2007-es Merida 903-ast hajtok. Pontosan nem tudom, hány kilométert hajtottam bele, mert 2009-tõl használok órát. Valahol 8-9 ezer km körül lehet benne.
A helyzet az, hogy olvasgattam több oldalt és mindenhol írják, hogy a lánc 1000 km-et bír, meg a fogas 2-2,5 ezer km-et. Picit megijedtem, mert nekem még minden gyári,eredeti rajta a hajtásnál. A bicajt minden évben 1-szer elviszem szerelõhöz aki szétszedi, bezsírozza, stb. A láncot egy szezonon belül kétszer átmosom, a fogast kipucolom, megolajozok mindent.
Namármost így az utóbbi 1 hónap alatt letekert 426 km-en összesen 3-szor ugrott meg a lánc, ami nekem tökéletesen belefér. Viszont jobban szemrevételeztem a szettet és a lánctányérokon és a fogas leggyakrabban használt áttételein is érzékelhetõ némi kopás (összehasonlítva a netes képekkel, egyáltalán nem vészes).
A kérdésem a következõ, mik a tapasztalatok az alkatrész ellátottsággal az országútik tekintetében. 9-es tiagra szettrõl van szó és ahogy nézegettem Mo.-n netes boltokban elég korlátozott az elérhetõség, viszont 1-2 helyen egész jó árban van a fogas, lánc, sõt még hajtókart is lehet venni fullosan a három lánctányér árából. Érdemes most bevásárolni és majd feltenni, amikor tényleg eljön az ideje, vagy az a tapasztalat, hogy a régebbi rendszerekhez való alkatrészek továbbra is elérhetõk?(Tiagrából ugye most már 10-est gyárt a shimano)
Más, a hátsó váltó görgõi is érzékenyek a kopásra?Itt bevallom nem látok problémát, vagy a fentiek cseréjénél ezt is cserélni kellene?