Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Sima pedál vs. SPD

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
3378 hozzászólás a témában

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

Engem az érdekelne, ha már így szóba került, hogy a Shimano SPD pedál kónuszbeállításához kell valami spéci szerszám (mintha láttam volna olyat) vagy anélkül is meg lehet oldani pontosan, precízen? Ilyenem van.

Semmi. A kettest kitekered a pedáltestbõl egy normál villáskulccsal. Néhány modellnél kell ehhez a mûvelethez spéci kulcs.

mtb cipo + spd pedalrol ha valtok kozepkategorias orszagutis cipo + spd-sl [vagy look keo] pedal kombora mekkora kulonbseget fogok erezni?

Milyen cipõd van most? Mert ha valami jobb fajta akkor csak annyit, hogy jobban fogja majd a pedál a cipõd (jobban össze leszel vele nõve) és csak egy síkban tudod jobbra-balra forgatni a lábad, nem lesz meg az lötyögõs érzés, mint az spd-nél. A merevség duma csak mese, több montis ismerõsnek és nekem is az a tapasztalatunk, hogy ugyanaz a cipõ outi és mtb modellje közül általában az mtb a merevebb (mondjuk van is rajta +100g vagy több) vagy nincs érezhetõ különbség.
Saját tapasztalat, országúton jobb az outi pedálkötésrendszer, közvetlenebb, terepen is egy-két helyen bevállalnám, de ahol egyensúlyozni kell ott már nem jó (arról nem is beszélve, hogy mi van ha tolni kell a bringát :) ).

A sebesség mindent megold.

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás
Engem az érdekelne, ha már így szóba került, hogy a Shimano SPD pedál kónuszbeállításához kell valami spéci szerszám (mintha láttam volna olyat) vagy anélkül is meg lehet oldani pontosan, precízen? Ilyenem van.

Úgy néz ki akkor én vagyok totál béna Joe. Ettõl még jobban fáj most az orrom. :D

Nem vagy béna, én is így voltam az elején és van olyan terep, ahol nem vagyok nagylegény. Nem ciki levinni azon a pár szakaszon, amiben nem vagy biztos és majd érezni fogod, amikor már biztonságosan lemennél.

Képzeld, mikor a srácok nyomják a kerékpáros bugit a gödörnél, egy ilyen kiscsaj meg elteker mellettük fejenállva :D

:D

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás
mtb cipo + spd pedalrol ha valtok kozepkategorias orszagutis cipo + spd-sl [vagy look keo] pedal kombora mekkora kulonbseget fogok erezni?
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

540-es pedál szervíze mennyire szívás? viszonylag újak még de van egy kis lógásuk. Ezt akarnám megszûntetni, meg akkor kapna zsírzást is. Karból gondolom nem muszáj kiszedni.

Kb annyira bonyolult, mint egy agy újrakenése. Ugyanaz a rendszer.

A sebesség mindent megold.

Maggi

Maggi

maximus

• fórumtag
  • 13.648 hozzászólás
540-es pedál szervíze mennyire szívás? viszonylag újak még de van egy kis lógásuk. Ezt akarnám megszûntetni, meg akkor kapna zsírzást is. Karból gondolom nem muszáj kiszedni.

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás

Nagyon szép, harmonikus a mozgása (a csajra értem). Látszik, hogy mindennapi mozdulatok neki, még élvezi is.

Képzeld, mikor a srácok nyomják a kerékpáros bugit a gödörnél, egy ilyen kiscsaj meg elteker mellettük fejenállva :D

DannyL81

DannyL81

Dancó a hegyről...

• fórumtag
  • 1.373 hozzászólás
  • LocationVeresegyház
Úgy néz ki akkor én vagyok totál béna Joe. Ettõl még jobban fáj most az orrom. :D

"Olcsón, könnyűt, erõset. De csakis kettőt választhatsz!" - Keith Bontrager

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás
Nagyon szép, harmonikus a mozgása (a csajra értem). Látszik, hogy mindennapi mozdulatok neki, még élvezi is.

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás

Én egyszer elestem, az elsõ pár napban felfele mászáskor megálltam és eldõltem oldalra, muris volt. :) Ezután viszont egyik esésem sem az spd miatt volt, sõt még meg is védett durva esésektõl, hogy a pedálról nem ugrott le a lábam.

