Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Sima pedál vs. SPD

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
3378 hozzászólás a témában

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.662 hozzászólás

Ki beszélne le arról, hogy az M540-est EB 1-re cseréljem? Mi a hátránya 2014-ben? Sok régi postot olvastam, ami már lehet nincs jelen. Sárba nem megyek, illetve akkorába nem, hogy kijöjjön ezen fő előnye. Nekem veszettül bejön és sokkal könnyebb is ugyanannyiért, mint amennyi az M540.

Fél évig volt EB pedálom, 1x kipróbáltam haver sdp-ját és azonnal éreztem, hogy EZ kell nekem. Jobban tetszik a belépés, a kilépés. Ennyi.

Sártűrés ? Évente 1-2x kell néhányszor hozzárúgni a cipőt a pedálhoz hogy tisztuljon, mert nem kattan be. Ezt is inkább csak hóban. Idén elég gyenge tél volt de mentünk kicsit hóban. Haver ment előttem EB-el, neki sem kattant be elsőre a hótol, nekem sem.

Néhány hete volt a CX vb, volt róla cikk a Magazinban. Direkt rákerestem bajnok bringájára a csóka oldalán, neki is spd van. Gondolom, ha nagyon használhatatlan lenne sárban, EB-el menne mindenki.

Marci

IAmSpecialized

IAmSpecialized

törzsvendég

• fórumtag
  • 504 hozzászólás

Viszont ha valaki tud pozitív élménnyel szolgálni, azt szívesen fogadom mert lehet csak én és ismerőseim körében ilyen népszerűtlen.

Külföldi oldalakon az elégedettség is hasonló a tiédhez képest. Úgy 30-70%. Marad az 540 és még jó, hogy lemondtam a 780-ast a múltkor, ami szinte 1:1-ben egy 540-es 1.5x annyiért.

Kánya

Kánya

törzsvendég

• fórumtag
  • 846 hozzászólás
  • LocationMecsek

Ki beszélne le arról, hogy az M540-est EB 1-re cseréljem?

Könnyítést ne ezzel a fossal kezd (bocs aki ilyet használ) Az 540 bőven jó pedál, én az előző 505-öt 4 évig használtam úgy hogy használtan vettem elég ütött kopott állapotban, mai napig simán forog és feszes, tartaléknak van bent a szekrénybe és el nem adnám soha, azóta 520 van. Tartós tesztet nem tudok írni az EB-ről mivel csak 2 hetet használtam és ebben volt nem kevés anyázás. Cimborám 1 év alatt szó szerint elkoptatta, értsd csapágy és keret.

Viszont ha valaki tud pozitív élménnyel szolgálni, azt szívesen fogadom mert lehet csak én és ismerőseim körében ilyen népszerűtlen.

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.267 hozzászólás

Ki beszélne le arról, hogy az M540-est EB 1-re cseréljem? Mi a hátránya 2014-ben? Sok régi postot olvastam, ami már lehet nincs jelen. Sárba nem megyek, illetve akkorába nem, hogy kijöjjön ezen fő előnye. Nekem veszettül bejön és sokkal könnyebb is ugyanannyiért, mint amennyi az M540. 99%, hogy az az M088-as cipő lenne hozzá. Time-ra nincs $$$.  :P

És ha már írtam, megkérdezem amit egyel lejjebb elfelejtettem. A Shimano az M088-ast "trail" kategóriába sorolja és olyan pedált is ajánl hozzá (pl. M530), amivel én nem fogom használni. Az "XC" cipőihez viszont olyan pedált ajánl, amiket én is használok. Ennek volna bármi jelentősége?

nincs

"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

IAmSpecialized

IAmSpecialized

törzsvendég

• fórumtag
  • 504 hozzászólás

Ki beszélne le arról, hogy az M540-est EB 1-re cseréljem? Mi a hátránya 2014-ben? Sok régi postot olvastam, ami már lehet nincs jelen. Sárba nem megyek, illetve akkorába nem, hogy kijöjjön ezen fő előnye. Nekem veszettül bejön és sokkal könnyebb is ugyanannyiért, mint amennyi az M540. 99%, hogy az az M088-as cipő lenne hozzá. Time-ra nincs $$$.  :P

És ha már írtam, megkérdezem amit egyel lejjebb elfelejtettem. A Shimano az M088-ast "trail" kategóriába sorolja és olyan pedált is ajánl hozzá (pl. M530), amivel én nem fogom használni. Az "XC" cipőihez viszont olyan pedált ajánl, amiket én is használok. Ennek volna bármi jelentősége?

