Hááát, ha lenne kedvem vitatkozni, biztosan rámennék erre a marhaságra...
Erőkar alatt a stopli forgáspontja és a sarkad - de lehet, hogy inkább a lábszárad keresztmetszetének, mint körnek a középpontja - közötti távolságot kell érteni. 2 mm-t már simán lehet érezni - természetesen oda-vissza. Gondolom, Te se ma kezdted, éppen ezért nem is értelek, de ezen ne vesszünk össze! Ha persze eleve legelőre van tolva, akkor - ebből a szempontból (!) - csak rontani lehet a dolgon; ezt valóban nem említettem.
Amit Tekergek említ a nyeregmagasságról, az rendben van, bár szerintem a magas nyereg inkább a belépésnél zavaró, ha már fent ülsz a nyeregben, és alsó pedálállásnál akarsz belépni. Kilépésnél talán megoldás lehet ekkor, ha egy kicsit előre döntöd a lábfejed.
És persze a kilépésnél, de talán befelé is, nagyon számít a cipő talpának a merevsége. Én egy Mavic Drifttel könnyen vagyok, de pl. egy Razor/Rush ebben nem tud vele versenyezni.
Simon: a többirányú oldással nekem súlyos fenntartásaim vannak, bár soha nem próbáltam, de látatlanban is komolyan vettem a Shimano figyelmeztetését, miszerint ennek a használatához több gyakorlás kell. Én szofisztikáltnak tartom, nem vágyom rá. Hozzáteszem, már az SPD megvétele előtt gyakoroltam a szükséges mozdulatot, és pont úgy műxik, ahogy arra számítottam. :-)
Martin2004 módosította - 2014. december 21. - 23:43