Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Örökhajtós bicó építése, de hogyan?

* * * * * 1 votes

• Please log in to reply
5023 replies to this topic

wody21

wody21

törzsvendég

• fórumtag
  • 390 posts
Hello!
Lenne egy buta problémám: kb 1 hete használok fixit, minden megy rendben, (városban használom, szal nem divatból) tetszik a lopásgátlója', nah de a gumikkal nem vagyok tisztában. Rosszak az utak, az nyilvánvaló, a gumik 622 23 elöl valami Schwalbe( puncture protkóval), hátul 622 23 cst és minden nap van hátul egy defektem :( nincs tüske\szög a gumiban, küllökkel, felniszalaggal minden rendben, a cst (crazy vagy valami Cr...) gumi elég szxx, a belsö noname, szelep ok, csak a nyomást nemtom hogy mennyinek kéne lennie (elég alacsonyan volt használva, biztos ez a gond, de igazából nem tudom mostmár mihez kezdjek) nincs nyomásmérõm, kb közepesre volt fújva (kézzel még be lehet nyomni) Ez a bibi? Mennyit fujjak bele? 6bar min? -ami azt jelenti kb, hogy olyan kemény, hogy kézzel már nem hurkázható'? (80kg kb, kátyús út, Bplusz kerék) esetleg Új külsõ hátra? Köszi z.

MaTT

MaTT

bentlakó

• fórumtag
  • 8,649 posts
jaja, lakatolás miatt találták ki. nem cseszed le a festéket ha nekitámasztod valaminek.

mVik

mVik

vendég

• fórumtag
  • 140 posts
Köszi! Légkondicsõ szigetelésbõl készült! 22-es, és 28-as belsõ átmérõben lehet kapni, én a 22-est vágtam fel, a 25-ös csõre.
Annyira volt koprodukció, hogy vittem a terveket, meg az anyagokat, a nagyinak meg van varrógépe, és nem fél használni;)

Miért is kell koton a felsõcsõre? Csajokat szállítani, vagy ez olyan divatfixi dolog? :D

Divatfixi dolog tutira. Láttam már bringákon és megtetszett. Nekem eléggé le is van kopva a felsõ csõ, szóval legalább takarja, meg a bovdenvezetõ szemeket is elfedi. Ezentúl bátran nekitámasztom bárminek, a szivacs megvédi. Jó még vállon cipelés esetére is, illetve ha úgy állsz a bicó mellett, hogy a vázon támasztod ki a segged. Ezen kívül ügyetlen fiúk félfiasságát is megvédheti, akik masszív fékezéskor lecsúsznak az ülésrõl. Mondjuk nekem PONT emiatt NEM kellett...:D
A csajokat meg úgy kell elzavarni a bicaj körül, szóval inkább jöjjenek a sajátjukon:P

Apropó!
Holnap valaki jön a Millire Vasló kupára? Még nem volt szerencsém a jó öreg velodromhoz, de ez jó alkalom lenne megtekinteni!
Írjatok, mert eddig egyedül mennék...

_kz_

_kz_

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,374 posts
Miért is kell koton a felsõcsõre? Csajokat szállítani, vagy ez olyan divatfixi dolog? :D
People should know when they are conquered.
Would you, Quintus? Would I?

retizotyo

retizotyo

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,760 posts
Jójaz, fiús szín :D (és pofás a bringa is!)
Szivacsnak mit használtatok?

mVik

mVik

vendég

• fórumtag
  • 140 posts
Ha már vanabí vázvédõ, az enyém is elkészült, koprodukcióban a nagyival;)

Feltöltött kép

Dupla vászon, szóval kifordítható, ha az egyik oldal már nagyon koszos lenne. 30 mm széles tépõzárral, 15-ös átmérõjû csõre készült, 36 cm hosszú.

Hátt...most elsõre ilyen anyagot találtam, ha valakinek van ötlete, hogy hol lehetne vagány mintákat beszerezni, szívesen fogadom!

MaTT

MaTT

bentlakó

• fórumtag
  • 8,649 posts
VOLT fesztiválon

nagybub

nagybub

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,615 posts
Halihó

Hol,milyen standon voltak ezek a Csepelek?
(nagykerben?)

