Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Országútikról mindent

* * * * - 3 votes

• Please log in to reply
34373 replies to this topic

donciccio

donciccio

törzsvendég

• fórumtag
  • 4,470 posts

Egy másik fórumon ismertettem egy „alsóbb” osztályokra vonatkozó idei tesztet, idemásolhatnám, (admin ide is másolta)

jó a cikk. jöhet még ilyen.

TheKop

TheKop

törzsvendég

• fórumtag
  • 274 posts
Nem egészen ide tartozik,de felteszem kérdésem:
Mi a különbség egy cyclocross és egy outi között?Nyilván a gumik,fékek talán a geo is más,de egész pontosan arra szeretnék választ kapni,hogy használható-e egy ilyen gép outinak és mtb-nek egyaránt.Ha felrakok egy aszfaltos gumit rá az mekkora kompromisszum egy outihoz képest ,illetve terepen mennyire kell "félteni" egy ilyen bringát,mi az amit már nem bir ki(felni,váz,villa törik vagy ilyesmi)?
You'll never walk alone!
„A fájdalom elmúlik, a gyõzelem örökké megmarad."

gren_tamas

gren_tamas

törzsvendég

• fórumtag
  • 696 posts
Egy másik fórumon ismertettem egy „alsóbb” osztályokra vonatkozó idei tesztet, idemásolhatnám, (admin ide is másolta):

A 2011-es „alacsonyabb rangú” országúti rendszerekrõl cikkezik a Le cycle francia kerékpáros folyóirat (Nº 417, 2011 nov.). Tesztek alapján hasonlítgatják a Campagnolo Centaur és Veloce, Shimano 105 és Tiagra és Sram Rival meg Apex rendszereket. Van hasonló tesztjük a felsõbb osztályokra is, arról talán majd máskor. Pár megállapítást továbbítok, hozzájárulhat a választáshoz; pár személyes megjegyzést is teszek.
A legfontosabb talán, hogy ezek mind jó, megbízható, a korábbi márkavezetõkhöz hasonlítható rendszerek - gyakran ugyanazok lefokozva, de szinte változatlanul -, melyeket 1000-2000€ körüli biciklikre javasolnak, sõt a Centaurt, Velocet és Rivalt „drágábbra” is; a 105-öt ~2000€-ig; az Apexet ~1500-ig; a leggyengébb a Tiagra (~600-1300), de annak is van viszonylagos elõnye. Így jó vázakra is érdemes ilyen rendszert tenni, akár késõbbi fejlesztésre, akár mindörökre, ha a súly kevésbé számít. Sõt azt is fölvetik, hogy egyes gyorsan kopó elemek - pl. lánc, sorok - a magasabb osztálybeli drága rokon megfelelõjét is helyettesíthetik.
Aki tökéletes ergonómiáról, órák után is pihekönnyû mûködésrõl, állítható kéztávolságról, gyors váltásról, merev hajtásról álmodozik, immár ezekre is gondolhat, azaz a 10-sebességes rendszerek legújabb nemzedékére. Mindhárom nagy gyártó új, alaposan átgondolt és a nagyoktól gyakran közvetlenül átvett megoldásokat használ az alsóbb osztályokban.
Bár eléggé közismert, ismételjük csak át a váltási elveket, az újdonságokkal együtt.

Campagnolo: az új Powershift rendszerben a fékkar alatti külön csuklós váltókarral 1-2-3-at válthatunk fölfele (nagyobb hátsó lánckerékre), mint eddig is, a különálló hüvelykukk-kapcsolóval viszont csak egyet mehetünk le. Ez utóbbi sanyarú újdonság régebbi Campa használóknak, ugyan a korábbi 10-es Veloce-mon már így van, de a szintén 10-es Centaur-om még rendesen végigvált egyetlen nyomásra lefele (azaz amíg nyomom, addig vált, jó gyorsan), mint ez szokás vala a Campa váltóknál; ma már sajnos csak az élcsapatnál (11-es Super Record, Record, Chorus). Ez nyilván szándékos butítás, túl jók lennének egyébként e szerényebb testvérek. Ha hármat váltunk, már eléggé be kell fordítanunk a kezünket. Mindkét karral finoman is állítható a láncvonal. A fékkar távolsága állítható (betétekkel) a kézmérethez. Az ergonómia megegyezik a 11-esével, jelesül nagyon jó. Csak két elsõ lánckerekes a rendszer, ez lehet kompakt is, ugyanaz az elsõ ill. hátsó váltó jó mindenre, hátul 29 fogig!