IAmSpecialized

IAmSpecialized

törzsvendég

• fórumtag
  • 504 hozzászólás

Köszi. Budaörs. Mindegy, majd megállok. Szeretek oda benézni, ha épp nem veszek semmit is. Németektől 26.5k lenne szállítással. Nagy lesz a kísértés, ha lesz a méretemben...

Még az XC50-en gondolkoztam, ami szinte lehet hogy túlzás és decában 1000%, hogy nincs. Így meg kicsit lutri belebújás nélkül, még ha márkán belül is vagyunk. No meg további +35 EUR-ba fáj. Egyébként fura, mert utcai cipőért nem adnék ennyit, mint ezekért. :)

ridelife

ridelife

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.636 hozzászólás

ime:http://www.decathlon...mtb-cipo-1.html

a tobbire meg ha tudnek valaszolni sem biztos hogy segitene hisz van egy par deca az orszagban es nem tudom te melyikbe jarsz.

ha rajukcsorogsz ok biztosan tudnak segiteni.

http://www.decathlon.co.hu/aruhazaink

regi/hibas agyvaltokat veszek.

IAmSpecialized

IAmSpecialized

törzsvendég

• fórumtag
  • 504 hozzászólás

voltam decathlonban...

Nem emlékszel, volt még Shimano M088 (fekete/piros)? És ha igen, mennyibe került?

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

Én a szobában beállítottam a stoplit. Nem húztam le véglegesen, de azért meg kell húzni, hogy ne tépődjön ki kilépéskor. Ráléptem, néztem hogy áll a hajtókarhoz (oldalirányú állítás), hol a nyomáspont (előre-hátra állítás). Addig állítottam, amíg jó nem lett (kb. 5-6 állítás volt). Egy tanács, elvileg kb. oda kell esni ahol a legszélesebb a lábfejed (külső oldalt, a lábujjakhoz közel van egy kiálló rész, erre gondolok).

ridelife

ridelife

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.636 hozzászólás

megolt az elso patentpedalos elmenyem.

nagyon kiraly.15fokra allitottam a kioldast es Janinak igaza volt meg igy is nagy a holtjateka (talan kulfoldi cikkekben ezt hivtak float-nak) de szerintem ez kezdesnek pont jo mert eleg maceras (nekem) beallitani a megfelelo stopli helyzetet igy voszont van lehetoseg helyezgetni a labfejet.

cipo is kenyelmes bar hianyzik a tepozar de olyankor az arara gondolok:D

"spd"-t mindkeinek! (remelem kesobb igy is fogom gondolni)

ridelife módosította - 2014. március 22. - 15:46

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás
shimanot 46 os meretben.csodak csodaja pont jo volt pedig 2 szammal nagyobb mint a meretem bar az jarja hogy shimanobol egyel nagyobb merek kell az utcaihoz kepest.

Nekem 47-es a lábam és 49-es Shimano jó rám. Rövidebb a talpa mint a 47-es utcai cipőmnek.

ridelife

ridelife

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.636 hozzászólás

voltam decathlonban igaz nem cipoert de megneztem ott mi van.ami olcso volt az nagyon kenyelmetlen nem mellesleg no name (tudom ez nem jelenti hogy rossz is) a dragat meg nem magyarazom mert nem vettem meg.

vegul elmentem a kerekvarba felprobalni az utcso lent is lineklt shimanot 46 os meretben.csodak csodaja pont jo volt pedig 2 szammal nagyobb mint a meretem bar az jarja hogy shimanobol egyel nagyobb merek kell az utcaihoz kepest.

holnap megveszem a stoplit is es mehet a proba.koszonom a segitsegeteket.

jackbacsi87

jackbacsi87

fórumtag

• fórumtag
  • 60 hozzászólás

Tekered tovább, az enyém is szorul az elején aztán egyszercsak nem. (520-as spd).

Nem fog széthullani. Ilyesmi lesz ha kitekered: http://www.sjscycles...02-IMG23170.jpg

Ha nem akarod nagyon megszivatni magad, a legegyszerűbb úgy átzsírozni, hogy ha kitekerted a tengelyt így egyben, akkor a pedáltest belsejébe teszel valamennyi zsírt, majd amikor visszatekered a tengelyt akkor a zsír át fog préselődni mind2 csapágyon, a felesleges pedig kijön a tömítés mellett, az letörlöd és kész is.

A lötyögést értelem szerűen összerakás előtt szüntesd meg - egy kicsit húzni kell a kónuszon (kell hozzá egy 8-as és egy 10-es kulcs).

Áucs!!