Mi a trackstand lényege, egyensúlyérzék?

hát ja, egyensúly

de szerintem simán bárki meg tudja tanulni, aztán idõvel már lehet finomítani az alap technikát, hogy már fél kézzel, fék nélkül, ülve, totál egyhelyben, nem izegve-mozogva is meg tudod csinálni

Aztán ha ezen is túl vagy, akkor jön ez a szint: :D

http://www.youtube.com/watch?v=MiE1Qm7HSd8

http://www.youtube.com/watch?v=gSj7VL24GV4

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás
Én egyszer elestem, az elsõ pár napban felfele mászáskor megálltam és eldõltem oldalra, muris volt. :) Ezután viszont egyik esésem sem az spd miatt volt, sõt még meg is védett durva esésektõl, hogy a pedálról nem ugrott le a lábam.

Mi a trackstand lényege, egyensúlyérzék?

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás

Találtam egy alapos leírást trackstand gyakorlásához (angolul). Asszem belevágok.

Team Estrogen: Learn How To Track Stand

Jónak tûnik ez a módszer így olvasva. Szerintetek?

Én kb. 20 000 km-t tekertem le spd-vel és még soha sem estem el amiatt, hogy nem tudtam volna kidokkolni (kop-kop-kop), és szerintem ebben sokat segített, hogy már eleve viszonylag jól ment a trackstand. Pl. én sosem paráztam, hogy megálláskor nem tudok kidokkolni, haverom meg 3 év után is 30 m-el a megállás elõtt már kicsatol. Plusz az általad említett technikás lejtõkön sem szoktam zavarba jönni, pedig nem vagyok triálos fajta bringás.

Amúgy ha gyakorlosz, akkor viszonylag hamar meg lehet tanulni. Nem tudom, hogy van-e kifejezetten jó módszer, de szerintem az is elég ha csak próbálgatod, aztán úgyis magadtól ráérzel, hogy hogy megy ez.

andersen

andersen

törzsvendég

• fórumtag
  • 349 hozzászólás
Találtam egy alapos leírást trackstand gyakorlásához (angolul). Asszem belevágok.

Team Estrogen: Learn How To Track Stand

A trackstand gyakorlása egyébként elég sokat javítana szerintem mind a technikádon, mind a magabiztosságodon. És ha megtanulsz egyhelyben állni spd-vel, akkor szerintem az sem fog gondot okozni, hogy hogyan vegyed ki a lábadat ilyen lassú eldõlés közeli helyzetekben

Jónak tûnik ez a módszer így olvasva. Szerintetek?

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás
Nekem az elején voltak ilyen paráim, amikor szoktam az SPD-t! A falon is felmászom 22-34-es áttétellel, ha elakadok akkor is simán kiveszem a lábam és mindig a leges legutolsó pillanatban, amikor már dõl a bicikli oldalra és ez igaz a sima leszállásra is. Mintha ez lenne a világ legtermészetesebb mozdulata. Lefele ha annyira durva, inkább leviszem azon a szakaszon a bringát, de az nagyon ritka, hogy ilyet csináljak.. És ott a másik pedál sem védene meg az eséstõl.

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás

Az országos gyalog kék-túrát csináljuk biciklivel és rengetek olyan lassú lefele vagy épp felfele menet van, ahol képtelen vagyok becsatolt lábbal menni, mert szinte triál tempóban kell lemenni egy-két helyen. Vagy ha megpróbálok lemenni ezeken a helyeken, akkor általában pofára esés a vége. Meguntam, mert a tegnapellõti elég durva volt, azóta is szédülök kicsit. És megint azért estem akkorát mert nem oldott le. Ez az útvonal 5% amirõl szó van, de ha csak 1% lenne és azon halok meg attól se jobb a helyzet. Úgyhogy kell valami megoldás.

szerintem ott a gond, hogy azt hiszed, ahol spd-vel nem tudsz lemenni, vagy felmenni, ott spd nélkül meg igen

ahol úgy érzed, hogy spd-vel para, ott inkább told a bringát, mert eleve azzal számolni, hogy lábletétellel oldod meg a dolgokat, szerintem nem célravezetõ

A trackstand gyakorlása egyébként elég sokat javítana szerintem mind a technikádon, mind a magabiztosságodon. És ha megtanulsz egyhelyben állni spd-vel, akkor szerintem az sem fog gondot okozni, hogy hogyan vegyed ki a lábadat ilyen lassú eldõlés közeli helyzetekben

DannyL81

DannyL81

Dancó a hegyről...