Shimano: itt a 105 hasonlít az új Ultegrára, a fékkar befele billentésével lehet 1-2-õt fölfele váltani, s az alatta levõ segédkar bebillentésével egyenként lefele. Várom a fölhördülést, igen, bizony már csak kettõt felfele, sõt az Ultegrával is! A régebbi 105-öseim és Ultegrám persze képesek a 3-ra is... A váltás finom, csendes, pontos, a láncvonal finoman állítgatható mindkét (v. mindhárom) nagy lánckeréken. Az ergonómia is kitûnõ, mint az új Ultegráé, kézbe simul, a kábelek rejtettek a kormányon. A Tiagra észrevehetõen gyengébb, a régi STI rendszerrel megy, így a váltó terjedelmesebb, a váltókábel kívül halad, a váltás kevésbé finom, fémes hangot ad - viszont 3-at lehet egyszerre váltani fölfele és sebességfokozat-kijelzõje is van. Az elsõ váltó lassabb, mint a 105-é; mindkettõnél beállítható a kéztávolság (alátétekkel). Mindkettõ van két illetve három lánctányérral is, a váltókat ehhez kell igazítani, azaz a hátsónál 28 vagy 30 foghoz a 105-nél (rövid ill. közepes kanál), 30 (közepes) a Tiagránál, az elsõ váltónak is illeszkednie kell a dupla, kompakt vagy tripla felépítéshez (azaz ennyiféle van ...).

Sram: a váltás elve ugyanaz mindkettõn - Rival és Apex -, mint ami a többi váltójukon is, a „kettõs kattintás” (bocs, double click, double tap). Ez azt jelenti, hogy a fékkar alatti segédkar kismértékû benyomására egyet vált lefele (a kisebb lánckerék fele), ha azonban továbbvisszük a mozdulatot (az elsõ kattintás után), 1-2-3-at vált fölfele. A gyakorlatban ez magától értetõdõen könnyen megy, az ergonómia nagyon jó, a segédkarok lapátkája jól kézreesik. Baloldalt persze csak egyet válthatunk, mert a Sram-nak nincs (sincs) tripla rendszere. Van viszont két különbözõ hátsó váltó 28 ill. 32 (!) foghoz. Ugye emlékszünk, hogy Contador a Giro-n ilyennel (Apex-szel!) ment a legmeredekebb hegyeken, mert a Red nem éri át ezt a tartományt. A Rival karbon fékfogantyúval és alumínium segédkarral messze a legkönnyebb váltó a hatból, de még az Apex is második (alu + mûanyag). Mindkettõn csak a nagykeréken állítgatható a lánc az elsõ váltóval, azaz aki sokat megy kiskeréken, láncsúrlódási zajt tapasztalhat. A kéztávolság fokozatmentesen állítható mindkettõnél.

A hajtókar valamennyinél megfelelõ, azaz jó, 80 Nm/mm fölötti, 80 kp-s sprinter sem hajlítja meg. Vezet merevségben a 105 és a Rival. A lánckerekek is mind jók, itt a Centaur a legmerevebb, majd a Tiagra (!).

Fékekrõl, sorokról, láncokról nincs sok, mind jó, a drágábbakat is helyettesíthetik.

A teljes készlet (elsõ- és hátsóváltó, bal és jobb fékváltókar, elsõ- hátsófék, hajtás lánckerekekkel és tengellyel, csapágyakkal, tizes sor és lánc) ára és súlya:

Campagnolo Shimano Sram
Centaur Veloce 105 Tiagra Rival Apex
Ár 899 € 625 € 616 € 418 € 987 € 827 €
Súly 2394 g 2456 g 2536 g 2727 g 2263 g 2414 g