Köszi a tippeket! Az a525-el kezdtem, az volt a kísérleti példány, addig nem akartam hozzányúlni a 105-höz, amíg azon nem látom a rendszer működését. Az a525 egyik fele kapufa, egyszerűen nem jön szét, sikerült eltörnöm a műanyag anyát. :( Azt inkább így hagyom, anya még megtartja, ha tovább tekerem meg lehet széthullik. Másik fele nagy nehezen lejött, azt majd átkenem. Amúgy, volt benne zsír, ezek szerint csak nekem tűnt hangosnak. 

Shimano 105 meg viszonylag könnyen szétjött, este elszórakozom velük.

Köszi a segítséget!

zsbacsi

zsbacsi

vendég

• jóváhagyásra váró
  • 287 hozzászólás

Sziasztok!

Talán ebbe a topikba illik legjobban a dolog.

2 pedált kéne szétbontanom:
shimano 105 (kb 100km-t mentem vele, elkezdett lötyögni a tengely.)

shimano pd-a525 (biciklihez kaptam használtan, szerintem ki van száradva, át szeretném zsírozni)

Hogy jönnek ezek szét? vettem hozzá tl-pd40 kulcsot. Amikor rárakom a pedálon a műanyag záróanyára és elkezdem kitekerni, pár fordulat után elkezd rászorulni a tengelyre. (arra az anya szerű izére, amivel a hajtókarra lehet rögzíteni a pedált, és ugye fixen van a tengelyen. van annak neve?) videókat néztem youtube-on, de ott tök lazán leszedik.

Tekered tovább, az enyém is szorul az elején aztán egyszercsak nem. (520-as spd).

Nem fog széthullani. Ilyesmi lesz ha kitekered: http://www.sjscycles...02-IMG23170.jpg

Ha nem akarod nagyon megszivatni magad, a legegyszerűbb úgy átzsírozni, hogy ha kitekerted a tengelyt így egyben, akkor a pedáltest belsejébe teszel valamennyi zsírt, majd amikor visszatekered a tengelyt akkor a zsír át fog préselődni mind2 csapágyon, a felesleges pedig kijön a tömítés mellett, az letörlöd és kész is.

A lötyögést értelem szerűen összerakás előtt szüntesd meg - egy kicsit húzni kell a kónuszon (kell hozzá egy 8-as és egy 10-es kulcs).

zsbacsi módosította - 2014. március 21. - 11:33

kalaius

kalaius

maximus

• fórumtag
  • 11.904 hozzászólás

eldontottem hogy kiprobalom az spd-t.

be is szereztem egy crank britothers pedalt amirol tudom hogy nem alithato a kioldasi ero de olyan jo aron volt, nem tudtam otthagyni.

ha kezdesnek szerintetek nem a legjobb pedal akkor lovok magamnak egy igazi spd-t.

nagyobb dilemma a cipo valasztas.

varosban napi szinten hasznalnam 8km-es ingazasra javareszt bicikli uton vagy ritka forgalmu utakon tehat autok kozt benazast nem tervezek.

(eleinte meg csak turazasnal hasznalnam hogy hozzaszokjak.) 

kovetelmeny meg hogy lehessen benne jarkalni legalabb napi 2-3 km-t amit kb 3-500m-ekbol fog osszeadodni.

kinezetet es markat bealdozom az arcimke oltaran.

visszaolvastam es tobbetek irta hogy nagy elony ha tepozaras es nem fuzos.

tudok ajanlani ilyen cipot?

nem lenne rossz 10e magasagaban meguszni de indokolt esetbe tobbet is szannek ra csak mivel elso spd jo lenne minimalizalni a buktat (ha lesz).

(aprot honapja rendszeresen csekkolom) 

illetve tudtok ajanlani boltot ahol nagy learazasak vannak?

kerekvart (itt ezt neztem ki:shimano shm 021)es bergusont mar hivtam nekik mar csak jeti meretben vannak cipoik.(nekem 44-45 es kellene) de tobb boltot nem ismerek ruhazat ugyileg.

elore is koszonom konstruktiv valaszaitokat.

Szerintem kevés cipő alkalmas a járkálásra, vagy néz ki elég normálisan ahhoz, hogy vállalható legyen a legtöbb helyzetben. Ami ilyen, az jellemzően csak külföldről rendelhető és 15 ezer forint felett van általában. (661, Vans, stb)

Azért vannak vállalható kompromisszumok, amik suliban még elmennek, és olcsók, és egy bevásárlást meg lehet bennük ejteni, ezek az olcsó shimanok, illetve az ilyen alkalmi vételek, mint a Lidl-ös. Ezeknél a lényeges a talp, legyen "sima", ne mászófogas, terepre tervezett, és ne legyen túl merev, vagy túl csúszós. Én ilyeneket használok, plusz váltócipőt munkába járáshoz. 

