Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Sima pedál vs. SPD

- - - - -

• Please log in to reply
3378 replies to this topic

Martin2004

Martin2004

vendég

• fórumtag
  • 92 posts

Hááát, ha lenne kedvem vitatkozni, biztosan rámennék erre a marhaságra... :D

Erőkar alatt a stopli forgáspontja és a sarkad - de lehet, hogy inkább a lábszárad keresztmetszetének, mint körnek a középpontja - közötti távolságot kell érteni. 2 mm-t már simán lehet érezni - természetesen oda-vissza. Gondolom, Te se ma kezdted, éppen ezért nem is értelek, de ezen ne vesszünk össze! Ha persze eleve legelőre van tolva, akkor - ebből a szempontból (!) - csak rontani lehet a dolgon; ezt valóban nem említettem.

Amit Tekergek említ a nyeregmagasságról, az rendben van, bár szerintem a magas nyereg inkább a belépésnél zavaró, ha már fent ülsz a nyeregben, és alsó pedálállásnál akarsz belépni. Kilépésnél talán megoldás lehet ekkor, ha egy kicsit előre döntöd a lábfejed.

És persze a kilépésnél, de talán befelé is, nagyon számít a cipő talpának a merevsége. Én egy Mavic Drifttel könnyen vagyok, de pl. egy Razor/Rush ebben nem tud vele versenyezni. 

Simon: a többirányú oldással nekem súlyos fenntartásaim vannak, bár soha nem próbáltam, de látatlanban is komolyan vettem a Shimano figyelmeztetését, miszerint ennek a használatához több gyakorlás kell. Én szofisztikáltnak tartom, nem vágyom rá. Hozzáteszem, már az SPD megvétele előtt gyakoroltam a szükséges mozdulatot, és pont úgy műxik, ahogy arra számítottam. :-)

Edited by Martin2004, 2014. December 21. - 23:43.

simon23

simon23

törzsvendég

• fórumtag
  • 949 posts

...egy részt igazad van, másfelől pedig nincs. Hisz minek erőlködni, h "feltalálták" a könnyítést is. Nem véletlen lettek forgalomba hozva a "színes" stoplik. Nem vagyunk egyformák, van akinek könnyen rá áll a lába, megszokja és szinte az első pillanattól magabiztosan használja a fix stoplit. Akinek meg nem, hát tényleg nem kell szenvednie. Csak ezért mertem ajánlani.  ;)

Ridley Noah Fast 

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8,025 posts

vagy egyszerűen megtanulja beállítani és használni, ahogy mindenki más is...

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"

simon23

simon23

törzsvendég

• fórumtag
  • 949 posts

Sziasztok!

Szeretnék hozzátok fordulni tanácsért és kikérni a véleményeteket spd pedál oldásával kapcsolatban. ......

Üdv,

Caser

Ha még életedben nem volt rögzítve a lábad akkor az első időszakban erősen ajánlott ez a stopli:

http://www.bringabut...ttel-ezust.html

Több irányból és könnyebben old, sőt, pánikszerűen is kiránthatod a lábad a kötésből, ellenben normál működéskor ha húzol nem old ki!

Ridley Noah Fast 

Tekergek

Tekergek

🚲

• fórumtag
  • 1,257 posts

Az SPD rendszer első sorban arra van hogy odafogjon a biciklihez, de biztonságosan kioldjon ha elesel, hogy ne okozzon a hozzád kötött bringa további sérülést (bokatekerés stb.). Ha ez bekövetkezik akkor általában vagy túl kicsi a sebesség hogy ilyen nagy baj legyen, vagy elég nagy hogy eltávolodj a bringától, amikor úgyis kinyújtod a lábadat tehát könnyen ki fog oldani.

Ha a lenti pozicióban is nehezen old akkor legvalószínűbb hogy nem stimmel a nyereg magasság, itt egész pici eltérések is jelentősek lehetnek (én is a leglazábban használom, elég hamar rájövök ha nehezen old hogy nem jól állítottam be a nyeregbilincset).

mgy

mgy

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,091 posts

Hááát, ha lenne kedvem vitatkozni, biztosan rámennék erre a marhaságra... :D

...

Megpróbálhatod egy kicsit előrébb rakni  a stoplit, akár ideiglenesen is, mert ekkor nagyobb az erőkar, aztán majd ha belejössz, akkor mehet vissza.

...