Ezek kiskereskedelmi árak, 60-70%-ért is elérhetõ némelyik Világháló üzletekben. Emellett egyedenként összeszedegetve a Shimano és Campagnolo drágább, mint készletben.
A cikk többször is hangsúlyozza, hogy mennyire közel vannak ezek már a „nagyokhoz”, szinte ugyanazt nyújtják: pár száz grammal ugyan nehezebbek azoknál, de jópár száz €-val olcsóbbak is.
Számomra ez igaznak tûnik, különösen a sajnálatos butítások fényében: a Campagnolo lefele ezekkel csak egyet enged váltani, míg korábban és a nagyok akármennyit illetve ma 5-öt; a Shimanónál kilóg az elektromos lóláb, még az itt nem tárgyalt Ultegrát meg a 105-öt is korlátozzák - csak kettõt lehet egyszerre felfele váltani -, hogy az egyszeri ember is megértse, a DI2, azaz az elektromos váltás a jelen útja. A Sram sem szégyenlõs, õk a csörgõ kistányér-lánc kombóval figyelmeztetik a népet, hogy van azért jobb árujuk is.
Emellett számomra nagy vívmány a fékváltókarok genezisétõl kezdõdõen hiányzó illetve elégtelen, csak mostanra kiteljesülõ kéztávolság-állítás.
Csak a Shimano kínál tripla rendszert, pedig sokak szerint néha jobb, mint a kompakt, különösen hegyes vidékeken. Ennek ára azonban a belsõ, legalábbis részleges összeférhetetlenség, azaz nem olyan könnyû (értsd olcsó) duplából triplába térni, sokmindent meg kell változtatni, nevezetesen hajtókart és elsõ- meg hátsóváltót is.
A Sram elõnye a súly és a sokak által kedvelt váltási mód. A többi váltást is dicsérik, mind ergonómikus is.
A Campagnolo egyféle elsõ- ill. hátsóváltóval szolgál ki mindent, ez rejtett ár-elõny a nyílton is túl, különösen, hogy e rendszereket drágább biciklikhez is ajánlják.

donciccio

donciccio

törzsvendég

• fórumtag
  • 4,470 posts

£18.5 [kb 6500HUF] Stronglight es uj, nem hasznalt.

köszi neked is :)

donciccio

donciccio

törzsvendég

• fórumtag
  • 4,470 posts
láthatott néhány tour gyõztest sztem. :)

kipage

kipage

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,954 posts
Biztos megivott pár pohár francia vörösbort is, hogy így bírja a keringése.
11:38:11 IM 2012

ave

ave

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,251 posts
Ez kemeny, 9x evesen evi 15k... Elkepeszto.

gren_tamas

gren_tamas

törzsvendég

• fórumtag
  • 696 posts
A (valószínûleg) legöregebb aktív amatõr francia biciklista (Mitry-Mory-ban él), Robert Marchand, november 26-án lesz 100 éves. Ma is részt vesz amatõr versenyeken (cyclosportive)! 1924-ben kezdett biciklizni, 68 évesen húzott újra bele. 1992-ben a Párizs-Moszkva utat is végigjárta; e nyáron is végigment a Párizs-Cambrai-n. Idén tért át az évi 7000 km edzésre (gyengébb években ennyit megyek) a korábbi 15000-rõl. Készül a 100 éven felüliek rekordjai döntögetésére... Nemrég egy hágót neveztek el (át) róla, a korábbi Marchand hágó az Ardèche hegységben ezentúl R.M. hágó. Elõtte pár nappal ugyan csaknem elütötte egy teherautó, de csak könnyen sérült, gurul rendületlenül.
Posted Image
Források:
Le cycle 2011 nov.
Fil Web | Un col au nom de Robert Marchand
Évènements - France 3
La Voix du Nord
Robert Marchand, le doyen, va mieux! | L’Ardéchoise Cyclo Promotion

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19,996 posts

az igazság az,h 5000 forintnál többet nekem nem ér meg 1 használt lánctányér,mert 15 körül már komplett hajtómûvet lehet kapni. az 5000et is csak akkor érne meg,ha nincs leharcolva.

£18.5 [kb 6500HUF] Stronglight es uj, nem hasznalt.

Posted Image
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

donciccio

donciccio

törzsvendég

• fórumtag
  • 4,470 posts
1000 köszönet,és hála. :)

gren_tamas

gren_tamas

törzsvendég

• fórumtag
  • 696 posts

az igazság az,h 5000 forintnál többet nekem nem ér meg 1 használt lánctányér,mert 15 körül már komplett hajtómûvet lehet kapni. az 5000et is csak akkor érne meg,ha nincs leharcolva.

