Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Örökhajtós bicó építése, de hogyan?

* * * * * 1 votes

• Please log in to reply
5023 replies to this topic

kõcsirke

kõcsirke

törzsvendég

• fórumtag
  • 585 posts

Q-faktora mennyivel lehet nagyobb egy lánchajtásosnál?

errõl mélyen hallgat a gates corp. honlapja

azt sem értem, miért csak 9 seb. shimano, meg alfine kompatibilis változata létezik a hátsó tárcsának... ha annyira meg akarnák fogni a fixiseket, gyártanának menetest is.

esetleg menetes szabadonfutósat ss-re. én legalábbis aligha downgrade-elném a 77mm-es köllõperem-távolságot a hátsó kerekemen a szíj miatt

lehet hogy elõbb-utóbb kiforrja magát a rendszer, de mai formájában legfeljebb a cruiseremre tenném fel (ha lenne cruiserem).

ja, és a strida 20 éve csinál ilyet

retizotyo

retizotyo

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,760 posts
Q-faktora mennyivel lehet nagyobb egy lánchajtásosnál?

kõcsirke

kõcsirke

törzsvendég

• fórumtag
  • 585 posts
nem hiszem hogy olcsóbban meg lehet úszni házilag, mintha megvennéd a gyári készletet. viszont nehéz lesz és csúnya, meg nem bírod majd hajtani.

szerintem nem kell sokat várni a színes szíjra sem, lesz abból még szivárványos, flouoreszkálós, meg flitteres is, lefogadom

peeeter

peeeter

vendég

• fórumtag
  • 38 posts
házilag biztos olcsón, egyszerûen meg lehet csinálni, ha van az embernek szerszáma meg alkatrésze hozzá. mint mcgyver: egy kis tikszó, egy kis bálnazsír, és már kész is az fogasszíj hajtású bicikli :) érdekességnek jó lenne, de a láncnak van egy nagy elõnye: van belõle színes :)

kõcsirke

kõcsirke

törzsvendég

• fórumtag
  • 585 posts

Hagyományos hajtás simán kijön 10E alatt, jó minõségû cuccokból.
Én is szívesen kipróbálnám a szíjat, de 60+vázátalakítás egy kicsit drága egy olyan rendszerért, aminek vagy van valami elõnye vagy nincs.

ha a racionális oldaláról nézed a dolgot, ez mind igaz lehet. csakhogy az ss mûfaj jelenlegi elterjedtsége nem elsõsorban praktikai, sokkal inkább emócionális okokkal magyarázható. a fixirõl nem is beszélve...
nem hiszem, hogy túl sok szíjhajtásos gépet adnak el a $2000 körüli ársávban, pedig ott aligha számít az az ötven rugó.

vagy két éve én is a fejembe vettem, hogy átalakítom a vázamat, a papucsom tervezésébõl adódóan tök egyszerûen meg lehetett volna csinálni. pénzem is volt rá, de idõben észhez tértem: a bicikli lánchajtású jármû

MaTT

MaTT

bentlakó

• fórumtag
  • 8,649 posts
Viszont ha elterjedne, rögtön olcsóbb lenne...

Ma kapott új középrészt a bicó :) Öreg Campy helyére került egy zsírúj Miche Primato :cool:
Ma éjjel még pihen, köt a menetrögzítõ. Remélem beválik.

peeeter

peeeter

vendég

• fórumtag
  • 38 posts
szerintem sem ér meg hatvanezer forintot az, hogy jól néz ki (ízlés kérdése, nekem pl. bejön), meg talán halkabb.

LóFarkas

LóFarkas

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,721 posts

a szíj a két tárcsával 60e Ft körül van

Hát akkor ezt meg is beszéltük... Hagyományos hajtás simán kijön 10E alatt, jó minõségû cuccokból.
Én is szívesen kipróbálnám a szíjat, de 60+vázátalakítás egy kicsit drága egy olyan rendszerért, aminek vagy van valami elõnye vagy nincs.

Arpi_

Arpi_

vendég

• fórumtag
  • 97 posts

Aztán meg mibõl gondolod, hogy a bordásszíj csak simogatna, ha közéraknád az ujjad ? :(
Mindenképpen jobbulást !

Köszi szépen!

Igazad van egy tisztességesen megfeszített szíj ugyan úgy összetöri az ujjat mint a lánc, de a www.carbondrivesystems.com -on azt írják, hogy nem igényel karbantartást. Az én balesetem lánctakarítás közben történt, ha tényleg nem kell kenni takarítani akkor kisebb az esélye a hasonló eseteknek.