Martin2004

Martin2004

vendég

• fórumtag
  • 92 posts

Igen, valóban! :) Köszönöm szépen a kiegészítést, és a hozzászólást!

Hát az alap, hogy nyújtva könnyebb, de én nem teljesen lent oldok, hanem egy kicsit előrébb.

Megpróbálhatod egy kicsit előrébb rakni  a stoplit, akár ideiglenesen is, mert ekkor nagyobb az erőkar, aztán majd ha belejössz, akkor mehet vissza.

Amit már lent is írtam, érdemes "mesterségesen" bekoptatni, vagyis ki-be. ki-be, ki-be - pedálfordulatonként. Persze el kell jutni arra szintre. hogy bármilyen pedálállásban képes legyél biztosan oldani. Ennek legegyszerűbb módja a napi használat. :) Jó gyakorlást!

Ja, és amikor a stoplit visszateszed kissé hátrébb, akkor pedig a rövidebb erőkar miatt szükséges nagyobb erőt kell gyakorolni, hogy az agyad megszokja az új játékszabályokat, mert már valószínűleg jó lesz a technika. de a szükséges nagyobb erőt elsőre kell tudnod produkálni, hogy a kilépéssel el ne késs. Arra kell felkészíteni az agyadat, hogy a megfelelő parancsot adja ki. Pszichológia rulez! :)

Edited by Martin2004, 2014. December 20. - 22:34.

Caesr

Caesr

újonc

• fórumtag
  • 7 posts

Ha új a pedál és a patent a cipőbe, annak is kell egy kis idő míg rendesen bekopik.

Igen, valóban! :) Köszönöm szépen a kiegészítést, és a hozzászólást!

Kánya

Kánya

törzsvendég

• fórumtag
  • 846 posts
  • LocationMecsek

Köszönöm szépen a gyors választ, nagyon rendes vagy! Megfogadva a tanácsod, gyakoroltam kicsit, odafigyeltem, hogy bokából indítsam az oldást, és pozitív az eredmény. Nem azt mondom, hogy tökéletes, de idővel biztos, hogy simábban fog menni, egyelőre nagyobb a biztonságérzetem. Olvasgattam a fórumhozzászólásokat, azokból építkezve elmondható, hogy nem árt (az új pedálok esetében is) megolajozni a rugókat, érezhetően könnyebb a kioldás; valamint nagyon sokat segít a helyes ülésmagasság és pozíció megtalálása/beállítása.

Köszönöm még egyszer a gyors reakciót! :)

Ha új a pedál és a patent a cipőbe, annak is kell egy kis idő míg rendesen bekopik.

Edited by Kánya, 2014. December 10. - 21:25.

• Caesr likes this

Caesr

Caesr

újonc

• fórumtag
  • 7 posts

Ne térdből próbáld az oldást indítani, hanem simán a bokád forgasd kifelé!

Köszönöm szépen a gyors választ, nagyon rendes vagy! Megfogadva a tanácsod, gyakoroltam kicsit, odafigyeltem, hogy bokából indítsam az oldást, és pozitív az eredmény. Nem azt mondom, hogy tökéletes, de idővel biztos, hogy simábban fog menni, egyelőre nagyobb a biztonságérzetem. Olvasgattam a fórumhozzászólásokat, azokból építkezve elmondható, hogy nem árt (az új pedálok esetében is) megolajozni a rugókat, érezhetően könnyebb a kioldás; valamint nagyon sokat segít a helyes ülésmagasság és pozíció megtalálása/beállítása.

Köszönöm még egyszer a gyors reakciót! :)

mgy

mgy

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,091 posts

Ne térdből próbáld az oldást indítani, hanem simán a bokád forgasd kifelé!

...

Ellenben amikor egyik lábam sincs teljesen nyújtva, térdeim be vannak hajlítva, mert a hajtókar ilyen pozícióban van, akkor egyszerűen nem sikerül kicsatolni (a térdeim nekifeszülnek a kerékpár felső vázcsövének, és ez akadályozza az oldást), se jobb, se bal lábbal.

...

• Caesr likes this

Caesr

Caesr

újonc

• fórumtag
  • 7 posts

Sziasztok!