Fél kézzel megállítom a vonatot!!! :)
Pókmalac
Fixi

Mattz_01

Mattz_01

vendég

• felfüggesztett
  • 83 posts
hmm hát ha nem akkor majd magamtól (:
igy felvetõdik egy kérdés, érdemes- (olcsóbb e) velo solo alkatrészeket venni ha van rá lehetõségem és hazahozni?

Jenessanyi

Jenessanyi

vendég

• fórumtag
  • 178 posts
A külön vázban bízok hogy valami értelmes áron lesz majd kapható, és akkor nagyon népszerû lesz :)

MaTT

MaTT

bentlakó

• fórumtag
  • 8,649 posts
köszi .)
sajna nem volt nálam fotómasina, de megkértem havert aki másnap is ment hogy csináljon képet. remélem nem felejti el.

amúgy azt mondta a srác a standon, hogy kb 150 körül lesz kompletten full színes miche cuccokkal, de lesz valami alap verzió 80 körül is és külön vázat is lehet majd kapni.

kboross@t-online.hu

kboross@t-online.hu

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,931 posts

Új Miche primato monoblokk, fehér rubino elkopott szóval felraktam hátra az elsõt, elõre meg találtam occsón zaffirot. szétfaralni jó lesz azis, aztán meg majd valószínû sárga gumma lesz elõl, hátul meg fekete. elkészült a szupersexy wannabe vázvédõ is :) kormányból faragtam kicsit.
ja meg kimostam a láncot. benzinben. hiba volt. evidens de én nem gondoltam rá hogy leszedi a festéket :/ szóval festett láncot benzinben sose.

Feltöltött kép

és kuva jól néznek ki az új csepel fixik!
tegnap VOLT alkalmam kipróbálni egy goldsprint erejéig az egyiket. :)

Faja gép, gratula !
Más: Megtennéd, hogy linkelsz valamit a Csepel fixirõl, nekem még nem sikerült találnom róla semmit .
Köszi

You can never have "enough" bikes.

Mattz_01

Mattz_01

vendég

• felfüggesztett
  • 83 posts
sziasztok,
a nyár folyamán szeretnék összerakni magamnak egy bicót, de mivel még sose foglalkoztam ilyesmivel, olyasvalakit keresek aki budapesti otthon van a témában és lenne elég türelme hogy elmagyarázza az alapokat meg kicsit okosítson az építés terén.

van már konkrét elképzelésem de ez mind csak külsõségekre értendõ.. gondolkodtam az itteni eladó bicajokon is de ha veszek egyet akkor sose értem meg az építés lényegét és gondolom ki lehet hozni 60-70E körül saját magamnak megépítve is

elõre is köszi a bátor jelentkezõnek(:

üdv
M

peeeter

peeeter

vendég

• fórumtag
  • 38 posts
szép ez a kék szín, gondolkodtam, hogy elõre én is egy ilyen kék vueltát veszek a hátsó sárga mellé :)
arra a csepel fixire gondolsz, ami a honlapon van? faszán néz ki, de az ára nem kevés.
amúgy kösz a q faktorral kapcsolatban az okosítást ;)

MaTT

MaTT

bentlakó

• fórumtag
  • 8,649 posts
Új Miche primato monoblokk, fehér rubino elkopott szóval felraktam hátra az elsõt, elõre meg találtam occsón zaffirot. szétfaralni jó lesz azis, aztán meg majd valószínû sárga gumma lesz elõl, hátul meg fekete. elkészült a szupersexy wannabe vázvédõ is :) kormányból faragtam kicsit.
ja meg kimostam a láncot. benzinben. hiba volt. evidens de én nem gondoltam rá hogy leszedi a festéket :/ szóval festett láncot benzinben sose.

Feltöltött kép

és kuva jól néznek ki az új csepel fixik!
tegnap VOLT alkalmam kipróbálni egy goldsprint erejéig az egyiket. :)

Arpi_

Arpi_

vendég

• fórumtag
  • 97 posts

.
ha nem kérdezek hülyeséget, mi az a q faktor?

