Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Örökhajtós bicó építése, de hogyan?

* * * * * 1 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
5023 hozzászólás a témában

delias

delias

vendég

• fórumtag
  • 19 hozzászólás

Nem az !!!
Én is a delias kollega által bemutatott problémába ütköztem, mikor a "mázsás" kisöcsémnek;) építettünk fixit. Esztergáltatott tengely elkészült, lánckerék furatás szintén, de addigra elbizonytaladtunk. Így megvettük pont ezt a szettet, a tárcsás elsõagy meg ment a fiókba. És ez a cucc napi használatban tökéletesen bevált. És még csinos is...

Szia!

Milyen agy volt? Végül nem passzolt össze? A lánckerék lehet érdekelne, ha még megvan. Hány fogas, milyen fajta?

szerk: Nem teljesen világos hogy ez a szett hogy váltotta ki az agyat:) Hogy történt pontosan?

kboross@t-online.hu

kboross@t-online.hu

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.931 hozzászólás

a tengely temahoz:

http://hercehurca.hu/node/470

de lehet, hogy hulyeseg?

Nem az !!!
Én is a delias kollega által bemutatott problémába ütköztem, mikor a "mázsás" kisöcsémnek;) építettünk fixit. Esztergáltatott tengely elkészült, lánckerék furatás szintén, de addigra elbizonytaladtunk. Így megvettük pont ezt a szettet, a tárcsás elsõagy meg ment a fiókba. És ez a cucc napi használatban tökéletesen bevált. És még csinos is...

You can never have "enough" bikes.

delias

delias

vendég

• fórumtag
  • 19 hozzászólás

Megsugom: MINDEN Shimano agy kónuszos... Ezért futnak olyan könnyen és szépen (felsõbb kategóriák).

Értem, köszi. Azért fogalmaztam így, mert nem voltam biztos benne hogy nincs-e kivétel.

A túlbonyolítás oka hogy bizonytalan információkhoz sikerült csak hozzájutnom. Azt hiszem veszek egy M525-öt, aztán remélem minden simán megy majd.

Mindenkinek köszönöm! Beszámolok a fejleményekrõl.

Röfike

Röfike

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.950 hozzászólás
Miért lenne hülyeség?
Buki-nak van, és neki bevált. Ötszögletû a kulcs, mást nem tudsz használni hozzá, igaz ha szert teszel egy ilyen szettre akkor minden ilyenhez lesz kulcsod. De legalább cserélhettek kereket! ;)

Kónuszos (nem ipari csapágyas - sok shimano ilyen) agyban viszonylag könnyû tengelyt cserélni...

Megsugom: MINDEN Shimano agy kónuszos... Ezért futnak olyan könnyen és szépen (felsõbb kategóriák).

Retizotyonak igaza van.

bgergo

bgergo

vendég

• fórumtag
  • 79 hozzászólás
a tengely temahoz:

http://hercehurca.hu/node/470

de lehet, hogy hulyeseg?

steel is real

Kobike

Kobike

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.140 hozzászólás

Ebben a tudatban voltam egészen máig, de a bringabutikban az eladó 9 milit mért a deore elsõ agy tengelyére. Mi lehet ennek az oka?

A Deore amit mért HB-M525-ös volt? Van olyan Deore ami 9mm-es, de ennek 10-nek kellene lennie.

retizotyo

retizotyo

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.760 hozzászólás
Szerintem túlbonyolítod.
M10es tengelyû elsõ agy kell és M10es hátsó tengely.
Rendes szervízben járj utána, ott nem fognak hülyéket kérdezni, hogy "minekeneked", meg "vegyé' célnak megfelelõ agyat" ...

Mindenképp az eredeti kónuszt tedd vissza, a 200Ft-os tengely+kónusz megoldást beépíteni nincs értelme.

Csak elvileg erõsebb a kötés így, valójában nem terheled annyira, hogy ez érzõdjön is. Nem fog letekeredni, ha:
- tisztességesen van feltéve, kontrázva (célszerszámokkal)
- rendes minõségû lánckerék (nem biliacél és nem 2-3 menet a felfekvõ perem)
- rendes agy (Novatec, Miche de akár a B+ is!!

delias

delias

vendég

• fórumtag
  • 19 hozzászólás
Ebben a tudatban voltam egészen máig, de a bringabutikban az eladó 9 milit mért a deore elsõ agy tengelyére. Mi lehet ennek az oka?