Szeretnék hozzátok fordulni tanácsért és kikérni a véleményeteket spd pedál oldásával kapcsolatban. Nemrég váltottam spd-re, tetszik a rendszer, csak az oldásával vannak problémáim. Pontosan úgy tudom leírni a helyzetet, hogy mindkét lábbal egyszerűen megy az oldás, ha azon az oldalon oldom a lábam, amelyik éppen lent van, tehát a pedál a legalsó állásban van, és a lábam szinte teljesen nyújtva. Ellenben amikor egyik lábam sincs teljesen nyújtva, térdeim be vannak hajlítva, mert a hajtókar ilyen pozícióban van, akkor egyszerűen nem sikerül kicsatolni (a térdeim nekifeszülnek a kerékpár felső vázcsövének, és ez akadályozza az oldást), se jobb, se bal lábbal. Annak ellenére sem, hogy a rugófeszesség a leggyengébbre lett beállítva a Shimano pedálon. Kissé elbizonytalanít, hogy ha hirtelen kell oldani a cipőt, és nem a megfelelő pozícióban van valamelyik lábam, akkor nem sikerül.
Előre is hálásan köszönöm a válaszaitokat, meglátásaitokat!

Üdv,

Caser

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8,025 posts

platformpedálból mit érdemes venni? legyen minél könnyebb, cserélhető tüskés és 8-10eFt alatt. nézelődtem, de nem vagyok képben a típusokkal kapcsolatban. ez találtam, ami kb jó lehet:

http://ebike.hu/term...s-dh-bmx-pedal/

illetve az apróban van egy wellgo magnézium, esetleg on-one el guapo?

minden ötletet, véleményt, tapasztalatot szívesen meghallgatok! :)

köszönöm mindenkinek az input. végül saint lett. nincs még benne km, csak egy gyors teszt-kör, hogy leesik-e vagy meghúztam eléggé. :) tapizva és szétszedve  :blink:  nagyon minőségi benyomást kelt, amit persze el is vártam. a hosszútáv meg majd kiderül...

Ebadta

Ebadta

újonc

• fórumtag
  • 14 posts
Városban most én is. Nem találtam vállalható SPD cipőt amiben nem fagy le a lábam mínuszban és nem érzem magam becsatolva biztonságban jegeshavascsúszós úton.

ZolkoW

ZolkoW

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,700 posts
elgápó update: puhább talpú cipőben faja, más szóval hibátlan,de ha ultimate megoldást akarsz, szerintem is mást nézz..

fura jópár év spd után a taposó, de én mindennek tudok örülni:-D
a legjobb az, hogy szabadon pakolhatom a csülkömet.

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8,025 posts

pont ez az! több mint 10 éve kizárólag spd-t használok, így ha már elköltök ennyi pénzt egy platformpedálra, az vagy legyen olyan gyártó terméke (shimano) akiben megbízok, vagy legyen olyan, amit mások is ajánlanak.

Ebadta

Ebadta

újonc

• fórumtag
  • 14 posts

50 Eur körül már akad bőven használható pedál.

http://www.bike-mail...edale-2011.html

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8,025 posts

saint ár közelében még van ez is :

http://ebike.hu/term...u-dh-bmx-pedal/

nekem 6 éve bírja. volt spyral matricával is, listaáron kicsit kevesebbért de már nincs a nagykerben.

meg az xlc-nek is van egy nagyon jó pedálja.  asszem pd-m12

saint meg etalon.

köszi, Tig! megtaláltam az xlc-t. jónak tűnik meg minden, de többe kerül mint a saint. ha ebből a kategóriában maradok, akkor a saint a nyerő, úgy tűnik.

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,267 posts

köszi, akkor az el guapo kiesett, ezek szerint. a saint-et nézegetem, elvileg tutira nem lenne mellényúlás.

saint ár közelében még van ez is :

http://ebike.hu/term...u-dh-bmx-pedal/

nekem 6 éve bírja. volt spyral matricával is, listaáron kicsit kevesebbért de már nincs a nagykerben.

meg az xlc-nek is van egy nagyon jó pedálja.  asszem pd-m12

saint meg etalon.

"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8,025 posts

elgápó: annak a tudatában vettem meg, hogy olvastam az oldalon a véleményt, miszerint nem kapaszkodik eléggé.

Még nem tudtam elönteni, így van-e, TÉNY, hogy a BBB mountainhigh (v.mi)- nak ott is van tüske, ahol erről mintha kifelejtették volna (középről), és az nem is csúszkál a talpam alatt, ez meg néha igen, de azért nem bántam meg, jó lapos, és nem túl nehéz. 

A BBB csak kölcsön volt.

köszi, akkor az el guapo kiesett, ezek szerint. a saint-et nézegetem, elvileg tutira nem lenne mellényúlás.