Hogy mennyire kell terpeszben hajtani.

http://en.wikipedia....actor_(Bicycles)
http://www.sheldonbr...om/gloss_q.html

peeeter

peeeter

vendég

• fórumtag
  • 38 posts

nem hiszem hogy olcsóbban meg lehet úszni házilag, mintha megvennéd a gyári készletet. viszont nehéz lesz és csúnya, meg nem bírod majd hajtani.

szerintem nem kell sokat várni a színes szíjra sem, lesz abból még szivárványos, flouoreszkálós, meg flitteres is, lefogadom

nem tudom az árakat, hogy meg lehetne-e úszni házilag olcsóbban, de szerintem sinncs tényleg nincs semmi elõnye, egyelõre a lánchajtás a legjobb.
ha nem kérdezek hülyeséget, mi az a q faktor?

kboross@t-online.hu

kboross@t-online.hu

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,931 posts

monti elsõ tárcsás agyból szeretnék kereket füzetni fixihez, azt csak simán középre jó ha befûzik, vagy elõtte a lánc vonalat meg a távtartókat rakjam fel és úgy vigyem el füzetni?

Elmletileg jó lehet köépre fûzve is, de gyakorlatilag nagyon kicsi rá az esély. Esetleg, ha van készleten sok méretû középcsapágyad és többféle hajtómûved. De a láncvonal belövése így a legbonyolultabb és legköltségesebb. Lõdd be a láncvonalat a hátsó tengely hézagolásával, aztán fûzesd be. Persze, ez még mindíg nem biztosítja, hogy a kereked a vázadhoz középre lesz fûzve. Ahhoz a vázat is vinned kellene.
Hmm, mVik lelõtte a lényeget, számból vette ki a szókat...;)
Csõ

You can never have "enough" bikes.

mVik

mVik

vendég

• fórumtag
  • 140 posts
Az az ideális eset, ha a hátsó kerék teljesen középre van fûzve. DE,
ez esetben a hátsó lánckerék középsíkjának távolsága a váz középvonalától egy fix érték, nem lehet eltolni, ez egyértelmû.
Így ilyen esetben a teljesen egyenes láncvonal érdekében az elsõ lánctányért kell beállítani a hátsóhoz képest, úgy hogy pontosan (+-1mm) egy síkban legyenek. Ha szerencséd van, egybõl jó lesz. A valóságban igazítani kell valamit. Ezt lehet más tengelyhosszúságú középcsapágy beépítésével, vagy egyszerûbb a lánctányér pozíciójának változtatásával a hajtómûvön. A régi outi hajtómûveken is két helyre lehet tenni a lánctányért, illetve ezeken belül alátétezéssel lehet még módosítani a dolgon, a lánctányér csavarok alatt.
Szóval legelõször célszerû kiszámolni a láncvonalat hátul, majd elöl is, és látni fogod, hogy elöl merre kell eltolnod a lánctányért. Ehhez segítség:
http://www.sheldonbr.../chainline.html

Ha középre húzott hátsó felnivel sehogy sem tudod kihozni az egyenes láncvonalat (nekem nem volt nehéz, 120-as hátsó agy esetén csak a hajtómû belsõ oldalára kellett tennem a lánctányért), akkor jöhet szóba a hátsó agy hézagolása és a félre fûzés. Ez esetben mindenképp vázzal együtt vidd a kereket a szervízbe!
De leginkább nézd meg ezeket a videókat, és fûzd, majd centrírozd magad!
http://www.ehow.com/...l-building.html
Ez alapján fûztem, majd centríroztam 4 kereket, teljesen jók lettek! Igaz még csak 3hete futnak, de szervíznek is megmutattam, csak hümmögtek, javítani nem sokat javítottak rajta...

Hogy minek középre fûzni a hátsót is, ha csak macera, ha nem jön ki a láncvonal?
Sokkal szebb:) Valamivel strapabíróbb is. És baromi elegáns, szép, szimmetrikus és egyszerû, mint a fixi maga.
Nem tudom elsõ tárcsás agynál mennyire lesz nehéz ezt elérni (mivel 100-as a papucstávja), de nem tûnik reménytelennek, sõt!

Update:
Jah!
Tárcsás elsõ agynál, még olyan lehetõséged is van, hogy a hátsó lánckereket alátétezed a csavaroknál, ezzel kifelé tolva azt!

Faq

Faq

vendég

• fórumtag
  • 28 posts
monti elsõ tárcsás agyból szeretnék kereket füzetni fixihez, azt csak simán középre jó ha befûzik, vagy elõtte a lánc vonalat meg a távtartókat rakjam fel és úgy vigyem el füzetni?