Kobike

Kobike

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.140 hozzászólás

Na ezért vagyok összezavarodva, sok helyen olvastam hogy a shimano agyakba simán kapok megfelelõ hátsó tengelyt, de mégis érdekelne pontosan hogy mit, hol. Pl saját shimano tengely kell hozzá? Azt hol lehet kapni? A shimano oldalán a kónuszok menetére mindenhol M10-et írnak, azonban a tengelyrõl (a hosszán kívül) mást nem lehet megtudni onnan. Aztán a neten más oldalakon fõleg kilenc milis tengelyrõl beszélnek elsõ agy esetében, de nagy a kavarás. A következõ két agy esélyes:

http://www.google.hu...yKNpltqTl0wrqxA

http://www.google.hu...FSBESunV02hFL6g

A Shimano oldalán is az elsõ agyak nagy része 9mm-es, ha jól néztem Deore alatt mindenképpen. Deore és LX általában 10-es, XT, általában 11-es.
A hátsó agyak mind 10-esek.
Szerintem egy bármilyen hátsótengelyre ha rárakod egy 10mm-es elsõ agy kónuszait meg távtartókat, akkor kész is. Fontos, hogy az elsõ agy kónuszai és golyói legyenek, mert a hátsó golyók nagyobbak. (elöl 3/16, hátul 1/4)

Csak ezért nézegetem ilyen lelkesen, mert én is gondolkozom ilyesmin, de egyenlõre még nem kell, Bike Positive Sidney II agy van a bringámban, az jó. Sajna már nem lehet kapni...

delias

delias

vendég

• fórumtag
  • 19 hozzászólás

Ez pl. egy megfejtés :)

Na ezért vagyok összezavarodva, sok helyen olvastam hogy a shimano agyakba simán kapok megfelelõ hátsó tengelyt, de mégis érdekelne pontosan hogy mit, hol. Pl saját shimano tengely kell hozzá? Azt hol lehet kapni? A shimano oldalán a kónuszok menetére mindenhol M10-et írnak, azonban a tengelyrõl (a hosszán kívül) mást nem lehet megtudni onnan. Aztán a neten más oldalakon fõleg kilenc milis tengelyrõl beszélnek elsõ agy esetében, de nagy a kavarás. A következõ két agy esélyes:

http://www.google.hu...yKNpltqTl0wrqxA

http://www.google.hu...FSBESunV02hFL6g

Kobike

Kobike

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.140 hozzászólás

A megfejtést szívesen hallanám én is!
Köszi!

Ez pl. egy megfejtés :)

mVik

mVik

vendég

• fórumtag
  • 140 hozzászólás

Kónuszos (nem ipari csapágyas - sok shimano ilyen) agyban viszonylag könnyû tengelyt cserélni, kapható is pár száz forintért. Nem kell esztergáltatni, speckó tengely az ipari csapágyasokhoz kell. Egyetlen hiba a tengely átmérõje lehet, ezt próbálom megfejteni épp most.

A megfejtést szívesen hallanám én is!
Köszi!

delias

delias

vendég

• fórumtag
  • 19 hozzászólás

Az elsõ agyban tengelyt kell cserélni, mert rövid. Hogy honnan lehet szerezni, nem tudom. Boltban nem vagyok benne biztos, hogy csak úgy bemész és kérsz, mivel itt néhányan azonos típusú hátsóból kiszerelést, ill. esztergáltatást rebesgettek.

Kónuszos (nem ipari csapágyas - sok shimano ilyen) agyban viszonylag könnyû tengelyt cserélni, kapható is pár száz forintért. Nem kell esztergáltatni, speckó tengely az ipari csapágyasokhoz kell. Egyetlen hiba a tengely átmérõje lehet, ezt próbálom megfejteni épp most.

Én azért hajlok most erre a megoldásra mert egyszerûen sokkal biztosabbnak érzem. Egy ilyen agy eleve jobban kell hogy birja a várost mint vmi szép pályára tervezett darab. Meg nem nyalódik el, forog le, stb. Fúrni csak lehet állványos fúróval meg vmi normális szárral.

szerk:
Lófarkas írta egy korábbi hozzászólásában, hogy az õ deore agyában amit még elsõnek vett nem is 9-es hanem 10-es tengely volt. Ma a bringabutikban lemérte az eladó (nagyon rendesek voltak), és 9milis ami nekik van... egyre bonyolultabb:)
(bocs h kettõbe írtam)

delias

delias

vendég

• fórumtag
  • 19 hozzászólás
Köszi!