• fórumtag
  • 1.373 hozzászólás
  • LocationVeresegyház

De miért szeretnél menet közben kicsatolni és a pedál nem spd részével tekerni?

Az országos gyalog kék-túrát csináljuk biciklivel és rengetek olyan lassú lefele vagy épp felfele menet van, ahol képtelen vagyok becsatolt lábbal menni, mert szinte triál tempóban kell lemenni egy-két helyen. Vagy ha megpróbálok lemenni ezeken a helyeken, akkor általában pofára esés a vége. Meguntam, mert a tegnapellõti elég durva volt, azóta is szédülök kicsit. És megint azért estem akkorát mert nem oldott le. Ez az útvonal 5% amirõl szó van, de ha csak 1% lenne és azon halok meg attól se jobb a helyzet. Úgyhogy kell valami megoldás.

"Olcsón, könnyűt, erõset. De csakis kettőt választhatsz!" - Keith Bontrager

Aske

Aske

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.881 hozzászólás
Szerintem is ha teljesítménycentrikus tekerésrõl van szó, akkor patentpedál alap.

Én a 770-esen legelõször minimumra tettem a rugóerõt, aztán szívtam is vele, mert lötyögött és nehezen oldott ki. De miután keményebbre vettem, sokkal feszesebb, pontosabb lett az egész.
A féloldalas SPD-t le szokták húzni eléggé. Keménytalpú cipõben meg semmilyen platformpedált nem lehet rendesen hajtani mert rohadtul csúszkál.

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás

Shimano SPD még rosszabb, Eggbeater alapból gyorsabban kiold. Csak épp olyan helyeken megyünk rendszeresen, ahol még ez is lassú.

de az spd-n legalabb lehet allitani a rugoerot, az eggbeateren meg nem. bar nekem az 540 meg az xtr spd is rohadt feszesre van allitva es megis ki tudom csatolni ha baj van. amig csak feleig volt betekerve a rugoero addig neha tekeres kozben veletlenul is kicsatolt neha.
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

Shimano SPD még rosszabb, Eggbeater alapból gyorsabban kiold. Csak épp olyan helyeken megyünk rendszeresen, ahol még ez is lassú.
Úgyhogy muszály vagyok csatolás nélkül menni egy két helyen, viszont a többi szakaszon jól jönne az SPD. Ezért kéne feles pedál.

Két éve SPD-vel megyek, eszembe nem jutna simára váltani, csak a macera lenne vele, hogy melyik felébe lehet belelépni, és stoplis cipõ csúszkálna rajta. Vannak olyan helyek, ahol nem megyek le, ahol a kormány alig fér el és 20cm-es sziklaletörések vannak hullámban, de ott simával sem mennék. Amúgy meg durva sziklás, technikás pályán is lemegyek SPD-vel, ahol lehet 70-el is. Sokkal stabilabban tart mint a sima. Kanyarban, meg ha nagyon akarod ki tudod venni a lábad. Tegnap elszúrtam a padkát, felrántottam az elejét és puff beesett a kerék a padka elé, idõ nem volt oldani, de õ megtette magától, elõre ugrottam mint egy béka. Minden esésemnél így volt, nem kell ezen gondolkodni, kiold. Shimano PD-M647.

blueshark

blueshark

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.190 hozzászólás
Gondolom lefele kicsatol, síkon meg felfele használná az spd-t. De az a tapasztalatom, hogy bringás cipõben nem túl jó sima pedált tekerni, szerencsére csak rövid távon mentem így egy próba erejéig de nagyon csúszkált a stopli a pedálon.
Team Heavy Pedal - Szeged

A tehetség az, amikor többet tudsz, mint amennyit tanultál.

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás

Valami ilyesmire gondolok. Errõl pl. egész jókat írnak. Bár elég nehéz. Jobb ötlet?
PD-M324 Pedal

ha eséskor nem old le, akkor értem a problémát

De miért szeretnél menet közben kicsatolni és a pedál nem spd részével tekerni?