem váltottam vissza, és lazán pörgettem 24-34/24-36-ban, hogy egy kicsit kifújjam magam. Egyszer sík terepen is, amikor a váltás pontosságát teszteltem, sikerült előállítani.

A kenéshez egyébként Holmenkol Lube Extreme kenceficét használtam, kb. 20 órával a következő használat előtt. Meglátjuk, mennyi ideig lesz elég.

Szintén ezzel kenetem be a cipóm azon részét, ahol tépőzárhoz tartozó fém „csatra” rá van hajtva és le van varrva az azt rögzítő bőr. Tekerés közben a csat nyikorogtatta a cipó bőr részét. A nyikorgást akkor lehetett produkálni manuálisan, ha a csatot előre-hátra kezdtem el húzogatni. A hang jellegzetes volt, tudtam, hogy a cipőn kell keresni a problémás helyet, csak egy ideig nem ismertem azt fel.

Mivel ez olajmentes kenőanyag, gondolom, nem teszi tönkre a cipőt. Gondoltam kézkrém használatára is, de azt nem tudtam volna bejuttatni a csat és a ráhajtás közé az „alagútba”, így e mellett döntöttem. Bizonyára lehetett volna mást is használni.

Remélem, hasznos dolgokat sikerült leírnom.

ltsoma

ltsoma

vendég

• fórumtag
  • 85 hozzászólás

Sziasztok!

Kéne egy kis segítség, kezdő vagyok a témában. Pár hónapja vettem egy országútit, egyelőre hobbiból nyomom, majd később egy-két versenyen elindulnék.
Ha jól láttam, országútikon az spd-sl-t meg look-ot használják. Mennyivel jobb a teljesítményük, miben jobbak az spd-hez képest? Megérné lecserélnem a pedált, vagy akkora különbség nincs közöttük? 

Előre is köszi!

SPD pedálok engednek pár foknyi elfordulást, országúti kevesebbet, vagy semmit. Ezen kívül az országúti nehezebben old ki. Én eddig csak SPD-t használtam, terepen jó, hogy nem úgy fog, mintha odaragasztották volna  a lábam. Szerintem aszfalton sem jelenthet túl nagy hátrányt, de ha még nincs cipőd akkor mindenképpen olyat érdemes venni, amire felmegy mindkét stopli is.

jackbacsi87

jackbacsi87

fórumtag

• fórumtag
  • 60 hozzászólás

Sziasztok!

Előre is köszi!

IAmSpecialized

IAmSpecialized

törzsvendég

• fórumtag
  • 504 hozzászólás

Kétlem hogy ennyitõl szétment a pedál, fõleg az 540 és az 505 híres a tartósságáról.

Pontosan ezért vettem 540-t. Még mindig nincs hozzá szerszámom. Szerdán elnézek szervizbe.

Kánya

Kánya

törzsvendég

• fórumtag
  • 846 hozzászólás
  • LocationMecsek
Kétlem hogy ennyitõl szétment a pedál, fõleg az 540 és az 505 híres a tartósságáról. Szerintem kicsit lazán van a patent, akkor szokott nyekergõ hangot adni. Feszíts rajta egy kicsit és próbáld meg úgy.

gaboca1

gaboca1

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.348 hozzászólás

Jó, elhiszem. Aztán reméljük nem így van. Nem topic téma, de ha a felismerhetetlenségig sáros a bringa, mi a szabályszerû takarítása? Nem vetemedhetek kézi autómosóra? Nem lustaságból használom, azért utána is kell még törölgetni..

Én ilyennel + mosókefe: Extol craft pisztoly szórófej, réz fejjel, ergonomikus, GARDEN 7 féle sugár, kuplung csatlakozóval 70213 cikkszám:70213 - Szerszám webáruház - szerszám, olcsó, ár, akció, akciós ár, eladó, vásárlás, kecskemét

IAmSpecialized

IAmSpecialized

törzsvendég

• fórumtag
  • 504 hozzászólás

Ne zárd ki, az nem úgy mûködik ahogy te gondolod, nem a mosóból kijõve fog kampec lenni a pedál, idõvel...

Jó, elhiszem. Aztán reméljük nem így van. Nem topic téma, de ha a felismerhetetlenségig sáros a bringa, mi a szabályszerû takarítása? Nem vetemedhetek kézi autómosóra? Nem lustaságból használom, azért utána is kell még törölgetni..

gaboca1

gaboca1

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.348 hozzászólás

Lehet vele kárt okozni, de vannak olyan helyzetek, amikor csak ezzel lehet lemosni. Mielõtt elkezdett kotyogni, elõtte jó rég látott nagynyomásút (~1-2 hónapja), szóval ezt most kizárnám. Mindegy is, csak megjegyeztem, mert mindenhol azt olvasni, hogy akár tank is átmehet(ne) rajta. :)

Ne zárd ki, az nem úgy mûködik ahogy te gondolod, nem a mosóból kijõve fog kampec lenni a pedál, idõvel...

IAmSpecialized

IAmSpecialized

törzsvendég

• fórumtag
  • 504 hozzászólás

Autómosó sem a legjobb ötlet...Nagy nyomásnál bemehet a víz, a golyókon fellép a korrózió, a puha rozsda persze lekopik, nem csoda hogy kotyog....

Lehet vele kárt okozni, de vannak olyan helyzetek, amikor csak ezzel lehet lemosni. Mielõtt elkezdett kotyogni, elõtte jó rég látott nagynyomásút (~1-2 hónapja), szóval ezt most kizárnám. Mindegy is, csak megjegyeztem, mert mindenhol azt olvasni, hogy akár tank is átmehet(ne) rajta. :)