A CB tapasztalatok érdekelnének. Bár nekem generálisan bejön az SPD rendszer, ezért sem váltottam még. A városi bringán pedig felemás pedál van, ha kell, utcai cipőben is lehet hajtani, ráadásul a súly miatt ilyenkor automatikusan a sima oldal kerül felülre :) 

jackbacsi87

jackbacsi87

fórumtag

• fórumtag
  • 60 hozzászólás

Sziasztok!

Talán ebbe a topikba illik legjobban a dolog.

2 pedált kéne szétbontanom:
shimano 105 (kb 100km-t mentem vele, elkezdett lötyögni a tengely.)

shimano pd-a525 (biciklihez kaptam használtan, szerintem ki van száradva, át szeretném zsírozni)

Hogy jönnek ezek szét? vettem hozzá tl-pd40 kulcsot. Amikor rárakom a pedálon a műanyag záróanyára és elkezdem kitekerni, pár fordulat után elkezd rászorulni a tengelyre. (arra az anya szerű izére, amivel a hajtókarra lehet rögzíteni a pedált, és ugye fixen van a tengelyen. van annak neve?) videókat néztem youtube-on, de ott tök lazán leszedik.

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.662 hozzászólás

kovetelmeny meg hogy lehessen benne jarkalni legalabb napi 2-3 km-t amit kb 3-500m-ekbol fog osszeadodni.

kerekvart (itt ezt neztem ki:shimano shm 021)es bergusont mar hivtam nekik mar csak jeti meretben vannak cipoik.(nekem 44-45 es kellene) de tobb boltot nem ismerek ruhazat ugyileg.

Ha a melóba beérsz és ott kell sokat járkállni, akkor inkább legyen a melóban egy váltáscipőd és abban sétálj. Lehet menni a bringás cipőben is de a stopli csak leér néha, sima kövön csúszhat kicsit,...de majd úgyis kipróbálod és eldöntöd.

A kinézett cipőd teljesen jó lehet. Esetleg régebben láttam a Hervisben is olcsó cipőket. (talán Balance néven futottak) Egy megnézést talán megér.

Marci

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

igen ezzel tisztaban vagyok ezert irtam hogy ha cb nem jo kezdesnek beszerezek igazi spd-t.

bar valoban irhattam volna az elejen spd helyett patentpadalt is.

esetleg javaslatod cipo-bolt ugyben?bar tudom te inkabb versenyzel de hatha.

kerekvarba lehet beugrom felprobalom a lentebb linkelt cipobol a 46 ost.elvileg az magyar labra inkabb 45 os ami mar csak fel szammal nagyobb az utcai cipomnel.

Éppen Kala linkelte nemrég a lidl-ös cipőt vagy egyszerű shimano is jó lehet. A cb-t én nem szeretem, túl nagy a holtjátéka, már spd-sl hívő lettem.

MJani01 módosította - 2014. március 20. - 14:34

A sebesség mindent megold.

ridelife

ridelife

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.636 hozzászólás

igen ezzel tisztaban vagyok ezert irtam hogy ha cb nem jo kezdesnek beszerezek igazi spd-t.

bar valoban irhattam volna az elejen spd helyett patentpadalt is.

esetleg javaslatod cipo-bolt ugyben?bar tudom te inkabb versenyzel de hatha.

kerekvarba lehet beugrom felprobalom a lentebb linkelt cipobol a 46 ost.elvileg az magyar labra inkabb 45 os ami mar csak fel szammal nagyobb az utcai cipomnel.

ridelife módosította - 2014. március 20. - 13:42

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

eldontottem hogy kiprobalom az spd-t.

be is szereztem egy crank britothers pedalt amirol tudom hogy nem alithato a kioldasi ero de olyan jo aron volt, nem tudtam otthagyni.

ha kezdesnek szerintetek nem a legjobb pedal akkor lovok magamnak egy igazi spd-t.

nagyobb dilemma a cipo valasztas.

varosban napi szinten hasznalnam 8km-es ingazasra javareszt bicikli uton vagy ritka forgalmu utakon tehat autok kozt benazast nem tervezek.

(eleinte meg csak turazasnal hasznalnam hogy hozzaszokjak.) 

kinezetet es markat bealdozom az arcimke oltaran.

visszaolvastam es tobbetek irta hogy nagy elony ha tepozaras es nem fuzos.

tudok ajanlani ilyen cipot?

nem lenne rossz 10e magasagaban meguszni de indokolt esetbe tobbet is szannek ra csak mivel elso spd jo lenne minimalizalni a buktat (ha lesz).

(aprot honapja rendszeresen csekkolom) 

elore is koszonom konstruktiv valaszaitokat.

A cb nem spd.

A sebesség mindent megold.