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,932 posts
Nekem is nagyn tetszik már egy ideje ez a megoldás.

Vajon ez teljesen gondozásmentes? Kiváncsi vagyok az élettartamára is.

Egyébként van valamilyen hátránya egy ilyem rendszernek a hagyományoshoz képest? (azon kívül, hogy még nem túl elterjedt)

kõcsirke

kõcsirke

törzsvendég

• fórumtag
  • 585 posts
[quote name='Arpi_'] Egyértelmû hogy az agyváltós/fix/ss gépeknél ez a jövõ.QUOTE]

ha olyan egyértelmû lenne, már sokkal több ilyen rohangálna. kb. két éve meg lehet venni a hajtás elemeit, a gyártók még régebben hozzájuthattak. a szíj a két tárcsával 60e Ft körül van, a bontható háromszöget hagyományos papuccsal is gyönyörûen meg lehet csinálni.
agyváltósoknál elõbb-utóbb szerintem is el fog terjedni, de a fixi/ss volnalon nem olyan biztos

kboross@t-online.hu

kboross@t-online.hu

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,931 posts

Ja és vigyázzatok az ujjaitokra!!!

Igen ,de ezt már Sheldon papa rég' megmondta !!!
Meg hát az ujjaknak nem éppen ott a helyük.
Aztán meg mibõl gondolod, hogy a bordásszíj csak simogatna, ha közéraknád az ujjad ? :(
Mindenképpen jobbulást !

You can never have "enough" bikes.

Arpi_

Arpi_

vendég

• fórumtag
  • 97 posts

Halihó

Pénteken volt egy kisebb balesetem, becsípte a lánc a jobb mutató ujjam a körmöt a lánc kettévágta az ujjbegyembe beleszúrt a fogaskerék és eltört a legutolsó ujjpercben a csont. Szóval nekem kéne a bordás szíj. Egyértelmû hogy az agyváltós/fix/ss gépeknél ez a jövõ.

Ez a Trek prototípus igazi Instant Get:
Posted Image

Vagy egy On-One Il Pompino is jó lenne bontható papuccsal és szíjjal.

Ja és vigyázzatok az ujjaitokra!!!

sala

sala

Telóguru

• fórumtag
  • 13,254 posts
  • LocationSvájc
trek is és a fixie inc. is csinál ilyet

fuck me, i'm famous!
-- Go ahead, Droids! --->

https://www.veloinfanger.ch/

retizotyo

retizotyo

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,760 posts

Halihó

akarom-akarom-akarom!!

nagybub

nagybub

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,615 posts
Halihó

Fél kézzel megállítom a vonatot!!! :)
Pókmalac
Fixi

P.rider

P.rider

vendég

• fórumtag
  • 191 posts
ezt láttátok már?
http://kross.hu/old/unforgiven.html
érdekes... és asszem kb szárharminchatezerft csak...

kiskubai

kiskubai

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,925 posts

Marassam ki, de mivel, kivel, hogyan? Valaki azt mondta, reszeljem meg, de hogyan? Nem nagyon tudom elképzelni. 1,6 mm-t kéne kivenni belõle átmérõben...

dréhás, lakatos, nagyobb eszköztárral rendelkezõ esztergályos, marós, CNC-s...stb Nemtudom hol laksz, nem tudok senkit sem ajánlani (Ha tudnám, akkor sem, kivéve Kecskeméten, itt mi is meg tudjuk csinálni :) )

Szerk.: szerintem van benne anyag, hogy 0,8-at kiszedj a falából.

mVik

mVik

vendég

• fórumtag
  • 140 posts

Nemtudom milyen a fékarod bilincse, de marasd ki a megfelelõ átmérõre, és jó lesz.

Marassam ki, de mivel, kivel, hogyan? Valaki azt mondta, reszeljem meg, de hogyan? Nem nagyon tudom elképzelni. 1,6 mm-t kéne kivenni belõle átmérõben...

kiskubai

kiskubai

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,925 posts

Köszi!
Ilyen kormányom van, és a gravírozott hüvely miatt nem tudom közelebb tenni a stucnihoz a fékkart (nagyobb az átmérõje), emiatt kényelmetlen volt a kar fogása és nem tudtam kellõ erõvel húzni.
Az lett, hogy megfordítottam a fékkart, így a karja befelé néz, és a koskormány egyenes részén jobban rá tudok markolni:)
A következõ lépés egy két forgáspontos fék lesz, illetve megoldani valahogy azt, hogy a stucni mellé tudjak rögzíteni fékkart.

Nemtudom milyen a fékarod bilincse, de marasd ki a megfelelõ átmérõre, és jó lesz.