A sima deore 9mm, az XT 11mm a bringabutik szerint.. Körbelõttük:) 4710 vs 7990 forint.. Érdemes vajon az XT-t választani? LóFarkast megkeresem ha nem kerül itt elõ, elõtúrtam a kapcsolódó hozzászólásait is, most olvasom.

mVik

mVik

vendég

• fórumtag
  • 140 hozzászólás
Még nem csináltam ilyen tárcsafékes barkácsolást, de lehet, hogy rövid távon engem is érdekelni fog a dolog...

Amiért elsõre nem ezt a megoldást választottam:
Az elsõ agyban tengelyt kell cserélni, mert rövid. Hogy honnan lehet szerezni, nem tudom. Boltban nem vagyok benne biztos, hogy csak úgy bemész és kérsz, mivel itt néhányan azonos típusú hátsóból kiszerelést, ill. esztergáltatást rebesgettek.
Lánckereket kell fúrni, de leginkább furatni. Mivel edzett acélból készülnek, még egy szakmunkásnak is csak a szopás van vele. Matuz árul furatosat 18foggal 2500-ért, egy menetes 900.
Shimano tárcsafékes agy 5-7e.
Szabadonfutót nem tudsz tenni rá, csak az egyik oldalát tudod használni, ellenben letekeredni, elnyíródni az életben nem fog!

Ezeket összevetve inkább vettem 9-ért egy flip-flop, magasperemes, ipari csapágyas pálya agyat, novatec gyártmány. Befûztem és kész.

Rabbit

Rabbit

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.013 hozzászólás
  • LocationKelenföld

Sziasztok!

Fixi hátsókereket szeretnék építeni, és az elsõ tárcsás agyas, barkácsolós megoldás mellett döntöttem. A kiszemeltem egy shimano deore agy, az egyetlen dolog ami problémát jelent, hogy ennek a tengelye (úgy tudom az összes hasonló elsõ agyé) 9mmes, a hátsó pedig 10mm kéne hogy legyen. Lehet-e 10/135-ös tengelyre cserélni ezt? Ha igen, kell valami más átalakítás is? Ha nem, akkor gondot okoz-e ha a hátsó csúszópapucsba nem 10 hanem 9 milis tengely megy? Illetve egyáltalán kapható 9 milis hátsó tengely? Van itt valaki aki találkozott már ilyennel? Örülnék ha felvilágosítanátok:)

üdv,
D

Azt hiszem, az egész átépítõsdi azon alapszik, hogy a Shimano "rendesebb" elsõagyaiban 10 mm-es a tengely. Így lehet átszerelni/hézagolni a hátsó tengelyt gond nélkül ezekbe az agyakba.
LóFarkas kollégát ajánlom figyelmedbe.

delias

delias

vendég

• fórumtag
  • 19 hozzászólás
Azért 100mm-re kicsit meredek lenne összehúzni egy 135-ös vázat, nem? Ha valaki csinált már ilyen átalakítást akkor mesélje el nekem!:)

Kobike

Kobike

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.140 hozzászólás

Az a gond hogy az elsõ tengely rövid lesz hátra nekem. Hátsó tengelybõl vajon létezik 9 milis?

Aha.
9mm-es hátsót még nem láttam.
Fektesd le a vázat, lépj rá a hátuljára és már nem is rövid az elsõ tengely :)

delias

delias

vendég

• fórumtag
  • 19 hozzászólás
Köszi!

Az a gond hogy az elsõ tengely rövid lesz hátra nekem. Hátsó tengelybõl vajon létezik 9 milis? A neten nem találtam. Vagy ebbe a shimano deore agyba belefér egy 10-es tengely (hátha próbálta már valaki)? Ha igen, akkor kellenek új golyók is?

Kobike

Kobike

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.140 hozzászólás

gondot okoz-e ha a hátsó csúszópapucsba nem 10 hanem 9 milis tengely megy?

Szerintem van 9mm-es 10mm-es, sõt még 3/8 colos (~9,5mm) elsõ tengely is. Én bármelyiket bátran beraknám hátra is. Nem te leszel az elsõ aki megteszi :)