Újonnan láttam 29,90 €-ért, használtan 25-ért (39 fog, 135 BCD).
Hasonló ügyben magamnak 42 fogas 110mm-est (régebbi Stronglight) találtam a klub használt tányér kincstárában a mindennapi biciklimhez; vagy 20000 km után már kopnak a középsõ tányér fogai. Elõnye, hogy körbe van lyuggatva könnyítésül, így a váltássegítõ pop-szegecseket könnyû belõdözni: a 105-ös váltórendszer hálás érte. 1-2 héten belül megyek ismét oda, megnézhetem, van-e neked való (ez ingyenes :)).

donciccio

donciccio

törzsvendég

• fórumtag
  • 4,470 posts

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19,996 posts
mondjuk a record-bol gondolhattam volna. 130-ast tudnek ennyiert, 135ost sajna nem.
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

donciccio

donciccio

törzsvendég

• fórumtag
  • 4,470 posts
furatkörre gondolsz? az 135 mm

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19,996 posts
milyen pcd?

RAUH-Welt
B E G R I F F

donciccio

donciccio

törzsvendég

• fórumtag
  • 4,470 posts
53/41 van a téli bicómon. az ünneplõsön 53/39 van,és ilyen áttételt hajtok már vagy 15 éve. a problémám az,h a 41es lánctányértól megõrülök. tudom,h nem sok a különbség,de vlhogy nem találom vele a tempót. kéne vennem 1 record, 39est,de most nem találok itt az apróban. nem eloxált kellene. ha esetleg tud vlki ilyet az írjon ide,v privibe. 3-5000 forintot adok érte max.

petter78

petter78

törzsvendég

• fórumtag
  • 625 posts
Errõl egy régi vicc jut az eszemeb aminek tulajdonképpen semmi köze a sárvédõkhöz:

Mi a hasonlóság a tangabugyi és a körfûrész között?
Mindkettõvel nagyon kell vigyázni mert egy rossz mozdulat és az ujjad már ment is a picsába.

jóhétvégétmindenkinek

tudom kicsit "agyuval verebre" de en anno a muhelyben mindig koszoruvel faragtam a muanyag sarvedoket. ovatosan kell mert ha megszalad akkor mehet az egesz a kukaba, de ha esszel csinalod akkor nagyon szepen lehet vele a kivant alaku reszeket kivenni az anyagbol.

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19,996 posts
tudom kicsit "agyuval verebre" de en anno a muhelyben mindig koszoruvel faragtam a muanyag sarvedoket. ovatosan kell mert ha megszalad akkor mehet az egesz a kukaba, de ha esszel csinalod akkor nagyon szepen lehet vele a kivant alaku reszeket kivenni az anyagbol.

RAUH-Welt
B E G R I F F

donciccio

donciccio

törzsvendég

• fórumtag
  • 4,470 posts

sárhányórögzítés lámpához való minibilinccsel:
mivel így is vékonyak a csövek, kellett bele gumicsík, amit belsõbõl vágtam.
kicsit játszani kellett vele, hogy megtaláljam a megfelelõ mennyiséget, hogy a csövön is szoruljon, és a pálcákat is megtartsa.A monoblokk mögötti összekötõhöz meg simán hozzá van kábelbinderezve.Elvileg a féktartóhoz is oda kellett volna, de csak egy luk volt rajt, és én meg lusta voltam ezt a szar mûanyagot furkálni.Így egy kicsit zörög a maga buta mûanyagos hangján, de legalább hallják a gyalogok hogy jövök, amikor a bringaúton kóricálnak..
______
és igen tudom, a 17-es lánckeréken elfogytak a fogak..:D

én küllõbõl szoktam hajlítani a fékhez felfogatót. kb 5 perc,fogó meg némi kézügyesség kell hozzá.

donciccio

donciccio

törzsvendég

• fórumtag
  • 4,470 posts

valami hasonló megoldást kell kitalálnom majd nekem is a dolgozóbajárós bicaj outi villájánál. csak éppen a sárvédõt is bele kll faragnom a villába, ha elfér egyáltalán a 28-as külsõ fölött.

a "bicajozós" bringán meg egy crud lesz elõbb-utóbb, amit korábban linkelt valaki. akkor aztán nem zavar majd a vizes aszfalt sem.

ha mûanyag a sárvédõd,akkor hõlégfúvóval kicsit felmelegítve,óvatosan be lehet aplikálni a cuccost. nekem acél,aero villám van,és ezzel a módszerrel simán benyomattam. ne faragd sztem,mert úgy kevésbé alakítható.